You Are Reading

8

Rajjaprabha Dam Ride

TayarGolek.Com Thursday, November 7, 2013 ,

Yoooossshhh..! 
Salam Sejahtera.

Tengah tak berapa nak busy ni..baru ada chance nak UP story de mori yang mmg dah lama aku peram. Ape stori?

Ape yang aku nak share ni pasal satu tempat yang dikenali sebagai "RAJJAPRABHA DAM" yang terletak di wilayah Surat Thani, Thailand.  Mungkin tak ramai yang tau..atau bahse mudahnye tak famous sgt tempat especially dari kalangan bikers. Kalo ada yang dah sampai mungkin tak seramai mcm Krabi, Phuket..dan lain2.

Ape yang menarik tempat ni? Pasal tu aku akan slowly stori de mori nanti..kene baca sampai abis. Target kitorg atau "mission" untuk melihat sendiri + nak dapatkan view/scenery di "RAJJAPRABHA DAM" pada waktu petang. Maknanye, kene sampai tempat tu petang ler..atau sebelum matahari terbenam.


 Tengok gambiran bawah ni..

P1050272

P1050291

 Preview: Ni lah target utamanya. Untuk parking motor kat sini + berviewkan " "RAJJAPRABHA DAM". What a view beb...!! veli veli naiiiiiiiiii...!


 Nak tau detail?
..jom..!! kite tayargolek ke sana..dari KL terus shoot ke Rajjaphrabha Dam kire2 900+KM dgn masa 12jam 30 min.




 @ R&R Sg. Buloh

Nak kata adhoc tak jugak ride ni..tp plan dlm 2 minggu. Bincang2 skit pasal tempat..route, ushar2 skit gambiran view sekitar tempat ni...perghh! memey syahdu tgk scenery nya. Once cuti approved! ..ayuhhh..tayargolek time.  Kite explore ape yang ada tempat tu...


*Gambiran tanpa watermark TayarGolek.Com dari camera Griffin.
 
IMG_5429 RV point @ R&R Sg,Buloh..aku & Griffin set time pukul 5.00pagi akan tayargolek ke utara..



IMG_5431

 5minit sebelum tayargolek..aku baru sampai.

Meredah highway ke utara seawal 5.00pagi..sojuk, gelap..tp ride tetap dengan gaya yang relax. Next pit stop kat R&R Tapah..lepas tu kat R&R Gunung Semanggol.

Skip..! takde gambiran di 2 R&R tu.



@ R&R Gurun

Last stop sebelum sampai border, kitorg berhenti kat sini. Mcm biasa..urusan isi minyak + insurans + tukar duit THB. Takde sape2 pun kat sini..al-maklum time org bekerja katakan..

DSCN2814

 Tetiba datang 4 buah motor versys..stop kat sini jugak.



DSCN2815

Memey tak kenal rider2 Chinese tu..1st time jumpa.  Lepas kenal2..Adrian katanye diorg nak ke Phuket. .






DSCN2816

Adrian tgh dok check something kat motor dia..
 

Ape yang menariknye..sedikit perbualan waktu tu..

Adrian : " hari tu  you all jadi koboi kan?"
Kitorg : "koboi?"
Adrian : " u all ride Indochina haritu koboi kan masuk Cambodia?"
Kitorg : "..hahahaha (gelak beso2), ye la bro..what to do, form tak dapat..so jadik koboi la. BTW, mana u tau..?"
Adrian : "..baca tayargolek la bro..haha."

Rupenya..Adrian ni salah sorang peserta ekspedisi ke Vietnam jugak dgn group lain. Balik Malaysia selang 1 minggu sebelum kitorg punye Indochina Expedition mula. So, sembang2 & share experience waktu ni walaupun masa tak mengizinkan nak sembang panjang2.

Anyway, nice to meet you bro Adrian, hope to see & TTS with u again next time.. - ewahh..cakap omputih plak aku nih..choiii! 




IMG_5432
 Baru laa nampak meriah skit kat sini waktu ni..jumpa kawan baru.



IMG_5434
 dah sampai Vietnam moto ni..


 Dipendekkan lagi stori..

Urusan dokumen & urusan border selesai dgn pantas..sebab tak ramai org hari ni.



 @ Dan Nok, Thailand

DSCN2817
 Port biasa kitorg take a short break lepas urusan border. Agak2 dalam 10minit lepas tu bersiap untuk perjalanan yang masih jauh lagi...



Tayargolek timee..!

DSCN2818
 Cuaca yang baik..jalan yang clear memey best ride ni. Tenang...bawak motor sambil bersiul2 katanye..haha




DSCN2819
 ..dan mc biasa jugak laa..gambiran demi gambiran aku amik sampai ler abis bateri. :))



 DSCN2820
 Welcome to Thailand..

Setiap moment sepanjang perjalanan aku capture..untuk kepuasan diri + kongsi dengan semua pembaca TayarGolek.Com. Inilah yang kitorg lalui..




DSCN2821
 Masih terlalu awal..perjalanan baru bermula..jauh lagi nih..



DSCN2822
 Baru je sampai sempadan Songkhla.. "WELCOME TO SONGKHLA"



DSCN2823
 ..mcm ni ler seterusnya tayargolek yang kitorg redah. Ride relax..tapi consistent.

 


DSCN2824
 Lepas kire2 1jam lebih atas motor..kasi rehat kejap lah. Rehat pun tak lama..mcm biasa la kan..




DSCN2825
 Cukup sekadar menghilangkan "kerak teking" + meluruskan kaki, sambung lagi tayargolek..




DSCN2826
 ..layan view yang agak boring. Nak kata rushing pun tak jugak..tapi mc aku bgtau memula, target nak sampai sana sebelum gelap. Kite tgk suasana diwaktu petang..




DSCN2827

Dah mula ada view bukit bukau..syiok skit mata memandang..





DSCN2828
 ..dan lagi view yang agak menarik..





DSCN2757

2nd stop..kasi isi minyak full tank. Biar perut kosong..jgn tangki minyak kosong..;)




DSCN2758

Cukup 15minit rehat..sambung lagi la beb. Jarak perjalanan ada kire2 200++ KM lagi. Masa break tadi dah decide lepas ni try push skit mungkin > 200KM non-stop.

 p/s: Hurmmmm..! hari mcm mau h*jan..awan nano suda mari.. 


DSCN2759
 ..tapi sangat2 bernasib baik laa kan..kitorg sampai sini ngam2 je baru lepas hujan..phiewwwww! cuma jalan le basah. Kene slow down skit..



DSCN2760

Beberapa KM lepas tu..jalan kering kembali seperti biasa..tempat tadi je hujan.

 



DSCN2761 ..ketika berada di salah satu simpang. Ni kire rehat jap le ni..hehehe




DSCN2763
 
DSCN2764
..dan lagi..layan highway je la skg ni..boring ahh..

 







DSCN2765
 ..masuk simpang ke Phuket..



DSCN2766
 Dipendekkan cerita, kitorg dah berada diatas motor non-stop mencecah 200KM dah..phiewwwww!



DSCN2767

 Akhirnya..nampak dah signboard Ratchaprabha Dam..mcm dah tak jauh je?macam laa..tp jauh lagi ni




 DSCN2769
 Cuaca memey panas..cahaya matahari  memey tak kasik chance dari tadi lepas hujan..memanchorrr je kat mate teman nih..




DSCN2770
 Jalan yang lurus...waduhh bisa mengantuk dong..!




DSCN2771

 sekeping gambiran view dari belakang..





DSCN2772

 ..haaa..baru cerah skit jumpa corner. Bukan layan sgt pun..hehe





 Alrite beb..gambiran kat kat bawah ni antara gambiran journey yang aku amik, mungkin agak sama tapi ada beza skit. Just nak share kat semua view on the way ke Rajjaphraba Dam..

Layan je ehh..

DSCN2773
 
DSCN2774

DSCN2775
 
DSCN2776

DSCN2777
 
DSCN2778

 Syiok tak? lagi syiok kalo bawak motor tengok mata sendiri..hikhik




DSCN2781

 Waktu skg kire2 3.30ptg local time..



DSCN2782

yeah...bukit bukau dah memenuhi pemandangan skg ni..thorbaekkk!



DSCN2783

 Nice view..nice road..walaweiih




DSCN2784

 aiyooo..! baru je puji jalan...hahaha. Takpe laa..depa nak bg cantik jalan ni. Sat jaa...




DSCN2785
 ..kene redah gak jalan mcm ni. Jalan tak rata..selow2 je bawak. Kang silap skit mau nye terkucil motor kang.



DSCN2786

Kalo ikut pengalaman sepanjang laluan ni..tak banyak kenderaan yang sewaktu dengannye. Tu pasal ler ride boleh relax + tenang2 + mata ushar kiri-kanan..
 



DSCN2787
 Arghhh mann...! memanchorrrrrrrr lagi. Kali memey kaw2 depan mata. Sunglasses pun mcm takde ape dah..



DSCN2788

 fulamakkkkk...cun lah..!




DSCN2789

 Bile dah dekat ..mcm ni jer..hahahaaamik korang


DSCN2790

Bukit batu kapur..

.



DSCN2791
 ..dan semakin..semakin hampir. Pengalaman menarik..








DSCN2793

..mcm ni ler view sepanjang perjalanan. Itu sebab ler..stori de mori ni aku peram dulu hahhaaaa..
 



DSCN2794

 walaweiiii..! condition jalan yang memey terbaik...




DSCN2796

 ..semakin hampir. Kite dah dekat dah ni..lepas ni akan masuk simpang ke Rajjaprabha Dam.




DSCN2797

OK..ni kire kawasan town, nampak ada busy skit..banyak pulak kedai2 sekitarnye.
 




DSCN2798

 ..dan akan melalui beberapa jambatan merentasi sungai2 kecil..





DSCN2799

 Kawasan yang bersih..sungai pun bersih..memey terjaga. Kalo dari sini dh nmpk terpelihara..apatahlagi main attractionnye lagi? Kite tengok je nanti..




DSCN2800
 Melalui salah satu kawasan kampung...




DSCN2801

Nampak mcm dah dekat..awat la tak sampe2 lagi..waduhh..!





DSCN2802
WELCOME TO GUILIN OF THAILAND...akhirnya, baru le betul2 sampai kawasan ni..




DSCN2803

 Target untuk sampai sini sebelum matahari terbit tercapai. Kire mission tu 5% lagi la berjaya..fuhh!



@ Rajjaprabha Dam

..dan apa yang korang saksikan skg, ini lah tempat yang dicari..dari KL-Surat Thani dgn jarak hampir mencecah 1000KM. Mulakan perjalanan seawal 5.00pagi  dan selamat sampai 5.30ptg. Tapi..memey berbaloi. Kepuasan peribadi yang tak dapat diluahkan dgn kata..

Short plan..check route..set date ..apply leave..and GO!


DSCN2805
 RED VERSYS bergambiran di hadapan Rajjaprabha Dam..suke tak?? :P



DSCN2807
 yer beb..! memey panas menyala waktu ni..matahari masih belum berganjak. Gambiran pun ada gelap skit sebab cahaya matahari dari arah depan..




DSCN2808

takde sesiapa kat sini. Tapi..bayak view yang menarik..tgk depan ttuu..macam "Karst" di Vang Vieng, Laos.





DSCN2809
Griffin & DUSKY BLACK FJR tgh menikmati pemandangan yang luas terbentang.Yes bro..! we did it..!





IMG_5454
 Oppsss...! dalam diam2 pun RED VERSYS kene candid dari belakang. Memey thorbaek laaa pemandangannye..

Memey berbaloi-baloi dgn perjalaanan yg kitorg redah. The rides..the journey..and now the scenery..! wihuuuuuuu...




IMG_5458

aku dgn RED VERSYS..yiihaaaaaaa!




IMG_5463
 ..DUSKY BLACK FJR & RED VERSYS..aku pulak menenggek kat belakang..hahaha..potong!



IMG_5465
 alamakk..skali lagi ke?..hahaha. Thumb up..!! adeii..Malu aiii..



IMG_5464

 close up skit..walaweiiiiiiii..! cantik kan?



 ok laha..malas mau cerita. Kasi tengok gambiran.....then komen lah kalo sudi.. :))

Layannn..

DSCN2810
 
DSCN2811
 
DSCN2812
 
DSCN2813
 
DSCN2814


DSCN2815

 
DSCN2816




P1050260
 
P1050261
 
P1050262
 
P1050263



P1050264

P1050265

P1050266

P1050267

P1050268

P1050269

P1050270
  DSCN2817
 
IMG_5437
 
IMG_5440
  
IMG_5442

IMG_5444

IMG_5446





Alrite.cukup la kot..banyak dah gambiran ni..

DSCN2818

Kene beransur dulu..ada lagi satu tempat yang kitorg spot utk view nye. Tapi cahaya matahari dari depan mungkin gambiran nampak kureng skit. Takpe, kite try tengok mcm mana..



Jom..




DSCN2819

Menyusuri jalan ke tempat spot tadi..

 


DSCN2820

 ..tinggi gak bukit ni..




DSCN2821

wihuuuuuuuu...silau mato den! 

 

 Akhirnya...!!!!

P1050272

Inilah tempat yang kitorg cari..memey angle yang cun untuk gambiran..
 






P1050273

RED VERSYS bergambiran solo...

 


P1050274

 DUSKY BLACK FJR pulak...



P1050275

 oppss..! skali lagiii..










   P1050278

..dan bergambiran duo pulak...
 



 P1050279
 ..petik je la camera tuu...5555




P1050280

 Last gambiran..

Memey puashati..memey berbaloi..kepuasan yang dicari sudah tercapai. Alhamdulillah..


 P1050281

 Tengok tu...sampaikan pengantin pun amik gambiran outdoor kat sini..




Ok la geng..! rasanye cukup dah gambiran..kene tayargolek lagi

DSCN2822

perlahan2 tayargolek meninggalkan tempat ni..so next kemana?



DSCN2823

 ..pusing2 dulu..hahaha..


Next agenda..kene cari hotel. Memey tak buat reservation pun sebab tak banyak hotel ada kat sini.


DSCN2824

Check balik GPS lokasi hotel yang kitorg buat research sebelum ni..


  DSCN2826

Try check satu demi satu hotel yang ada..jalannye pening skit..

 



 DSCN2827

gayat..turun bukit ni...wihuuuuuuuu..!
 


 DSCN2829

 ..Rajjaprabha Dam Golf Course


 DSCN2830
 ..kite ushar lagi view sekeliling dam nih..





DSCN2831

 EGAT Harbor..ni plan untuk esok. Tungguuuuuuuu...


Jumpa satu hotel yang pertama spt dalam GPS. Bile sampai..hotel tu kosong & berkunci..takde penghuni. Pulak dahhh..! so try carik hotel lain pulak..

 



DSCN2832

Pusing2 carik hotel..
 


 DSCN2833

 Akhirnya..jumpa hotel kat sini. Dengan bantuan penduduk tempatan..dia tunjuk sampai betul2 depan hotel. Mekaseh..! kasi tip skit leww..



 

  P1050285

Ni la hotelnye..boleh laaa. 

Tempat2 ni senang citer mcm jin bertendang laa..apa pun takde. Town jauh skali..7-Eleven pun takde..kedai makan pun tak sure ade ke tak? nanti la carik..



DSCN2834

Fuhhh..! lega yakmat weiii..bilik sudah dapat..lepas ni kasi rest kaw2..


so amacam? syiok tak layan gambiran view ? Macam tu lah serba sedikit stori de mori yang dapat aku kongsikan utk semua pembaca.. perjalanan & destinasi kali ni. 900+KM selamat diredah. Ape2 pun itu cuma sebahagian jer..tapi kire OK la kan? ;)

Nantikan episod seterusnya nanti..kite kasi explore skit "The Guilin of Thailand" yer..kalo masa mengizinkan, akan diupdate secepat yang mungkin..

Teruskan layan TayarGolek.Com..aku sambung lagi nanti..

Adios,
Han






8 comments:

Anonymous said...

Bila pegi ni bro....tak pernah dengar before this Rajaprabha kat thailand..krabi,phuket,samui je slalunya..very nice view actually..

-Din-

izham razani said...

Berapa kos perjalanan ni? - am

izhamrazani@gmail.com

Anonymous said...

Oooo..lepak best western PD yerr..

TayarGolek.Com said...

Din - lama dh ride ni sekitar Mac lepas.

TayarGolek.Com said...

Izham - tak kire plak bro..bwk je duit lebih setiap kalo ride sbg standby utk sebarang kemungkinan yg tak dijangka

TayarGolek.Com said...

Anon - opsss..paparazzi

TayarGolek.Com said...

Din - lama dh ride ni sekitar Mac lepas.

Aku Budak Nerek said...

Sempoi gak port nie kan Han? Ini tempat Johan Raja Lawak pergi dalam Destinasi Cinta Air Asia tu ker?

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com