You Are Reading

1

Kembara Trans Borneo: Day 1 – Mari Mari Cultural Village Tour

TayarGolek.Com Tuesday, May 20, 2014

Yoooossshhhhh…!!

Salam Sejahtera semua..

Arammaiteeeee…!!

Sambungan di hari pertama @ Kota Kinabalu, Sabah dalam misi KEMBARA TRANS BORNEO. Entry kali ni memey panjang..3-4 jam tour jugak di Mari Mari Cultural Village. Aku akan stori de mori sikit pasal tempat ni..yang pernah masuk tempat ni pasti ada pengalaman yang sama. Yang belum..sama2 kite ikuti al-kisahnye.

 

Sebagi intronya, tempat ni merupakan salah satu tempat pelancongan di Kota Kinabalu, Sabah. Apa yang menariknya, korang akan mnyaksikan beberapa rumah contoh Suku Kaum Etnik yang wujud di Sabah serta cara hidupnya serba sedikit. Baik kanak-kanak atau pun orang dewasa memey tak rugi kalo spend masa kat sini. Pengalaman dan ilmu yang diperolehi memey tak ternilai.

 

Ikuti stori de mori seterusnya..

Urusan teksi kitorg berurusan dengan pihak hotel. Pihak hotel cuma bantu dapatkan contact sahaja. Harga charter teksi kene kawtim sendiri. So pandai2 ler adjust ye..

CIMG1594

On the teksi… :)). Sibuk layan hnpon katanyee…

 

 

CIMG1595

Memula masuk tak perasan pun ape yang unik teksi ni…cer tengok tombol gear tu? hehehe..veliiii naiiii..cr tengok cermin pandang belakang pulak?..VIP yawww..! :)

 

Perjalanan ke Mari Mari Cultural Village dari hotel mengambil masa kire2 hampir 1 jam. Nampak macam tak jauh..tapi 1st time ni guna jalanraya kat Sabah :p

 

 

CIMG1596

Cuaca petang ni so far dalam keadaan terbaik. Panas…kalo ride memey syiok ni. Tapi masih terlalu awal..kite ushar2 dulu jalan & town di K.K

 

 

CIMG1597

Lengang yakmat Kota Kinabalu..kalo la Kuala Lumpur macam nii kan syiokk..

 

 

CIMG1598

Sedikit gambiran semasa on the way ke MarI Mari Cultural Village

 

 

CIMG1599

Jika ikut lokasinya..laluannye menuju ke Kudat. Tapi bukan ler sampai Kudat..tu dah bapak jauh tuu..

 

 

CIMG1600

Menggeletar dah ni tengok view gunung2 kat Sabah ni……tak sabo2 nak tayargolek dengan RED VERSYS!!  aiiii….DUSKY BLACK FJR pun sama maaaa…hahaha

 

 

 

CIMG1601

Melalui jalan dikawasan perkampungan. Setakat 30 minit dalam kereta ni..so boleh katakan jalan di sekitar Kota Kinabalu memey cunnn…haaa tu ceritanya.

 

 

CIMG1603

Jalan bengkang bengkok…bahasa sopannye, jalan corner-corner ler..

 

 

 

CIMG1606

Walaweiiiiiii…! I like this!!! lagi dipandang jalan mcm ni…dah rasa macam nak amik motor bawak ride terus… Betul tak Griffin? kahkahkah.

 

 

 

CIMG1607

Susana yang tenang..aman ..dan harmoni. Tengok sana tuu…mendung suda marii…sib baik naik kereta…ngeeee!

 

 

 

CIMG1608

..kawasan kampung

 

 

 

CIMG1609

“..Jiran sepakat membawa berkat..”

 

Dipendekkan cerita..

 

@ MARI MARI CULTURAL VILLAGE

Kire2 pukul 3.00ptg++..maka sampai lah destinasi kitorg “MarI Mari Cultural Village” Kota Kinabalu.

 

CIMG1611

Apa yang korang nampak skg ni adalah pintu gerbang di Mari Mari Cultural Village. MATONG..apakah maknanye?

CIMG1612

..yang ni pulak disebalh kiri.. KAANSAYAN.

 

 

CIMG1613

Rasanya kitorg bernasib baik sebab nampak macam tak ramai kat sini. Mari Mari akan dibuka tepat pukul 4.00ptg

 

 

 

CIMG1614

Masa untuk mendapatkan tiket dikaunter..harga tiket? tak pasti lagi ..sat lagi pi tanya k

 

 

CIMG1615

Alrite..! dah tanye..tiket harganye RM80 seorang. Kalo bawak family 5 orang x Rm80..haaa kire la yer ;)

 

CIMG1622

Gambiran kat area kaunter..

 

 

CIMG1623

Uikk? Burung Kenyalang…

 

 

CIMG1618

Tiket dah beli..skg tunggu masuk jer. Ushar2 skit map dalam MARI MARI CULTURAL VILLAGE. Kalo lihat kat sini..kitorg akan masuk 5 jenis rumah suku kaum etnik di Sabah iaitu Dusun, Rungus, Lundayeh, Bajau dan Murut…dan last skali adalah Performance Hall. Mungkin akan mempersembahkan yang menariks dan mantap..

 

 

CIMG1621

Gambiran skit..ni bukan selfie tawww.

 

Dipendekkan cerita lagi..

Semakin hampir pukul 4.00ptg..berduyunnnnn duyunnn pelancong2 lain datang. 

CIMG1624

Sebelum masuk…sedikit sesi taklimat oleh Tour Guide sepanjang tour MARI MARI CULTURAL VILLAGE ni nanti. Penerangan tentang program & serba sedikit tentang larang2 masa didalam nanti.

 

Setiap kumpulan dalam 10-15 orang dengan seorang tour guide. So group2 kecik ni mudah skit nak handle..

 

CIMG1626

OK..setel bab briefing tadi. Jom…! on the slipar..! hahaha. Kene lalu Jambatan Gantung doluuu…

 

 

CIMG1627

Kawasan ni amat2 sunyi..tapi kok sembang diorg mcm pasar malam..ada le berdenyut skit kepala mendengor nye. Please respect each other ok..!

 

 

CIMG1628

Kasi chance diorg2 ni jalan dulu..biasalaa yang last2 ni kan selalunye hero2 ..:p

 

 

 CIMG1629

Merentas sungai..kecik je ;)

 

 

CIMG1630

Kawasannya memey terjaga..orang kampung aku kata ..errr “Well Maintain” ke ape ntah..

 

 CIMG1632

Satu lagi..biar ler takde cerita sgt tapi gambiran banyak..ok kan? hehe

 

 

CIMG1631

Laju betul group aku ni..tau2 sampai sinun dah..huiiiiiii..

 

 

CIMG1634

Ni la jambatan gantung tadik yang dok jakun yakmat depa ni..kehkehkeh..

 

 

 

CIMG1633

..on the selipar lagi..

 

 

@ RUMAH KAUM DUSUN

CIMG1635

Apa yang ditunjukkan dalam MARI MARI CULTURAL VILLAGE ni merupakan rumah replika jer, kalo ikutkan saiz asal mungkin lebih besar..

 

 

CIMG1636

Haaa..ni pondok port TTS kewww? ngeteh2 petang lepak pondok ni pun mcm syahduuu jer kan..

 

 

 

 

 

CIMG1637

Tangkob..takde penerangan tentangnye..tak tau laaa sampai2 je tour guid dah hilang dari pandangan

 

 

IMG_8361

Rumah Dusun..

 

 

 

CIMG1638

close up skit..semua dah masuk dalam dah..meh tengok ape yang ada kat dalam. Syiokk ooo explore2 benda baru..selain ride, tour mcm ni buat ole-ole..baru ada warna ride tu ;)

 

CIMG1639

Sedikti info tentang Masyarakat Kaum Dusun..paling besar kat Sabah.

 

 

CIMG1650

Skg ape yang korang saksikan adalah realiti..begilah keadaan dan gambaran sebenar Rumah Kaum Dusun.

 

 IMG_8368

Peralatan2 muzik..tapi maaf takde pertunjukkan muzik kat sini. Cuba lagi lain kali…

 

 

Seterusnya..penerangan pasal Air Tuak. Cuak gak aku kalo kenen paksa minum nanti.. :(

IMG_8378

Apa yang ditunjukkan oleh gadis Rumah Dusun ni..minuman air Tuak yang telah siap diproses. Tapi ianya diperbuat dari beras..

 

Nah..! skrang boleh amik sorang satu..dan minummm..hehehe

 CIMG1649

Arramaiiteeeee…! sambil minum. Aku cukup la sekadar amik gambiran diorg minum jer ;). Berbuloh-buloh depa minum ni..huiii. Mentang2 free…haha

 

 

IMG_8382

Ehemmm…! gambiran jer…segala gosip menggosip “No comment..” kehkehkeh

 

 

CIMG1652

Now kitorg bertiga pulop ;)

 

 

CIMG1653

   Ni bahan2nye sebelum menjadi minuman. Campur sana skit..campur tu skit..simpan untuk beberapa hari..lepas tu ready to serve la kot? :D

 

 

CIMG1654

Ni beras nye..

 

 

CIMG1655 

eh yang ni pulak? jangan wat kacau..nni barang2 kat dapor nakk masak malam nanti..hehe.

 

 

 

CIMG1656

Dapur kayu jer…

 

 CIMG1657

Gambiran bahagian dapur..

 

Alrite tu aje al-kisah di RUmah Dusun.

 

 

CIMG1665

Kite tengok skit Rumah Dusun dibahagian belakang..

 

 

 

CIMG1666

Rumah yang diperbuat dari kayu dan buluh keseluruhannye..

 

CIMG1667

Last gambiran Rumah Dusun..

 

 

 

@ Bamboo Cooking

CIMG1661

  Seterusnya..kitorg singgah di Bamboo Cooking..tengok skit cara2 awek2 ni masak buluh. Eh silap..cara memasak makanan dalam buluh.

 

 

 

CIMG1658

Penerangan serba sedikit tentang bahan2 dan cara2 masak menggunakan buloh..

 

 

 

IMG_8393

Comel2 buloh ni kan..ngeeee

 

 

CIMG1659

 CIMG1660

  Comel2……ehh

 

 

CIMG1662 Haa ni bahan2 nye,,

 

CIMG1664

..setiap 2 org dalm kumpulan akan share 1 buloh dan pilih bahan2 yang disediakan. Selebihnya..gadis2 ni yang akan tolong masakan..yummm kehkehekeh

 

 

 

CIMG1663

Menunggu bahan2 siap masuk dalam buloh…nampak tak sabo2 tu nak masak

 

 

IMG_8392

  Ecehhhh…tenungan marhain kat camera Griffin..kehkehkeh..caboooottt!

 

 

 

IMG_8401

maka projek masak2 pun bermulaaa..berebut2 nak pegang buloh tu

 

 

 

 

 

 

CIMG1668 

bagus..pnuh konsentrasi walaupun camera didepan mata…rupanya “sia malu bah..heeee” oppsss..begitulah ceritanya..

 

 

CIMG1670

close up skit..

 

 

CIMG1671

e’eehhh..dia lagi..heeee

 

CIMG1672

OK..sorg isi bahan2 perisa dalam buloh..sorg lagi jaga api  :). baguihh la depa ni..pandai wat kja dapoq…kehkehkeh

..errr dah masak2 ni bile tang makan nyee?

hmmm..kite tinggai sat, nanti aku carik jawapannye k..

 

 

 

@ Rice Wine

 

IMG_8398

Ok..skg kitorg berada ditempat memproses “Rice Wine” dalam bahse omputihnye. Aiiii..minum lagi ler gamaknye..

 

 

CIMG1675

Padddiaaa hang dok sini..! ehhh..tu lakonan ja. Ni tgh explain la ape2 yang patut kat semua..

 

 

CIMG1674  Bapak beso tong nih..prosess “stim” air katanye..

 

 

CIMG1676

Yang ni setelah siap diproses..silakan…

 

 

CIMG1677

Alrite..next! ada yang dah tak larat dah..lepak sat.

 

 

CIMG1678

Nampak simple..stamina pun kena jaga weii. Bukan nak ride jer..ok jalan2 lagi ke destinasi seterusnya..

 

CIMG1679

Ke mana kite lepas ni?

 

 

CIMG1680

Ni ape ks pulak ehh..? jap..kasi clear skit

 

 

CIMG1681

owhhh..! honey…errr maksud aku tempat pengumpulan dan proses madu ler…adehhh.

 

 

CIMG1682

Setiap pengunjung akan diberikan setitik dua madu untuk melicinkan tekak..

 

 

CIMG1683 

Ni madu asli ni..letak je kat tangan, mau lebah mai dok hinggap..

 

 

 

CIMG1684

Penerangan lagi..

 

 

CIMG1685

Ni dia tempat untuk memperangkap lebah2 penuh kemaduan..betul ke ayat aku ni..hahaha

 

CIMG1686

  Banyak perangkap2 dipasang kat sini. Tapi ade kewww lebah nyee..?

 

 

CIMG1692

Ade..ni haaa..haluiiih ja. Hat yang rabun dekat tu kene tengok dekat2 naa…

 

 

 

 

CIMG1690

..yang dah siap proses pun ada..

 

 

CIMG1691

mcm ni la ni depa ni kaut madu2 tu..

 

 

 

 

IMG_8415 

,,dan yang terakhir…inilah model madu tewww..kehkehe..kbaiiii..jumpa lagi :)

 

 

 

 

Next..!

 

@ Rumah Suku Kaum Rungus

 

CIMG1716

NI Rumah Suku Kaum Rungus pulak..ada nampak sedikit beza dengan Rumah Kaum Dusun tadi kan?

 

 

CIMG1695

Rumah Rungus..ada info tak? Kamon laaa…ni TayarGolek.Com laa..hahaha (up sendri nampaknyeeh)

 

 

CIMG1687

ni infonye..baca & share ok? Baru la ilmu berkembang :)

 

 

 

CIMG1688

Nampak…kat sini aku cedok infonya..dah share..huhuhu. Gambo2 selfie semua tu tolak tepi la kann..

 

 

 

CIMG1696

Tau ni ape? nak tau..kene mai sini laa k..

 

 

 

 

CIMG1697

Skg kitorg dah kat dalam rumah Kaum Rungus. Ruang tamunya dah deko nye sedikit berbeza dgn Kaum Dusun tadi. Dindingnye lebih terbuka..dan alatan muziknye disusun ditepi dinding..

 

 

CIMG1698

Err..jangan tanye aku ni ape..sebab aku pun tak sure

 

 

CIMG1699

Rumah ni dikategorikan sebagai Rumah Panjang..blh lihat gambiran ni sendiri. banyak tulang2 kepala binatang bergantungan.

 

CIMG1700

Boleh dikatakan setiap rumah kaum di Sabah ada perlatan muziknye..

 

 

Serba sedikit gambiran sekitar dalam Rumah Panjang Kaum Rungus..

CIMG1701

  CIMG1702

 

CIMG1703

CIMG1710

 

CIMG1711

 

 

 CIMG1712

 

 

CIMG1704 Kamar tidur..

 

 

CIMG1705

 CIMG1707  Kraftangan…

 

 

CIMG1706

Kraftangan hasil daripada manik2 yang cantik & berwarna-warni..

 

 

 

Jom..kite tengok demonstrasi mengidupkan api dgn tknik gesekan..

 

CIMG1709

Persiapan sebelum memulakan demo..

 CIMG1713

Gesek punye gesek..

 

CIMG1708

..dah hidup dah..

p/s: bleh check video sebelum ni..

 

  CIMG1715  Rumah Panjang Kaum Rungus bahagian belakang..

 

Next..!

 

CIMG1717

On the slipar lagi..

 

 

CIMG1718

Cuaca yang baik..mendung2 redup..

 

 

CIMG1719

Batu berukir?

 

 

CIMG1720

Setiap satu rumah akan diberikan penerangan ringkas..

 

 

@ Rumah Suku Kaum Lundayeh

CIMG1721

Pandangan luar Rumah Kaum Lundayeh..

 

 

CIMG1722

Bile dilihat struktur dindingnya, kaum ini lebih menggunakan kulit kayu berbanding sebelum ni banyak menggunakan buloh.

 

CIMG1723

Info kaum Lundayeh

 

Nak dijadikkan crita..tengah asyik amik gambiran tetiba..

 

CIMG1724 

Griffin: “aiseyyy brooo….”

Aku : “ huh..! what happeng?”

Griffin: “Camera I kong laa..mcm camera u dulu..”

Aku : “ kamon men..baru day 1 ni..alamakk..dah try cabut bateri ke//on/off ke?”

Griffin : “ ..semua I dah buat. See “Lense error..””

Aku : “ hmmm…ini mcm kalu..memey kong la bro..”

Griffin : “ takpe bro..amik pakai henpon dulu la..nasib baik ada camera spare yang penuh berjasa tu..hehe”

 

Tetiba teringat 4 NATION RIDE 2011 dulu..camera aku kong! takdee backup..belajar dari situ. Skg..semuanya ada backup ;)

 

CIMG1726

Wow..! nic..Bujang Senang keww?

 

CIMG1727

Kreatif sungguh depa ni..

 

 

20131201_145530

Ni batu berukir tadi ni..

 

  CIMG1749

Semulajadi..atau jadisemula?

 

 

 

CIMG1728

jangan buang masa..jom kite masuk dalam Rumah Lundayeh..

 

 

CIMG1729

jap..gambiran tepi rumah skit..

 

CIMG1730

Tikar dari rotan k nih..

 

 CIMG1731

Ukiran seni terbaik..

 

 

CIMG1732

Tempat alatan muzik..

 

 

CIMG1733

..atap ni boleh dibuka. Bile tengok masa mamat ni angkat atap tu mcm ringan je. Pengunjung diberi peluang untuk mencuba..dan aku tak lepas peluang. Korang tau berapa beratnye? Anggaran kasar berat atap ni dekat2 50KG woooo….pehhh! Tapi lelaki sejati mcm mana pun musti boleh angkat punya..hahaha. JAWA RULES! :P

 

 

CIMG1734

Keadaan dapur..

 

 

CIMG1735

Ruang tidur,,

 

 

CIMG1736

Pahlawan…gaya Pahlawan

 

 

CIMG1737

Lampu sentir..mana nak carik skg ni..

 

 

 CIMG1738

..ushar punye ushar..ternampak sesuatu kat atas tu..

 

CIMG1739

Hah? apakah ini?..ini adalah replika kepala manusia yang dipenggal. Kalo yang sebenar2nya adalah kepala manusia..

 

CIMG1740

Dinding dari kulit kayu..

 

 

CIMG1746

..bahagian belakang..

 

 

 

@ Rope & Vest Making

  CIMG1743

Skg kitorg singgah ke tempat pembuatan vest dari kayu..

 

 

CIMG1744

Penerangan demi penerangan sambil demo membuat tali & vest..

 

 

CIMG1745

  Ni kayu yang diketuk sehingga hasilnye mcm ni..

 

 

CIMG1742

Gaya Pahlawan lagi..

 

 

20131201_145413

Terbaik gaya nih..PAHLAWAN SEJATI..

 

Video – blh tgk video sebelum ni.

 

 

 

Next…huihh banyak lagi ka nak tour nih?:)

 

CIMG1751

jalan lagi..dan lagi..air memey kene standby bawak. Kalo tak ..mau kerak teking.

 

 

CIMG1753

Sebelum ke rumah seterusnya..singgah di tempat membuat kuih tradisional. Lupa pulak namanye..

 

20131201_145755

Gadis2 ni akan buat demoloni pasal kuih tu..

 

 

CIMG1754

Aksi bermula..ewahhhh..control2 ayu letteww

 

 

 

CIMG1757

Perfecto..! hampir siap..

 

 

CIMG1758

..dah siap pun. Boleh diangkat..dan makan.

 

 

 

CIMG1761

..yang ni pulak Air madu Halia katanye. Elok utk perut..dan buang hangin2 fassfusss! 2 buloh beb aku balun.. :))

 

 

CIMG1762

Skit jer..memey sedap!

 

 

CIMG1763

korang lagi bedal..ngeeeeee…

 

 

CIMG1764

Free je..boleh refill ;)

 

CIMG1765

Nak bungkus ikat tepi tak bley laaa..haha

 

 

 

@ Rumah Suku Kaum Bajau

 

CIMG1759

Bersebelahan dengan tempat membuat kuih tradisional tadi adalah Rumah Kaum Bajau.

 

 

 

 

 

CIMG1760

Agak tinggi rumah Bajau ni..

 

 

CIMG1766

Info Kaum Bajau..asal usulnya dari Filipina-Sulawesi kire2 500 tahun lalu.

 

 

CIMG1767

Tinggi nih..

 

 

Kite layan je lah gambiran..

CIMG1769

 

 

CIMG1768  Ruang untuk solat..

 

 

 

CIMG1770

Atapnye dialas dengan buloh..

 

 

 

CIMG1771

 

 

CIMG1772

alatan tradisional..

 

 

 

 

CIMG1774

Ruang tamu..

 

 

CIMG1775

Sulaman yang digantung didinding..

 

 

 CIMG1776

Ramai lagi tak naik atas..ehh tu group lain.

 

 

CIMG1777

Tempat simpanan barang2..

 

 CIMG1779

Kelapa pun simpan dalam rumah ..

 

 

 

 

CIMG1780

Bahagian dapur..

 

 

CIMG1781

view lain..

 

 

CIMG1782

Ayam mengeram pun ado…jangan kacoo..kang mengamuk..

 

 

 CIMG1786

CIMG1785

Ruang solat..

 

 

 

 

 

 

 

CIMG1787

Tempat buaian..

 

 

 

CIMG1788

Tudung saji??

 

Tengah syiok2 amik gambiran..tetiba bahu aku ditepuk. siapakah?

 

 

CIMG1789

Bro Khairil..reader TayarGolek.Com..rakan Saari. Kebetulan ada kat sini jugak. Mekaseh bro..sudi tegur..hehehe

 

 

 

 

@ Rumah Suku Kaum Murut

CIMG1790

Seterusnya adalah..kite ke Rumah Kaum Murut. kaum Murut dikatakan kaum yang paling ganas di Sabah.

 

 

20131201_151629

..ada sedikit upacara bila masuk ruangan rumah Kaum Murut.

 

 

CIMG1791

..daijampinya dulu dgn Nenek Kebayan..

 

 

 

20131201_152015

Ni Rumah Kaum Murut..

 

CIMG1798

 CIMG1799

 CIMG1800

 CIMG1801

 CIMG1802

Tetiba jeritan demi jeritan seperti “Red Indian” kedenganran. Tandanya..menyambut kedatangan tetamu. Semua berlalri kearah pintu masuk.

 

 

 

 

 20131201_151941

Upacara menyambut tetamu masuk..

 

 

 CIMG1807

Tinggi jugak Rumah Kaum Murut ni. Tangganya diperbuat hanya dari sebatang kayu..

 

 

 

 

CIMG1808

Headhunters..!!

 

 

 

CIMG1809

hati-hati ye nak..

 

 

20131201_152245 Keadaan dalam rumah..

 

 

 

 

CIMG1814

  Agak gelap sebenarnya..gambiran kene amik pakai flash..

 

CIMG1810  

Bersembang2 dengan Kaum Murut..

 

 

20131201_152440

Penuh dengan benda2 brgantungan..

 

 

CIMG1812

Papan Lansaran..

 

 

 

CIMG1813 

Tarian Lansaran merupakan tarian traditional suku kaum Murut. Tarian lansaran ini biasanya ditarikan di lantai khas yang berukuran kira-kira 81 kaki persegi yang dibina di tengah-tengah rumah panjang yang diperbuat menggunakan kayu bulat. Kayu bulat dipasang berlapis-lapis secara khusus supaya boleh melantun seperti "spring".

Di atasnya tarian lansaran dilakukan oleh kumpulan penari lelaki dan perempuan dengan pakaian tradisional warna hitam dan hiasan manik-manik yang berwarna-warni, kaum lelaki memakai topi berbulu burung serta pakaian diperbuat daripada kulit kayu bercampur kain berwarna.

 

 

 

CIMG1816

Penerangan lagi..

 

 

 

CIMG1817

Lansaran..

 

CIMG1818

Penari tarian ini membuat bulatan sambil melonjak-lonjak di atas lantai lansaran dengan diringi oleh bunyi hentakan susunan kayu bulat di bahagian bawah lantai lansaran, sambil itu penari lelaki akan melonjak ke atas untuk mencapai "kinkilat" (singkowoton) yang digantung di bahagian atas sambil bersorak tanda gagah.

Kemuncak tarian lansaran ialah berbalas-balas pantun tanda mengeratkan lagi tali silaturahim antara mereka. Pada masa lalu tarian itu diadakan bagi menyambut kepulangan para pahlawan yang telah mencapai kemenangan setelah bertarung di medan pertempuran.

 

 

 

CIMG1819

 

20131201_152621  Pahlawan Murut..

 

CIMG1820 

Gambiran skit..ecehhh..kenang-kenangan tuu

 

 

CIMG1822

I pun nak jugakkk..kata Griffin. Steady la bro..

 

 

 

 

 

 

@ Tattoo Making

CIMG1831

Sape2 nak buat tatto boleh buat kat sini..bukan permanent tattoo..

 

 

CIMG1823

Anatara ukiran dinding..

 

 

 

 

CIMG1829

Pakar tattoo Kaum Murut sedia memberikan khidmat membuat tattoo..

 

CIMG1830 

salah seorang dari group kitorg.. 

 

 

 CIMG1834

Jommm..turun..

 

 

CIMG1836

 CIMG1837 Sedikit gambiran diluar rumah Kaum Murut

 

 

 

@ Show Time..

CIMG1838

..dan agenda terakhir, show time..

 

CIMG1839

Minum dulu bro..kerak teking ni..

 

 

CIMG1840

Stage dah ready..tunggu show je nih

 

 

CIMG1846

Show bermula..persembahan muzik tradisional..

 

 

CIMG1848

Gendang dan gong..

 

 

CIMG1849

 

 

 

 

CIMG1854

Tarian kaum bermula..ehhh ni gadis2 tadi ni kan? heeeeee…

 

 

CIMG1867

Tarian Kaum..susah nak nak tau tarian kaum mana..layan jer..

 

 

CIMG1871

Dengan pakaian tradisi kaum di Sabah..

 

 

CIMG1875

Ni yang aku tunggu ni..gigit parang

 

 

CIMG1876

Seni tarian yang unik.

 

 

CIMG1877

Terbaik aksi ni..

 

  ..dah seterusnya tarian2 yang lain.CIMG1883  CIMG1886  CIMG1888

CIMG1891 

CIMG1892

..bile turn aku nihh..

 

 

CIMG1893

 CIMG1894

 

 

 

CIMG1895

..dah yang terakhir..tarian buloh. Ala yang main kepit2 kaki tuuu..haha

 

 

CIMG1899

baik2 ehh..kang tersepit :)

 

 

CIMG1900

Steady la ..profesionale

 

 

 

 

CIMG1901

Semakin rancak..dan laju

 

 

CIMG1902

Aksi semakin hebat..

 

 

CIMG1904

memey superb..!!

 

 

 

CIMG1907 CIMG1909

CIMG1910

…dan abis dah persembahan. Terima Kasih..

 

 

 

CIMG1912

..hujan lebat mula turun. Ape2 hal..makan dulu..

 

 

 

CIMG1913

Mihun gorng + ayam gorang + pisang goreng + sambal kicap..perghh! thorbaekkkk..!

 

 

 

CIMG1914

Taraaaaa…! kat sini jugak..masakan dalam buloh tadi diorg serve semula..hmmm…not bad lah.

 

Alrite ..begitulah al-kisahnye Mari Mari Cultural Village Tour selama 3 jam ni. Banyak lagi tempat akan kitorg singgah lepas ni..

 

Sape2 yang termiss video Mari Mari Cultural Village sebelum ni..blh layan dulu kat bawah ni.

 

 

kemana lepas ni? Kite sambung lagi nanti..

 

Adios,

Han

1 comments:

Anonymous said...

owh..honey...kha kah kah..
btw very nice xplanation bro..
bca ni dpt tau jugak skit2 psl mari2culture ni..stakat tgok video aritu apapun x paham..rupanya ada cerita..memula eh mahalnya 80 nk masuk but bebaloi jugak 80ringgit dpt xperience camni..

---silent readres.---

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com