You Are Reading

2

CHINA EXPLORATION RIDE: DAY 8 LIJIANG OLD TOWN

TayarGolek.Com Thursday, August 20, 2015 ,
Yooossshh...!!
Salam sejahtera semua..

Sambungan seterusnya.

Kire2 jam 6.00ptg kitorg selamat sampai Lijiang. Sampai pun dah petang, checkin hotel..relax2 jap pastu pukul 8.00 malam kitorg terus ke Lijiang Old Town. Lijiang Old Town ni kire kitorg punya last tour pada hari ke-8. Lokasi Lijiang Old Town (Da Yan Ancient Town) agak berdekatan dengan hotel kitorg bermalam. Jadi..jalan kaki jer ke sini.

So plan malam ni explore skit perkampungan lama di Lijiang ni. At least kitorg ada something la kat sini.


Jom teruskan pengembaraan kite..kite ronda2 ke Lijiang Old Town. Kite tengok2 ape yang ada..

Signboard di pintu masuk Old Town..

Suhu di Lijiang waktu ni 4 celsius..gigil beb.


Sebelum ni kite dah tengok Dali Old Town kan..kali ni kite tengok pulak Lijiang Old Town. Cuma bezanya, kitorg datang waktu malam. Ini aje la kesempatan yang ada..


Berbanding Dali, perkampung lama di Lijiang tak banyak kedai2 yang masih menjalankan aktiviti perniagaan. Tak sure pulak kalau sebelah pagi. Yang pasti suasana waktu malam macam dalam gambiran ni..



Salah satu kedai disini..



Restoren yang masih dibuka...kalo la Muslim restoren dah lama gi makan dulu :p

Lapo nih...

Jadi, ape yang nak aku tunjuk kat korang semua adalah bentuk2 dan senibina bangunan yang masih kukuh sehingga kini.

Kalo nak tau lebih lanjut, blh check info kat Wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Town_of_Lijiang



Bangunan-bangunan lama..



Nampak terang, tapi keadaan sebenarnya gelap. Inilah powernye Canon G16.. :)


Sunyi dan lengang pada waktu malam




Gambiran lain bangunan/kedai2 Lijiang Old Town:





Cantik bangunan ni..ditambah lagi pulak dengan cahaya lampu




Owh ye lupa..masa sampai di Lijiang, cuaca agak kurang mengizinkan...hujan.


Ape2..nasib kitorg agak baik, ngam2 nak tour ke sini..hujan pun berenti.



Tu yang nampak jalan basah..



Rekabentuk bangunan di China..



Ada jugak beberapa restoren dalam perkampungan ni...tapi tengok je laa :)



Uihhh..belanje sekeping gambiran waktu malam skit :p



Agak besar kawasan perkampungan ni. Ini pun kitorg jalan2 ikut main road dalam ni je. Celah-celah bedah memey tak pegi pun sebab gelap..



Bangunan ni kalo diperhatikan..nampak macam tingkat bawah je yang digunakan. Tingkat atas nampak usang..



Pintu2nye berukir-ukir..



Adeh..kene paksa lagi bergambiran..hahhaa


Kite layan gambiran seterusnya, sebahagian bangunan2 kedai disekitarnye. Penuh dengan lampu2 menerangi malam...
















Nice kan..? Pengalaman dan "ole-ole" di Lijiang. Walaupun penat, lapar...pengembaraan/tour tetap dikitorg teruskan.


Berjalan lagi menyusuri jalan utama..






Satu pengalaman yang best..melihat perkampungan lama pada waktu malam.


Gambiran lagi..





Wahhh..pintu dia macam kat dalam cerita Kungfu pulak ekk..




Bangunan lama yang masih dikekalkan keasliannye...

Lampu2 ni la yang menaikkan seri bangunan2 pada waktu malam




Adehhh...candidnya tu disini lagi...

Gambiran waktu malam banyak dari camera Griffin. Camera aku tak cukup power untuk shot gambiran waktu malam. Rindu pulak kat Canon G11 aku dulu... :(



kolam ikan? haha




Banyak pulak gambiran aku malam ni..ngeeeee..segan aii :p






Diam tak diam..dah jauh gak kitorg menapak nih..tapi takde rasa penat pun..sebabnye asyik dengan melihat tempat ni.




Macam dah nak sampai hujung....takpe pelan2 menapak leww





Kedai minum rupenye..diorg tengah TTS lettew..

Lain2 gambiran kedai..





Sempoi...kedai muzik pun ado.. :)


Kedai jual selendang..harga selendang tu kalo tak silap kire2 200RMB.



Kedai jual batu Jade...harga tak sure la berapa paling murah.



"tengok2 bang..tak beli takpe.." katanye... ehhh..biar betul diorg cakap mcm tu?


hehe..acah je.. :p





Macam2 la diorg jual..



Teruskan berjalan kaki lagi...

Kang rembat kejap basikal tu kang..dah start letih berjalan nih..hehe





Kedai banyak tapi tak ramai manusia pun yang berkunjung..





Uihhh..skuter BMW pun ada kat sini?


 
Sape tau ape nama model skuter ni?







Gambiran skit bro...hehe




Satu lagi..

Alrite..kitorg diberitau oleh Mr.Wang supaya gerak ke kedai makan. Takut kedai makan tu tutup..




Dipendekkan cerita..beberapa minit berjalan kaki, Mr.Wang bawak kitorg makan kat sini.


Macam biasa..order makan kat Mr.Wang..pastu dia translate lew kat tukang masak tu pulak..


Tengah sibuk2 memasak..aku pun menyibuk amik gambiran..adehh! tapi ...inilah stori de morinye..


Wihuuuuuuu..! makanan sudah sampai. Agak2 portion makanan ni untuk berapa orang? Memey besar2 portion kat China ni..



Yark..! goreng2 jer..


Ok..Bismillah..makan time!


Abis makan, kitorg akan terus balik ke hotel. Prepare untuk perjalanan esok pulak..

Opss..! sib baik teringat..stok nescafe 3 in 1 dah nak abis.


Misi mencari Nescafe 3 in 1.. :)


Ok..settle! jumpa gak kat sini..
Chaltaeee..!! Balik hotel daaaa...

Alrite..begitulah sebahagian pengalaman pengembaraan dihari ke-8. Dari awal pagi di Shangri La kitorg melawat ke Shangri La Old Town dengan suhu -5 celsius. Diikuti pulak ke Ganden Sumtseling Monastery..Tiger Leaping Gorge..Yangtze River dan berakhir di Lijiang - Lijiang Old Town. Semua berjalan lancar..dan inilah ole-ole dari kitorg untuk semua pembaca.

Esok..dihari ke-9, bakal bermulalah sekali lagi pengembaraan dengan motorsikal. Jadual perjalanan esok, kitorg akan turun ke Dali.

Apa yang berlaku pada hari seterusnya? Sama2 kite tunggu k..

Jumpa lagi..


Adios,
Han






2 comments:

tiga lalat said...

hebat bro han.,
memeh unikbangunsn lama tuu

Fauzi MNoor said...

lawa gambiran lowlight tu. kamera hamba dulu G12, jual lama dah. paastutaak terbeli2 lagi.

yang banggunan tu, kalo tgk gambq kungfu kat tingkat atas tu amoi pelacur dok lambai dgn sapu tangan ramai2. haha

best bro.. keep riding and blogging

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com