You Are Reading

2

CHINA EXPLORATION RIDE: DAY 8 The search for the LOST HORIZON..SHANGRI LA

TayarGolek.Com Tuesday, August 18, 2015
Yooossshh...!!

Salam Sejahtera semua..


Aku nak sambung stori de mori lagi boleh kewww? hikhik ..al-maklum ler dah lama benau tak menghapdate nih. Taktau nak mula mcm mana..hahaha

Hampir 8 bulan berlalu..namun Ride di Negara China tetap segar bugar dalam ingatan. Suhunye..jalannye..pemandangannye..makanannye..tempat2 attractionnye..dan banyak lagi kalo nak cerita satu demi satu. So sebahagiannye je aku cerita..mana yang boleh la yer.

Hari ke-8 atau hari ke-5 di Tanah Besar China, akhirnye kitorg menjejakkan kaki di tempat sebenarnya Shangri La ditemui.Terletak di Wilayah Deqen, Yunan, China..bermulalah kisah "The Lost Horizon" yang berasal dari ovel LOST HORIZON oleh James Hilton pada tahun 1933. Panjang sejarahnye..tapi korang boleh review skit info di Wiki : https://en.wikipedia.org/wiki/Lost_Horizon



Manakala misi kitorg pula "The search for the LOST HORIZON..SHANGRI LA" adakah berjaya??

Jom..kite teruskan pengembaraan..

@ Sumtsenling Monastery

Destinasi ke-2 pada hari ke-5 di China selepas melawat Shangri La Old Town. Kini kitorg berada di pintu masuk ke Sumtsenling Monastery


Kawasan diluar Sumtsenling Monastery di awal pagi.


Mungkin terlalu awal..tak banyak kenderaan pelancong ke sini. Atau tempat ni terlalu jauh nak sampai ke sini :p



Kitorg mula berjalan memasuki bangunan utama. Kenderaan persendirian tidak dibenarkan memasuki/melepasi bangunan ini.


Aiik? belum masuk lagi..disuruhnye datang lagi??? Tak patutttttt...

Ok, apa yang korang saksikan skg adalah pintu masuk Sumtsenling Monastery. Tak tau la ape ada kat dalam ni. jom..kite masuk








Oooooowhh! kene beli tiket dulu..adehh! Kopak duit. Harga tiket 100RMB++..tak ingat la harga sebenarnye. Duit kite kire2 RM60 seorang.


Tibetan Treasure Hall



Cer teka ni  ape?



Ini adalah senibina ukiran Tibet. Dah dekat dah dengan Tibet..ikutkan hati nak je lajak sampai ke Tibet. :p




Wihuuuuuuu..! Tiket sudah dapat. Bukti ni..sampai skg aku simpan semua ticket2 masuk sepanjang ride ini.



Ok..view kat luar pulak. Sojuk tetap sujok beb kek sini.



Untuk ke tempat utama di Sumtsenling Monastery ni, kitorg kene naik bas yang disediakan. Berapa jauh nak kesana tu kurang pasti. Rasanya kurang dari 20minit kot..kot laa..hahaha



Sumtsenling Monastery



Dipendekkan cerita, bas pun dah sampai..meh ler kite naik bas sama2. Melihat sekitar Sumtsenling Monastery



Antara bangunan2 sepanjang perjalanan..



Shangri La


Tak lari dari kawasan gunung..memey kawasan gunung pun hehehe. Ketinggian skg dianggarkan 3300m (11,000++ kaki)


Tudiaa...boleh nampak Tibetan Stupa



Keadaan dalam bas..masing2 kesejukan. Bas takde aircond hahaha..



Yeah..."the search for the LOST HORIZON" semakin hampir..walaupun kini berada di Shangri La..namun belum lagi mencapai misi ride ini..



Perhatikan betul2 tulisan tu..ada perbezaannye..


Keadaan penempatan ..dan struktur rumah disini..


Semakin hampir...



view bahagian belakang..




view dari tepi..



Video skit.. :)



nampak tak bangunan yang bumbungnye berwarna keemasan?...jenh..jenggg..jennnng..!



OK..dah sampai. Bas berhenti setakat ni je. Selebihnye, kene jalan kaki dan explore la lama mana korang nak..



Suasana yang tenang..kelihatan rata2 mereka yang berada kat sini muka orang Tibet.



Jom..kite jalan2..


Sekitar jam 9.00pagi..


Kawasan yang luas..tak larat nak berjalan pusing abis kawasan ni. Kalo ada tuk-tuk ok lewww :p



Hmmm..ada tasik. Jom ushar tasik jap.



Nak masuk dalam ni pon boleh..tapi kene panjat sampai punjak ler..ada bran?


Lamuyangcuo Lake..yang sebahagiannye telah dipenuhi ais.


Ada info skit untuk kite baca sama2..



Lamuyangcuo Lake  yang bermaksud " The Soul of Heaven Fairy Lake"


Haa..baca la sendiri. Pastu blh citer kat kawan2 yang tak pernah bukak TayarGolek.Com..hahaha



Ditengah2 tasik tu ada Tibetan Stupa. Kalo korang zoom lagi gambiran ni..kat belakang sana tu ada 3 lagi stupa.


Tepi2 tasik dipenuhi ais..



Cuaca mendung..harimau*an kaa? :(



Tasik yang dikelilingi bukit bukau dikawasan pergunungan..eh korang paham ke dok aku tulis ni hahahdehh


Tengok itik2 dalam tasik tu..tak reti siejuk ke haiwan tu? relaxxx jer..ride santai kew? :P


Alrite beb..masa yang ditunggu-tunggu. Selama 8 hari perjalanan..maka hari ni merupakan kemuncak untuk misi CHINA EXPLORATION RIDE.."The search for the LOST HORIZON...SHANGRI LA...."



..found it????

 ..and Yes..!!! We FOUND IT..!!

This is Shangri La,China



Akhirnya...!!!! CONGRATS to YOU bro! CONGRATS to ME..! CONGRATS both of US..! We DID IT..!!! Wihuuuuuuuu....!




 Posing maut skit...Kiri: Griffin FJR. Kanan: Han TG


lagi sekali bro...."WE DID IT!" wihuuuuuuuuuuuu...

Kitorg berdiri di hadapan tempat utama Sumtsenling Monastery, Shangri La..!! atau juga dikenali sebagai Shangri-La Songzanlin Monastery.
Tempat ini mula terkenal setelah selepas pelancaran novel LOST HORIZON oleh James Hilton.
Alhamdulillah..syukur! Akhirnya..misi kitorg berjaya!


 Ini diaa yang dicari2 selama ini...wihuuuuuuuuuuuuuuu!berbaloiiiiiiiiiiii...



 Wihuuuuuuuuuuuuuu...!!!







Info: Wikipedia











The Ganden Sumtsenling Monastery, also known as Sungtseling and Guihuasi[1] (Tibetan:dga' ldan sum rtsen gling, Chinese: Sōngzànlín Sì), is a Tibetan Buddhist monastery situated 5 kilometres (3.1 mi) from the city of Zhongdian at elevation 3,380 metres (11,090 ft) in Yunnan province, China

Built in 1679, the monastery is the largest Tibetan Buddhist monastery in Yunnan province and is sometimes referred to as the Little Potala Palace.







Located in the capital of Diqing Tibetan Autonomous Prefecture, it is also the most important monastery in southwest China.


Gambiran..













Akhirnya..tercapai sudah misii di Shangri La..
Hilang segala penat lelah untuk sampai ke sini.


...tapi jangan lupa..ada 9 hari lagi menunggu untuk kembali ke MALAYSIA... :( :(
adehhhh..

Jom..kite ronda2 sambil cari info

Ini pulak maksud2 simbol2 disekitar  Ganden Sumtsenling Monastery. The Banner of Victory


Miraga Chakra..


The Three Jewels (Triratna)





Wohoooooooooo..yark!





 Uiihhh..! gue mau candid..sekali gue kene candid..kihkih



 Kaget jap dengan pakaian orang Tibet ni..





Daging ni la santapan makan malam 2-3 malam kitorg ..miahahhaaha..yark! yark!





Ok..Ganden Sumtseling Monastery info sebenar live dari Shangri La..



Peta kedudukan tempat2 di sekitarnya - Ganden Sumtseling Monastery


Candid makcik nih..ahakss



Kalo ada kudrat..masa yang banyak..boleh la panjat sampai atas tu. Kalo tak..diam2 aje la kat sini.
Tapi kalo Griffin sanggup panjat..aku pun panjat...hahhaa




Senibina dan corak




View dari pintu masuk

Antara pelancong2 yg ada..




Bangunan2 nye masih cantik dan berdiri teguh...inilah sejarah.

Itulah sebahagian serba sedikit stori de mori di Ganden Sumtseling Monastery, Shangri La. Korang boleh datang sini..lihat sendiri. Tak naik motor..naik flight pun boleh ..hehe

ok..rasanya cukup timing kitorg kat sini. Kene sambung lagi perjalanan seterusnya..

Menunggu bas untuk kembali ke pintu masuk tadi..


Aiiii..kalo orang tempatan pun gagal tahan sejuk, apatah lagi kitorg ni..hahaha.




Time matahari mula menyinari tempat ni..terasa haba skit..



On the bus..!



Kite candid skit diorg ni..hehehe

 Cun tak awek ke macik Tibet ni? hikhik



Ewahhhh! camera sape la agaknye rajin nau candid nih.. hahaha



Muka Tibet semuanya..



Beberapa minit selepas tu..kitorg sampai semula ke kawasan parking tadi. Cuaca mula cantik..panas baq anggg...tapi sejuk.


Selamat tinggal Shangri La, China..entah bila boleh mai lagi. Sekali seumur hidup pun dah kire baik.
Kitorg akan meninggalkan Shangri La seketika nanti...menuju semula ke Lijiang.

Berapa lama untuk sampai ke Lijiang? Entah la..sebab kitorg akan singgah beberapa tempat lagi on the way ke Lijiang antara TIGER LEAPING GORGE..

Memandangkan ke Lijiang ni naik kereta..ada chance le lelap jap..lapo dan mengantuk nih...uiih syiok aihh dapat tidaq sat pun takpo aihh..! hahaha..

So...kite jumpa lagi nanti k..babaiii


Adios,
Han


2 comments:

Anonymous said...

Salam bro... gue respect sama lu berdua... tabik spring lori kat lu berdua... TAHNIAH!!! - dOMandO

Nur Masyita Atiqah Amran said...

Salam, Bro, u pergi China ni bila ya? Bulan berapa?Nak tau yg snow tu sbb sy pun nak travel cover Yunnan December ni

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com