You Are Reading

12

Al-kisah disebalik harga “Chain Lube”

TayarGolek.Com Tuesday, July 28, 2009
Dah seminggu aku punya “chain gel” habis..dh tak boleh nak tangguh2 lagi kene pegi carik jugak..kalo tidak masak ler aku nnti rantai tak berjaga.
chain gel
Chain Gel yg aku carik ni mcm kt atas ler…

Semalam aku ke kedai sparepart motor berdekatan area rumah aku. Kedai pertama yg aku pegi…aku pon tanya la “Spray rantai jenis gel ade ker??”..tauke tu kata “ada..ada..lu tunggu sikijap aa..itu brg on de way”..
ok..aku pon tunggu ler..sambil2 tunggu, pomen moto kedai tgh check sebiji ER6n kaler PUTIH..tauke tu pon offer aku ler..”lu mau dgr ini bunyik ka?..manyak syiok oo..!!”…
Aku pon balas dgn cara hormat..”takpe la bro..saya suda ada 1 biji ini mcm ..hehehe”…tauke punya muka..”???”
sambung psl chain gel td..barang td pun sampai..skali wa tgk ..alamak bkn chain gel ler..tp “Chain Lube”. Size plak yg kecik..Hargenya RM18.50. Try nego skit..ermm haram, seposen pon tak blh kurang..so aku tak jadik beli. Bkn sbb harganya..tp apa yang aku nak takde..tryvcarik kedai lain.

IMG_1205 


Then, aku ke kedai sparepart kt Jln Kapar..tanya punye tanye..dia bg sebijik mcm yang kat atas tu “Chain Lube”…alamak aiii…takde jugak??
Harga yg tertulis…RM18.50..sama mcm kedai tadi. Tp aku dh takde pilihan..nak tak nak mmg kene sambar as temporary.
28-07-09_1206

Ikuti perbualan aku ngn anak tauke tuh..
Aku: ”brp blh kurang ni beb” ..?”
Anak Tauke: “ok la ..wa kasi lu 8 ringgit..(RM8)”.
Aku: “brp..? 8 ringgit?”.. 2 kali aku tanye..
Anak tauke: ” 8 ringgit la..apa pasai????..”
Aku: “ooo..takde ape..ok la 8 ringgit”..
Lepas bayar terus aku blah..pas tu aku gelak beso ngn wife aku..SEBABnya ..aku rasa anak tauke tu salah tengok laa..mgkin dia nmpk tag harge RM18.50 tu mcm RM8.50..kirenya dia bg less 50sen je kat aku..pada hal aku dpt harge less RM10.50..hahahahaha

Salah aku ke dlm kes nih??? Tolong komen….
Jgn tauke kedai masuk blog aku sudaa..mau dia komen kaw-kaw punya…hahahah”…..

12 comments:

Anonymous said...

ha...ha....ha... rm 8.00 adalah harga sebenar Revoil chain lube, han.-edd667-

Han said...

ye ke edd??hahaha..sib baik aku dpt harge 8ringgit..siut mark-up sampai 10ringgit tu...

Tuah said...

die mmg letak harga itu macam, tapi wa baru beli utk motor wave gue...rm10 jerkk....bro dapat rm8, ok sangat2 lah..kalau rm18.50..mmg tak ok :)

mito7 said...

biasa aku beli RM 12.00........ letak harga 16.00......

Anonymous said...

mmg rege menatang RM8 beb..aq da beli.haha..taktik nege je tu..xnk org mintak kurang lorh.tu pown xphm2

Anonymous said...

ko yg kene balik...hahaha

Han said...

Mito7 & Tuah - ok bro..thnks bg info harge kt gue..hehehe pasni aku mintak kurang kaw2 :P

Han said...

Anonymous March 27 & March 28 - mmg aku terkena time tu..sbb aku tak pernah guna revoil sebelum ni. selalu pakai silkolene jer baik yg gel atau lube..kalo tau harge revoil mcm tu takde ler cuak banget..kehkehkeh!

Zero said...

Try Maxima Chain Lube. Cun jugak. Level brand dia sama dgn Silkolene tu. My 2 cents pls. tq.

TayarGolek.Com said...

Zero - thnks for sharing bro..brp harge bro? got info??

Anonymous said...

aku beli RM6 je chain lube tu..hahaha~ tokey tu yg gelak besar kat ko.keh3!!

Anonymous said...

yg fuch silkolene chain gel titanium tu ada kat ks motor, depan dinasty hotel, jalan ipoh, dekat2 dgn givi point, 400ml rm45... yg revoil punya brand tu kat kajang pun ada rm8, tapi botol kecik :) yg revoil tu ok tak bro?

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com