You Are Reading

5

ER6N & KTM 950 SM @ Restoren Mak Teh, Cyberjaya

TayarGolek.Com Wednesday, July 29, 2009
Semalam sempat gak aku and Raybakh(SBM) gi lepak minum2 kt Restoren Mak Teh, Cyberjaya. Kebetulan aku & Raybakh keje shift malam..so masa yg amat cun utk tgk performance motor tu..sambil2 dgr kesyahduan bunyi mot KTM nih..
Test ride??  owwhhh…sorry geng, terlalu tinggi moto ni buat aku  :(  kalo stakat KTM 650 tu aku gagah lagi utk test..heheh
Masa kt buat U-turn kt traffic light, kami test pickup..Raybakh menunjukkan skill “wheelkang”..mmg BEST!!
Dgn sistem brake “brembo” depan dan belakang..takde problem utk membrek dgn agak aggresif..
Beberapa pic yg sempat aku tangkap masa tayar golek ke Restoren Mak Teh pkl 1.30 pagi.

1. Kat parking area office.
IMG_1253 IMG_1254   IMG_1258

2. On de way ke Restoren Mak Teh
IMG_1259 
3. Mr Raybakh (Leman)
IMG_1261
4. Parking area di depan Rest. Mak Teh
IMG_1265
4. Depan Lobby Office.
IMG_1266 IMG_1267 IMG_1268 IMG_1269 IMG_1270
Review dari tuan punya badan moto ni. Aku copy dari SBM.

“Salam Geng,
Setelah 2 bulan menunggu, akhirnya kluar gak KTM 950 SM ni. Memula aku cadang nak amik 690 SMR, tapi ader la yg cakap, cam beruang bawak basikal la, :tension: macam motor naik aku la, etc, so aku option terdekat is 950 SM. Sedikit pembelajaran disini, model 690 & 990 is injection tapi 950 is karbu terer.
Mileage aku baru 1800km. Sepanjang 4 kali masuk MRR2 time peak hour, memang marveles. Handle ringan, just flick je kiri & kanan. Torque hanya dihujung pergelangan tangan, rasa tak cukup, pulas je, tak cukup laie, pulas je, tak cukup laie, drop 1 gear dan ulang langkah pertama tadi, pulas laie. Memang mencanak pegi. Tambah ngan seating tinggi + tegak, ko dah bole estimate 2-3 biji keta kat depan maner ko nak tuju.
Bile aku masuk hiway, 950 SM ini agak mengecewakan. Ada 3 sebab.


1. Die tend to wiggle front end bile speed above 160kmh. Tambah bile potong bas, rasa cuak gilos sebab angin bas tambahkan geli2 wiggle tuh. (So, kena tambah steering damper)
2. Seat keras gilos. 2 jam aku ride pegi Ipoh, aku dah tak senang duduk atas motor. (So, kena tukau gel seat)
3. Wind drag agak kuat. Walaupun ader windscreen tapi x cukup tinggi & kuat untuk deflect angin. (Hmm, takble wat aper2 coz screen yg ader is the tallest untuk 950 SM)


Bile aku bawak pi klawang, FUH, aku rasa cam sireh pulang ke gagang. Usaha sikit jer untuk masuk short corner. Tambah lak brek Brembo, pakai 1 jari je dah boleh slow down and prepare nak masuk corner. Bile kat tengah2 apex tu, just koyak je and exit corner ko memang laju. Tambah kalu x prepare, tetiba je tayar depan rasa ringan sebab terangkat. mstbate
Buat masa ni, feveret aku kat traffic light. Lampu hijau je, wheelie, hijau je wheelie. mstbate Tapi utk pillion kat belakang, ekjos agak panas if benti lelama kat traffic light.
Overall, aku amat puas hati sebab motor ni suit aku punye riding style.
So, modifikasi aku in future (ikut priority ar): i.Damper , ii.Ekjos, iii.seat
Dan aku amat menggalakkan kekawan amik KTM 950 SM ni, memang tak rugi la. Lu pikir la sendiri.”


5 comments:

RaYbAkH said...

Hidup Tayar Golek !!
Jom pegi Betong 15 & 16 Aug 2009 !!

Han said...

hahaha..idup oren!! 15-16 aku ride ke Penang daa..next time,next year OK kot :D

Anonymous said...

mak aii... mak teh pun masuk blog gak? ekekek

Han said...

hahaha..saja bg org tau kedai tu..:P

Anonymous said...

Kedai Mak Teh 950..hehehe

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com