You Are Reading

13

BATTLAX BT023

Yooosssshh….!

 

Salam geng..

 

Masih belum ada citer ride lagi :D. So aku bukak citer lain..lebih kurang citer pasal maintenance untuk RED VERSYS. Kali ni aku nak share info pasal tayar dari segi harga..dan mungkin serba skit pasal ketahanannye atau ‘long last’ org kampung aku panggil.. :P

 

Rasanya dah cukup setahun RED VERSYS menjadi milik aku. Dalam setahun tu..banyaklah ler maintenance yang kene buat. Antaranya, penukaran set tayar  depan & belakang. Sebelum ni, RED VERSYS menggunakan tayar cap MICHELIN PILOT ROAD 2 yang sememangnya khas untuk ‘touring’. Masa amik RED VERSYS tu dulu mileage nya adalah 30,300KM.

Walaupun MICHELIN PILOT ROAD 2 sebelum ni masih ade lagi kira2 30% (belakang) dan 50% (depan)..tapi dgn mileage sebelum tukar iaitu 53, 798KM  aku rasa memang dah patut tukar kot..

 

Long last?

Sebagai rekod..jom kite kire berapa KM Michelin PR2 mampu bertahan. Ini aku kira mengikut ape yang aku guna..tak termasuk owner lama guna sebelum ni.

 

Mileage masa beli : 30,300KM.

Mileage sekarang : 53, 798KM 

Ketahanan : 23, 498KM (ulang-alik pegi keje, pusing Malaysia, Songkla, Betong, HatYai, Koh Samui)

Memang berbaloi gak guna PR2 ni utk orang mcm aku..maksud aku yg gunakan motorsikal untuk kegunaan harian. Dgn gaya tunggangan yang cermat (bukan meroket), tayar Michelin PR2 mampu bertahan hampir 24,000KM..

 

So, masa di Chear Motor, Bkt. Kuda Klang, aku tetap nak guna PR2 lagi. Tapi nasib malang, PR2 takde stock. Yang ade PR3..hmm. “PR3..aku baca review syiok guna time waktu hujan + lebih senyap berbanding PR2..dari segi longlast belum ada info lagi. Tapi aku nak yang long last..!”. Berikut adalah harga yang aku tanya:

 

Harga:

- Michelin Pilot Road 3 : RM1060 (set depan & belakang).

- Battlax BT023            : RM930  (set depan&belakang)

* “L” valve untuk tayar ": RM25 sebiji x 2 = RM50

 

Sedikit gambiran…

IMG_6624

Aku ade bajet RM1000 jer time tu..so aku decide untuk pasang BATTLAX  BT023. Tunggu la lepas ni brp KM BT023 ni mampu bertahan.

 

 

IMG_6626

RED VERSYS dapat tayar baru..Kopak aku!!

 

 

 

IMG_6627

Man Chai tgh check dan pastikan proses penukaran tayar dibuat dgn baik..

Once dah siap pasang, jumlah kene bayar termasuk “L” valve tu : RM980

 

Sekian info kali ini..

 

Adios,

Han

13 comments:

Hasmizal said...

Ya.. saya setuju.. memang berbaloi pakai michelin pr2.. (sekarang pun dok guna michelin pr2)

BT023 tak pernah guna lagi.. sebab sebelum ni pernah pakai BT021.. so tunggu review tengok BT023 ni.. cuma ada kawan kata BT023 ni keras sikit terutama BT023GT.. katanya dibuat khas untuk motor2 berat..

TayarGolek.Com said...

hasmizal - bt023 aku dgr feedback dr kwn2 yg pakai so far syiok utk meleper. Dari segi longlast harap2 lebih tahan dr bt021. Masa pakai er6n dl..bt021 hanya mampu bertahan sehingga 20,100km jer..
Takpe..ade info lain kite tampal kat sini

Hasmizal said...

betul tu.. BT021 boleh tahan dlm 20,000 km saja..

Anonymous said...

salam bro's.. wa pakai BT021 mampu cecah 13k je dah nampak urat dawai kat tgh tayar, daily ride redah hujan panas average speed 160 km/hr.. musykil gak camane korang boleh cecah 20k mile age.. aper2 pon, lepas ni wa nak try PR2 plak lepas baca review tayar golek & review yg sewaktu dengan nye.. thankx.. elf

TayarGolek.Com said...

elf - bro, baik er6n si potih gobu tu dulu dgn RED VERSYS skg memey aku redah wat pi keje hari2 (110KM sehari). Hujan ke..panas ke..memey jd tunggangan.

Tips boleh cecah lebih KM:
1) Bawa ikut sesedap rasa..average dlm 140kmj. Kalo versys aku bawak 130-135kmj. Kalo bawak laju >160kmj(meroket memeh cepat abis)

2) Ride solo vs bawak pillion - 2 benda ni pun kene amik kire..sebab berat tak sama. Mcm kes aku..aku naik motor sorg2 :)

3) Layan pick-up - tarik throttle mcm nk pegi racing..cecah 'red line' hehe. Tak payah mcm tu..tarik gear biasa2 jer.

4) Teknik mem'brek' - samada brek secara hardcore..atau lemah gemalai?

tu jer lah yg aku ingat..

Anonymous said...

ic, thankx for the tip bro, wa memang solo rider.. cecah red line tu sekali dua kala memang ader.. kasi engine stress skit.. hehehe.. anyway, wa nak carik topix pasal tayar depan wear tear sebelah kanan je.. tapi tak jumpe kat sini.. 2 tayar aku dah pakai ader problem yg sama gak..ader cadangan ke bro? review web lain aku nengok suh service telescopix fork, ader kedai yg boleh recomend tak? thank.. elf

Anonymous said...

versys ni kalu bawak daily..dari ipoh ke sg petani ok x.pasal...saya xnak sewa ruma...dok rumah parent sudah..ha3....sila beri komen sikit..or maybe tuan ada bike yang lebihj sesuai..btw..saya baru nak berkecimpung dalam permotoran ni,,,

TayarGolek.Com said...

Anonymous - service fork blh search "service fork"..info ada dalam tu. Mekasehh

TayarGolek.Com said...

Anonymous 7 April - yes! among the best for daily commute ;)

Anonymous said...

bro Han...bt023 ni leh thn bape KM ye....ade latest model lg ke utk bt023 ni...?

TayarGolek.Com said...

bt023 pengganti bt021. Brp KM blh tahan - aku tak abis guna lagi. Tapi KM tayar bergantung cara kite bawak motor + cuaca + berat + kelajuan . Mekaseh.

Anonymous said...

bt023 boleh tahan 30% dr bt021..

Anonymous said...

Benar, bt023 lebih lasak dr bt021. Ramai yg review 021 keras dan tak best. Kangkang offer saya bt021 470rm. Kalau ikut ckp kawan saya rizal karakking, dia prefer pr3 lasak dan bagus untuk melefer juga ketika hujan. Saya guna pr2, dapat mileage lebih 25k km, tp skrg dah nampak benang tepi, sebab meleper sikit punya hal. Ni duk tunggu bridgestone T30 yang baru, org ckp best dan tahan lasak, pengganti bt23

Ustazganu.bb bangi

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com