You Are Reading

20

Valve Clearence

TayarGolek.Com Wednesday, November 16, 2011
Yooossshh...!!

Salam Sejahtera semua..

Aku tau korg semua fok tunggu hupdate kat TG.Com kan? Siap ade yang heran2 lagik..hahaha.

Ekcuali aku nak share skit pasal 'valve clearence' skit. Tapi sebelum tu korg tau kan 'valve clearence' tu apa dia? Ok..pada yang tak tau atau buat2 taktau..aku citer skit.

Secara ringkasnya 'valve clearence' ni sama maksud dgn 'top overhaul'.

Mcm mana tu? Ok aku citer lagi..top overhaul ni sebenarnya dikira sebagai major maintenance sesebuah kenderaan. Dlam kes aku ni..aku kepompom ler citer pasal motor. Biasanya, ape yg dilakukan semasa membuat valve clearence ni..mekanik akan buka 'head' enjin dan check motor punya valve, piston, shim, gasket. Selain tu sedikit 'adjustment' pada valve dan shim agar tidak terlalu longgar dan tidak terlalu ketat.

Biler kene buat valve clearence?
Mcm motor ER6 dan Versys..jika ikut manual, setiap 24000KM dah sepatutnya kene buat. Tp aku percaya..ramai yg tak buat termasuk ler aku masa pakai ER6 dulu. So, berdasarkan pengalaman menunggang RED VERSYS..major maintenance ni aku buat kat RED VERSYS ketika mileagenya kira2 47000KM. Tak sure owner sebelum ni pernah buat ke tak? To be safe..aku buat.

Kat mana aku buat valve clearence?
Sebelum decide nak hntr kedai mana..aku buat survey dan mintak quotation harga termasuk upah. 3 kedai aku pegi..satu kedai tu just bg anggaran kasar harge jer 'bajet bwh rm1000'. Ye laa..rm999 pun still below 1k rite? Then..tanye kedai lain plak. Kedai kedua ni..bg harga terus..tp harga upah yg aku dpt ada rm350...hhmmm still tinggi. Last2..ade sorg rakan otai VOG recomend ke sebuah kedai di Seksyen 7 Shah Alam..korg sure tau kedai ni punyer.

Kedai yg aku maksudkan adalah Sri Gading Enterprise. Bukan nk promote tp hakikatnya..aku sbg customer memey puehati. Boy (ex-pomen kawa) dah prepare siap2 quotation harga secara detail part2 setiap satunya termasuk kos upah. Ape2 pun kos bergantung pada jumlah yg perlu ditukar. Takde hal..sebab dia dh bgtau harga penuh andai kata semua barang darab dgn kuantiti. Owh lupa nak bgtau..aku buat valve clearence di kira2 seminggu sebelum ride ke Koh Samui yg lepas.

So berapa kosnya?
Kos utk valve clearence jer semua skali dlm rm400 termasuk upah. Upah yg SGE amik cuma rm180. Aku tinggal moto selama 5hari sebab taknak si Boy ni rushing. So, effectnya lepas valve clearence? Aku rasa dh mcm motor baru dah..ringan dan senyap. Bunyi 'tiktiktik' tetap ada tp x mcm sebelum ni. Check dgn ManChai Chear Moto dia kata 'moto u ada senyap lah!'. Hehehe..

So ape effectnya kalo tak buat valve clearence?
Info yang aku dpt kalo kite amik mudah dlm penjagaan mcm ni..ditakuti akan berlaku masalah pada piston bocor, valve patah, bunyik enjin pun kasar..terutama sekali buat mereka yg kaki merembat. Bila dah angkat enjin nanti..time tu la baru sesal tak sudah..

Alrite..itu jer info pasal valve clearence yg aku dpt share berdasarkan pengalaman aku. So, jangan skip..terutama bile mileage dh menjangkau hampir 50000KM.

Sekian..ape komen dan info dari anda, blh submit kt box bawah ni..

Adios,
Han

p/s: gambiran masa buat valve clearence nanti aku update..sbb skg update pakai Public Phone..lol

20 comments:

Dee said...

info terbaek Han .... dah dekat 45oookm xbuat V clearence lgi ....

TayarGolek.Com said...

mekaseh bro..nk buat valve clearence blh le buat kt SGE

Lizz said...

haiyo!!! nasib baik details entry ni sebab kalau tidak memang tak faham apa2 pun pasal mende ni semue.hehehe

aboyNajun said...

bro han.. boleh bagi alamat kedai n no kontek Sri Gading Enterprise? pepun thanks atas info bro.. amat bermakna utk aku yang bebaru nak blajo..

TayarGolek.Com said...

aboyNajun - bro..sila gunakan "search button" atau check di "TG.Com Label" bro. Info tu dah ade dah kat entry sebelum ni. sekian

Anonymous said...

As salam bro..sy ada dgr byk kes er6 valve slalu patah sblm pd wktunya...btl ke info ni? Risau gak sbb sy pun pkai er6 gak..mmg rse tk sng skrg..

Zainudin Othman said...

sy pakai versys ckd thn 2011, baru2 ni wat Valve clearencs (VC) ms mileage 37K..mmg puashati bile dah buat, enjin senyap dan rase lebih selamat, kos barang berserta upah dlm RM 3ratus shj..jika bikers2 sekalian nk tau lebih lanjut tgk kat bikersdaie.blogspot.com..kat situ ade byk info beserta gambar dan contact pomen yg buat..sekadar berkongsi..

nora fadly said...

hi sume! saya sangat berminat dengan ER6N 2014,untuk keluaran 2014 still ada masaalah valve patah ke? bley tolong komen skit???

faisz bersatu said...

Tanye at0k kau

Anonymous said...

Ini ke maksudnye kne buat top overhaul bile milleage jejak 40k?nga survey2 nk agkat er6..tibe2 mmbe ckp milleage 40k wajib buat top overhaul n kos dye rm8 ribu..terus berbelah bagi hati..dah la nk beli 2nd.

Muhammad said...

Ooo.ini rupanya valve clearence..
nak gi buat jugak la nampaknya..
Thanks Tn Tanah for info.

Muhammad said...

Ooo.ini rupanya valve clearence..
nak gi buat jugak la nampaknya..
Thanks Tn Tanah for info.

Awliya Insyirah said...

Terbaik tuan tanah...sblum ni x tau harga valve clearance.. Pomen x leh tipu dah dgn rega yg pelik2..

Awliya Insyirah said...

Terbaik tuan tanah...sblum ni x tau harga valve clearance.. Pomen x leh tipu dah dgn rega yg pelik2..

razz keyn said...

Maaf kalau sy salah...tp sefaham saya valve clearance tu adlh checking ruang diantara valve dan cam.lau enjin dohc..pomen akan adjust shim valve.shim tu ade byk saiz utk pastikan cam n valve x rapat sgt n x longgar sgt.Valve clearance x perlu bukak head blok.

Jika top overhaul...mmg head bukak abis...waktu tu check samada valve ok atau kene tukar.waktu ni lah akn buat grind valve...supaya valve tu tutup rapat n x bocor.lau bocor...performance enjin mmg x sedap.
Lau top overhaul...n byk brg tukar n byk pulak piston...mmg kos tinggi laa jwbnye.

hazizy hussin said...

250 pun kena buat juga ke

Abdul Rahman Johari said...

Mcm kapcai, xperlu. Bukak cover valve n check dgn gauge shj

Anonymous said...

Memang adjust balik semua tu lepas ganti barang yang perlu...yang bro maksudkan tak bukak head tu mungkin valve cleansing kot sebab dia cuma cuci je buang kerak2 karbon...kalau nak buat clearance memang kena bukak la kan sebab dia nak ganti valve yang perlu tu...tolong betulkan kalau saya salah...terima kasih kawan2

nobodyknows said...

Semua motor pun kena buat sebenarnya...cuma 250cc ke atas di kira wajib

Anonymous said...

This is an excellent post I seen thanks to share it. It is really what I wanted to see hope in future you will continue for sharing such a excellent post. pump castings

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com