You Are Reading

7

Ride Kejam Penuh Kezaliman: Bukit Larut – Part 2

TayarGolek.Com Monday, April 28, 2014

Yoooossshhh…!

Salam Sejahtera semua..

 

Kite sambung balik k..hehehe (jangan ler mare kok ade sambung2 pulak).

sampai mana semalam?

 

CIMG4251

OK..tayargolek berbaki 1 KM lagi sebelum sampai betul2 depan pintu masuk Bukit Larut. Mcm mana rupenye pun tak pasti..al-maklum ler 1st time nak sampai…ngeeee

 

 

@ BUKIT LARUT (MAXWELL HILL)

CIMG4252

Alhamdulillah..ride santai lagi me”relax”kan akhirnya sampai dah di BUKIT LARUT atau MAXWELL HILL. Waktu skg kire2 pukul 1.30ptg.

Kalo belajo Geografi dulu..Bukit Larut ni merupakan kawasan tadahan hujan paling tinggi. Macam mana dia tadah..haaa gugel sendrik k…

 

 CIMG4255

Bukit Larut @ Maxwell Hill

 

 

CIMG4253

kalo diikut pengamatan mata kasar..mcm tak ramai. Harap2 ada peluang dapat naik atas naik Jeep..

 

 

 

 

CIMG4256

Sedikit info..Bukit Larut - Hutan Simpan Kekal dengan keluasan 6878.30 Hektar.

 

 

CIMG4257

Ape yang boleh aku kata tempat ni..memey sunyi. Tenang..org kampung aku kata “peaceful” ..ewahhh

 

 

 

CIMG4259

Mcm ni keadaan betul2 lepas pintu masuk. Kenderaan tak blh bawak masuk kedalam..unless korg kenal org dalam..atau korg ni selebriti ..boleh kot?..kot laaa..hahaha

 

 

CIMG4260

Aikkk…! Busy melayan wassap letewww. Relax laa..kite cari kaunter tiket dulu..lepas tu layan ler. Jomm..!

 

CIMG4270

Haaa…tudiaa! info untuk keterangan lanjut.

 

Alrite..kite masuk dalam dulu kat kaunter..

CIMG4263

Ni jadual & harga ticket. So kalo OK..kitorg akan naik ke atas pukul 2.00ptg. Sempat la berehat sekejap + solat zohor dulu kat sini.

 

CIMG4265 

Tempat2 Peranginan..

 

 

CIMG4264

kueng..kueng…kueng..kueeeennnnngggg..!! Arramak…ini mcm boleh veraaaa..! tiket abis pulok doh.

Hmmmm….! camne eh..aku pantang mengaku kalah ni..dah ler perjalanan jauh. Sekali abis tiket..jap aku try bincang2 skit..mana l tau boleh adjust.

 

Aku : “…Salam bang, tiket abis ke bang?”

Brader : “..salam..tiket dah abis dari tadi. Pukul 8.30pagi lagi dah abis..

Aku : “..alamak..mcm tu takde rezeki la bang nak naik. Datang dari jauh ni..

Brader : “ Kamu dari mana?..

Aku : “ saya datang dari KL bang..awal pagi dah gerak dari KL..dgn harapan dapat ler naik. Tapi..takde rezeki pulak..”

Brader : “ Mintak mahap la yer..pukul 8.30pagi lagi memey (ehh dia sebut memey laa) dah abis..”

Aku : “..ramai ke yang datang sini bang..tengok lengang je kat luar tu..”

Brader : “ ramai yang datang pastu balik semula..”

Aku : “ owhh..takpe la bang takde rezeki untuk saya. Mungkin orang dekat2 sini esok boleh datang lagi. Macam saya yang jauh beratus KM ni, kene pulak 1st time..ntah bile la kot..hehehe..”

Brader : “..mcm ni lah…...Kamu berapa orang?” jeng..jenggg..jengggggg..mcm ada harapan jerr..kihkih. Psycho menjadik..

Aku : “ 2 orang je bang..size pun tak beso mana..”

Brader : “ ok..kalo mcm tu ade trip akan naik keatas pukul 3.00ptg. Tapi 30 minit je kamu boleh berada kat atas. Kalo ok..pukul 2.45ptg tunggu kat depan..”

Aku : “ waaahhh..! 30 minit pun jadik la bang..jangi tak balik tangan kosong…Mekaseh bang..” (Alhamdulillah, Tuhan permudahkan urusan kitorg)

Maka, 2 tiket berjumlah RM12 berada digenggaman…wihuuuuuuu..!

 

Aku : “satu lagi bang nak tanye..boleh ke booking ticket awal2..?

Brader : “ kita kat sini sape datang dulu dia dapat..”

Aku : “Ok bang..faham. Mekaseh..”

 

Phiewww…! korang nampakkan situasi kat atas? Bukan cuti sekolah..bukan hari minggu..tapi 8.30pagi tiket dah abis. Kengkadang apa yang kite plan tak semestinye berjalan lancar. So, inilah pengalaman yang aku hadapi waktu ni.

             

 

CIMG4266

Legaa..! Keluar dari kaunter muka girang tak terperi..kihkih. Sampaikan tengok deko ni yang tak cun pun jadik cun..ngeeeek

 

 

 

Alrite..! ada banyak masa skg ni. Boleh lihat2 sekitar tempat ni jap..pegi makan & solat..dan berehat.

CIMG4269

Ini machiam la kenderaan Bukit Larut. Jangan disangka nampak mcm besi buruk..tapi kudratnye boleh berkhidmat sampai sekarang.

 

 CIMG4274

Jeep lama..tapi power!

 

 

CIMG4275

satu lagi..

 

 

CIMG4261

Sementara tu..kite baca skit pasal info Bukit Larut ni. Mcm ni la aku suka..ada info blh share.

 

 

 

CIMG4262

Close up skit..haaa baca sendiri. Apa yang diberitau tu nanti aku try dapatkan gambirannye..

 

 

CIMG4276

Wahhh..! 1Malaysia giteww… :))

 

 

CIMG4268

Selfie skit..kihkih

 

CIMG4277

SELAMAT DATANG KE BUKIT LARUT

 

Apa mau bikinn lepas ni? makan time la..lapo nih

CIMG4271 

Tak banyak kedai yang ada..sedap atau tak memey kene telan. Selfie lagikk..puiiih

 

 

 

 

CIMG4278

Dipendekkan cerita lagik..masa yang dijanjikan untuk naik keatas pun tiba. Berjalan kaki sampai ke sini..

 

 

CIMG4279

“On th Jeep..” 1st time naik Bukit Larut ni..tak sure la mcm mana curamnye..cornernye..huii tgk la mcm mana nanti.

 

 

CIMG4280

Tayargolek bermula..excited nih..

 

 

CIMG4281

Bersilat2 dah aku tgk driver jeep nih..memey cekap.

 

 

CIMG4282

Ni bukan main2 punye curam ni weiii..coner L 45 degree weii. Silap2 blh masuk gaung.

 

 

 

CIMG4283

Memey penuh dengan liku-liku tajam..

 

 

CIMG4285

Gambiran dari belakang..

 

 

CIMG4286

Corner “U” pulak daaaah..adehh! seremmm…

 

 

CIMG4287

Gaung..

 

 

CIMG4288

..dah berada kat puncak ni..

 

 

CIMG4289

..panjat lagi ..dan lagi..

 

 

CIMG4290

Phiewww..! ade 10-15minit naik jeep ni, akhirnye sampai ler di TEA GARDEN.

 

 

CIMG4291

Yup..! rka bentuk bangunan memey English style.

 

 

CIMG4293

Dah sampai? huii..belum lagi..baru separuh. Ni cuba meng”adjust” sebab satu nak naik..satu nak turun. Jalan ngam2..sib baik tak bertembung.

 

 

CIMG4294

Ramai rupenya kat atas..

 

 

CIMG4295 

Aku tau..korang mesti ignore pokok pisang kat belakang tu kan?kan? ..yang tersembunyik la yang korang nampak dulu..kihkih

 

Beberapa minit lepas tu…kitorg sampai di puncak Bukit Larut. nak puncak lagi kene jalan kaki lerr..

 

CIMG4311  Yeahhh..!! Misi tercapai..BUKIT LARUT

 

 

 

CIMG4313

sapa2 Mat2 Bunga..blh la buat post TTS kat sini..kihkih

 

 

CIMG4314

Bunga2 segar beb…harum baunye…hummmff

 

 

 CIMG4316

..dah..kang banyak amik gambiran bunga takut Saari selit bunga kat telingaa..nayaaa wooo..hahaha..Eiiii geli aiiiii..

 

 

Jom..kite tengok skit prsekitaran puncak Bukit Larut

CIMG4317

bangunan-bangunan yang terpelihara dan terjaga..Sapa2 yang berani nak bermalam kat sini, dipersilakan. So far takde pulak penghuni.

 

 

CIMG4318

Ushar2 dalam..memey kosong.

 

 

 

CIMG4319

Relax jap..amik angin & sedut udara segar bugarr..

 

 

CIMG4320

Pokok2 pine teguh berdiri..

 

 

 CIMG4321

Nak berjemur kat sini pun takde masalah. Suhu? aku sangkakan agak dingin kat sini..tapi kurang la..panas tanpe angin.

 

 

CIMG4322

Cafe Bukit Larut..tutup dah. So sape2 nak naik bawak ler bekalan skit.

 

 

 

CIMG4323

Air Terjun ciptaan..boleh laaa..

 

 

 CIMG4324

Replica Peta Perak..

 

 

CIMG4325

Ade jugak info2 yang lain..boleh nampak tak ape dia tulis tu?

 

 

 

CIMG4326

ok laa..aku zooom skit..1250 meter dari aras laut & menerima hujan paling banyak di Malaysia. Haa..kan betul aku bgtau tadi..

 

 

 

CIMG4327

menapak lagi naik atas..adehhh! merecik2 peluh jantan ni..nyesal bawak jacket..puii

 

 

 

CIMG4328 

Ni pulak..batu….sekian. Takde info laaa..haha

 

 

CIMG4330

Yang ni? Ini Saari berdiri atas batuuuu..kihkihkih. Peacee…! ala gaya manje tul laa kawan aku nih..choiii!

 

 

CIMG4331

..dan panorama dan pemandangan dari atas bukit yang mengkagumkan. Kite boleh lihat separuh daerah Taiping dari sini..

 

 

 

CIMG4332

close up lagi..ni dah max dah ni lense camera aku blh pegi. Pakai DSLR lence bapak panjang blh lagi clear..

 

 

CIMG4333

tu tempat kitorg lepak tadi..

 

 

CIMG4334

naik lagi..waduhhh!

 

 

CIMG4335

Terlindung dengan pokok2..

 

 

 

CIMG4336Nice view beb..

 

 

CIMG4337

Zooom..max!

 

 CIMG4344

pehh..jauh gak menapak nih.

 

 

CIMG4338

Antara jenis2 pokok yang tumbuh segar kat puncak..namanye tak reti nak sebut..

 

CIMG4341

mcm2 bentuk..

 

 

CIMG4342

Unik…al-maklum la bukan kaki panjat gunung/bukit..jakun skit :)

 

 

 CIMG4343

..dan lagi

 

CIMG4339

Wow..! view kat sana tu mcm cun jer..ada rumah lagi. Jom..kite tengok skit

 

 

 

 

CIMG4345

Owhhh..! rumah ni rupanya tempat penginapan. Besar jugak..luas. Boleh la bermalam kat sini sape2 yang berminat..

 

 

CIMG4346

Pattern lama..masih dikekalkan.

 

CIMG4353

Batu Bata merah menyala..memey sejuk nih

 

 

CIMG4354

Port lepak kat luar pun ada..amacam? ada bran?

 

 

CIMG4355

banyak betul sofa dalam rumah ni..berapa org agaknye boleh sumbat eh?

 

 

CIMG4356

Sofa Kayu jati lagi..pehh!

 

CIMG4347

Didepannya ada halaman yang luas. Ni kot2 yang nak honeymoon bleh la main kejo-kejo kat sini..hehe

 

 

 

 

 

CIMG4350

layan perasaan jap..

 

 

CIMG4351

dah macam iklan Salem dah dulu-dulu.. :)

 

 

 

CIMG4352

View rumah tadi dari ujung..

 

ok laa…cukup kot explore area rumah ni. Mana mau rehat2 nih

 

CIMG4357

Lepak jap bawah pokok..kumpul tenaga. Tinggi lagi nak panjat nih..

 

 

 

CIMG4358  Hiburan Hari Ini..kihkih..! wooooff…wooooff..!

 

CIMG4363

Panjat lagi keatas..waduhhh! Kepancitan…

 

Gambiran view..

CIMG4360

CIMG4361 CIMG4362   CIMG4370

View dari sini pulak. Tapi sama jer..yang kat atas sibuk tengok bawah jugak..hehe

 

 

 

CIMG4365

Nak panjat lagi?…owhhh TIDAKKK..!

 

 

 CIMG4367

Sri Kayangan…nak pegi ke tak? Kang tak cukup masa mau kene tinggal..

 

 

 

CIMG4368

bangunannye atas ni jer..

 

 

 

CIMG4369

Ada signboard kat sini. Ke kanan – Telekom Tower. So amik kiri la..Kite k Cendana Hut.

 

 

 

 

CIMG4371

Mak aiihhhh…bapak tinggi nak panjat weiih. Lupakan lah…! Rasanya memey tak dan dah ni.. dah cukup 30minit kot. Kalo ikutkan banyak lagi tak tengok..tapi masa tak mengizinkan. Kudrat pun dah ot giler nih..

 

Turun semula ditempat yang dijanjikan..tunggu jeep.

 

 

 

 CIMG4373

Last laa gambiran bunge..hehe

 

 

CIMG4374

Alrite..beberapa minit lepas tu Jeep yang bawak kitorg naik tadi dah sampai..siap bawak barang lagi sambung kat jeep.

 

 

 

CIMG4377

“On the Jeep”..

 

Kire2 pukul 4.30ptg..kitorg dah selamat turun. Pehh..! syiok! pengalaman pertama naik jeep panjat Bukit Larut..korang kene try la nanti.

 

Sempat gak sembang2 dgn pengunjung regular kat sini. Waktu petang semakin ramai yang datang..diorg yang suka amik stamina akan brjalan kaki naik hingga ke stage ke-3..lepas tu turun semula.

 

CIMG4378

Alrite..inilah stori de mori BUKIT LARUT..

 

So ke mana lepas ni? Balik?

 

..dah alang2 kat Tepen (Taiping), ronda sat la kot?

 

 

 

@Taman Tasik Taiping (Taiping Lake Garden)

 

CIMG4383

CIMG4385Taman Tasik Taiping..

 

 

CIMG4379

Keluar dari Bukit Larut ..terus ke sini. Taman Tasik Taiping..rehat2, pekena air kelapa & buah potong

 

 

CIMG4380

Tenang suasananye..

 

 

 

CIMG4381

Sambil2 tu sembang2 dengan pakcik ni..sempoi. Mcm2 dia cerita pasal Taiping..

 

 

 

  CIMG4384  Jomm….tengok skit sekitar tasik ni. Macam dah mendung dah tu

 

 

CIMG4386

Memandangkan hari ni hari bekerja..so lengang skit kot

 

 

CIMG4387

walauwehhh..sudah gelap. Hari mau hu*an..

 

Pada awalnya..plan nak makan dekat2 sini jer. Last2 kitorg decide shoot ke Kuala Sepetang terus lah..pekena Mee Udang Mak Jah katanye.

 

Jom..!

 

@ Kuala Sepetang

CIMG4397

Hajat dihati nak pekena Mee Udang Mak Jah..katanye memey fofular sangat. Bile sampai..kedai tu tutup. Jadi, makan le kat kedai lain.

 

CIMG4396Takpe laa..mana2 pun janji makan mee udang.

 

 

 

CIMG4389

Saari tgh busy tu..aiii ride pun bisnes masyukkk..Alhamdulillah. Rezeki member aku..

 

 

 

CIMG4390

Nasib baik tak ramai orang.

 

CIMG4391

Maka, boleh dapat cepat kot? kot laa..haha. 1st time nak makan mee udang kat sini nih..

 

 

 

 

CIMG4393

Dah pun sampai..baca doa dulu bah. Adaka amik gambiran dulu..hehe

 

CIMG4392

Ini ler Mee Udang Kuala Sepetang Special – RM12 sepinggan.

 

Bismillah..

Tak sampai 10 minit…

CIMG4394

Selesai set pertama…now masuk set ke-2..kihkihkih. Ni makan ke melantak?

 

CIMG4395

Orang kata..bukan senang nak mai sini jauh2. Sementara ada space..belasah jer..hehe.

 

 

CIMG4398

RED VERSYS sampai jugak kat Kuala Sepetang nih..hehe

 

 

Maka, begitu lah serba sedikit pasal Ride Kejam ni. Mee Udang pun dah selesai..Taman Tasik Taiping pun singgah..Bukit Larut pun dah panjat..Alhamdulillah. Misi selesai untuk Ride Kejam Penuh Kezaliman..sementara kawan2 lain keje kitorg ride..jauh lak tu..hihihi (bakar line)..

 

Sebelum aku tamatkan stori de mori ni..kata2 akhir “ pelbagaikanlah jenis ride..pastinye ada warna disebalik ride itu..Ride hanya ibarat lukisan tanpa warna..kite lah yang akan mewarnakannye”.

Sehingga berjumpa lagi..Terima Kasih.

 

Adios,

Han

7 comments:

Anonymous said...

Bkt larut ... tompek den berjogging dlu ... Han lenkali kena bermlm kat tepen dlu ... 730am udah tepacak kat depan gate .. baru ebes .. merasa kesejukan Maxwell Hill

~dee~

TayarGolek.Com said...

Dee - ni main terjah je..nasib baik dpt naik gak..hehe.

Anonymous said...

Aku dulu sekolah king edward vii tepen, lepas rentas desa di taman tasik, terus jalan kaki aje naik bukit maxwell. masa sekolah stamina banyak. sekarang ni nak round tasik tu pun kena fikir dua kali

TayarGolek.Com said...

Bukan main2 woo tinggi Bukit Larut ni kan. Kalo dulu stamina ko power..skg pancet letteww..kehkeh

Anonymous said...

Anon Apr 29 2014 ... hang batch OE thn bila ... la dok mana ..
Han .. kalu berstamina .. jln kaki dlm 1jam sampai kek ataih nun ..

~dee~

maahad tahfiz said...

salam..terima kasih ..good info...

maahad tahfiz said...

salam..terima kasih ..good info...

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com