You Are Reading

5

CHINA EXPLORATION RIDE: DAY 0 SADAO THAILAND

TayarGolek.Com Tuesday, January 13, 2015
Yooossshh...!!

Salam Sejahtera semua..

Semalam dah stori de mori serba sedikit  pasal persiapan dan persediaan CHINA EXPLORATION RIDE. Jadi, hari ni kene la sambung stori de morinye. Day 0, ni kire adhoc punya plan. memey last minute punya decision.  Maka ada perubahan jadual skit ride kali ni. Aku OK..Griffin pun OK..kitorg setting time utk RV, tayargolek time..then on the bike!

Day 0, CHINA EXPLORATION RIDE bermula dari Setia Alam ke Sadao, Thailand kire2 500KM untuk sesi pemanas badan ride hari ni. 

Jomm follow kitorg ride k..





RV di Suria Teh Tarik, Setia Alam. Thanks Godang & Abg Halim sudi datang waktu ni. Perut lapar jugak..tapi selera makan memey tak takde. Nerves ni..tak sangka, masa yang ditunggu selama ni ..dah sampai.




Muka cover..agar nampak tenang. Padahal..fikiran ni banyak benda memikir. Takpelah..anggap aje apa yang bakal berlaku ni sebagai CABARAN. Nak tak nak..memey kene harungi jugak. Inilah dunia kembara..penat, sakit, lapar, panas, hujan, habuk, berpeluh..belum lagi masalah2 teknikal lagi. Semuanya bakal dilalui...bukan dicari, tapi kadang memey takde pilihan. Kene redah..

ADVenture Rides!

Jam hampir pukul 3.00ptg..maka semakin hampir lah masa untuk on the bike. Jantung berdegup laju..semakin berdebar kuat, menandakan ride bakal bermula bile2 masa jer. Maka, kitorg akan berada diluar Malaysia selama 16 hari mengharungi cabaran misi CHINA EXPLORATION RIDE 2014. 

Berdebar dan terus berdebar..sebab kitorg cuma ada 3 hari sahaja untuk sampai ke border LAOS-CHINA kalo ikut plan asal. Bayangkan...dalam waktu tu tiba2 ada masalah yang tak dijangka? Itu ler yang jadik SERAMMMM..hehe






RED VERSYS dah bersedia. Aku betul2 dengan penuh harapan & doa agar takde masalah teknikal yang teruk sepanjang ride ke CHINA berlangsung. Kalo tidak... hmmmm..




Disaat-saat terakhir bersama rakan2 sebelum on the bike. Lepas ni nak TTS kat sini tunggu leww kitorg balik k ..ngeeeee

Setelah bersalaman dengan ucapan "GOOD LUCK" kepada kitorg..perghhhh! masanya telah tiba. phiewwwwww!! Doa dari rakan2 agar selamat pergi dan balik. Amin.





 
Engine RED REVERSYS & DUSKY BLACK FJR mula dihidupkan...siap sedia dengan semua riding gear. Inilah wajah dan keadaan kitorg sebelum tayargolek. 

p/s: sila abaikan kasut kaler putih tu yer..sbb banyak respond pulak. Nampak "ranggi dan stylo" katenye..kahkahkah.

Ok beb..! jom...! chaltae..!

Bismillah..


Tayargolek time..

Maka pada saat ini, CHINA EXPLORATION RIDE telah pun bermula. Meninggalkan keluarga buat seketika..kawan2 yang lain. Takkan toleh ke belakang walau ape terjadi, perjalanan dan misi akan tetap diteruskan.

1st time akan masuk CHINA dengan motorsikal sendiri..agak excited. Tapi TIDAK over excited.


Masih berada disekitar Setia Alam..



Gambiran on the bike memey wajib..maka 17 hari lah camera ni akan tergantung kat leher. Letihhhh...! hahaha



Menuju ke Utara..melalui NKVE ke PLUS highway



Godang mengekori dari belakang sebelum exit ke Jalan Duta.




Traffic agak baik walaupun ada busy skit..takpe, pelan2 kayuh. Alon2 kor kelakon



Dengan cuaca yang baik setakat ni..sekali sekala dapat pulak view yang cantik sekitar Rawang.




Hingway yang lengang..good timing katenye



Aksi RED VERSYS bermula...



View bukit kat sinun tu..





Ini je la view yang ado..ala korang mcm tak biasa lalu sini..huhu




Dah sampai Tangjung Malim..kejap jer sampai walaupun bawak relax2..




Average speed dalam 12-130kmj je. Tak laju pun..


@ R&R Tapah..


Hampir 1jam 30min tayargolek, stop kat R&R Tapah untuk isi minyak + rest.
 Haippp..!! "BIAR PERUT KOSONG TAUU..JANGAN TANGKI MINYAK KOSONG.." :)



Hmmm..nampak berkilat DUSKY BLACK FJR nih..tunggu la nanti..muahahaha



Takpe..bagi rehat dulu jap. Al-maklum 1st day, tune belum betul lagi




Untuk ride kali ni, RED VERSYS telah dipasang aksesori yang TIDAK dijual kat mana2 lagi buat masa ni. Satu tiang tripod yang dibuat secara "custom" buatan tempatan  khas untuk RED VERSYS. Kite tengok hasilnye mcm mana nanti. Berminat blh contact aku k.. ;)





Ride kali ni jugak aku menggunakan 2 unit SJ4000 yang diattached pada mounting tripod belakang dan jugak pada helmet. 1 camera gantung kat leher dan 2 camera spare sebagai backup..




ok..tayargolek time..! Next pit stop di R&R G. Semanggol..




Highway laa ..ape lagi. Nak sampai border je target hari ni.



Walaupun highway lengang yakmat..kitorg still slow and steady. Mata SENTIASA fokus pada jalanraya.."Leka sesaat, buruk padahnya andai nasib tidak menyebelahi.."



Aku bagi signak mintak Griffin ke depan..kalo tak, gambiran ni kosong je leww




Semakin menghampiri IPOH



Maka..view batu kapur mula menjadi hidangan mata waktu ni. 




Tengok view sana tu...cantik tak? Tak payah gi CHINA..Ipoh pun ada maaah.. hahaha




View gunung lagi..




Seketika lepas tu..Welcome to Ipoh.



Memey port favorite le amik gambiran bukit2 batu kapur kat sini..



Kepulan awan..




cantik...




..dan mcm ni ler view sepanjang sekitar IPOH






View dari belakang skit..




Alrite..kite teruskan tayargolek lagi.



Menghampiri Terowong Manora..tetiba kite ni tapau. Berdesup peginye..





Sekelip mata hilang dari pandangan..





Dipendekkan cerita..sampai dah next pit stop di R&R G.Semanggol




slow down masuk R&R..




Lepak sini jer..sambil2 tenangkan fikiran..hehe




Stop dalam 15 minit je kat sini..pastu on the bike semula. Nak kejar masa skit sebab nak elak traffic kat Penang nanti.



Cukup 15minit..on the bike!



Tayargolek lagi..semakin hampir dengan Tol Juru. 



Hari semakin petang..matahari pun dah nak abis shift dah..haha



Akhirnya..sampai dah Tol Juru kire2 pukul 5.30ptg.




Keadaan lepas Tol Juru..

Seperti yang dijangka, traffic di Penang ada slow skit lepas tu. Tapi no hal..still smooth lagi.


Dipendekkan stori de mori lagi..dah kat Tol Sungai Dua pulak..cepat betul! iyer kew bawak 120-130kmj je nih? hihihi..betul laaaa...




Ada skit ole-ole view disawah padi selepas Tol Sg. Dua. Nice kan..?




Langit yang biru..Alhamdulillah, cuaca memey terbaik untuk permulaan ride hari ni



Griffin & DUSKY BLACK FJR




Aku & RED VERSYS..dengan bayang2 nye sekali..hahaha



mengejar bayang2 sendiri katanye.. :p





Suasana sawah bendang yang cantik...hijau skit mato den







Perjalanan yang lancar..




Hari semakin senja..target sampai Changlun sebelum maghrib.



@ Changlun, Kedah


Selamat sampai Changlun, Kedah untuk urusan Thailand Insurance & passport form. UrusanThai Insurance dah setel awal2 lagi. Jadi, sampai sini terus collect je..

Keadaan di border Sadao Immigration Complex sangat busy dengan kenderaan. Masuk parking pun amik masa. Ape2 pun..urusan passport & kastam setel tanpe sebarang masalah.


@ Sadao, Thailand


Selamat sampai Sadao, Thailand. Waktu ni tengah sibuk dengan persiapan untuk Krismas..




Satit Hotel



Urusan checkin. Setel urusan check in terus siap2 untuk makan malam. Lapo weihh..




Port biasa gak makan kat sini..pekena ayam goreng + daging Salai yang mabelesss.



Sambil2 tu, beberapa hal yang perlu dibincangkan untuk persiapan seterusnya ride hari esok.

Selain perbincangan jadual ride esok, transfer gambiran & video ride tadi.Review video skit mana2 yang sempat. Video kat helmet macam ada shaky skit :((

Nak tengok video?
Ada skit video yang sempat aku edit..alaa video beginner jer.

Jom..layan. Pastu komen..ok ke tak ok ke. Feedback korang amat2 diperlukan untuk improve.


CHINA EXPLORATION RIDE DAY 0 SADAO



So, ini ler stori de mori yang agak simple pada DAY 0 CHINA EXPLORATION RIDE. 
Walau ape pun, CHINA EXPLORATION RIDE yang sebenarnya akan bermula pada hari esoknya. 
 
Teruskan bersama TayarGolek.Com untuk stori de mori seterusnya ye..kite sambung lagi nanti..

Thanks for reading.

Adios,
Han

5 comments:

Estima Hjestima said...

Shemmpoiii... tertarik dgn vid dari camera tiang tu....

Fzlymuodiraja said...

Gambar dan video yg baik serta jelas walaupun gegil xde hal masih boleh hayati pengembaraan..kepidap dato

tiga lalat said...

Salam. Hee gudluck bro walaupun dh selamat kembali.

anuar raman said...

Terbaiikkkk..

Bob Chenor said...
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com