You Are Reading

0

CHINA EXPLORATION RIDE: DAY 1 RATCHABURI THAILAND

TayarGolek.Com Thursday, January 15, 2015
Yooossshh...!!
Salam Sejahtera semua..

Terima Kasih sebab korang masih setia menunggu update stori de mori  CHINA EXPLORATION RIDE dari semasa ke semasa. Kalo ada kesempatan untuk update ni..ade lew stori de morinye. Kalo takde..paham2 lewww....kene tunggu :)

Ok..ape yang nak aku share entry kali ni adalah serba sedikit perjalanan di hari pertama (DAY 1). Kemana destinasi DAY 1 ni memey takde dalam plan. Ikut je sejauh mana boleh pergi..sekuat mana kudrat badan. Tapi walau macam mana pun..DAY 0 serba sedikit telah membantu mengurangkan jarak sebenar pada DAY 1.

Jom..kite ikuti stori de mori CHINA EXPLORATION RIDE seterusnya pada DAY 1. Wihuuuuuu..!!


@ Sadao, Thailand

Kini kitorg berada diborder. 500KM selamat diredah semalam. So target hari ni? Ntah ..tatau la sampai mana. "Kite try sejauh yang mungkin hari ni. Kalo dapat lepas Bangkok pun OK..bawah skit dari Bangkok pun OK..."


RED VERSYS dah ready untuk dilanyak hari ni. Bile2 masa jer nak kene kerah kudrat. Hmmm..motor lama..kene slow and steady lah.



Sama gak mcm member karibnye, DUSKY BLACK FJR..ko tunggu je la Griffin lanyak...hahaha



Ok..last call. Kasi check semua benda sebelum tayargolek. Mana le tau kot2 ada yang tertinggal.



Semua clear?



Tayargolek time..! Chaltae..!!




Cuaca pagi ni amat2 baik. Kalo tengok kondisi awan tu..rasanya mcm ok sampai ke petang. Harap2 mcm tu ler hendaknye.



Perlahan2 meninggalkan pekan Sadao..menyusuri jalan yang tenang. Takde stress nak mengadap trafik waktu. Thorbaekkk..!!



Aiiii..? awal2 lagi dah melunjur kaki..hahaha. Saje nak tunjuk boot putih tu sebab ramai bebenor yang berminat dgn kaler putih sejak akhir2 2014..kikikiki. Takde lah..melawak je






Skg ni mcm dah jadik f=pebret aku pulak amik gambiran bayang2 sendiri..hahaha. Jangan tiru pulak..kang sampai ke sudah bayang follow jer.




Tak lama lepas tu..trafik mula ada slow skit. Mcm biasalah area ni..



Dengan teknik cilok marhaen..kitorg tau2 je dah kat depan. Depan skali tauuu..



..signboard wajib amik gambiran tiap kali masuk Thailand. Welcome to Thailand..



Jugak pemandangan biasa kalo lalu sini. Big Buddha Statue..tak berhenti pun..just gambiran on the bike je.




Menuju ke simpang Hat Yai



Keadaan biasa disetiap simpang. Kene guna teknik mencilok marhaen lagi.. :p



Masih diawal perjalanan lagi..baru je beberapa KM.



uikkk..? dah melunjur kaki gak dah Griffin..wihuuuuuuu.
p/s: Jangan marah bos..ride tetap ride. Membahan tetap membahan hahaha..



Dah pun masuk Route 4. Lori keluar masuk simpang...buat U-Turn, motor/penduduk kampung melintas..semua nak kene jaga. Fokus pada jalan memey kene 100%.




highway clear..



Anggaran jarak aku dgn Griffin bergantung pada keadaan. tak terlalu jauh dan tak terlalu dekat.



Welcome to Songkhla..dah pun masuk Wilayah Songkhla



Kurang 100Km..kitorg stop jap. Hilangkan penat jap..




Of coz la kene berhenti stop kat tempat yang ada 7-E :)




Break tak lama pun..10 minit pun Ok je




RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR pun kene kasi rest gak. Takpe..slow2 k. Lepas ni..tunggu laa..hahaha




Stiker CHINA EXPLORATION RIDE pada RED VERSYS





Kali ni RED VERSYS lebih bersedia dari segi mounting untuk camera. Aku pun tak tau hasilnye mcm mana nanti..



2 rider dari Malaysia..membawa misi peribadi untuk mengembara ke Selatan Tanah Besar China (Yunnan). Kenal diorg ni? hehehe.. Han TG & Griffin FJR :p

Ok dah..cukup2 la bergambiran sendiri tu.. :p



Kite fokus semula pada riding. Tayargolek lagi...



Kitorg ni skg tengah menuju ke Phattalung dan selepas tu ke Surat Thani.



Antara gerai2 buah yang ada kat tepi2 jalan. Banyak pulak buah nanas skg ni. 




Syiok ride dengan keadaan mcm ni. Tenang2 je ride..




So far takde lagi view menarik sekitar kawasan ni. Tunggu nanti di Surat Thani..ada la skit2





Traffic light lagi.. :(



Kali ke berapa ntah Griffin melunjur kaki tu. Tu laa suruh amik Gee Ess tak mauu..hahaha
p/s: Sori boss..dinner nanti on me k.. :p






Aduiii..! traffic light lagi..letihhh! keadaan mcm ni lew kadang2 ada kacau skit timing vs distance. Nak buat macam mana..ini le realitinya..




Ini pun realitinye jugak..aiyakkk! shakit pinggang..kehkehkeh




Pehhh..jauh lagi perjalanan ni. Kalo nak sampai Utara Thailand kalo tak betul2 mau2 4 hari. Tapi kalo kental sangat la..1-2 hari boleh sampai.



Beberapa KM tayargolek..kitorg stop lagi sambil isi petrol. Ron 95 k..



Best isi minyak kat Thailand ni tak payah turun motor..tak payah nak terhegeh2 pergi kaunter. Tak payah nak terhegeh2 lagi amik duit baki kat kaunter. Wasting time la orang kampung aku kata..hahaha




Tengok nim..kejap je dah siap parking. MASA itu kan EMAS. Tapi emas boleh dijual beli..ahh korang pikir la sendiri...wihuuuuuuu..!





RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR...harap2 takde la masalah kat dua jentera ni. Tapi kerisauan tahap kesihatan RED VERSYS masih belum boleh buat aku tenang. Tengok la mcm mana nanti..




Pekena air..pekena chicken roasted BBQ plak..pehh kombinasi makanan penambah tenaga yang sangat thorbaekkk..! Pernah makan? kalo tak pernah ..jom kite pegi Kanchanaburi.
oppsss..! ni apa daa citer Kanchanaburi kat CHINA EXPLORATION RIDE stori de mori ni...? kikiki



Tayargolek as usual la..our style yang memey sukakan ride yang relax dan santai. Slow and steady..



Ride dalam keadaan fikiran yang tenang..tapi JIWA jangan melayang ehhhh. Kang tak pasal2 karok dalam helmet lagu2 Jiwang Rock Kapak..hahaha.




Awan dah mula nampak ketebalannye. Hmmm..aku rasa2 la kan..macam ada chance je nanti h*jan..adehh



Sedikit view waktu..view bukit 2 ketul kat depan tu. Jadik laa...



Kat bawah pokok yang rimbun..redup jap. Sib baik..kalo tak..sun burn muka aiii.. :p



Lepas beberapa KM..jauh gak la kot. Looks better ..panas berpanjangan




View dah start berbukit skit kat depan ni...




View sebelah kiri..




Skali sekala Griffin suruh aku lepak depan pulak. Aleh..dia ingat aku tak boleh amik gambiran dari belakang leteww masa tgh melunjur kaki? kekekeke..

p/s: sori bos..malam nanti dinner on you ehh.. :p



Wow..!! awan nanonanoo suda mariii..chaltae!!


Keadaan cuaca susah nak jangka. Kadangkalanye, cerah..kadang-kadang mendung. Tapi..ape2 pun keadaan sekalipun nanti, tayargolek tetap diteruskan..timing beb!




Sebelum sampai Surat Thani, laluan ke Utara terpaksa dilencongkan ke laluan sebelah. Ada kerja2 menaik taraf jalan nampaknyee..



Ini pun dah kacau gak timing sebab kene slow down 



Ke Surat Thani..wilayah seterusnya



Mcm aku kata tadi..masuk je Surat Thani..view dah mula berubah skit. Haa..ini machiam baru mata ada segar skit. 




Slow and steady..consistent





Masih lagi di laluan Highway 41




Awan berkepul2..



Dipendekkan cerita, keadaan jalan dah mula tak cun sangat. Bertampal sana..tersagat sini. Bumpy lagi..adehh! 



But still ok laa..jangan offroad sudah..  :p. kalo boleh taknak jumpa offroad langsung




Korang boleh nampak sendiri keadaan jalan tika ini..


 
100KM++ on the bike..then stop sini. Rest lagi..senang cerita ride untuk 2-3 hari ni sekadar untuk sampai ke border Laos-China jer. Nampak tak permainannye? lepas tu..baru le azab baru menjelma.



 Masa lepak sini, ada sorang rider dari Malaysia. Eddy dari Penang..sorang2 dia je jenjalan.Ada nampak la muka boring tu masa kitorg tengah parking motor...tgh layan perasaan  sorang2 nampaknye..(just kidding k..)






Lepak time..15minit je tau. Tak boleh lama2..hehe



ER6F Putih tu motor Eddy



Ni ape daa parking macam ni.. :P




Lepas sembang2 tadi..sebenarnye terlajakkkkkkkkkkk lebih 15 minit..adeiii. Tayargolek lagi..



4x4 mcm ni adalah perkara biasa di Thailand..



Griffin terus dihadapan...aku kat tengah.



Eddy join sekali ride buat seketika..katenye tadi nak ke Chumphon. kan syiok..ride berduo..tigo ko.. ompek ko..hehehe



Scenery waktu ni..lawa betul laa awan tu..layan view ni kadang2 boleh mengkhayalkan..




Seketika di salah satu traffic light sekitar Surat Thani..ada ler beberapa bijik motor dari Malaysia jugak menuju ke Utara Thailand. 

Bagi pembaca yang mungkin tak tahu event terdekat bakal berlangsung waktu ni adalah TACHILIEK BIKE WEEK yang diadakan ada 14-15 Disember yang lalu. So, inilah peluang para "overlander" untuk masuk ke Myanmar dangan cara yang lebih mudah. Sebab urusan masuk ke Myanmar akan dilakukan oleh pihak organizer.





Uiiihhh..ni bukan selpie, ni nak amik gambiran side sana. kehkehkeh



Bile lampu isyarat bertukar hijau..hilang teghuih geng GS & HD tadi. Bapak laju la depa bawak muto..




Griffin pun dah jauh kat depan. Kene kejar skit..




Kene slow down lagi..kerja2 menurap jalan kat depan tu. So, satu lane je skg nih..




Sebelum sampai ke Chumphon,kitorg stop di Lang Suan  kat pebret PTT yang selalu orang singgah untuk bergambiran dengan Kanggaru nih. Kasi posing skit RED VERSYS kat sini.




Petrol penuh lagi..rehat je la kat sini. Sambil2 rehat, tetiba terimbas kembali kenangan INDOCHINA EXPEDITION pada 2012 yang lalu. Kat sinilah RED VERSYS kecundang. Ingat lagi tak?



#throwback - INDOCHINA EXPEDITION 2012. RED VERSYS mengalami masalah teknikal pada magnetic coil nye.



Tapi kali ni..Alhamdulillah. Bile kenangkan balik kenangan tu..hampir putus asa dah.




Ok..lupakan #throwback tu..life goes on.


on the bike..


Sambung lagi perjalanan seterusnya..kemana? Masih takde arah tujuan lagi setakat ni.



Hari dah petang..perjalanan masih baru mencecah lebih kurang 600KM kalo tak silap.v600km kat Thailand tauuu..




Dengan traffic light nye lagi..



Lepas ni kite chiawsin la bro..Chumphon pun dah dekat dah




Gambiran bayang2 lagi.







100KM lagi ke Chumphon.



Matahari mule ler memanchorr..manchorr..




Terus aje..jangan belok2

Ada satu ketika hujan mula turun..agak lebat jugak nampaknye. Maka, takde la gambiran..camera simpan jap buat sementara waktu..hehehe.








Dipendekkan lagi stori de mori..aku dah mula kurangkan amik pic on the bike. Hari semakin gela..sempat jugak capture statue masa on the bike.



Semakin gelap..still on the bike.




Sehinggalah waktu hampir ke tengah malam, kitorg stop sekali lagi untuk menikmati makan malam. Rrasanya ini adalah last stop kot. Makan kenyang2..lepas ni decide nak stop mana + carik hotel...Zzzzzzzzzzzz...



Waaaa...diam2 kene candid. Tengah layan perasaan makan nasi 7-E. Mewah makan malam ni bro..!! hahaha


Sambil makan sambil berbincang untuk overnight kat mana. Last2..keputusan kitorg akan bermalam di Ratchaburi. Dah tak jauh dah dari sini.



Lepas makan, kitorg chaltae..! menuju ke ratchaburi.

Gambar kat atas ni korang tanye Griffin laaaa..jangan tanye aku..muahahahaha


ok..ok..sambung lagi.. :p

Bile sampai Ratchaburi, Griffin serah tugas kat aku untuk carik hotel.

Griffin : "Ok..bro, now u decide cari mana2 hotel yang ok.."
Aku : " ..tak kisah eh mana2 bro?.."

Time ni la ilmu yang diajar..diguna pakai. 2 minit cari..

Aku : "Ok bro..dalam GPS I ada hotel dalam 4KM dari sini. Nama hotel nampak macam moden. Kite try la ye.."

Griffin : "I ok je bro mana2.."

Aku : " Kawtim..jomm..!"
Chaltaeeee...!


Kire2 pukul 11.30malam..kitorg sampai hotel di Ratchaburi. 910KM..15 jam riding di jalan Thailand..walauweiiih..! Ni baru Day 1..



Siap secure parking lagi..guard pun ada ;). Thorbaekkk...




Bleh tahan gak hotel ni..



Urusan checkin bermula..RM90 1 bilik. Bedal 1 bilik...



 
 Pokok Krismas memey mana2 hotel bersepah2 skg ni..al-maklum ler kat X-mas waktu tu.


Alhamdulillah..DAY 1 dapat 910KM jer..phiewwwwww! ape2 pun semua selamat..takde sebarang masalah setakat ni.

Rutin tugasan setiap kali sampai hotel..mcm2 la nak kene buat. Prepare untuk hari esoknya pulak. Transfer gambiran & video..kalo 3 camera, 3 bijik la nak kene buat  Belum lagi review video & gambiran. Tak masuk lagi kerja2 mendobi baju riding dan bincang2 + sembang2nye lagi.. lap visor helmet. Last sekali..charge handphone dan camera. Walauwehhhh..! banyak tugasan tu..kene buat hari-hari selama 16 hari :(. Tapi yang paling penting..Nescafe 3 in 1 panas..memey WAJIB kene sebelum tido..hahaha.

So inilah yang kitorg kene lalui sepanjang ride ini berlangsung. Amacam? ok? Nampak mcm syiok kan ride...tapi hakikatnye..wihuuuuuuu..! seronok oiii...

Ok last, sebelum aku tidur. Kita sama2 layan video DAY 1 dari Sadao ke Ratchaburi. Video amateur dari aku..


                                     
CHINA EXPLORATION DAY 1 RATCHABURI

Sampai sini dulu stori de mori DAY 1, kite sambung lagi nanti..

Adios,
Han


0 comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com