You Are Reading

15

Part 2 - KTM Ride @ Kuala Sg.Baru, Melaka

TayarGolek.Com Tuesday, May 11, 2010
Yooosshhhh…!!

Salam geng..

Pertama skali aku mintak maap banyak2 kpd kawan yang sms & call aku sebab tak invite atau beritahu pasal ride ini. Utk makluman semua, ride ni di ‘organize’ oleh geng KTM. Ride aku kesana telah di sponsor penuh oleh geng2 KTM (sponsored makan jer). Jadi, tak syiok ler kalo aku ajak2 rakan2 yg lain. Lagi pon sekadar mencari kelainan skit..dan kite kenal2 pulak dgn rakan2 yang baru..InsyaAllah, kalo ade rezeki ride yg lain..kite ride sama-sama ok..


P/s: Dalam masa yg sama, aku agak kesuntukkan masa utk menulis artikel ride ini di Majalah WTR. Due date pada minggu ni..so kalo blog TayarGolek.Com ni tetiba takde update..harap2 korg paham la yer..!! Korang tunggu jer ler update seterusnya nanti..

Jom kite sambung balik stori..

Mcm yang aku janji..sama2 kite layan ape yg nak aku share  experience bersama geng KTM ke Kuala Sg. Baru, Melaka Sabtu lepas..

Jom follow gue ok..!

Seawal 3.30 ptg aku start perjalanan ke tempat RV di Petronas SIC dari Klang. Ride solo2 jer  ke sana. Cuaca time tu just mendung2 manje jer..Tapi lepas je tol Setia Alam..mmg aku ditakdirkan kene hujan..ujan skit2 takde hal. Ni..nah ko amik! lebat giler lah!! Ape yg aku risau time camera yang aku gantung kat leher sbb konon2 nyer nak shoot ler pic on the biking..punah segalanye..hehehe. Nasib baik dpt park sekejap kat bawah fly over utk simpan camera. Camera yang aku gantung siap2 terpaksa simpan balik masuk plastik..aiii kang rosak..nayaa!! Tapi aku percaya..ini semua hujan rahmat.


Camera dah siap bungkus..lepak jap dlm 5 minit. Ermmm..alang2 dh basah..tunggu lagi wat pe dok?? aku redah jer ler..alaa air beb..bukannye api..kehkehkeh..padan muka aku. So redah jugak akhirnya. Dgn keadaan jalan yg licin..kenderaan plak banyak dan perlahan, terpakse ler aku pasrah bawak moto dgn perlahan jugak..baju ujan tak bawak? Saja tak nak bawak..kalo bawak pon nanti belum tentu nyer pakai..


Tp Alhamdulillah..sampi jer area Elite Speedway, hujan dh pon berhenti cuma keadaan jalan masih basah. Jam kat meter motor aku dah pukul 3.45ptg. Mcm dh lewat jer nih?? Lepas tu  terpakse ler aku meroket sebab kalo ikut plan..tayargolek pukul 4.00ptg. Adeiiii..lambat dah nie. Jgn diorg tinggal aku sudaa..


Dalam perjalanan tu..tetiba ade  ler 3 buah motor..So aku follow ler diorg, join masuk group..tp tak sure destinasi diorg. Takpe ler..ikut jer, nnti aku exit ler ke tol KLIA. Folo punye folo..eh..ehh! diorg exit jugak ke KLIA?? ermmm..entah2 diorg pon join Ride “mengetam’  kot?? Sebelum masuk ke lorong motor tol KLIA, aku cube memotong 2 bijik motor tu..Time tu aku kenal ler sape pemilik motor Z750 kaler itam tu…heheheh. Kak Gigli rupernyer. Nak tak nak..lepas tol KLIA..aku terpaksa ler speeding skit sebab takut kawan2 dah tunggu lama..


p/s: bajet2 asal nak shoot gambiran on the bike..ujan punyer pasal, langsung takde..


@ RV – Petronas SIC
Sampai di RV dlm pukul 4.15 ptg..aku tgk2 cuma ade sebijik jer motor time tu..dan 3 buah motor yg tadi pon park jugak kt sini. Dah bukak helmet semua..yg Z750 tu mmg kepompom ler Kak Gigli rupernye..hehehe. Yang 2 lagi tu asben Kak Gig & Usin KTM. 


Masa tu area sini tak  hujan lagi..tp cuaca memang mendung..dpr tak gelap bertambah2 ler gelap. Any time jer hujan blh turun. Ushar2 punyer ushar rupernya ramai lagi yang belum sampai. Ni mesti kes sangkut sebab ujan. Ok lah..tunggu jer diorg sampai dulu.


Sementara tunggu yg lain2 sampai..Jom layan gambiran masa di RV..

IMG_0298 Raybakh & wife - sorang lagi geng KTM sampai..dari jauh dh dgr bunyi letupan ekjos. 



   IMG_0300
Antara KTM Duke & Super Duke yang terawal sampai..ehehehe.


IMG_0301
Yooosshhh…! Ko betul ke mau letgo ini motor En.Raybakh??. Adakah mungkin ini ride terakhir dgn ini KTM ??? Ko kene jawab soklan ni beb..



IMG_0303
Kak Gig..pinjam ayat sat..”Tercapture la pulak..” heheheh. Bismillah kak..


IMG_0305
bang..lepas kene ujan pon kilat lagi erk ekjos tu?? errr..ape rahsia nyer??


IMG_0306
Ni ler keje aku sambil2 tunggu yg lain sampai..”inii orang aa mana mau pegi..kasi tepi la..haiyooo!”


 IMG_0307 Ahh..Tercapture lagi la pulak..!! kak ni ape cer ni? Adehhh..tgk ler aksi akak kite dgn asben nyer..mmg selamber! Sempoiiiiiii…!




IMG_0309
Barisan KeTaM yang bakal menyenget nanti.. eh mana Ajii nyer motor?? Idok sampe lagi yerrr..!!



Ujan dah turunn…!!

Sekitar jam 4.50 ptg..Ujan dh mula turun dgn lebat..yang dah sampai awal kire selamat ler blh berteduh walaupon tadi dah kene ujan satu kali. Yang kitorg risau ni sebab Aji tak nampak batang idung lagi nih. Ni mcm kalu Aji takde..mau menangis anak2 KeTaM kene ujan..hahaha

IMG_0311 
Time-time mcm ni mmg kitorg ler terpakse conquer tempat ni..ujan lebat kat luar tu..sayang motor nanti basah..hehehe.



IMG_0313
Saje test camera..ntah ler, tgh mencarik skill lagi nih. Pelan-pelan kayuh maaa..



IMG_0312
Tersandar abisss - Pasrah menunggu hujan berhenti. Bukan tunggu hujan jer..tp menunggu kawan2 yg masih belum sampe. Mane daaa Aji ni..tak sampe2 lagi. Tuan Tanah tak muncul2 mcm tak senang duduk ler sumer2 nih..


Baru jer sebut..tak lama lepaih tu..dan dan tu jer Aji muncul..legaaa rasanyer..!
 IMG_0317
Yooossshhh..! Ini ler orang penting KTM. Ride petang tu kalo Aji takder..jiwa b;h kacau dibuat nyer…

P/s: Aji layan motorcross dulu ke tadi??

IMG_0314
Kombinasi KTM..satu tunjukk belakang..satu ushar depan. Akra kembar tu beb…!


IMG_0315 Yop!..dilarang smoking kat situ beb..! Tu..signboard tu..hehehe


On the bike..!!

Setelah hampir 45 minit menunggu..hujan masih lagi tak berhenti. Masih lagi lebat..jadi kitorg mengambil keputusan utk redah hujan tu jugak. Perjalanan perlu diteruskan beb..kalo tak pukul brape nak sampe nyer?? Kitorg decide utk ride dlm hujan, moga-moga sampai ke destinasi seperti yang dirancang. Lebih kurang dldm pukul 5.40ptg..isyarat dari ketua konvoi utk bersiap2 memulakan perjalanan.

IMG_0323
Bro Azhari (harap betul) dgn BMW K800R hadir bersama anak lelaki nya. Sempoi betul anak beranak nih layan ride..



IMG_0318 Masing-masing mula bersiap-siap..ujan pon ujan la beb! Janji dapat makan ikan bako..
p/s: Dlm ramai2 ni ade jugak yg aku dgr “ Baru jer basuh motor..siap polish lagi. Dah kene ujan..” 



IMG_0319
Bro Zackfz1 masih lagi 50-50 memikior..bior betik diorg nih?? Nak redah jugak ker??



IMG_0320
Fuhhh..! Yop kite dah siap awai dah. Hati-hati Yop..jalan licin tu..! 



    IMG_0321
Usin in action..

 IMG_0322
Ghaz & Usin..diorang semua dah mula bergerak. Aku? Aku pon dah siap..cume moment ni sempat aku amik sebelum aku start motor.


  IMG_1018 Nak buat berapa baris nih?? satu ke dua baris?


IMG_1019
Ape lagi mau tunggu lama-lama..moh ler kite!!

Mcm tu ler keadaan kitorg masa di RV point..mcm2 gelagat ade. Ok la geng..jumpa kitorg di Kuala Sg. Baru, Melaka nanti..kitorg mau layan itu ‘tayargolek’ dulu lah..


p/s: Dengan keadaan hujan yg lebat..aku terpaksa membungkus camera aku masuk dlm plastik skali lagi. Tak mo amik risiko la beb. Gambiran..gambiran jugak tapi kalo camera rosak lagi haru.. Thanks kat Aji sbb sedekah pic2 ride kat TayarGolek.

Sambung lagi nnti..tunggu!


Adios,
-Han-

15 comments:

RaYbAkH said...

WOW..Tayar Golek. I Like. Ditambah pulak dengan gambiran dari kamera G11 yang berbau kedai, memang mantap la picture yang kluar kat Tayar Golek ini.

Rburns said...

OO gi makan ketam bakar x ajak yea...?!!

Ghazali said...

Superb santai review Han ~Ghaz

Anonymous said...

Perrgh melotop punya Rebiew..maciam tayar KeTaM aku bergolek jugak..kejap cecah jalan..kejap tak cecah..Aji KTM

TayarGolek.Com said...

RaYbAkH - adehhh..puji lebih cam ada makna jer ni beb..kehkehkeh. Baru bljo lagi beb skill menembak..

TayarGolek.Com said...

Rburns - org punyer majlis daaa..next beb. Ko siap sedia jer ler

TayarGolek.Com said...

Ghaz KTM - tak dpt nak menembak ketam ler Ghaz aritu..

TayarGolek.Com said...

Ghaz - review memain jer ni bang..tp missed nak tembak ketam mengiring ler

TayarGolek.Com said...

Aji KTM - yang tak cecah tu nak kene gambo lebih tu aji..hehehe.

TayarGolek.Com said...

Aji KTM - yang tak cecah tu nak kene gambo lebih tu aji..hehehe.

Anonymous said...

Insyallah Bang ada masa nanti kita Buat yang Terbaik untuk ko snap gambo gambo yg mantop untuk tatapan para Pengunjung Bebenang ko niii..tak pun buat "Ride Moto baru Si Leman"

TayarGolek.Com said...

eh Leman dah amik motot baru ke Aji?? ni nak kene bg soklan bedah siasat kat Raybakh ni wehh..

TayarGolek.Com said...

eh Leman dah amik motot baru ke Aji?? ni nak kene bg soklan bedah siasat kat Raybakh ni wehh..

RaYbAkH said...

Maner ader beb, buat masa sekarang, aku masih setia ngan KeTaM. Muahahaha. Biarlah rahsia.

Anyway, good story Han, aku rasa klu Yusoff Haslam nampak ni, mau die amik wat story board die untuk next movie, "Han TayarGolek".

Ahmadon Ahmad said...

Superb mcm biasa la bebenang ko ni han...Tebaeeek!!!..

Aku ade sket idea ler...kalo nak menembak time on the biking, bleh ler try casing scuba utk kamera tu...betambah sket berbau kedai nye haa...

Ray: KeTaM versi angin plak ke tue???...rahsia tinggal rahsia ajaa nnt...kekekeke

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com