You Are Reading

19

Terjah-terjah ke Muar @ Kolam Air Panas Sg. Gersik

TayarGolek.Com Monday, May 3, 2010 ,

Yooosshhh..!!

Salam geng..

Pertama skali aku nak ucapkan kpd anda semua “Selamat Hari Pekerja” bg yang bekerja..hehehe. Syiok dgr + tgk gambiran kawan2 ride masa 1st May 2010 aritu..yang ke PD Bike Fest pon ade..aku gak kene kerahan tenaga. Takpe lah komitmen keje pon penting gak..betul tak??

 

 

image

Dah 2 hari aku tak update TayarGolek nih..saje jer bagi korang ride dlu. Hari kepompom semua dah masuk keje..so takde ler sangap sangat. Okeyy..jom kite sambung lagi Ride Terjah-terjah ke Muar nih..haritu dah nak gerak dari Nasuha Herbs kan?? so entry kali ni kitorang akan ke Kolam Air Panas di Sg. Gersik. Laluan yg bakal diredah melalui Pagoh-Air Hitam-Pt.Tengah-Sg Gersik.

 

Let’s ‘tayargolek’..

Sebenarnya ade pilihan lain kalo korg nak Kolam Air Panas Sg.Gersik ni..samada dari pusat bandar melalui Bakri terus ke Jln Yong Peng dan exit ke Parit Tengah atau pun dari pusat bandar melalui Parit Jawa dan terus ke Sg Gersik. Tapi kitorg gunakan laluan ini sbb dah dekat sgt dgn Pagoh..saja jalan2 amik angin petang..bukan selalu beb..! layan jer..

 

  Pic on the move!

SAM_5168 Keadaan diawal-awal perjalanan..langit biru..cuaca panas+mendung..harap2 tak ujan ler. Baju ujan mmg saje aku tak bawak..huhuhu

 

 

SAM_5170

  Keadaan marshall kitorng yang bertungkus lumus menjaga keharmonian perjalanan ke Sg.Gersik. Tapi ni masih diawal2 perjalanan lagi..so mana yang sempat aku capture ler..

 

SAM_5171

Semasa kitorang melalui jalan dari pekan Pagoh menghala ke Parit Sulong..dengan keadaan jalanraya yang baik..cuaca yang baik..kanan kiri jalan kadang2 disajikan pokok yang menghijau..menjadikan ride ini lebih santai. Memang lama betul aku tak lalu jalan nih. Brp lama erk?? Mmg lama lah..malas nk citer..hehehe

 

SAM_5179

Selepas di persimpangan nak ke Kangkar Senanga ke Pt.Sulong..dari Simpang 3, kitorg membelok ke kanan dari laluan tadi menghala ke jalan Air Hitam..kawasan kat sini diorang gunakan nama “batu” sebagai tanda sempadan kawasan. Contohnye..Batu 17..Batu 18..Batu 19 dan seterusnyer lah. Dalam kawasan tu pulak terpecah lagi dgn nama2 “parit” spt Parit Hassan Ahmad Satu dan lain2. Tapi jangan terkejut..kat kawasan Air Hitam (Muar) ni ade gak nama2 parit yg sedap didengar mcm nama Parit Jepun, Parit Kelantan & Parit Arab dan lain2 ler..haaaa. Mcm2 parit ade weiii..!

 

Masa tgh ride ni..aku tetiba plak teringat2 balik kenangan dulu2 masa kecik & zaman sekolah. Laluan ini ler yang gunakan selama 5 tahun untuk ke sekolah di Parit Sulong..tetap tak berubah walaupon dah hampir 5 tahun tak jejak kaki kesini. Akhirnyer..ER6N aku cecah jugak dibumi Air Hitam Batu 18..disitu lah rumah lama aku kat kampung..

 

p/s: Kebetulan plak wife Dr. Ahmadol aka Madct satu sekolah dgn aku di Sek.Men. Dato Sulaiman..ade sape2 lagi satu sekolah ngan aku? hehehe..

 

SAM_5186

dah..dahh..! Citer pasal kampung plak erk!! Tgk tu..Rburns diam2 mau shoot gue yg tengah shoot dia. Kat FB lu claim lu shoot gue dulu erk??? Kat sini..aku shoot lu dulu Burn..kehkehkeh

Watch out beb..!! tgk depan..teksi sebelah ko tuu…! hehehehe..

 

Hampir 15km dari Simpang 3, kitorang masuk plak jalan ke Parit Tengah yang mengikut kiraan aku kire2 20km jer utk sampai ke Kolam Air Panas Sg.Gersik. Average speed dalam 80-100kmj jer..sebab jalan Parit Tengah ni banyak ‘bump’ walaupon condition jalan ok..kalo korang nak try moto melompat2..silakan lah. Ape2 hal tanggung sendri..

 

@ Kampung Sungai Gersik, Muar.

Dah pon sampai ke Kampung Sungai Gersik, Muar..tak sangka plak kawan2 kite yang menunggang “motor tonggek” semuanya layan santai jugak..cayalah bro!! Bukan ape beb..ni kawasan kampung nak meroket semacam bahye skit..manalah tau kucing tgh nak mengawan men kejo2..alih2 melintas jalan..so sama2 kite enjoy dgn ride ini okeyy..!

 

SAM_5192

Sape terlepas pandang..ini ler sigboard di pintu masuk kampung Sg.Gersik nih. Ade gak pintu gerbang tu..tp tak dan aku nak amik sbb aku betul2 kat bawah pintu gerbang nih..sori erk penduduk kmpung Sg. Gersik..! hehehe

 

 

SAM_5193

Pic on the bike!! Jalan masuk ke Kolam Air Panas Sg. Gersik..mentang2 jalan ni tegak & clear, jgn skali2 layan sprint test plak kat sini..marah org kampung wooo..!

 

Yooooossshhhh..!! Dah sampai dahh..hampir 67km perjalanan..tp skali tgk mcm lengang.

 

SAM_5194

Hah!!! Bukti motor aku dah kat sini..heheh. Aku siap U-turn balik tu semata2 nk amik gambiran kat sini..

 

SAM_5195

Simbolik skit..pic motor separuh didepan  signboard “KOLAM AIR PANAS SG.GERSIK, MUAR”

 

 

SAM_5197Pintu gerbang yang gah berdiri..”Selamat Datang ke Kolam Air Panas Sg. Gersik”

 

Betul ler..2 kali tengok..memang lengang giler tempat nih. Ke ramai yg tak tau lagi tempat ni? Harap2 lepas ni..sape2 yg baca TayarGolek.Com ni blh ler singgah menyinggah ke sini..ala google map jer kalo tak tau!! hikhik..

 

Memang lama giler aku tak kesini beb..tempat dah berubah. Dulu2 kecik2 jer..zaman nakal2 dulu curik2 naik moto dtg sini..hehehe.

 

Gambiran…Ape lagi nak buat..bile dah sampai..gambiran motor adalah wajib bagi setiap destinasi.

SAM_5202

Semua selamat sampai tanpe sebarang masalah..pastu mcm hilang arah nak buat ape plak..!

 

SAM_5198 Bro lonetrekie yang sepanjang jalan dok follow aku jer..hehehe. Yer ke??

 

SAM_5200

Time aku tgh amik gambiran ni terdengo la plak si Jaizx6 & lonetrekie ni bersembang..korg nk tau diorg sembang ape?? Jommm…

Jaizx6 :" bro..nko nak pegi berendam tak?

lonetrekie : “aiiit..tnye aku plak? nape?

Jaizx6 : “ takde ler..kalo ko rendam..aku pon nak berendam..

lonetrekie : “uiikk..?? bio betik Jai!! Nko nak berendam??

Jaizx6 : “ hmm..aku ikut nko ler..

lonetrekie : “ Jgn Jai..Dr. Ahmadol pesan tadi..kalo nko nak rendam pon kejap jer..

                 …kang rendam  lama2..masak te** ..muahahahaha(gelak beso)!!

 

hahahaha…adehh!! bley tahan gak diorg ni sembang senyap2 erk..

 

Memandangkan masa agak limited..ramai yang amik kata putus takmo rendam2..hehehe. Dok ushar2 jer tempat nih..aku pon tak masuk kedalam sangat..ala air dalam kolam jer..kehkehkeh

 

Tapi ade ler skit2 gambiran..ole-ole dari aku utk korang. Haa..ushar2 ler!

 

SAM_5203

Ade lagi pintu masuk sebelum nak ke kolam..

 SAM_5204

laluan utama ke kolam..

 

 SAM_5205 Tak nak men air..men kejo2 pon bleh kat sini

 

 

image

Ni gambiran kolam air panas kat situ.. (kredit kat fimiliazam.com)

 

SAM_5206 Surau pon ade disediakan kat sini..no worries!

 

 

Kitorang tak carik Kolam Air Panas pon kat sini..yang kitorg nak carik adelah..AIRR!! panas beb..”kerak teking” ni. Sib baik ade satu kedai kat dlm ni..tak tau ler ape yg ade..jom serbu!!

 

p/s: “kerak teking” ni ayat tersasul nak sebut tekak kering daaa..hehehe

 

SAM_5208 Ni jer ler kedai yg wujud dlm nih..dgn harapan ade jual air..tapi masing2 punah harapan..buah-buahan jer ade. Tu pon sold out! lain-lain plak kerepek2 & kuih sagon..adeh!! lagi ler kerak teking..Tapi makcik tu bgtau kat depan ni ade warung..

 

Maka dgn itu..ramai2 kasi Gegar ler warung tu..

 

SAM_5207 Tapi yang bestt..kat kedai ni ade jual Telor & Daging Burung Puyoh..Bro Lonetrekie dah sign kontrak jadik Duta kedai nih..

Alamak..tak nmpk abihh plak no tepon tu..

 

@ Warung Koboi..

Koboi pon koboi lah..janji nyer ade minuman.

SAM_5212 Perghhh..!! pantas korang erk. Ni kes takut tak dpt tempat duduk ler nih. Eleh Rburns..! wat2 tak paham plakkk..

 

 SAM_5214 At last..dapat jugak minuman kat sini. bak kata Rburns yang dia repeat 3-4 kali..smapi terngiang2 tinge aku nih..”srott..srrott!..aiih! ini lah  Es Limo  paling sedap kat dunia……time ni ler..cakap pon tak guna lah!!

 

 

SAM_5216Ingatkan nak minum2 jer..ade jugak bahan mangkanan diorg nih. Pisang goreng cecah sambal kicap. Perghhh..! datang Johor tak makan sambal kicap mmg rugi. Mmg wajib lah sambal kicap nih kat Johor..tak caya tanye ler Mr Presiden MrBC..Abg Raof. Betul tak bang???

 

Tengah2 layan ngeteh ni..3 bijik motor bgtau diorg nak blah dulu..sbb ade hal. Ok lah beb..selamat!!

SAM_5217 SAM_5218

 

Rasanya dah dekat sejam jugak kat sini..mmg tak buat ape pon dari tadi. Nak terjun malas, nak berendam lama2 bahye..kekeke. Lagi pon takde ape sgt pon kat sini..cuma dpt ler tgk2 dan rehat2 jer. Ok beb..dah kul 4.00ptg nie..masa utk tayargolek ke Pusat Bandar plak..MEE BANDUNG TIME..!!

 

Pukul 4.00 ptg..kitorang start tayargolek ke Muo melalui Parit Jawa..

Gambiran masa kuar dari kawasan Kolam Air Panas Sg. Gersik..

SAM_5220 SAM_5221

SAM_5222

SAM_5223 

SAM_5224 

SAM_5225

SAM_5226

 

Masing2 dah gerak..pic pon dah amik. Masa utk aku gerak jugak ler..kang tertinggal jauh plak nanti..

Ape2 hal beb..tunggu kitorang sampai bustand Muo nanti..layan Mee Bandung Muo ker!!

Sambung lagi nanti..

 

Adios,

-Han-

19 comments:

flamiyoes said...

hehehehe, mkn pisang goreng (dan segala buah yg boleh digoreng, hehehe) dgn sambal kicap mmg style johor.. hehehe meleleh air lior kejap.. hehehe sedapnya

rburns said...

ko kenakan aku balik ek Han.. hehehe

TayarGolek.Com said...

flamiyoes - makan nenas pon syiok jugak cecah sambal kicap! kehkeheh

TayarGolek.Com said...

rburns -ala beb..kire seri la tuu..hikhikhik

catz said...

Salam,

saya sedang google maklumat tentang Kolam air panas gersik ni. Dan sampai ke blog ini. Plan nak ke kolam air panas ni on weekend. oh..tapi takde pula gambar kolamnya. :).
tapi nampak gambar pisang cicah sambal kicap mmg best..
saya orang jawa johor.Batu Pahat mari. tapi belum pernah ke Kolam Air Panas itu. sedang cari maklumat.
btw, thanks for sharing the info.
mee bandung Muar memang best!
:)

catz miow.

TayarGolek.Com said...

salam cik catz...


amboi syiok nyer tgk ko layan jenjalan erk..
ok. gambiran kolam tu aku dah hupdate. tu pon cilok dr web lain..huhuhu.

thnx layan tayargolek..
p/s: ojo lali..mampir meneh yo..

catz said...

salam,
thanks for the photo. now catz boleh bayangkan how the kolam look like,.
:).

by the way..thanks for visiting my blog.
i add ur link to my blog.

tq.

catz

The Last Post said...

lama x g kolam air panas gersik...ingat time kecik2 dulu...berbasikal sampai ke sana...ehh batu 18 tu kg aku gk tuu

TayarGolek.Com said...

the last post - uiii jauh tu nek beskal pi situ. Aisshh terkonang plak den kek er6n putih den tuu

Jebeng Otai said...

Tq bro for info..

TayarGolek.Com said...

Jebeng Otai - same same bro.. :)

Anonymous said...

good job bro .

TayarGolek.Com said...

Anonymous 11 March - thanks bro. Aku sekadar share pengalaman ride ke sana jer :). Letak le nickname bro..

Anonymous said...

An induction cooktop can save you money by using more of the electricity to cook with instead of being wasted as heat to
the room. In order to make life in the kitchen easier, there is also
the high-lift lever feature which lifts the toasted bread higher than the ordinary toasters for ease of handling.
The regular toaster heats up fast and uses less power than the regular oven.


My web blog ... bep hong ngoai

waris jebat said...

..salam..aku dah lama cari kolam nie..la nie baru jumpa...siap tunjuk arah lagi...timakasih bro...caya la..

Pia said...

Tayar Golek saya tak tahu pun ada kolam air panas kat sini sedihnya..
nanti balik kampung nak singgah la..
terima kasih beri makluman.

azizah said...

sekarang kolam panas dh update sikit huhuhu... sbb nk bngunkan blik mcm suasane mule2 dlu... gerbag pon dh tkr, n kolam dlm tu dh ada 3layer. lbh puas lh klw nk mndi. jngn salah paham, kwsan ni memng ta ramai pngunjung sbb dia org datg wktu pg n petang je,,, nk ramai weeken. memng ta dpt park tu je,, heheeh btw, not bad story kt blog ni

alfian harris said...

Ada homestay tak??

alfian harris said...

Email ke saya boleh?? No owner homestay area tu... rojeq@yahoo.com tqvm

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com