You Are Reading

10

Part 1 - Le Tour De Peninsular (Day 3) @ Mak Ngah Nasi Dagang, Kuala Terengganu

TayarGolek.Com Thursday, March 10, 2011 ,

Yooossshhhh….!!

Salam geng..

Kite sembang luar skit eh. Baru jer fixed kan balik blog TayarGolek.Com ni. Blh tahan jugak penangan photo bucket nih..tak pasal2 TayarGolek.Com bertukar wajah skali lagi. Berjam-jam jugak ler mengadap mende nih. Phiewww..!! Nasib baik ler Mrs.Han TayarGolek turut membantu. Thanks byk2  yer for your support & assist me to fixed this probs. Kalo tak rasa-rasanya masih bertampal koyokss kot?

Berbalik pada LTDP Rides ni..aii biler ler agak2 nye nak abiskan?? Hmmm..what to do, I’m Not full time blogger yet. Tunggu ler kalo income dh bleh cecah ratusan ribu ringgit.kehkehkeh..Bermimpi ler!!

So, ape cer ride hari ke-3 nih?  Episod kali ni adalah episod bermulanya hari ke-3 Le Tour De Peninsular. Hari ini, jadual ride kitorg akan merentasi ZON SELATAN pulak mengikut laluan pesisir pantai. Jika diatas peta, jarak perjalanan dianggarkan kira-kira 549KM dari Kuala Terengganu - Johor Bahru.

 

Jom..aku nk stori.

Seawal 6.30pagi lagi kitorg dah bangun..subuh2 lagi semua dh mula buat persiapan masing2. Orang kata biar bersiap cepat..so masa tu takde ler ter’delay’ nanti. Jam 7.00pagi semua dah ready. Tapi kalo tgk muka tu rasa2nya mcm nak sambung tido lagi..hehehe. Mental kene kuat..ni baru kt Malaysia..sok2 dah lepas seberang atau sempadan..lagi ler!

7.15pagi – Bermulanya aktiviti memanaskan enjin motor masing2..

 IMG_9481

Kasi panas enjin dulu..sempat lagi amik amik gambiran ;)

 

Lebih kurang 5 minit lepas tu..kitorg mula beredar dari perkarangan homestay menuju ke kedai makan yang berdekatan untuk menyambung nyawa pagi tu. Kelaparan ler beb..tu pasal cam takde energy jer.. :P

Owhh yaa..lupa nk bgtau. Hari ke-3 ride LTDP ni jatuh pada hari Ahad, maka keadaan jalanraya atau disimpang2 agak busy skit sebab hari persekolahan bermula hari ini di Negeri Terengganu sepelas seminggu cuti sekolah. Tu yang busy skit..ada yg nak pegi sekolah..ada yg nak pi keje pun tak kurang ramainya. Kitorg ber-4 jer yg sibuk2 me’ride’kan diri..hehe

Plan pagi ni..kitorg akan breakfast dulu ler cmm biase. Sebelum singgah mana2 kedai makan utk breakfast, isi minyak dulu kot? Yupp..isi minyak dulu ler di stesen minyak yg berdekatan. Pagi ni aku isi petrol agak byk iaitu RM22.00 shj. Lepas siap isi minyak baru ler  cari tempat breakfast. Orang kata, bile dah setel urusan motor awal2 ni senang skit..hati dah tenang. Nak makan pun tenteram..

@ Mak Ngah Nasi Dagang, Kuala Terengganu.

 Hasnul Versys memang dah plan awal2 untuk bawak kitorg bekfes kat sini..Mak Ngah Nasik Dagang. Antara yg tersohor di Kuala Terengganu. Tapi kawasan parking agak terhad..ikut nasib ler, kengkadang ade..kengkadang takde tempat nk park kenderaan..

Kawasan parking memang penuh..so kitorang parking jauh skiiiiiiit jer dari kedai. Pagi-pagi lagi orang dah ramai..memnag kepompom ler sedap! Tapi belum terai belum tauuu kan..?? hehe

IMG_9483

Nasib baik dapat parking..nasib baik ade space yg boleh sumbat 4 buah motor..legaa!!

 

 IMG_9488

Mcm ni ler suasana di Restoren Mak Ngah Nasi Dagang..restoren Nasi Dagang paling top di Kuala Terengganu..

          

IMG_9489Kasi rapat skit biar nampak terang..Nasi Dagang hidangan daun pisang dari rempah tradisional….

IMG_9490 Port pun dh pilih..tunggu order jer pas tu makan..

IMG_9492Selain dari Nasi Dagang sbg menu utama..kuih muih pun ade..pilih jer, mcm2 ade..

IMG_9493

tapi tak lawan mcm kat warung koboi Alor Setar punyer..yg tu lagi banyak!

IMG_9494

Kene beratur bang..! punyer ler ramai. Kalo lambat nanti abis..

IMG_9495

Ni lah dia..Nasi Dagang daun pisang resepi tradisional..

IMG_9498

Aiiii….sempat lagi gambiran. Makan dulu ler..

IMG_9501

Menu yang lengkap – Nasi Dagang daun pisang disebalik celah-celah dua gelas Nescafe yang telah ditarik..pastu dikepit baik punyer dgn kuih muih..

 

 

IMG_9500

OK..makan time.! Bismillah…

Seketika selepas tu….

IMG_9502 Tadi ade..pastu tetiba takde dgn sekelip mata!! Licin beb…bleh recycle balik daaa daun pisang tuuu..hahahah

“ ..Memang terang dan nyata bahawa inilah Nasi Dagang yg paling sedap aku makan..perghh!! memang sedap ler. Nasib baik jauh lagi perjalanan..kalo tak memang tapau 5-6 bungkus bawak balik :P..”

Tak cukup dgn Nasi Dagang Mak Ngah tadi..kitorg pekena plak Keropok Lekor ori dari Terengganu punyer..

IMG_9503Dari semalam duk perati gerai kepok lekor  jer dari atas motor..hari ni baru dpt peluang utk makan..

“..Time makan kepok lekor tu..kalo perati tangan masing2..dh macam burung belatuk dah..yg sorg cecah sos..yg sorang lagi repeat satu lagi dan seterusnye lah. Bersimpang-siuh tangan tuu..”

IMG_9504Muka puas hati…Alhamdulillah. Kenyang..baru ler ada tenaga nak jalan jauh..

Diam tak diam dah hampir pukul 8.30pagi. Rasanya elok sgt ler kitorg beransur dan mulakan tayargolek. Kalo boleh..awal2 pagi ler kita pulun bg ride sejauh yg mungkin..nnti bile dah tengahari + lunch, mata ni kang kene letak batang mancis…

Setel bayaran breakfast sebanyak RM16 utk 4 org makan. So?? RM4 jer seorang..murah tak??

On the bike..!

Next route:

Kuala Terengganu-Marang-Dungun-Paka-Kerteh-Cukai-Kuantan-Pekan-Kuala Rompin-Mersing-Kota Tinggi-Johor Baharu.

IMG_9507

Cuaca pagi tu agak mendung-mendung manje skit. Rasa suspend pun ade sebab nampak gayanye mcm nak hu**n. Lepas tu plak kitorg akan menghala ke arah Selatan..tau2 jer lah berita pasal banjir + hujan. Ermmm…tawakal jer ler. Harap2 semuanya smooth..kalo hu**n pun redah jer ler..hu**n kan air!! ;)

Tayargolek time..!

IMG_9508

8.30 pagi..kitorg mulakan ‘the journey of Le Tour De Peninsular Ride’..

 

 IMG_9510

Seawal-awal perjalanan..terlihat adik2 sekolah yang tgh ber’jogging’ atau mungkin tgh berlatih merentas desa. Ape2 lah erk..yg penting berhati2..sebab jalan agak sibuk.

 

  IMG_9509Sinar mentari bak malu-malu kucing plakpagi ni..ke masih awal lagi? dak aih..kul 8.30pagi dah ni..

 

 IMG_9514

Menyusuri jalanraya dgn sopan santun..hehehe. Berhemah beb..tgk kaki ler!! huh..

 

 

IMG_9517

Pagi-pagi lagi gerai Keropok Lekor ni dah bukak. Tapi ape yg aku perhatikan sejak semalam..setiap gerai keropok lekor ni mesti ade nombor kat belakangnya..tu kod ape eh??

Oppss..! ade iklan plak. Err..kita sambung lepas iklan yer..Tungguuu..!

Adios,

-Han-

10 comments:

Anonymous said...

salam bro han..alhamdulillah sumenya dah kembali normal dengan berkat usaha bro n sis hanz skrg ni blog tayargolek.com tanpa tampalan koyok..hehehe..tahniah juga sbb dah hupgrade interface tayargolek ni utk manjadi lebih mengancam..hehehe...salam..

-joe labero-

TayarGolek.Com said...

Alhamdulillah bro..dpt gak setelkan hal ni dlm sehari dua. Tapi byk lagi yg belum function.

Thanks for comment bro..

*apple* said...

tayargolek.com dh wat plastic surgery. =P

TayarGolek.Com said...

apple aka cik CT - tu ler..tak pasal2 kan? :D

Anonymous said...

setelah dijalin setelah disusun ini lah hasilnya..! tahniah Bro.. Cantik..! Frm:(Roszi Zaidh)

TheCyberTrooper said...

pergh.. dah makin cantik.. skarang nie banyak gambar2 ko host kat mana han?? kalu boleh link dgn server lain, better upload gambar2 dekat facebook.. set privacy to everyone.. pastu copy jer image location - encikgalol

flamiyoes said...

Han, kedai2 keropok lekor di sepanjang jalan keluar dr K.terengganu tu fungsinya mcm alamat/nombor rumah.. nnt esok2 kalo org tny, ko beli keropok ni katne.. leh laa ckp kedai no berapa.. then kwn aku pnah cakap kedai no berapa ekk yg sedap keropoknya (byk ikan, kurang tepung) aku pon dah lupa..

TayarGolek.Com said...

Roszi - Thanks bro..suka aku bleh pembaca suke dgn interface yg baru ni.
*Kredit to Mrs Han TayarGolek sbb interface ni dtg dari idea dia..;)

TayarGolek.Com said...

TheCyberTrooper aka EncikGalol :
tampalan koyokss tu ler punce segalanye bro..hehe
Gambiran aku host kt picasa. SO afr takde masalah sbb mmg set privacy. Baru2 ni baru jer extend 20G sbb 1Gb sebelum ni free..tp okla 1Gb dekat 2tahun kan..

1 lagi..aku upload direct ke m'gunkan Windows Live..so takde copy link. Ape2 pun Thanks diatas pandangan dan nasihat.

TayarGolek.Com said...

flamiyoes - owwhh..mcm tu ker? aku ingat kod tu cuma nak bezakan kepok lekor mana yg banyak tepung ye ke..atau bayk ikan nyer..hehehe
salah tafsir la pulok..

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com