You Are Reading

10

Part 2 – Le Tour De Peninsular (Day 4) @ Tanjung Piai

Yooossshhh…!!

Salam geng..harap korang semua sihat2 eh..

Entry hari ini memnag khas pasal Tanjung Piai, Taman Negara Johor. Mungkin aku cuba kurangkan stori tapi lebihkan gambiran..ok tak?? ok kot..

 

Sambungan tayargolek semalam semasa menuju ke Tanjung Piai..

Macam biasa..kitorg punye style utk LTDP ni adalah ride yang santai-santai..ride rileks-rileks. Dia tgk aku..aku tgk dia pulak..pastu gelak sorang2 dalam helmet pulpes..kehkehkeh..

 

Sedar2 dah nak sampai ke Tanjung Piai. Jam baru jer cecah pukul 8.00pagi. So, memang target kitorg utk sampai ke Tg. Piai seawal yang boleh sebab nak curi masa kt situ lama skit. Mungkin akan lepak dalam 2 jam lah kot..kot ler! Maklum ler..1st time nak sampai Tanjung Piai..hidup punyer ler lama bumi Malaysia, tapi harem..tak jejak kaki pun lagi. Harap peluang yang ado ni dpt dimanfaatkan sepenuhnya nanti..

 IMG_0011

Alrite…kitorg dah sampai simpang ke Tanjung Piai. Ini baru simpang awal..jauh ke dalam tu ade ler lebih kurang 8-10KM lagi..

 

IMG_0012

Bila dah masuk simpang tadi..kitorg akan melalui jalan kampung menuju ke Serkat dulu..dan baru ler Tanjung Piai. Jalan kampung kat sini cantik…kire OK ler!

5KM lagi ker Serkat..8KM lagi ke Tanjung Piai.

 

IMG_0031

Yeah…! dah sampai Serkat. Means ada lagi dalam 3KM utk sampai ke destinasi utama pagi ni..

Ape yang aku perhatikan ketika ni..suasana kampung pada pagi ni agak sunyi. Tak banyak kenderaan2 yang bergerak dijalanraya. Mungkin hari ni adalah hari bekerja & hari persekolahan. Selepas melepas ni signboard Serkat..beberape meter dihadapan terdapat sebuah pekan kecil. Actually bukan pekan pun..cuma beberapa buah rumah kedai yang menjual barang2 keperluan (mcm pekai Koboi ler) . Ok la tu kan..atleast ade ler kedai, kalo tak..kalo kicap abis..mau kene redah 8KM ke jalan beso semata2 nak beli kicap.. :p

 

IMG_0034

OK…masuk ke kiri. Diorg kat depan tu makin laju plak. Aku ingat..aku jer excited..rupenya diam2 diorg pun sama. Nak cepat sampai ler tuuu…

 

Tak pe..Gambiran tetap gambiran beb. InsyaAllah..tetap sampai punyer..

 

 

IMG_0030

Berapa banyak simpang daaaa..?? 500m jer lagi untuk kitorg sampai ke simpang Tanjung Piai. Dah terasa syiokk nyer nih!..ni ler 1st time nak cecah kaki kt situ..dgn motor lagi plak aiiih..

 

Rileeekkkk…sat agi sampai ler..

 

 

IMG_0045

tu diaaa..dah nampak dah lautan Selat Melaka tu. Aingin?? Fulamakkk aaihhh..!! Tok sah ceghiter ler yop..nyaman..! Rasa nk bukak helmet jer time ni.. :D

 

@ Tanjung Piai, Taman Negara Johor.

Jam tangan aku menunjukkan pukul 8.20pagi. Dengan itu, 4 buah motor telah selamat memcecahkan tayar motor masing2 di perkarangan tanah Tanjung Piai. Syukur..kerana ape yang dirancangkan semuanya berjalan dgn lancar. Walaupun 4-5 hari sebelum ride LTDP ni bermula..kecoh dengan berita banjir dan hujan lebat di beberapa buah negeri di bahagian Selatan..namun apa yang kitorg lalui dari central ke Utara ke Timur ke Selatan..dan sehingga ke hari ni cuaca Alhamdulillah. Cerah & panas sepanjang hari..

 

Aku aku stori skit eh pasal Tanjung Piai nih..

 

image

Tanjung Piai merupakan tanah paling selatan di benua Asia. Ia terletak dalam mukim Kukup, daerah Pontian, Johor. Maka dengan itu Tanjung Piai dikenali sebagai  “Penghujung Selatan Tanah Besar Asia” atau org kampung aku panggil “ The Southern The Most Tip of Mainlan Asia” sebab bile dilihat dari peta dunia, Tanjung Piai betul-betul berada dihujung. Selain tu, Tanjung Piai diliputi kawasan bakau seluas 526 hektar dan lagi 400 hektar dataran berlumpur. Sememangnya menjadi tempat atau habitat bagi spesis tumbuh-tumbuhan bakau & haiwan.

So, kalo korang berminat utk mengetahui dgn lebih lanjut berkenaan Tanjung Piai ni..sila klik URL : http://johorparks.com.my/the-parks/tanjung-piai/

 

Jom ler..kite layan skit gambiran sebagai ole-ole dari aku semasa LTDP Ride 4-7 Feb 2011.

IMG_0050

Tak sabo2 rasanya si Hasnul tu..dia nak jadik org pertama group LTDP ni yang parking motor dulu kat perkarangan Tanjung Piai tu..hehehe

 

IMG_0052

Aku?? mcm biasa..gambiran dulu untuk 1001 kenangan. Masa pakai ER6N dulu..tak kesampaian nak LTDP walaupun plan tu ade. Skg, “Red Versys” penyambung impian tu..

WELCOME TO TANJUNG PIAI..JOHOR NATIONAL PARK

 

IMG_0053

Aku suke kata2 ni “ SUCCESS IS A JOURNEY..NOT A DESTINATION

Ok jom..diorg semua dah parking motor..aku gak masih tersangkut kt jambatan nih..hehe

p/s: gambiran ni mahal woooo…

 

IMG_0056

Chooop..!! sekeping lagi beb..ngeeeeekkk!

 

Alhamdulillah..dah pun selamat parking motor. Lega tak terkira..lega seketika sebab ini baru suku perjalanan nih. Ada 400M++ lagi maa..nak sampai KL.

Takpe..kite lupakan dulu pasal perjalanan seterusnya buat seketika. Kasik rileks2..tenang2 layan keindahan alam di tanjung Piai.

 

IMG_0057

Bergambiran tu memang wajib..tapi ia bukannya satu kewajipan.

 

IMG_0058

Lepas tu..motor punyer turn plak..

 

IMG_0060

Pastu motor gua secara solo plak.. ;)

 

IMG_0061

Last but not least..gambiran bersama motor kesayangan. Pasni bleh simpan gambiran ni elok2 eh.

 

p/s: Toleh kanan..toleh kiri, hanye kitorg ber-4 jer ke pengunjung yang terawal sampai time ni..?

 

IMG_0139

Dua pelepah Paku Piai raya (acrostichum aureum) diukir di permukaan mercu tanda bagi mengabadikan sejarah nama Tanjung Piai. Paku Piai didapati tumbuh dengan banyaknya bersama dirian bakau di sini. Tanjung pula bermaksud tanah atau tanah tinggi yang menganjur ke laut. Peta dunia yang terpapar menjelaskan kedudukan sebenar Tanah Terselatan Benua Asia , supaya dapat dihayati dan dihargai oleh para pelawat.( Sumber: Wikipedia)

 

Jom kite ke dalam..kite tanye ape2 yang patut di Kaunter Pendaftaran/Pertanyaan..

 

IMG_0065

Main Entrance – Sebelum memasuki ke track seterusnya..kite kasi settle dulu urusan pembelian ticket..

 

IMG_0066

Tanjung Piai adalah dibawah kelolaan Perbadanan Taman Negara Johor..

 

IMG_0071

  Lokasi tempat2 yang boleh korang melawat. Mcm2 ade..Resort ade, jeti memancing ade, restoren makanan laut ade..dan lain-lain ler. Memandangkan masa kitorg terlalu terhad..jadi mungkin tak dapat nk pergi ke semua tempat. So kalo korg ade plan nak kesini nanti elok spend lebih skit masa kat sini. Ape yang diberitahu oleh sorang kakak di kaunter, bila time cuti sekolah selalu nya ‘fully booked’ oleh pihak sekolah yang ingin mengikuti program2 yang dianjurkan oleh pihak Taman Negara Johor seperti perkhemahan, jungle tracking dan lain-lain..Wow!! menarik!!

 

IMG_0068

Tiket masuk dah settle..Harge utk dewasa adalah RM5 jer. Kanak-kanak lupa nk tanye ari tu..hehehe.

 

IMG_0070

Aiit?? Ape cer plak nih??…takde ape pun..sebenarnya, sapa2 yang telah datang kesini boleh membeli Sijil atau ‘Certicicate’ sebagai tanda penghargaan dari pihak Perbadanan Taman Negara Johor. Tapi dengan syarat..kene ler layan dulu pemandangan atau ape2 aktiviti dulu..baru berbaloi!!

Dalam kes kitorg ni, hanye aku (Han), Hasnul & Apit jer yang bayar untuk mendapatkan sijil ni. Snooke dia dah ada dah..dulu layan jungle tracking..

 

   IMG_0072

Ini adalah contoh ‘Cert’ yang aku citer tadi..berharga RM5.

 

IMG_0073

Kene tulis dulu Nama, I/C dan bayar RM5. Lepas tu..boleh merayau dah. Nanti time nak balik..cert tu dah siap! Enteng banget dehh..!!

 

 

 

Info:

IMG_0077

 

IMG_0136

Antara contoh Hidupan laut D’Tanjung..

 

Alrite beb! Semua dh ready..jom tayargolek!! Eh silap…Jom kite mulakan ‘The journey of Tanjung Piai”..

 

 

 IMG_0076

LARANGAN!!! Antara larangan yang perlu dipatuhi..

 

IMG_0075

Nak ke mana ni? Opis ke Dewan?

 

 

IMG_0080

Bile berada di ‘main track’ ni..setiap simpang (bukan simpang jalanraya) korang akan dapati ade signboard sebagai penunjuk arah laluan. So pilih jer..samada nak ke jalan yang benar atau jalan kegelapan..kehkhekhek

 

IMG_0081

Tenang..sunyi..terdengar bunyi kicauan burung..udara yang nyaman..apa lagi aku nak kata pun tak tau dah! Elok korang datang sendiri dan nikmati keindahan alam semulajadi..

 

   IMG_0082

Gambiran sorang2..depa nuhhh!! jauh dah heh..

Perhatikan signboard dibelakang tu..

<= Ke Pelantar Memancing || Ke Menara Pemerhati  =>

Kitorg akan gerak terus ke hadapan ke “Southern Most Tip od Mainland Asia

 

 

IMG_0083

Alamekkk!! ni yang nak marah ni..diorg fan Liverpool ke??. Sajer bg signboard ni kat sini..

p/s: Oppss..! aku bukan fan MU jugak..kekekek

 

IMG_0084

jauh gak nak berjalan ni beb..lebih dari 500m baru sampai ke tepi pantai. Sepanjang track ni tak terasa panas pun sebab dilitupi dgn pohon2 bakau..redup!

 

 

IMG_0085

Aaaa..ade ayam hutan. Tapi time ni yilekkk! takde sekor pun..tengah kuar carik makananan kot..

 

 

 IMG_0086

Kalo naik motor pun dah santai..ini kan pulak berjalan kaki..lenggang Mak Limah la oooii..

 

 IMG_0087

BELONGKENG -  No Worries..kalo tak de stamina nak jalan jauh. Boleh rehat2kan kaki di R&R..

 

 IMG_0088

ni semua ‘tripod cinonet’ aku punyer keje..hehe. Maka kitorg ber-4 ni wujud ler dlm gambiran ni..

 

Opppss..!! pencemaran..IMG_0089

IMG_0090

Dalam kehijaun pokok2 bakau..ade pemandangan kurang enak dilihat. Mungkin berpunca dari air pasang-surut. Bile surut, hasil2 buangan tu ler terperangkap di celah2 akar pokok bakau..

 

 

IMG_0091 IMG_0093

Ade lak sekor kera ke monyet ni eh? tgh kais pagi makan pagi..petang tak sure plak..

 

 IMG_0094

Sekarang kitorg dah berada di pinggir pantai/laut..dari sini boleh dilihat beberapa (berpuluh sebenarnya) kapal2 dagang yang bapak beso tengah berlabuh..

p/s: nanti aku kire berap total kapal yag ade kt perairan Selat Melaka tu eh..

 IMG_0095

Nampak..Bapak beso kan?? Ni tak cukup Zoooom lagi..maklum ler camera cinonet..

 

IMG_0097

Timbunan guni berisi pasir -  Sebagai langkah2 utk mengelakkan hakisan berlaku..

 

IMG_0098

Setakat ni memang kitorg ber-4 jer yang berada di ‘track’ ni..

 

IMG_0100

…errrr..si Mon ni dri tadi dok memain sekor2. Takde kawan kot??

 IMG_0101

Ape2 pun..mmg aku musykil dgn amaran ni..sebab tak dinyatakan dgn jelas. Ikut jer la beb..jgn banyak songeh..

 

 

IMG_0103

Sang semut tgh main ‘enjit-enjit semut’ ..bapak panjang line semut nih..

   IMG_0104

Dah semakin hampir ke Penghujung Selatan Tanah Besar Asia..

 IMG_0105

Gambiran dulu ler..hehe..

 

IMG_0107

Ini lakonan semata-mata..ternyata diorg ni memang sporting giler..

 

IMG_0109

Kat hujung tu kalo tak silap adalah Jeti Memancing. So sape2 yg kaki pancing tu blh ler layan..

 

IMG_0113

Hanya beberap langkah lagi..aku akan berada di “Penghujung Selatan Tanah Besar Asia”

 

IMG_0117

Tanjung Piai Johor National Park (Pontian Ramsar Site 1289)

 

IMG_0116

Yooooooooosssssssssshhh…!! I’m here beb..!!

 

Lain-lain gambiran kat bawah ni..layan jer la yer..

   IMG_0118

 

IMG_0120

 

IMG_0121

                                                                   

                                                                              IMG_0123 IMG_0124

 

IMG_0125

 

IMG_0126

Pole Dancer at Tanjung Piai..hahahha

   IMG_0128

Nasib baik tak roboh mende alah tu..

 IMG_0129

hahaha..tiba masanya aku memperkenalkan “tripod cinonet’ yang telah banyak berjasa..

 

 IMG_0130

 

 IMG_0131

Syiok betul kalo dapat lelap time nih.

 

IMG_0132

Mau tumpang sekaki jugakk..

  Masing-masing tengah syiok berehat2 sambil bergambiran..sambil menikmati pemandangan laut..sambil2 bersembang. Tapi masa agak mencemburui..diam tak diam dah pukul 10.00pagi.

..weh jom gerak..dah pukul 10 dah ni..kang lewat plak jadual kite..” kata chief LTDP..

seperti tersentak..!! “ huh?? kul 10 dah?? ” begitu cepat masa berlalu..mcm ni jer dah 2 jam..adeiii!

 

Nak tak nak..kite kene akur dgn ketentuan..nikmat masa dah kene tarik sebab tu ler rasa mcm cepat jer berlalu.. (poyo jer ayat aku ni)

 

masa utk berjalan balik ke Kompleks Pelawat..

 

IMG_0122

 

 

Sebelum aku terlupa..Jumlah Kapal2 yang sedang berlabuh di perairan Selat Melaka/Selat Johor ni sebayak 38 buah semuanya pada ketika ini..Tu yang mana nampak ler. Yang dok cilok2 tepi tu kire halal lah yer..

 

IMG_0133

Missed giler2 time ni..sekumpulan Ayam Hutan tetiba terbang secara serentak. Lebih dari 20 ekor rasanya. Masing2 tergamam bile tgk Ayam Hutan begitu punye banyak..mcm tak percaya walaupun hakikatnya kene percaya..

“..baru jer nak ON camera..ayam2 hutan tu dah landing plak..sayang betul ler! bukan senang nak dpt moment tu..

Tapi takpe..ianya masih kuat & jelas diingatan.. ;)

 

 

IMG_0135

Balik ke “Kompleks Pelawat”..

 

 

Dipendekkan citer..

Kitorg dah sampai semula di Kompleks Pelawat tadi selepas kire2 10 minit berjalan. Terasa puas walaupun tak dapat nk cover semuanya..maybe next time ler!

 

Sebelum start enjin motor..jangan lupa ‘Cert’ tadi. Lupe amik rugi beso wooooooooo..!

 

IMG_0138

Ini ler Sijil yang menunjukkan aku & geng LTDP telah sampai di Tanjung Piai pada 7 Feb 2011.

 

 

IMG_0137

..dan terkahir sekali..ole-ole utk Mrs Han TayarGolek dan anak2 gadis aku berjumlah RM67. Memang satu kemestian buat aku untuk membeli ape2 ‘ole-ole’ buat wife aku & anak2 setiap kali ride. Walaupun tak mahal mana..tp cukup ler melihat keriangan diwajahnya..

p/s: Visa tu amat penting beb utk ride akan datang..kehkehkeh

   

Ok..cukup setakat ni serba sedikit cerita berkenaan Tanjung Piai. Tiba masa untuk meninggalkan 1001 kenangan Tanjung Piai sempena Le Tour De Peninsular Malaysia (4-7 Feb 2011).

 

 IMG_0140

Tepat pukul 10.20pagi – kitorg mula meninggalkan perkarangan Tanjung Piai secara pelahan-lahan.

 

IMG_0141

Sebuah masjid tersergam indah berhampiran dgn kawasan Yg. Piai, Taman Negara Johor

 

Dipendekkan cerita lagi..

 

Sebenarnya, semasa dalam perjalanan ke Tanjung Piai tadi..aku terpandang sebuah rumah kayu moden yang masih mengekalkan ciri-ciri tradisional Melayu. Jadi, dikesempatan itu sebelum mula tayargolek tadi..kitorang sempat berbincang utk bergambar dihadapan rumah tradisional..

 

IMG_0142

Akhirnya..tercapai misi bergambar dihadapan rumah Kayu Tradisional ni..

 IMG_0144

Tengah dok asyik memerhati rumah ni..tetiba kitorg didatangi oleh seorg Pakcik yang menyapa kitorg dari jauh lagi..

Masa yang singkat digunakan sepenuhnya untk mendapatkan sedikit maklumat tentang rumah tersebut. Dapat ler kitorg sembang-sembang dengan Pak Aji (bukan nama sebenar) ..sebab tidak mahu dikenali. Beliau ni sebenarnya adalah penjaga rumah ni..dan beliau juga merupakan Pakcik kepada pemilik rumah ini. Siapa pemilik rumah Tradisional tu??

 

Menurut Pak Aji lagi,pemilik rumah Kayu Tradisional ini dikenali sebagai Saudara Lail. Kire ni pemilik sekarang ler. Tapi dahulunya, rumah tersebut adalah milik bekas Wakil Rakyat iaitu En. Ahmad Bin Omar..

Tu jer info yang kitorg dapat. Bile ditanye lagi ..takpe ker kitorg amik gambo ni Pak Aji?

“..takpe..amik ler gambo, memang ramai orang akan bergambo bile ke sini..” kata Pak Aji tu..Nasib baik ler Pak Aji tu kata “amik gambo”..kalo “amik ler rumah tu ???”…aku org 1st chopp!!

 

IMG_0143

Snooke ko janji nak bayo gambo ni RM50..mana?? hahaha

 

IMG_0145

Besar beb rumah ni..unik. Bukan senang nk jumpa rumah mcm ni skg kan??

 

 IMG_0146

Sebagai kenangan bersama..Kite jemput Pak Aji ni utk bergambiran bersama-sama..

 

IMG_0147

Alrite..last gambiran disini. Terima Kasih kt Pak Aji kerana sudi berbual2 dan memberikan sedikit info..

 

11.00pagi – tayargolek..

@ Petronas Permas Kecil

Bukann berhenti isi minyak..tapi isi air dalam badan..hehehe. Kering tekak woo..

 IMG_0148

 IMG_0149

 IMG_0150

Hari dah semakin panas..air Jus Oren Twister memang pilihan aku time ni..

 

So, aku sambung lagi lepas ni..nak berasap jap..

Adios,

-Han-

10 comments:

Anonymous said...

Yer..Visa amat penting untuk ride akn dtg..pandai ek..

-MrsHan-

Anonymous said...

agaga....mrs han da sound tu bang...
cabooooottttttttt :P

-saso MBC-

Puteri Kebayan and Tok Kebayan said...

Tanjung Piai ni memang best. Tok pernah pergi sini sekali. Siap stay 2 malam kat chalet yang diorang buat kat tengah laut. Makanan laut kat chalet tu memang superb. Nak mancing dari jeti yang sambung dari chalet ke chalet pun boleh. Memang berbaloi pergi Tanjung Piai bagi yang nature lover.

Tok Kebayan

D said...

btui la bro ....kena amik VISA dlu... lepas tapisan, baru ape2 pon bole ...

TayarGolek.Com said...

MrsHan - orait ler tu kan..dpd balik ride tangan kosong..kikikiki

TayarGolek.Com said...

saso MBC - dia sound2 manje jer tu..kekeke..
larrikkkkkkkkkkkk..!!

TayarGolek.Com said...

Puteri Kebayan and Tok Kebayan - agak2 nya mcm mana ler scenery waktu malam/matahari terbenam/terbit..lagi syiok rasanya.

TayarGolek.Com said...

D - kali VISA tak lepaih..kene tukaq MASTERCARD plak ler kot.. :P

Anonymous said...

LTDP ride ni dah nak sampai ke penghujungnya.. Dah terbayang next ride ke Phuket plak.. Apa2pun visa settle dulu..
-kuchkuch-

Anonymous said...

Fuhhhhh,

Bro Hans...xterkata beb...syiok wooo..xpe..xpe..nk tgk lg..so chowsin !

**Alchemist**

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com