Kapar Motors

You Are Reading

7

Part 5 – Le Tour De Peninsular (Day 2) @ Machang–Jerteh-Setiu-Kg. Rhu Sepuluh, Terengganu

TayarGolek.Com Tuesday, March 1, 2011

 

Yooossshhh…!

Salam sejahtera & selamat pagi..harap hari ini lebih baik dari semalam ;)

Masa untuk sambung stori LTDP lagi..jika episod 4, kitorg asyik dgn menikmati NASI KERABU GOLOK (KAK JAH PASIR MAS) sebagai hidangan tengahari..diam tak diam dah sejam berada di situ (disekitar Jalan Machang).

“..puas hati dgn nasi kerabu tadi..cukup segala rasa! pedas..manis2..”. Bile teringat balik saat tu..alamak terliur plak! Hargenya amat berpatutan..untuk 4 orang makan beserta minuman, jumlahnya hanya RM18.00 sahaja..

 

IMG_9322 

Sebelum ‘chaltae’..aku sempat capture gambiran adik2 yang tengah khusyuk belajar memandu di Institut Memandu. Lokasinya hanya bertentangan dgn kedai makan yg kitrg lepak skg ni..ditujukan utk Apit semoga cepat2 amik lesen B full  ehh..! hehehe (kene bahan lagi)

 

Tayargolek time….yoooshhhhhhh..!

Burrrp..! sambil2 menunggang ni..tersendawa plak. MAsih terasa lagi kesedapan nasik kerabu tadi..waaa lauuu weiii!!

 IMG_9324

Dugaan paling beso bile ride jauh-jauh ni adalah ride diwaktu tengahari selepas makan! Aduuuhaii..terasa tersiksa jiwa..hehehe. Kan syiok kalo time2 macam ni lepak sambil2 lelap..huhu (mcm ulo sawe). Nak tak tak..mental kene kuat, tayargolek kene teruskan untuk misi seterusnya..kemana kite lepas ni???

 

…ke KUALA TERENGGANU ler..! Kite tengok penyu bettelo..! :P

IMG_9326

Laluan seterusnya ke Kuala Terengganu..kitorg akan melalui Jerteh kira2 21km lagi dari sini. Ke K.T tu makan ratusan KM jugak ler..

 

IMG_9327

Alhamdulillah..cuaca masih lagi mendung2 manje..jalan pun ok nampaknye. So far still clear lagi..

 

 

IMG_9328

Tapi bukan nak hati beso ler..speed 93-100kmj time ni pun dah kire laju. Jalan kampung beb!

 

 

IMG_9329

@ persimpangan ke Jerteh/Kuala Terengganu. So kitorg akan ke kanan ler..

 

 

IMG_9330

Jalan yang cantik..bersih dan mula menunjukkan pemandangan yg menarik. Time ni..Excited giler nak lepak kt tepi pantai + kene air kelapa ke..ape2 ler

 

@ Terengganu..Selamat Datang Ke Negeri Terengganu

 

Selamat mencecahkan tayar motor ke Negeri Terengganu..nasib baik tak ter’missed’ pintu gerbang ni. Walaupun nampak biasa..tp dalam tour ni adalah satu moment yang best! Meaning..bukti aku & the geng dah memasuki sempadan negeri Ganu Kite!!

 

IMG_9331

Beberapa saat sebelum melalui pintu gerbang ke Negeri Terengganu..

 

 

the best moment ever..so far!!

..dan beberapa tika selepas melepasi pintu gerbang tadi..aku secara personally telah dihadiahkan dgn satu moment yg paling bermakna selama aku ride. Terutama skali ride Le Tour De Peninsular ini.. time ni diorg semua dah berada jauh di depan. Tinggal ler aku sorang2 di belakang..nak tau ape dia???

 

IMG_9334

..beberapa orang kanak2 yang tak putus2 melambai dan menunjukkan tanda ‘peace’ kat aku time ni. Mulanya..aku tak perasan sebab time ni jalan dh mula agak sibuk. So bile, perasan dgn lambaian & ‘peace’ tadi..serta merta aku memperlahankan speed dan terus shot gambiran nih..ade ler 3-4 keping aku dpt..tp rasanya ini ler yg terBAIK!! Terima Kasih kat adik2 yang berada dikenderaan time ni..memang sempoi!!

 

 

IMG_9337

..lepas tu jalan mula sesak. Kelibat diorg aku dah tak nmpak dah..mungkin sebab ramai yang dah mula balik ke KT kot? yer ler..esok diorg kan dh start keje & sekolah..

 

 

IMG_9338

Tapi sesak tu sekejap jer sebab ada traffic light..legaa!

 

IMG_9340

diatas motor lagi dah rasa tiupan angin pantai..sejuk badan beb! Sambil2 tu aku bukak ler visor helmet aku..saja nak bg angin masuk..wuhuuuuu..!

 

 

IMG_9341

..skali-sekala terpandang plak sawah bendang sepanjang laluan ke Kuala T’ganu..

 

IMG_9342

pemandangan kanan-kiri dh mcm biasa semula..takde ape sgt yang menarik..

 

 

IMG_9343

merentasi jambatan..sungai ape tak ingat plak.

 

 

IMG_9347 

Suasana time ni..pokok2 tinggi berada di kanan kiri.

 

IMG_9351

aiiit? ade lagi? layan jer ler..SELAMAT DATANG KE NEGERI TERENGGANU

 

IMG_9352 

dah masuk jalan kampung..lagi perlahan ler kitorg bawak motor sebab nak ushar2 gak tempat orang..

 

 

IMG_9355

yang ni plak..pemandangan tepi jalan dh mula ada pokok rhu. Setakat ni dah 3-4 view yg berlainan..

 

 

IMG_9358

slow down..persimpangan ke K.T’ganu.. 500m lagi

 

 

IMG_9360

sebuah masjid yang agak berpetak2 skit bumbungnya..

 

 IMG_9361

Ke Kuala Terengganu..sila ke KANAN. Tapi kalo ke kiri tu MANGKUK ayun ler..hahaha

 

 

IMG_9362

kesian ‘signboard’ ni..longlaiii jer. Tumpas & tumbang dek tiupan angin pantai

 

 

IMG_9363

masa kat sini..dah terasa dah betapa tiupan angin pantai ni mcm suh kitorg benti jer. Dari jauh dah nampak pantai dah. Sepanjang jalan pokok kelapa tu ibarat melambai2 jer suh kene air kelapa dulu..lazattttttt!!

 

IMG_9364

Kagum dgn persekitaran yang bersih dan tenang..

 

IMG_9366

..terjun tiruk seround dua kt pantai ni syiok jugak nih..hehehe

 

IMG_9365

masih lagi maintain..tercarik2 kot2 ade kedai2 minum yg sempoi. Blh la singgah jap..

 

  IMG_9368

aku cuba potong diorg nih..saje nk kejo si Hasnul Versys pekene air kelapa dulu..

 

IMG_9369 

Snooke lagi..uhukss!

 

 

IMG_9371

Skit lagi mau overtake..

 

 

IMG_9373

Last2 Hasnul Versys bg signal ke kiri..E’ehh! cam tau2 jer aku nak suh benti minum dulu. Yezzaaa..kene u-turn balik untuk singgah ke kedai tepi pantai tu.

 

@ Kampung Rhu Sepuluh, Caluk, Terengganu.

 

Disini ler tempat kitorg berhenti rehat untuk minum petang. Jam kat tangan aku dh menunjukkan pukul 4.35petang. Kawasan luas untuk parking motor..tapi tanah plak jenis berpasir. So kene carik parking yang betul2 boleh menampung berat motor ni.

Pusing2 punya pusing..Hasnul & Snooke dah dapat port parking cun. Apit pun dah dapat..tapi tetiba ‘single stand’ motor dia terbenam..so kene carik parking lain. Aku punye kes OK..dapat tin aliminium yg dh kosong tu..kasik penyek satu kali, jadikkan tempat utk penahan stand motor.

Nak jadikkan citer..masa aku th sibuk nak adjust parking tu..si Apit yang terpaksa cari parking lain tiba-tiba………….

..eh eh eh…gedebukkk!!! ..” tetiba muto Apit tergolek…Alamek!!! mgkin tayar depan ter’slide’ skit (kawasan berpasir) masa tgh adjust nak masuk tempat parking. Kelam-kabut si Hasnul & Snooke tolong angkat moto tu..aku mmg tak dan ler nak tolong, kang sibuk tolong…motor aku plak tumbang..ngeh ngeh.!!

Lepas tu..diorg plak ckp aku lambat amik gambo! adeiiiii…korang le sapa suh cepat sgt tolong..biar ler dulu jap bg cemas skit..hahaha. Frankly speaking, I totally missed that moment la beb..! siyes wa cakap lu..dengan gelak2 jahat diorg time tu..gurau2 pedih kene bahan..adehh! syiok ooo..korang mmg best lah!! dah tergolek bodoh tu satu hal ler..ade lak siap kata “..weii kite minum kat kedai lain ok tak? malu ni siot..kalo boleh nak aje aku minum tak nak bukak helmet..hahahah. Tak pun pakai jer balaclavar tu..kehkehkeh ..”  Sabo jer la beb..tu semua dugaan yang maha Esa. Standard la rider..jatuh bangun tu perkara normal..ahakss (kata2 pujuk hati member)

 

Tapi jangan risau..keadaan rider stabil..takde luka2 pun kat badan. Hepi jer aku tgk..

Ok jom..layan gambiran..

IMG_9376

beginilah keadaan motor kitorg setelah di pakir dgn selamat..kisah yang tadi tu jadik ler kenangan…kekeke

 

Preview sebelum melangkah masuk ke kedai minum..hehe

IMG_9377

berlonggok kelapa muda tu beb..

 

IMG_9378 

pantai oooo pantai..kalo ler dapat aku terjun tiruk..angin pantai tu dh memanggil-manggil..

 

 

IMG_9374

bleh gak kalo nak layan men golf kat sini..hehe

 

 

IMG_9375

lembu-lembu ni ade tuannye tauuu..! tp tak sure plak mana tuannye menyorok..

 

IMG_9394

Kambing kat sini pun reti makan kelapa..kelapa tua tak main ler..kelapa muda pilihannye.. :P

 

@ Kedai tepi pantai..lupa nk tulis ape nama kedai ni..

Carik port kat luar..kuat skit kene tiupan angin pantai..syahduuuuuu der!

 

IMG_9380

Report..!! siap sedia tulis cerita tergolek tadi. Snooke melaporkan secara ‘live’..aku (Han) pla melaporkan utk siaran tertunda..TayarGolek.Com nanti ;)

p/s: masing berkata..”..aduii sayang betul la tadi tu..kalo la dpt amik gambo kan best..hahaha (gelak jahat)..”

 

Hidangan minum petang kitorg..GORENG TEPUNG SOTONG & GORENG TEPUNG IKAN

IMG_9381

tu diaaaaaaa..! wajah-wajah ikan dan sotong setelah di tepungkan dan digoreng..dicicah plak dgn sos buatan tempatan..wuhuuuuuuuu! korang kene try sendiri ler..malas nk citer

 

 

IMG_9382

Hasnul masih lagi memerhati keadaan motor dari jauh. Ehh..Pit? tadi kata tak bukak helmet? ahaksss..

 

 

IMG_9383

macam biasa..tak sah kalo tak amik gambiran dulu sebelum makan..heheh. Girang nampak beb! ko masih gelak lagi ke pe nih? hahaha

 

IMG_9384

from the other side plak… nampak cool plak aku dari arah sini..muahahahha (perasaaaaan..)

 

Mangkanan dah sampe..tapi air kelapa nye tak sampe2 ni?? Ape cer bro?

IMG_9385

keje2 menebuk kelapa sedang gait dijalankan. Supervisor siap turun padang tuuu…

 

Kiter ushar skit pengunjung yang datang singgah ke kedai ni..ramai banget sih!!

IMG_9386

IMG_9387

 

Akibat perasaan yang membara..kesabaran jadik kurang. Snooke dgn langkah perwiranya..sangkut tolong amik kelapa muda tu..

IMG_9389

Sambil berjalan sambil kata “ slow ler korang wat keje..aku kt opis ni manager tau!!”

 

IMG_9391

..ku sangkakan kelapa muda..rupe-rupenya kelapa tua..mamat ni bg kt kitorg! aduhhhhhh!

 

IMG_9392

Aku dgn muka pasrah..tua pon tua la beb! belasah aje airnya..

 

Hampir sejam dah kat sini..

IMG_9393 

Tepung goreng Ikan & sotong pun dh selamat dibaham..ini lah hasilnya.

 

Rasanya eloklah kitorg sambung lagi tayargolek ke destinasi utama untuk hari ke-2 Le Tour De Peninsular ni. Next destination..ke Kuala Ibai, Kuala Terengganu..(kalo nak sebut Kuala Ibai kene sebut terang-terang..dlm hukum tajwid tu Izhar Halki yakni terang dan nyata..hehe. Kalo tak nanti org dengar bunyik tu c**ai!) :P

 

Ke Kuala Ibai ni kira-kira 50KM jer dari sini..mungkin dlm pukul 6.30ptg tu sampai la kot ke homestay.

Ape2 pun..bayaran minum petang kitorg tadi dah pun di’settle’kan oleh Snooke sebanyak RM30 untuk 4 orang.

p/s: blh tahan gak hargenye yer??

 

IMG_9395

Ok bro..5.30pm rite now. It’s time to move..time to tayargolek..!

 

Ok beb..jumpa lagi selepas ni, sambungan seterusnya ke Kuala Terengganu & homestay.

Stay tune..I’ll be right back!!

 

 

Adios,

-Han-

7 comments:

Mohamad Razif said...

Sotong & Ikan celup tepung memang famous kat area pantai timur ni...tapi get ready la kene semelih...sotong harga seko sotong boleh cecah RM5 - RM10. Aku pun yang guna no plet Pahang pun kengkadang terkene. Tapi puas hati la..sotong besor bapok (bapak....bukan bapuk 'pondan').

Anonymous said...

bro hanz...jarang-jarang tgk oo lembu berkeliaran d tepi pantai..hehehe..

-Jebon-

TayarGolek.Com said...

Zif - tu yang kitorg pon jadik bapok terkejut..minum2 petang yang sempoi kene charge Rm30..bapok mahal!! lol

TayarGolek.Com said...

Jebon - tu yang aku pikir gak. Lembu2 skg dh suke lepak area2 pantai kot? ;)

Anonymous said...

Hallooooooz,

Huahuahuahuahuahua...agak2nye lembu2 skang ni dh tau pilih port..xdela keliaran kat tepi jln ker..tgh jln ker kan..fuhhh selamat sampai K.T yer...xsggh mandi2 ker..hmm okla teruskan dgn destinassi seterusnye...ke mnr yer...ooo cari port memerutla yer kan...sape2 ader spare myk urut ker...yerla pd sape2 yg tergeliat pinggang tu..heee..okla selamat dgn perjlnan seterusnye..ape2 chowsin !

**Alchemist**

Aku Budak Nerek said...

Han, saya miss semua scenery dan kedai minum petang nie. Sampai KT hari tu dah malam, hujan lebat pulak tu..Plan dah hancus..hahaha. Next time kena repeat ride nie.

TayarGolek.Com said...

Aku Budak Nerek - takpa bro..next time blh repeat. Tak rugi jelajah negara sendiri. Time aku ride LTDP tu dulu tgh kecoh musim banjir & ujan. Tapi nasib kitorg baik..panas sepanjang hari

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com