Kapar Motors

You Are Reading

10

Kembara Mengejar Sejarah – Istana Raja Melewar

TayarGolek.Com Friday, September 23, 2011 ,

Yooosshhh..!!

Selamat Sejahtera semua..

 

Sebenarnya ride ni dah 5 hari berlalu. Dalam masa 5 hari tu..segala gambiran akuu tak copy lagi dalam notebook. Seram sejuk pun ada..cuak pun ada. Last2..transfer gak gambiran2 dalam camera ke notebook. Alhamdulillah..semuanya ok. Tapi kenapa? Sebenarnya ada ceritanya..kene baca sampai abis yer..

 

Ok..aku mulakan stori KEMBARA MENGEJAR SEJARAH. Aku asingkan stori mengikut destinasi yang dituju. So, yang pertama adalah ke REPLIKA ISTANA RAJA MELEWAR yang terletak di Rembau, Negeri Sembilan.

 

Seawal 7.00pagi lagi aku dah keluar dari rumah walaupun RV yang aku set di R&R Seremban pada pukul 9.00pagi. Senang citer, kitorg ber-3 RV dulu di Restoren MK Fathimah, Setia Alam sambil tu boleh breakfast dulu. Lepas abis breakfast, kira-kira pukul 8.00pagi kitorg mula bersiap dan mulakan tayargolek ke R&R Seremban. BTW, Thanks Faiz sebab belanjer gua bekfes..hehehe (rupenya..esok tu besday dia. Kalo tau paw lebih..hahaha)

 

Jom..follow kitorang ride ke KEMBARA MENGEJAR SEJARAH ke destinasi pertama ke ISTANA RAJA MELEWAR.

 

p/s: gambiran kali ni aku edit supaya nampak ala-ala gambiran retro..

IMG_6262

Jam 8.00 pagi, bersiap-siap untuk memulakan ride. Dijangkakan sampai ke R&R Seremban pukul 8.35pagi. Ni ride rileks jer beb..kalo korang suke ride mcm ni boleh ler join next time ;)

 

IMG_6263

3 buah motor kesemuanya..bersiap dengan riding gear. Alamak! aku belum pakai glove lagi nih..

Tak lama lepas tu..kitorg pun selamat menggolekkan tayar motor masing-masing. Perasaan excited tetap ada walaupun short ride. Aku menjangkakan boleh sampai rumah semula kira-kira pukul 2.00ptg atau 3.00ptg..harap2 perjalananan lancar dan selamat pergi dan balik.

 

 IMG_6264

Di salah satu simpang ke tol. Kitorg menyusur jalan dalam di Setia Alam untuk ke Tol Setia Alam. Cuaca amat baik pagi tu..cerah bersinar-sinar..cewahh!

 IMG_6265

Dari Setia Alam..kitorg memasuki highway NKVE-ELITE dan terus ke R&R Seremban.

 IMG_6267

Best betul ride pagi ni..jalan trang tang tang tang clear! Memang syiok meroket cruising beb..!

 IMG_6268

Mana diorg nih? Speed time ni memang santai..120-130KMJ jer. Tapi diorg berdua ni lagi santai..betul2 lepak kat belakang.

 IMG_6269

Sekarang kitorg dah melepasi exit ke KLIA. Macam biasa jalan kat sini agak berbukit. So memang jelas ler boleh nampak matahari tersengeh-sengeh…

 

 IMG_6270

Faiz dah mula memotong..ye la sebab time ni aku tgh slow down lagi ..dan lagi. Saja nak amik gambiran skit.

 

IMG_6272

Griffin masih setia dibelakang..katanya nak rileks-rileks kat belakang dulu. No hal bro..kalo tertinggal pun sekelip mata jer boleh ‘saukiuuu’ kitorg ni..hehe

  

 IMG_6274

Kalau ler keadaan highway hari-hari macam ni..kan syiok? betul tak? :P

 IMG_6275

speed 120KMJ jer..nampak tu? aku tak tipu punyerrr..caye laa

 

 IMG_6276

Sempadan Negeri – NEGERI SEMBILAN

 

 IMG_6278

Beberapa minit lepas tu..kitorg dah pun memasuki PLUS highway. So far tak busy lagi..

 

@ R&R SEREMBAN

IMG_6280

ehh..! dah sampai? ride rileks pun rasa mcm cepat jer sampai R&R Seremban..

 

Sampai di R&R Seremban kire-kire pukul 8.30pagi. Kitorg stop jugak kat sini sehingga pukul 9.00pagi..sebab aku set kat sini, tepat jam 9.00pagi – start tayargolek. Mana ler tau ade yang nak join..

 

IMG_6281

Lepak jap..sambil2 menunggu..berasap sekali.

   IMG_6282

Dah dekat pukul 9.00pagi dah ni..tapi nampak gayanya mcm takde sape2 lagi yang join. Aku takde hal..ade gua tunggu..takde gua blah tepat pukul 9.00pagi.

 

Masa tengah lepak kat sini..kitorg sempat menyaksikan keadaan sebuah bas ekspress yang agak laju tengah memotong kenderaan lain dari arah Selatan ke KL. Tiba-tiba..bunyi “KEBABOOOOMMM!!”..tayar meletup beb! Kitorg tergamam sekejap. Kalo driver bas tu silap skit..kepompom langgar divider..terbalik! Sah-sah masuk jalan sebelah. Tapi Alhamdulillah..dapat control dan slowly ketepi. Aihhh! dah tau limit speed tu 80/90KMJ..nak gak meroket mcm motor SBK..ptuiih! Tak emsem langsung..

 IMG_6283

Ok..masa dah time! Pukul 9.00pagi dah ni. So, kitorg gerak dulu. GPS dah ON..enjin dah start. Ready to go..

 IMG_6284

Ntah ape yang direnungkan si Faiz ni? Mcm merenung hari yang tak pasti jer..muahaha..

 

Tayargolek time..!

IMG_6285

Takpe…time ni aku kat depan. Lepas exit tol nanti..aku nak lepak belakang pulak eh..

   IMG_6288

Tak jauh pun..tau-tau jer 2KM lagi nak exit tol PEDAS/LINGGI

 IMG_6289

Tu dia..nak sampai tol dah..

 IMG_6290

wah lauuuu..! potong aku time nak corner..ishh ishhh..!

 IMG_6291

Sempat jugak amik gambiran kat sini..muhahaha

 

 IMG_6292

dah selamat melepasi tol PEDAS/LINGGI..maka bermulalah touring layan jalan kampung. Mesti syiok nih tengok kampung orang..

 IMG_6293

Jalan agak tenang..sunyi..tak banyak kenderaan lagi time ni.

 

Jom layan lagi..

 IMG_6297

Jalan pun cantik..dan mula agak berliku skit. Skit jer..tapi aku tak layan corner. Slow2 sudaa..

 IMG_6298

..laju pulak diorg ni! Aku macam biasa ler..sambil menunggang sambil amik gambiran..untuk korang jugak..hehe

 IMG_6301

Di simpang ni kitorng akan masuk ke kiri (1st simpang selepas tol).

 IMG_6302

..SMK Dato’ Sedia Raja

 IMG_6304

..takde ape yang menarik sangat sepanjang jalan ni. Tapi yang penting..jalan clear, boleh amik gambiran sambil bersiul..lalalaaa

 IMG_6308

Bila dah masuk jalan kampung..memey tak bleh laju ler. Speed 70-80kmj pun dah kira laju dh ni..

 

 IMG_6309

Ape yang aku perhatikan..banyak gerai2 buah disepanjang jalan ni. Gerai jual petai pun bleh tahan gak..2-3 gerai aku nampak..

 

 IMG_6311

Eeeiii..! diorg ni tak pegi beraya ke? Tak pegi open house ke? sunyi sepi sit jalanraya sini..syiokkk woo!

 

 IMG_6312

Sampai satu ketika..kitorg terpaksa memperlahankan lagi kelajuan motor..sebab ade ler skit2 keje membaik/naik taraf jalan kampung ni. Bagus..bagus..!

 IMG_6313

 

 

 IMG_6314

Masuk ke kanan – ke Makan Raja Melewar

 

 IMG_6315

satu demi satu kitorg memasuki simpang ke Istana Raja Melewar..dah nak sampai dah ni..sabo…sabo!

 IMG_6316

Aku kene bgtau kat sini bahawa..jalan kampung ke Istana Raja Melewar memang cantik beb! serius wa cakap lu..one day u guys should try ler..!

 IMG_6317

sekali pandang dah macam jalan kat Betong menghala ke Mongkolit Tunnel, Betong, Thailand..kalo korang masih ingat stori Ride ke Betong sebelum ni. Aku rasa ler..kalo korang kaki melefer memang seriously layan! Tapi kitorg tetap bersopan santun ditempat orang.. ;)

 

 IMG_6318

Tapi ingat yer bro-bro semua..! jalan agak berpasir/tanah skit.

 IMG_6319

Kat sini pulak kene slow down..sebab ade banyak ‘bom’ asli. Kambing main kejo-kejo kat sini tauu..so be careful!

 IMG_6320

Very nice..! Rumah kampung dengan rekabentuk lama..

 IMG_6321

ade sekolah kat sini..murid2, cekgu dan cekgi nanti boleh ler bangga yer..sekolah masuk TayarGolek.Com..hehehe (ayat poyo)

 IMG_6322

Sek.Keb. Astana Raja..

 IMG_6323

Alrite..GPS(Guna Pun Sesat) sampai sini jer..kata Griffin..ngeh ngeh ngeh!

 

So kitorg berhenti kat sini jap. GPS aku pun sampai round about kecik tadi jer. Pastu suara makcik tu kata “ You have arrived the destination..” hahaha..paddiaaa pannamaa weii

 

So, short discussion time ni. Tak mau citer panjang..kitorg panjat bukit skit ke Pondok Polis Astana Raja. Lebih baik bertanya dari meredah tanpe ntah kemana-mana..

 IMG_6324

So..sampai di Pondok Polis ni aku mula bertanya dengan salah seorang anggota Polis yang betugas yang dikenali sebagai En. Jaafar.

Bermula ler perbualan ringkas..ni kes bercakap tanpa bukak helmet la. Harap2 ler encik ni boleh dengar dgn clear..

" Assalam Encik..tumpang tanya ler..kat mana yer Istana Raja Melewar?” kata aku..

En. Jaafar menjawab “ Walaaikum salam..Errr tak jauh dari sini. Nampak tak bumbung tuu..? haaa..kat situ laa. Ehh..! encik2 ni dari mana?” ..aikkk! jawapan belum clear lagi dia dah siap2 bagi soklan..hehe (jgn marah en.Jaafar..gurau jer)

Aku pun jawab dgn sopan santun :P “ Kami ni dari KL..saja jalan2 melawat tempat bersejarah.” Jawapan tadi belum clear..so aku tanye lagi “OK..kalo dari sini..keluar balik jalan ni, kat r/about tu terus ke? ke ke kiri?”

En.Jaafar balas balik (dah mcm berbalas pantun la pulok..hehe “Encik terus jer kat r/about tu..tak jauh dari situ nanti nampak lah tempat tu sebelah kanan..”

ooo..OK..saya paham. Terima Kasih..” kata aku. Tapi nampak dari riak muka En.Jaafar tu mcm ada something dia nak tanya lagi..

Nii encik dari mana sebenarnya??” ..kene soal lagi. Aku dah agak dah..hehehe

Sebenarnya..kami datang dari KL. Saya dan sorang lagi member tu blogger Malaysia citer pasal ride motor. Jadi kami ke sini nak melawat tempat bersejarah kat Istana Raja Melewar ni. So boleh ler share stori ni nanti..” jawab aku dgn tenang..hehe

ooohh..! bagus la macam tu..” baru ler nampak tersenyum..hehe

Mcm tu ler citer nya setelah kene potong skit dgn FINAS..phiewww!

 IMG_6325

Nampak gembira bile aku mula amik gambiran kat sini time ni. Memang kepompom la muka En.Jaafar masuk TayarGolek.Com punyehh! hehehe

 

Lepas bersalaman..kitorg pun mintak diri dulu..

 IMG_6326

Semasa menuruni bukit dari Pondok Polis Astana Raja tadi..

 IMG_6327

menyempat gak amik gambiran..

 IMG_6328

Ok..ke kanan..lepas tu jumpa round about amik terus jer..

 

@ REPLIKA ISTANA RAJA MELEWAR, REMBAU

 

Dah selamat sampai..jumpa gak akhirnya. Kitorg sampai sini lebih kurang pukul 10.00pagi.

 IMG_6329

Ini lah tempatnya. Perkara pertama..amik gambiran dulu. So, sapa2 nak ke sini nanti boleh ler set GPS : N 02”35.545  E102”03.077

 IMG_6330

Masing-masing tak nak lepaskan moment ni..semua bergambiran dihadapan pintu masuk istana..

 IMG_6331

Kitorg dah masuk ke dalam..sunyi..tenang jer tempat ni. Takde sape2 pun kecuali kitorg bertiga..

 IMG_6332

Celah-celah pun jadikkk..!

 IMG_6333

Peminat pertama yang datang ke arah motor..

 IMG_6334

2 Versys..1 FJR bergambiran dihadapan Istana Raja Melewar..

 

Lega..puas..dan excited! sebab dah sampai sini..pengalaman pertama ke sini. Memang syiok la bro..! Perjalanan ke sini yang rileks..cuaca yang baik..jalanraya yang cun..cukup segala!

 

 

IMG_6339

dari sudut lain pulak..

 

 IMG_6335

Gambiran penuh – REPLIKA ISTANA RAJA MELEWAR (ASTANA RAJA)

 

IMG_6338

Ada sedikit penerangan tentang sejarah Istana disini. Boleh datang sini dan baca..

Aku cuba ringkaskan skit eh..

Kawasan ni merupakan tapak asal Istana Raja Melawar setelah baginda ditabalkan menjadi Raja Rembau pada 1727 - 1773. Sejarah asal kedatangan Raja Melawar adalah kerana dijemput sebab pada ketika itu Negeri Sembilan belum lagi mempunyai Raja dan tertakluk dibawah kekuasaan Negeri Johor.  Setelah adanya penempatan, kawasan ini dinamakan sebagai Istana Raja(ASTANA RAJA)..”

    Replika Istana Raja Melewar

Istana Raja Melawar dari padangan hadapan..

 

IMG_6341

Sebuah bangunan disebelah istana..

Lain-lain gambiran Istana dari sudut yang lain..

IMG_6368

IMG_6348

IMG_6351

 

Antara lain, terdapat dua buah batu dikawasan Istana ini. Batu-batu tersebut dikenali sebagai BATU BERTIKAM dan BATU KASUR (Batu Timbang). Lihat pic bawah..

 

BATU BERTIKAM

  Batu Bertikam IMG_6346

Batu yang terdapat disini merupakan Replika Batu Betikam. Batu Bertikam yang asal terdapat di Kacamantan (kampong) Lima Kanun Batu Sangkar, Sumatera Barat, Indonesia. Batu ini dikaitkan dgn bekas tikaman keris oleh Dt Pepatih Nan Sebatang tanda sumpah setia pendamaian sebagai mengakhiri perselisihan faham.

 

IMG_6343

 

 

BATU KASUR

Batu Kasur

  Merupakan sebagai satu tempat ujian bagi anak-anak raja yang mesti LULUS sebelum ditabalkan menjadi raja di Negeri Sembilan. Ujian yang dilakukan..boleh baca info dibawah.

 

IMG_6342

 

 

IMG_6347

Pokok Jelatang yang digunakan semasa ujian..

 

Ok..kita tengok yang lain2 pulak.

  IMG_6349

Perahu Jalur

 

 IMG_6350  IMG_6352

 

 

 

IMG_6353

Mesin Menenun kain..

 

IMG_6355

Contoh bilah tingkap yang digunakan..

 

IMG_6356 IMG_6358

Mesin Getah..bile nampak ni, teringat plak masa kecik2 time nakal2 dulu..dok main benda ni sampai termasuk plak jari dalam ni..amikk ko!

 

 IMG_6360

Batu Giling..

 

IMG_6364

 Kincir Kipas Angin mini yang digunakan untuk padi

 

 IMG_6365

IMG_6366

Mesin padi..dulu-dulu

 

IMG_6361

Ok..berehat sekejap. Kejap lagi aku nak masuk dalam..tapi diorg ni tak mau masuk plak.

Rupenya, kitorg baru perasan ada seorang Pengawal yang menjaga kawasan Istana ni. Dikenali sebagai En.Nizam..so dia ler yang bg sedikit penerangan kat sini.

 

Ok..jom aku nak masuk ke dalam Istana.

p/s: Kalo diikutkan, kita tak dibenarkan mengambil gambiran dalam ni. Tapi diatas kebenaran En. Nizam..aku dibenarkan untuk mengambil beberapa keping gambiran dalam ni..

 IMG_6389

IMG_6369

Disebelah kanan tangga adalah GALERI DATO’ UNDANG..

 

IMG_6370

  ..dan ini pulak adalah MUZIUM REMBAU REPLIKA ISTANA RAJA MELEWAR

 

IMG_6371

Ada sebuah buku disini..kene tulis nama dalam buku rekod pengunjung

 

 

Serba sedikit gambiran dalam Istana..

IMG_6372

IMG_6373

IMG_6374 IMG_6375 IMG_6376

 

 IMG_6377

 

 IMG_6378

Ukiran pintu bilik ini berusia hampir 100 tahun dari kayu Jati..tapi masih kekal dan kelihatan baik. Menurut En.Nizam..pernah dulu ada seseorang dari Singapura menawarkan ratusan ribu untuk membeli ukiran pintu nih. Tapi ini khazanah lama..bukan untuk dijual beli.

 IMG_6379

 

 IMG_6380

Meja solek ini berusia 50 tahun..kata En.Nizam lagi

 IMG_6381

pandangan ke luar dari dalam istana..

 IMG_6382

Gambiran disudut kiri..

 IMG_6383

Biografi YamTuan Negeri Sembilan Raja Melewar 1

 IMG_6384

Senjata-senjata lama..

 IMG_6385

Dulang-dulang yang diperbuat dari tembaga

 IMG_6386

Makam-makam UNDANG LUAK REMBAU

 IMG_6387

Menurut En.Nizam lagi..terdapat 20 buah makam UNDANG LUAK REMBAU sebenarnya..tapi yang dijumpai sehingga kini hanya 6 makam sahaja..

 IMG_6388

gambiran motor lagi..

 

Time ni tengah syiok amik gambiran sana sini..tapi tetiba En.Nizam bagitau aku sesuatu..

“..dulu ada sorang pengunjung dari Sarawak pernah datang sini. Amik gambo dalam ni. Lepas seminggu dia datang balik sebab gambo2 yang dia amik tu tetiba ada terdapat ‘makhluk’ lain..tapi ni nasib laa..kalo naib baik takde ler

perhhh..sampai part ni aku dengar terus stop amik gambiran. Tetiba meremang bulu roma aku. Berpeluh plak tetiba. Kalo korang tanya ’makhluk’ macam mana..biar aku jer lah yg tau dari perbualan antara aku dgn En.Nizam.

Tu pasal..dekat 5 hari baru aku transfer dlm notebook. Alhamdulillah..takde ape2. Tapi sampai sekarang time aku menulis ni meremang bulu roma..jauhkan lah dari ape2.

 

Menurut En.Nizam lagi yang telah berkhidmat selama 3 tahun disini..” kalo boleh bile datang sini jangan cakap lepas/celupar..melawak jenaka dgn barang2 kat sini pun jangan..ade lah sebabnya.”

 

Sebenarnya ade citer lain lagi..kisah benar ler. tapi aku tak mau citer..dh meremang dah ni..

 IMG_6390

Aku bersama En.Nizam..bergambiran dipintu masuk muzium

 

Dah hampir sejam disini..rasanya tiba masa beransur. Aku mengucapkan jutaan Terima Kasih banyak2 kepada En.Nizam yang memberikan serba sedikit penerangan tentang istana ini.

  IMG_6391

Sebelum tu..gambiran kenangan dihadapan Istana Raja Melewar

 

 IMG_6392

Kira-kira pukul 11.00pagi..kitorg bersiap untuk memulakan perjalanan ke destinasi seterusnya ke Istana Seri Menanti.

p/s: time ni aku masih lagi berdebar dgn ape yang diberitahu oleh En.Nizam tadi..aisssshh! Merinding wooo..

 IMG_6393

Tayargolek time…

 

Begitulah serba sedikit pengalaman aku Ride ke Istana Raja Melewar, Rembau. Pengalaman yang memang tak dapat dilupakan..seronok beb.! Sesekali layan ride macam ni.

Sesekali teringat kata En.Nizam tetiba aku jadik cuak plak. Ishhhh..! tapi tu ler..nape plak ler tetiba meremang bulu ruma aku ni (time menulis ni)..

 

Okk beb..jumpa lagi next destination nanti..ISTANA SERI MENANTI.

 

Adios,

Han

10 comments:

Alchemist said...

Syyyyyyyyyyyyyyyyyz,

Fuhhhhhh...kembara bersejarah pulak yer..mmgla xdinafikan tiap2 tmpt lame akan dihuni 'makhluk' lain...so kawe nasihat hendaklah mulakan dgn 'bismillahirrahmanirrahim' dan bglah salam..mcm dlm surah fatihah ayt:5 'Hanya pada Engkaulah kami sembah dan hanya pada Engkaulah kami meminta pertolongan'...xpela teruskan dgn kembara penuh dgn knowledge ni...chowsin !

**Alchemist**

TayarGolek.Com said...

Alchemist - Thanks bro. Memey kawe sebelum masuk ke dalam istana tu..kawe baca Bismillah...dan bagi salam. Bile masuk..terasa sangat sunyi sgt. Sebelum ride ni lagi ada mmbr bgtau tempat ni agaj 'keras' skit. So jaga ler peradaban masa disini..

Alchemist said...

Syyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyz,

Baguih ler cmtu...kat mnr2 tmpt yg rase2nye ader 'makhluk' lain tu amalkn gitu..jaga adab(diri sdiri) dan jgn risau makhluk itu kena bg hormat kita manusia bkn kita yg tkt pd mereka...ingt kejadian adam dgn iblis..sumer makhluk kena tunduk pd manusia kerana manusia ciptaan Allah...tp cuma iblis bantah kerana ego oleh kejadiannya..so pegang pd kata2Nya(al Quran) gerenti xtkt pd 'diorg' tu..ingt ader 114 surah tu..sumer ader dlm tu..okla xsabar nk dgr citer len lak...chowsin !

**Alchemist**

Aku Budak Nerek said...

Best jugak Han tempat nie,
Saya yang duduk kat Nogori pun bolun pernah singgah kat sini..Istana Replika pun keras jugak yer?..kalau istana lama tu sudah pastinya.

Dee said...

terbaek bro .....

jai said...

salam bro,
nakk tya la kwn yg guna V35 tu nmpk mcm ada LED,,, DIY ke beli dah siap? ada rujukan kedai mn2.
TQ....

TayarGolek.Com said...

Dee - jom la follow ride

TayarGolek.Com said...

jai - Tu LED..yang tu dia beli dari e-bay. harga tak silap dlm RM = Rm150 tak termasuk shipping cost.

Rasanya kat Jalan Pasar, KL ade kedai skuter yg buat pemasangan LED kat side box tu. Tak silap RM200 siap pasang. Exact location aku tak sure plak..

jai said...

ok, tq bro Han ,,,
tgk2 gak kat e-bay dah xde la plak ... kat AddMoreLights.com ada 300++ dgn postage.

agak2 ada TT ke tayargolek.com? kot ada free ingat nak join,,, sy golek versys gak ni heeee...

Kitchen Aunty said...

Hello. You have chronicled an excellent depiction and comprehensive photo's of the istana. Thank you so much for the insight, am definitely visiting the istana next week. Thank you again.

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com