You Are Reading

14

Indochina Ride (Day 1) – KL to Chumphon

TayarGolek.Com Wednesday, January 2, 2013

 

Yooosssshhh..!!

Salam Sejahtera semua pembaca TayarGolek.Com.

 

Dari sehari ke sehari..dan seterusnya tergendala je nak update pasal stori INDOCHINA EXPEDITION ni. Dah masuk tahun 2013 dah weii..hahaha. Biasalah awal hujung tahun 2012 dan awal tahun 2013 banyak benda nak kene setel. Alhamdulillah..hari ni dapat jugak aku update stori de mori pasal ni.

 

Gambiran? fuiyooo..! banyak beb..! kali ni ade kelainan skit. Selain gambiran..aku amik jugak video untuk ride kali ni agar kurang lebih dekat..mcm korang kata “macam follow skali ride ni”..tak gitu? selain tu Griffin pulak ada pasang GOPro..jadik mana2 tempat yang aku tak sempat nak amik..gopro buat keje dia lahh. Maka dengan itu..2 benda aku kene buat skg ni. Satu – update blog dgn gambiran. Dua -  video editing + upload @ Youtube. Ape2 pun..aku try sebaik mungkin stori de mori ni.

 

image

06 dec 2012 – tarikh bermulanya perjalanan kitorg. Sekali lagi RED VERYS yang berusia 4 tahun lebih dan DUSKY BLACK FJR diuji. Memey jahat DUSKY BLACK FJR kali ni..semua jalan dia redah!! hahaha.

Perjalanan untuk hari pertama pada asalnya hanya kire2 700KM+ jer. Tapi seminggu sebelum ride kitorg decide balik “700Km tu mcm dekat sangat la bro..tak thrill..!! hahaha”. So kitorg up skit lagi hingga ke Chumphon dgn total jarak hampir 1100KM…dekat je tuuu :P :P

 

Ok jom..kite ikuti serba sedikit ride “INDOCHINA EXPEDITION” ni..merentas 3 negara dari MALAYSIA ke THAILAND – CAMBODIA – VIETNAM. Sama2 kite reverse balik pada tarikh 6 DEC 2012..sama2 follow aku kite pi ride INDOCHINA..!!

 

Jommmm..!!

Awal pagi diperkarangan rumah..

 

DSCN0267

Sekitar pukul 4.00pagi, aku dah mula start engine RED VERSYS. Awal betul? ni kes tak blh tido la weii..pukul 3.00pagi dah keluar pegi sarapan..hehehe.

 

12 hari bakal diuji motor tua ni..adakah mampu? kite tengok je lah nanti kemampuan RED VERSYS..hehehe

 

Sayupp meninggalkan rumah..demi mengejar impian untuk melengkapkan negara INDOCHINA. Dua negara je lagi akan masuk list bendera di sidebox RED VERSYS.

Semoga dipermudahkan urusan perjalanan..selamat pergi dan pulang..dan dijauhkan dari segala perkara buruk sepanjang 12 hari perjalanan nanti..Amin

 

@RNR SG.BULOH

DSCN0268

4.30pagi..dah pun sampai di RNR Sg.Buloh. Menanti Griffin dgn DUSKY BLACK FJR. Debaran tetap terasa walaupun persediaan rapi dibuat. Macam tak caya je hari ni adalah harinye..phiewww!! Mcm2 aku fikir…apakah yang akan berlaku di Cambodia nanti? Vietnam? arghhh..! kalo fikir semua tu sure tak jadik ride ni. So amik jalan simple…buat semua masalah jauh2..! lupakan pasal kerja..tapi ingat family is number 1..!!

 

 

IMG_3987  

RED VERSYS yang dah bersedia untuk tayargolek bile2 masa je lagi. Ikut jadual..kitorg akan mulakan tayargolek TEPAT pukul 5.00pagi.

 

 

 

P1030745

Sticker ni pemberi semangat untuk terus mengembara..explore..and share the story..

 

 

 P1030746

Banyak betul gambiran RED VERSYS ni..hehe. Apa nak buat..dah le sorang2 kan..sementara tunggu Griffin sampai amik gambiran ler. 3 camera aku bawak kali ni..haaa jangan main2 beb! Ni semua pengajaran ride yang lalu masa “4 NATION RIDE”. GPS pun 2 bijik..1 as a backup just incase. Al-maklum ler..kitorg ride tak bawak map manual :). Zaman dah maju dah weiii..hahaha

 

 

P1030747

15 minit sebelum pukul 5.00pagi..DUSKY BLACK FJR mula memunculkan diri di RV point. Lega…!

 

 

P1030748

RED VERSYS dan DUSKY BLACK FJR..akan beraksi beberapa minit je lagi. Harap impian ride kali ni tercapai dan berjalan dengan lancar..

 

 

 

IMG_3986

Sticker “INDOCHINA EXPEDITION” dah pun ditampal kat DUSKY BLACK FJR dengan motif yang sama..sebagai pembakar semangat ride ini.

 

 

On the bike..! 5 minit lagi sebelum tayargolek.

Nota: mintak maaf kat kawan2 yang nak join di RV untuk flag-off katanya..kitorg terpaksa tayargolek tepat pukul 5.00pagi. Tepat pukul 5.00pagi..tapi tak nampak batang idung sape2 pun lagi..so kitorg gerak dulu :)

 

Tayargolek time..!

DSCN0275

Keadaan yang gelap dan berkabus..terpaksa menggunakan flash. Kalo tak gambiran memey hancussss..!

 

@ RNR TAPAH..

Tak amik gambiran sangat sebab keadaan yang gelap.

DSCN0271

Dipendekkan cerita kitorg stop di RNR Tapah selepas hampir 1jam30minit tayargolek. Kasi rileks..dan buat ape2 yang patut disubuh hari.

 

 

DSCN0270

Lepas tu pekena segelas Nescafe Panas segelas…fuhhh! lazattt..!

 

  DSCN0273

  Then..sambung balik tayargolek. Lepas ni kitorg akan stop di RnR Sungai Perak jap..untuk isi minyak jer.

 

 

 

 

DSCN0279

Seee?? aku dah kata dah..tak ON flash ni ler jadik nyer..gambiran menggigil..hehe

 

DSCN0281

Scenery pagi..matahari terbit. Orang sibuk pergi keje..aku pegi ride :)

 

 

 

 

DSCN0286

Cuaca pagi yang baik..harap berterusan ler hendaknya.

 

 

DSCN0287

View dari belakang..keadaan Highway PLUS yang tenang. Tu pasal ride time org bekerja memey syiokkkk! :D

 

 

DSCN0288

sekali lagi view dari belakang..view ade skit berbeza

 

DSCN0291

Griffin dah mula speeding..aiyooo! kene kejau nih..

 

 

 

 

 

 

DSCN0293

nak kata laju takde la sangat..speed antara 130-140kmj jer. Tu pun dah kene flash dgn AES tadi..hahaha. Nasib la labuuuuuuu..!

 

 

 

DSCN0296

Ok..skg dah masuk terowong di kawasana Jelapang. Banyak pulak lori time ni..

 

Tak amik gambiran lepas terowong..tetapi aku gantikan dengan VIDEO..hehe. Kene baca sampai abis ler ;)

 

@ R&R SG.PERAK

 

DSCN0300

Macam aku bagitau tadi..kitorg berhenti jap kat sini just untuk isi minyak jer. Lepas tu on the bike..

 

 

DSCN0301

Isi minyak ye baaaaanng..? (nada Aziz Satar citer P.Ramlee) kehkehkeh..

 

Tayargolek timee..!

DSCN0302

Disatu ketika..kitorg terpaksa memperlahankan kelajuan disebabkan keadaan jalan yang cantik tapi tak mengizin. Sedikit kerja2 membaik pulih jalan sedang dijalankan..

 

 

Dipendekkan cerita lagi..kitorg stop lagi di Hentian sebelah Bukit Merah. Just for a short break jer..

DSCN0302a

Woooo..! Griffin dah pandai main candid2 nih..huhu

 

 P1030750

Sabo…! ni baru permulaan..jauh lagi perjalanan beb!

 

 

 P1030751

Bile ler agaknye nak pasang GoPro tu erk?? hikhik..

 

 

 P1030752

Kasi rehat dulu jentera masing2..lepas ni siap la ko 2 bijik nih..kene kerahan tenaga cukup2. Ingat..! 1100KM tau hari ni :P

 

 

P1030749

Haaa….kene candid pulak. Tersengeh2 sorang2 tu bro..ape cer menarik?? :)

 

OK lah..masa untuk tayargolek lagi. Lepas ni no stop stop eh..kitorg akan shoooot terus sampai ke R&R Gurun.

**no gambiran on the bike sebab memey malas nak amik..:P ***

 

@R&R Gurun

Sampai di R&R Gurun dalam pukup 10.00pagi++..kire awal le sampai. Ni yang bajet2 sampai Chumphon nanti dalam pukul 7.00mlm. Ok la tuu kan..

Ape2 pun kat sini..kitorg isi minyak dan setelkan document masuk ke Thailand.

DSCN0302b

Siap urusan isi minyak..now nak buat insurance & white card pulak..

 

 

 

DSCN0302c

Bersih motor bro? hakhakhak..tungguuu je lah sehari dua lepas ni..tau ler mcm mana rupe :P

 

DSCN0302e

opsss..! tercapture gambiran pulak aihh

Note: Bendera negara “Cambodia” & “Vietnam” belum rasmi lagi..tapi tampal awal2.. ;)

 

 

DSCN0302f

Khas untuk sidebox punyer..

 

 

Lepas siap urusan tadi..kitorg terus menuju ke border Bukit Kayu Hitam, Malaysia – Sadao, Thailand

 

DSCN0303

Memey timing kitorg baikkkk sangat hari ni..ramai pulak insan2 yang nak masuk Thailand time ni. adehhh..! kene beratur panjang jugak ler..

 

 

DSCN0304

Walaupun ramai..tapi tak seramai mcm waktu hari minggu kot?

Lebih kurang 30minit..urusan passport & motor selesai. Baru le betul2 legaaa..

 

DSCN0305

Mcm biasa..port selalu kitorg lepak lepas urusan border selesai. Amik nafas skit..sedut-hembus asap skit..pekena air seteguk dua..check camera..then on the bike!!

 

 

Tayargolek time..!

DSCN0307

Bermulalah tayargolek dinegara orang…dan bermulalah episod Ride dinegara Thailand. Keadaan biasa disekitar Dannok yang mana keadaan trafficnye agak lengang. Kitorg pun ride dengan tenang dan rileks sambil bersiul2..

 

 

DSCN0308

Ehhh..? kitorg dua je ke yang guna jalan ni?hehe

 

 

DSCN0309

Takde ape yang menarik sangat time ni..dan aku rasa dah banyak gambiran dah laluan ni dalam stori ride sebelum ni. So aku tak amik banyak gambiran..simpan tenaga & bateri. Tapi lenguh jugak beb camera ni dok gantung kat tengkuk aku ni.. :(.

 

 

DSCN0310

Disalah satu simpang menuju simpang ke Phattalung. Eh ye ke? apesal ada plat kereta Malaysia tu? mcm kat Changlun je? :P

 

 

DSCN0311

Haaa…betul la ni kat Thailand..hehehe “WELCOME TO THAILAND”

 

 

DSCN0312

Badan dah mula berpeluh..bahang panas dah mula terasa time ni. Ape yang dok fikir skg ni nak redah Bangkok esok hari. Risau dengan traffic jam jer..harap2 RED VERSYS takde masalah.

 

 

DSCN0315

Gambiran demi gambiran aku capture..walaupun takde ape sangat..but this is the journey!

 

 

DSCN0316

Hah..! orang kite lagi..sure nak gi shopping kat Hat tai kot?? kot laaa..sebab kan cuti sekolah..

 

 

DSCN0317

dah semakin hampir ke Hat Yai..kitorg dah tayargolek hampir 30KM dari border.

Dalam keadaan yang tenang..tetiba ade pulak sebijik Alphard bawak mcm orang gile. Dok cilok sana…cilok sini. Cucuk sana..cucuk sini..demmm u!

 

DSCN0318

Takpe..kitorg bawak mcm biasa sampailah kat simpang ni dapat potong Alphard tu semula. Lain machiam pulak aihh..nak amik gambiran keadaan tak mengizinkan pulak. Tunggu le kalo ade peluang..

 

 

 

DSCN0319

Nak dijadikan cerita..kalo memey kereta Thailand ni aku tak amik port sangat ler  sebab tempat dia. Ni yang aku hangin niii sebab plat no tu Malaysia beb..! aiyoooo…yaperdaaa.! Ni pun dok kejar FJR kat depan tu..

 

DSCN0314

Gambiran di “celah-celah bedah”..

 

 

DSCN0320

alrite..kite lupakan pasal Alphard tu..fokus pada ride ehh. Dah sampai simpang Hat Yai – Phattalung. Lepas ni ok skit sebab jalan tak banyak traffic light..

 

 

 

DSCN0321

Busy skit kat sini..banyak kenderaan masuk ke Hat Yai..

 

 

 

DSCN0322

wokehh..! dah masuk highway 4..should be ok lah kot. Jalan pun tak banyak kenderaan setakat ni. Cuaca memey terbaik setakat ni. Awan berkepul2 baikkk kat atas tu…memey syiok bile ride dapat tgk awan mcm ni..my pebret!

 

 

DSCN0323

Skg kite dah masuk area Songkhla.. “WELCOME TO SONGKHLA”.

 

 

 

 

 

 

DSCN0313

Try carik angle lain pulak..ermmm kalo dah naik motor ni sendiri amik memey limited ler..hehehe. Tapii ok jugak la kan dari takde…

 

DSCN0324

bile tengok bayang2 tu..matahari skg betul2 tegak ataih kepala ni..

 

 

 

 

DSCN0325

Antara lain..tertarik dengan gerai2 yang banyak menjual nanas. Tapi..aku takde ler hairan sangat..sebab kecik2 dulu kat kampung ade kebun nanas..(alehhh ayat cover..padahal terliur gak tengok nanas tu..hehehe)

 

 

Aku pun tak ingat sangat dah berapa jauh dah tayargolek setakat ni. Tapi mcm biasalah..tak sejam lebih atau 100KM++ tayargolek..kitorg mesti stop jap. Just refresh balik energy..no stress stress maa! no rush..

 

DSCN0327

..parking le RED VERSYS & DESKYY BLACK FJR kat bahu jalan. Apa nama tempat ni pun tak tau…tapi yang penting ade 7-11.. :)

 

 

 

DSCN0305c

Cantik view awan tu kan..

 

 

DSCN0305d 

Betapa lengang nye kawasan ni..

 

 

 

 

 

DSCN0329

Owh ye..lupa aku nak bagi tau. Kali ni punye ride RED VERSYS bawak 3 tong. Side panniers dan top box. Kalo ikutkan betul2 sidebox & topbox dah cukup..tapikan..ni aku belajar dari ride yang lepas ler. Topbox tu aku guna untuk simpan helmet & glove masa urusan diborder. So tak payah ler nanti nak terhegeh2 bawak helmet masa urusan border. Amacam? hehe..

 

 

DSCN0329a

View lain pulak..

 

DSCN0331

Kedai jual ikan kering..sotong kering..mcm2 la yang kering2. Osman Kering je takdek..hehe

 

DSCN0330

..dan baru ler ade gambiran kitorg time ni. Sambil2 rehat..sambil2 sembang2 skit pasal ride ni. Dari masa plan..sampai ler hari ni..

Aku: “bro..u tau tak kite kat mana skg ni? dah kat Thailand bro..”

Griffin: “ have to believe it bro..! mula2 kite plan masa lepas 4 Nation ..just sembang2 kosong je. Now..we we are here! hahaha..”

Aku: “mcm tak percaya..tapi kene percaya..CAMBODIA..! VIETNAM bro..!”

 

Impian aku (Han) dan Griffin adalah sama. Nak bawak masuk motor sendiri ke negara “mainland” di Asia Tenggara…ride..explore new things..! Tapi..banyak benda kene buat..preparation dari segi duit, masa, motor..hal2 lain termasuk hal family. Banyak lagi ler..tapi point kat sini adalah “mengejar impian” serta “achievement” untuk diri sendiri . Bile kite baca ride kawan2 lain yang semakin jauh..dan jauh..muncul disudut hati kecik ni nak sampai sana jugak satu hari ni. Dengan berbekalkan azam..kene ler menabung skit demi skit bagi penuh tabung ayam tu.

 

Alhamdulillah..kitorg skg dah pun tayargolek lebih 500KM setakat ni..so far semua berjalan dengan lancar.

 

 

DSCN0330a

Inilah kitorg beb..mampu tersenyum skit walaupun hari ni baru hari pertama. Ada beratus KM lagi nak kene redah untuk sampai destinasi di Chumphon. Ape2 pun urusan semua dah settle sebelum ride lagi..that’s why..lapang fikiran. Boleh ler ride dengan tenang..

 

 

 

Ok la beb..ape aku merapu ni kan..hahaha. Tapi inilah yang aku cuba share pengalaman sebelum mulanya INDOCHINA EXPEDITION ni. Banyak benda kene berkorban..

PHOTO_1354771362819

Alrite..cukup sembang2 tu. Kitorg nak gerak dah ni..

 

Tayargolek time..!

 DSCN0333

Tayargolek bermula..dah agak redup skit time ni.

 

 

 

DSCN0334

Keadaan biasa di Thailand..takde JPJ kat sini. Suke hati ler nak berapa tinggi pun kan..haha

 

 

 

 

DSCN0335

opsss..sorry! tercapture pulak.

 

 

 DSCN0336

Haaa..ini yang betul punye..

 

 

DSCN0338

aduh mak aihh..! silau nye..

 

Beberapa KM lepas tu..kitorg terpaksa memperlahan kelajuan motor masing. Keadaan ada lain mcm skit..Polis pun ade..ape cer???

 

 

 

DSCN0339

Satu kemalangan berlaku masa ni. Tak tau ape hal yang sebenar tapi nampak lori tu masuk ke dalam longkang kat tengah jalan. Satu lagi..ramai yang berkerumun kat bawah pokok tu..

 

 

 

DSCN0340

Gambiran dekat skit..aku rasa samada lori tadi cuba mengelak motor roda tiga ni. Agak2nye la..just assuming :)

 

 

 

DSCN0341

Isi minyak dulu..

 

 

 

DSCN0342

Stesen minyak pilihan setiap kali ride ke Thailand

 

 

 

DSCN0343

Siap urusan isi minyak..tayargolek diteruskan lagi. Total distance skg 570KM

 

 

 

DSCN0344

Tayargolek menuju ke Chumphon..

 

 

DSCN0345

Hari dah semakin petang..kalo boleh nak sampai Chumphon sebelum malam. Rasanya ok kot..

 

 

GoPro dah mula berkhidmat..! :)

DSCN0349

Skg..aku kat depan pulak. Griffin lepak belakang :)

 

 

 

G0010007

..dan lagi..

 

 

DSCN0350

..dan lagi..banyak pulak gambiran aku on the bike kali ni..hikhik..malu lerr :P

 

     G0020114

G0020130

Lepas tu tukar pulak kat belakang..dan aku lagi ler jadi pelakon utama si GoPro ni..huhuhu. Aku amik 2 keping je lah…

 

 

DSCN0351

..kite ushar skit view sebelah kiri jalan. Dari jauh aku nampak pokok Ru tegak berdiri. Ye ler..kitorg skg dah berada di Phattalung-Suratthani, kawasan yang terkenal dgn hujannye + berdekatan dengan Laut Andaman dan Laut China Selatan. Tapi hari cuaca baik sekali dong..

 

 

DSCN0352

Disalah satu simpang menghampiri Chumphon..750KM dah kitorg tayargolek.

 

 

 

 

DSCN0354

Tayargolek lagi..jalan agak bumpy skit kat area Suratthani..agak kurang syiok laa.

 

Nak dijadikan cerita..alamak..patutnye aku tulis “dipendekkan cerita”..tp aku nak share jugak. Waktu ni tetiba aku perasan volmeter pada RED VERSYS menunjukkan bacaan voltage yang TIDAK NORMAL. Ape hal pulak ni??

Yer..voltage drop dari 14.2 turun ke 13.9..beberapa KM lepas tu drop lagi 13.8! “alamak..ape hal ni? mcm tak charging jer???” – aku dah mula tak sedap hati dah. magnatic coil problem lagi ke??

 

Aku tak bagi ape2 signal kat Griffin..just go ahead ride mcm biasa..

jangan ler break dowm motor aku ni weii..pleaseee RED VERSYS..I LUV U..! nak jadik pun biar le sampai Chumphon..hotel tempat kitorg akan bermalam” – dah macam2 dah hati aku ni dok pikir bukan2..”come on laaa..baru 1st day ni..”

 

 

DSCN0355

Akhirnya..masuk dah Chumphon..tapi voltage RED VERSYS takde menunjukkan tanda2 +ve. Voltage semakin lama semakin drop…what a day laaaa..!

 

Sehingga lah Griffin bagi signal masuk ke stesen minyak yang ada Kanggaru tu..bacaan voltage pada voltmeter skg 10.8… :(

 

menghampiri pam distesen minyak di area Lan Suan…belum pun sampai kat pam tu..RED VERSYS terus padam!!! “alamakkkk..! kat sini pulak dia KO..!

 

Try switch off…then switch on semula.. “FI indicator” menyala..

Griffin tengok aku..aku tengok dia balik. Pastu dua2 tercengang..! hahaha..

Terpaksa la menolak motor 5 meter ke pam minyak tu..adehh! Awek pump attendance  buat2 muka pelik la pulak aiiih. Takpe..isi minyak mcm biasa..siap isi minyak, aku sorong le motor dekat2 dengan 7-11…

 

IMG_4001

So parking ler kat sini..perjalanan ada kire2 100KM lagi untuk sampai ke town Chumphon.

Dengan hati yang..tak tau la nak cakap ape..tp muka aku ni buat2 mcm takde ape2 pulak aih. “Relax..! sure boleh settle punye..” – saja pujuk diri sendiri..pada hal..aku dah down dah time ni.

Cuba bertanya dengan orang tempatan kat sini..kebanyakkan diorg tak tau English. So terpaksa guna bahasa isyarat + English skit2. Aku tanye ler kot2 ade bengkel motor kat sini..so far diorg kata takde.

 

Dalam keadaan yang panik..stress..down..mcm2 ler..aku dah mati kutu tak tau nak buat ape. Dah tak tau nak buat ape…walaupun aku tau punca utama sure “magnetic coil”. Bile benda tu dah KO..source hanya bergantung pada bateri. Tapi bile bateri pun dah tak cukup power..haaa ni ler jadik nyer.

So dalam hal ni..rakan riding banyak main peranan. Griffin banyak bagi semangat kat aku..walaupun dia tau aku mcm dah putus harapan je. Ni bukan ride ke Krabi atau ke Phuket..but we have another 12 11 days to complete the ride beb!

Griffin: “ relax bro..walau ape pun kite try fix ur bike jugak! Cuba kite call mana2 dealer Kawasaki berdekatan mungkin dia boleh amik motor u?”

Aku : “ ok..good idea bro..! i’ll try to find the info

Masa ni aku terpaksa sms Lan RS untuk dapatkan nombor phone Kawasaki samada Suratthani atau Chumphon.

 

Alhamdulillah..dapat call Kawasaki SuratThani..tpai problemnye diorg dah tutup. Esok je diorg boleh amik motor..walaupun aku merayu sambil melutup bagi sejambak bunga pun, jawapannye tetap sama “ I am sorry sir..we are closed! I suggest you to find any hotel near by..and we come tomorrow morning..” …Fuck!! jawapan yang tak boleh aku terima..!! tension betul aku beb…

 

Aku dah termenung jauh…hahaha. Terpaksa layan perasaan beb! yes..inilah realiti. Bile baca ADVRIDER.COM..kkdg masa ride motor diorg rosak. Terpaksa cari transport beratus KM untuk fix motor. Dan sekarang..aku alami! bukan aku tak prepare..tapi benda electrical ni tak boleh dijangka..

Imagine beb…aku blh cakap kat Griffin mcm ni..

Aku: “ bro..just incase motor i tak settle..I think u go ahead la bro..U gerak la dulu. Nanti I follow belakang..kite jumpa la kat mana2..jumpa kat Saigon ke..”

Griffin : “No bro..! walau ape pun..kene settle ur bike dulu. Kite plan sama2 bro..kite ride sama2..takkan nak buat mcm ni? Takpe laa Vietnam tak masuk pun tak pe..atau kite skip 1 atau 2 tempat..as long as ur bike OK semula..dan kite dapat masuk Vietnam..”

That’s the thing yang aku betul2 hargai..very very appreciate dgn support dari segi semangat kat aku..walaupun dah mcm takde hati nak sambung ride dah! Anyway..THANKS BRO..!

 

Griffin: “since semua tak boleh..semua nak tunggu esok..why not kite shoot ke Chumphon dan cari Kawasaki kat Chumphon? address & coordinate ade kan?”

Aku :” yup..Lan RS dah bg info tadi..tapi takpe ke bro?” aku serba salah pulak member jadik susah jugak..

 

So citer banyak tak guna..hari semakin gelap..kitorg shoot ke Chumphon 100KM dari sini.

Dipendekkan cerita hampir 4 jam keseluruhan masa ke Chumphon + mencari Kawasaki. Nasib tak baik semua dah tutup..dah kawasaki yg ade pun ntah mana2..puas tanye org tempatan tapi tak jumpa.

Last2..ternampak sebijik GoldWing parking dalam garaj. Kitorg stop dan tanye kot2 tau bengkel motor utk bigbike. Luckily, owner GoldWing tu bagi map satu2nya bengkel motor beso yang ada..

 

 

DSCN0358

Akhirnya jumpa bengkel tu..dan nasib baik jugak owner bengkel tu stay kat situ jugak. So explain betul2 problem motor aku dan kalo boleh amik motor malam ni jugak. Legaaa beb..! 20% legaa..! Nasib baik jugak dia sanggup amik motor dari Chumphon ke Lan Suan malam tu jugak..

 

Bayaran transport untuk angkut motor diorg charge adalah sebanyak 2500THB untuk jarak hampir 200KM pergi-balik. Tak nego ape pun..aku terus kata “OK”.

 

DSCN0361

Mcm ni ler keadaannye..on the way pergi amik motor. Aku lepak belakang dgn pomen workshop. Waktu skg pukul 11.00mlm dah..mau2 2 jam baru setel urusan motor.

 

 

DSCN0360

Sedikit lega..tap tak lega lagi sebab..ntah ape cerita la motor aku kat sana. Jangan ler jadik hal lain pulak..

 

 

 

 

DSCN0362

sedikit gambiran sekitar Chumphon town..

 

 

DSCN0363

On the…ape eh? pickup?..what ever laa..amik gambiran pun dah takde mood..puihh

 

Lebih kurang 1jam perjalan..dari jauh aku nampak RED VERSYS masih ada. Phiewww..! lega giler beb..! 50% lega skg ni..

 

Skg nak angkat motor..naik pickup nih.

 

DSCN0364

Tak citer banyak..”bro..let me do it bro!”

 

 

DSCN0365

Boleh tahan jugak nak angkat ni. Ini macam atleast 6 orang..tp skg ade 4 orang jer.

 

Tenaga seladang terpaksa digunakan..walaupun tahap lapo ni dah tak boleh nak cakap dah. Takde selera nak makan selagi tak setel motor aku ni..

 

DSCN0366

Akhirnya..RED VERSYS selamat dah kat atas pickup HILUX ni..bapak berat siut!

 

 

 

IMG_4002

“Mcm tak percaya..tapi kene percaya..” banyak betul maksud tersirat ayat tu..tapi aku kene percaya, walaupun berjam2 mencari..akhirnya apa yang korang nampak inilah realitinye..! nak tak nak kene harungi…adventure beb!

 

Dipendekkan cerita..selamat sampai dibengkel motor hampir pukul 1.00pagi. Yang penting satu benda dah setel..tinggal repair motor je. Harap2 ler..ade sparepart. Kalo takde mau delay sehari dua ride ni..

 

Masa mencari hotel pulak..

1KM dari workshop tu ade hotel..senang citer banyak hotel kat area ni. So checkin je la mana2 hotel yg berpatutan..

 

P1030755 

Nice hotel..ape nama hotel ni pon aku tak tau nak sebut..esok pagi je lah aku bgtau. Dah lapo ni..

 

P1030754

Amik ko…berterabur semua barang..haha.

 

Makan malam pukul 2.00pagi..

Last makan pukul 3.30pagi semalam..skg pukul 2.00pagi baru nak mencari makanan. Area Chumphon agak susah skit nak dapat makanan halal. Mungkin ada..tapi kitorg dah tak larat dah nak mencarik sana sini.

So..kemana kitorg?

7-11 ler..yes! untuk info semua..7-11..mana2 7-11 ade jual frozen food “Halal”. So benda tu la kitorg bedal..

 

IMG_4003

Ni dia..special menu “Nasi putih (beras lembut mc pulut) dgn ayam BBQ” + Shrimp soup…perghhhhhhh!! memey terbaik ler 7-11 kat Thailand ni..semua ada. Siap dgn microwave lagi. Ini jer lah rezeki kitorg malam ni. Tapi no hal..kitorg bukan ride untuk makan pun..ape ade hal. Tak kisah sgt pasal makan pun..janji HALAL + kenyang..hehehe

 

 

Jadi..rakan2 pembaca semua, inilah hal sebenar yang berlaku pada hari pertama INDOCHINA EXPEDITION. Inilah maksud "Tapi..ade hal skit yg perlu diuruskan..so ride bermula agak lewat seperti yang dirancang..".

ok la beb..panjang lebar aku stori de mori ni..nanti aku sambung lagi kejadian dihari ke-2. Kalo ikut jadual, hari ke-2 kene gerak pukul 4.00pagi. Kene postpone le jawab nye..

 

Aku stop sini dulu..nanti aku sambung balik. Tapi sebelum tu ade skit ole-ole video pada hari pertama..enjoyy!

 

Tunggu sambungan seterusnya nanti yer…

 

Adios,

Han

14 comments:

Anonymous said...

sdikit touching story ni..thanks to Griffin.that we call what friend means.

:)

Anonymous said...

Bro, tumpang tanya , lagu latar dari video ni dari kumpulan mana yer.Macam best pulak :)

Anonymous said...

wow ada pembaharuan dlm TG ni..siap ada video lagi..i like..tul la LG rasa macm join sekaki jer..ngan lagu penaik smangat ni..ni yg smangat nk beli motor besar ni..sabar sabar..kumpul lagi..kumpul lagi

manKL

Anonymous said...

perghh 4 jam ke chumphon n u left ur bike there?perghhh kalau gua takut ilang beb..sib baik dtg balik bike masih ada..gua yg nebes siut baca citer lu ni

manKL

TayarGolek.Com said...

Anonymous 1 - yup..time ni ler kawan riding mainkan peranan penting. Kita nak sama2 berjaya dalam ride ni. Susah senang kena hadapi sama2..

TayarGolek.Com said...

Anonymous - kumpulan Hammerfall. Memey aku layan kumpulan ni..hehe

TayarGolek.Com said...

manKL - betul bro..lagu pembakar semangat. Music dia bikin hati kental..

No choice bro..kene tinggal motor then cari alternative lain. Kalo tunggu esok..memey delay lama

Anonymous said...

perghhh 1day dah mcm nie.mmg kental.selute la bro,jgn lewat update next story.dh mcm sinetron dah cite huhu

aliphredevil

Ren said...

Osman Kering dh meninggal bro... tu yg die tkde tu... cari bende utk sy translate bro... hahaha!!!

Eerenoon

Anonymous said...

Sakit mata la bro tulisan kuning.. Ejas kaler skettt...hee

Anonymous said...

slama ni ok jer aku tengok..ker ko baru knal TG.COM..hehhe...certain part jer yg ada conversation jer broHan kuningkan..the rest putih...tak kunin kalu kaler per yg sesuai agak2...

ROSLIN ALI said...

bab tinggal & parking motor kat Siam ni rasa nyer kurang risau ckit banding kat Msia, so far ok jer.Mungkin bilangan PENYAMUN kat sana tak ramai atau semua org Siam bwk pestol! Hahaha

TayarGolek.Com said...

Rolsin Ali @ Cikgu Sir - bawak sepetol? hehe..ye kot cikgu. Tang bawak sepetol tu krg pasti..tp rasanya mcm iye jugak :)

Aku Budak Nerek said...

Han, pengalaman camnie yang mematangkan dan menjadi kenangan dalam ride, btol tak?. Namun amat sakit untuk mengaharungi, tapi paling indah untuk dikenang...hehehe. Breakdown dalam Malaysia pun dah cemas, inikan pulak kat negara orang...phewwh!

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com