You Are Reading

5

Indochina Ride (Day 3) – Bangkok to Aranyaprathet - Poipet

TayarGolek.Com Tuesday, January 15, 2013

Yooosshhhh…!!

Salam Sejahtera semua..

 

Terima Kasih kepada semua pembaca TayarGolek.Com yang masih sudi menunggu update seterusnya stori de mori “INDOCHINA EXPEDITION”. Diam tak diam..dah hampir 2 bulan ride ni berlalu. Aku gak masih terkedek2 nak update..haha. Buat masa ni agak busy skit dgn persiapam Tour to Krabi pada 31 Jan – 4 Feb 2013. Penyertaan masih dibuka sehingga 17 Jan 2013. Sapa2 yang buat pertama kali untuk masuk ke Thailand dengan motor..nak jadik Overlander..ini ler masanya.. :)

 

 

image

Route pada hari ke-3 kitorg akan mulakan tayargolek dari Bangkok ke Angkor Wat, Siem Reap, Cambodia. Hari ni bermulanya perjalanan yang mana kitorg akan menempuh urusan “border to border”. Apakah nasib kitorg diborder bile masuk ke Cambodia nanti? semuanya akan aku cerita nanti.

 

Aku mulakan stori seterusnya di hari ke-3 yang telah berlangsung pada 8 DEC 2012. Macam biasa…aku akan rewind semula kejadian pada hari ke-3..bawak skali korang ride sama-sama. Amacam? :P

Jommm..kite tayargolek..!!

Tayargolek dari Bangkok seawal 6.00pagi, ni semua gara2 nak kejar masa + nak elak dari kesesakan lalulintas di bandar Metropolitan (Bangkok). Setidak-tidakknye..tindakkan check out awal2 pagi ni kitorg dapat skip dari kawasan yang sesak. Alhamdulillah..semuaya berjalan dengan baik.

***takde gambiran diawal pagi sebab sure nanti jadik gambiran menggigil :P

 

1

Setelah kire2 100KM tayargolek..inilah port kitorg untuk 1st stop. Perut pun lapar..al-maklum ler sarapan tadi makan sebikut je. Semekin betul lah kitorg ni..haha. Hotel takdan nak server bekfat lagi..kitorg dah chaltae..

 

Masa stop ni ler aku pekena nasik putih ayam BBQ yang dah mcm jadik favorite pulak aihh. Tambah pulak dgn nescafe panas..walauwehhhhh! Burpppp..!

 

Macam mana pun timing break tetap kene jaga..20minit siap! then ready to tayargolek lagi..

2

Jarak perjalanan hari ni dianggarkan kire 480KM. Skg dah setel 100KM..selebihnya baki perjalanan. Dari border ke Angko Wat / Siem Reap kire2 150KM. Tapi keadaan jalan atau budaya memandu di Cambodia tu bakal mempengaruhi kelancaran perjalanan..just wait & see la beb..

 

Ok beb..nak gerak dah ni! kang sembang banyak sangat terdelay pulak..bile nak sampai nye?? hehehe. Satu lagi kitorg ada target untuk ride hari ni..kitorg bajet sampai Siem Reap dalam pukul 1.00ptg. Kenapa? Haaa..there is something special I’ll share to all….tunggu yer!!

 

3

Perut dah kenyang..bawak motor pun siap sendawa 3-4 kali..pehh! ni le jadiknye..gigil jugak gambiran ni..kahkahkah..adehh

 

 

4

Kitorg naik motor..diorg ni pulak naik beskal. 2 bijik basikal tu ok la…cer tengok yg kat depan tuu..sempot gak nak mengayuh

 

Setakat hari ke-3, so far cuaca adalah terbaik untuk ride. Tak jumpe hujan langsung ler..

5

Trafik start slow dah..tgk map kt gps bakal ada simpang kat depan. Haa..ini le simpangnye dan mcm ni ler keadaannye..

 

 

6

Woooo..! can not go laaah..stucked sudahh..

 

 

7

Lepas simpang tadi..keadaan kembali normal. Jalan clear..cantik..scenery pagi pun cantik. View sekeliling je takde ape. Semua ‘flat’ je..takde cutting langsung. Boring skit ler senang citer..

 

 

8

Keadaan sebelah belakang..lengang abis

p/s: kalo la pegi keje hari2 jalan mcm ni kan syiok :P

 

 

 

10

Dipendekkan cerita..kitorg dah pun masuk di daerah Prachinburi..WELCOME!

 

 

11

Matahari semakin tinggi..semakin terasa ler bahang panas time ni. Kalo menghala ke Utara Thailand pulak semakin lama semakin dingin. Itu ler uniknye Thailand :)

 

 

 

 

13

Sekali sekala aku kat depan pulak. Tgk cahaya matahari kat visor helmet aku tu..nasib baik tak kene tang mata..hahaha

 

 

14

Slow down dan jumpa simpang lagi. Simpang ni besarnye boleh tahan. Tak banyak kenderaan pun..tapi aku tak nampak pun ade yang langgar lampu merah. Semua rilekssssss jer.. caya lah!

 

 

 

16

Hmmmmm..lambat le pulak nak sampai turn kitorg..

 

 

15

ehh..dah jalan dah! hehe..terkhayal pulak aihhh. Tetiba mengelamun ingat anak bini pulak. Kes motor break down tu..takde inform sape2 pun kecuali Lan RS (specialist utk RED VERSYS)

 

 

17

Jalan ke border Aranyaprathet (Thailand) – Poipet (Cambodia)..mcm ni ler. Lurus bendul sepanjang jalan..

 

 

18

Antara view sepanjang perjalanan..

 

 

19

Dipendekkan cerita lagi..kitorg dah semakin hampir dengan border.

 

 

20

Nampak mcm tak busy area sini. Boleh setel cepat kot urusan border nanti?

 

 

21

Griffin dah start sengal kaki dah tu..kekeke

 

 

22

Tu diaaa..ke border! kite jalan terusss

 

 

23

Jalanraya kat sini memey cantik..bleh nampak betapa halus permukaan tu kan?

 

Tetiba Griffin bagi signal ke kiri..agak2 korang kenapa?

 

24 

Aku pun park jugak ler ke tepi..sambil2 amik gambiran

 

 

25

Tengah check gps..err carik stesen minyak kot? sbb ada bagi tau tadi sebelum tayargolek..kene isi minyak sebelum masuk border.

 

 

26

Tunggu je laa…

 

Tak lama lepas tu..Griffin bagi isyarat “isi minyak”

Wa daaah agak daaaa..sure punye! hahaha (poyo)

 27

Now our mission is to find the nearest petrol station. Hmmmm..lets find it lah..

 

 

@ Petrol station

 

28

Owhh yeahh..! sudah jumpa. Isi minyak jap..

 

 

 29

Syiok kat Thailand ni isi minyak ada yang tolong isikan. Bayar pun kat situ terus..langsungg kat angkat montot ler senang citer

 

Siap isi minyak..lets go lah..kite ke border!

 30

U-turn semula ke jalan tadi..

 

 

31

kene pusing kat round about jam tu..alah ciput je round about tu.. :)

 

 

 

 

32

Skg korang nampak ape yang aku nampak?

 

 

 

33

Keadaan yang lengang berubah menjadi sibuk skit. So, mana2 border pun keadaan  tetap sama..busy u..!

 

 

Untuk pengtahuan semua..sebelum kitorg ke Imigresen Thailand, misi skg kene carik tempat yang ada menjual insurance untuk kenderaan masuk ke Cambodia.

 

34

Semua berpandukan GPS mengikut research yang kitorg buat. Jaln pulak sibuk giler skg ni..

 

 

 

35

serba sedikit keadaan diborder Thailand-Cambodia

 

 

 

36

perlahan2 bawak motor sambil mencari kedai jual insurance

 

 

 

37

Apakah ini? ni aku panggil kereta sorong gergasi. Diorg guna untuk bawa masuk barang dari Thai ke Cambodia.

 

 

 

 

38

GOLDEN GATE PLAZA..

 

 

 

39

Masih mencari..tapi mcm tak pasti. Kene stop then tanye orang tempatan kot?

 

 

 

 

40

ok..kitorg stop sini jap. Panas dah badan ni..perit pun ade. Phiewwwww..!

 

41b

43

Sambil2 tu kitorg tanye beberapa orang tempatan untuk dapatkan insurance motor ke Cambodia.

 

 

 

41

..muka letih berjalan + panas. Puas tanye..semua tak tau pasal insurance kenderaan masuk ke Cambodia.

So..what to do?

Cari idea..skg ni.

 

44

Ternampak pulak org tempatan menolak/menarik kereta sorong dgn muatan yang banyak. Sedih gak tengok..bile berdiri sambil perhatikan diorg tu “bersyukur sangat, rakyat Malaysia lebih baik ekonominya..”

 

Sedikit discussion:

Griffin: “..dah puas cari, tanye diorg semua..tapi diorg tak tau

Aku : “..betulkan tempat ni?”

Griffin : “ kalo ikut info sini..”

Aku : “ so? redah??”

Griffin: “ no choice ler..mmg takde..”

Aku : “ ok bro..jgn citer banyak..kite redah..sbb tanye diorg yg dah penah masuk pun diorg kata takde amik insurance”

Griffin : “ OK..jomm..”

 

Note: andai sape2 tau tempat jual insurance nak masuk Cambodia..tolong info aku. Nanti aku update.

 

45

Kitorg pun teruskan tayargolek menuju ke Kastam/Imigresen Aranyaprathet, Thailand.

 

 

 

46

1st time sampai sini beb..kalo boleh setiap moment aku tak nak miss..capture selagi boleh

 

 

 

 47

Lorong masuk..mtor kene parking kat depan sana tu

 

 

 

 48

Kat sini ler tempat parking sementara urusan Imigresen..

 

Tetiba Pegawai Kastam tu tegur

Officer: “your friends just come..”.

Aku : dgn muka2 blur ni “ my friends?”

Officer : “ yaa..yaa..your friends just come this morning. 7 bikes..from Malaysia..”

Aku : “oowhh..ok” sambil pengawai tu tunjuk buku rekod keluar Thailand.

 

Tak citer banyak..urusan passport berjalan dengan lancar.

 49

Skg urusan kastam pulak..harap semua clear

 

 

 

 50

Hmmm..mana pulak nak parking ni?

 

 

 

  54

51

Parking kat sini je laaa..hehe. Memey sini je pun. Kat sini kitorg kene submit beberapa document untuk clearance keluar dari Thailand. Antaranya adalah “Certificate of Conveyance”. Charge sebanyak 200THB ;)

 

 

 

 52

Antara keadaan biasa di sini..

 

 

 

 53a

KINGDOM OF THAILAND

 

 

 53d

busy dengan urusan membawa masuk/keluar barang2..ntah tak tau le barang ape diorg bawak tu

 

 

 

 56

Yang bawak babi pun ade..pastu elok je parking kat sini..hahaha.

 

 

 

 

 57

RED VERSYS versi ZORRO..

nape buat mcm tu? nanti aku citer yer..nak setel urusan kastam jap.

 

 55 

Skg ape pulak..kasi setel urusan passport. Kat dalam tak boleh amik gambiran. So off camera..

 

OK beb..kasi aku time skit nak setel urusan border ni dulu.

 

Next update: Urusan border di Cambodia…diorg saja bagi susah atau saja2 tukar procedure?

 

Tunggu update selepas ni..

 

Adios,

Han

5 comments:

Anonymous said...

Hok aloh..sambung lagi...9 day to go........

ManKL

ADIMZ said...

biasa la bro..... layan tayargolek ni macam layan soap opera..... muahahahaha

Ren said...

Kalah telenovela mexico...

Anonymous said...

Perghhh.. Mcm cerita oshin laa pualk.. Sambung
Ago...

TayarGolek.Com said...

ini mcm cerita SEMBILU laa..hahaha.. :D

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com