You Are Reading

7

Indochina Ride (Day 2) – Chumphon to Bangkok

TayarGolek.Com Thursday, January 3, 2013 , ,

Yooosshhh…!!

 

Salam Sejahtera semua..

Harap korang semua sihat. Minggu ni banyak pulak kejadian kemalangan melibatkan rakan2 bikers kita..tiba2 rasa seriau pun ada. Jadi rakan2 semua..harap kite sama2 berhati-hati menunggang dengan cermat. Kengkadang aku terpulas jugak throttle..tapi bila ingat anak2 & isteri dirumah..slow down balik. 360 degree scan + alert at all the time. Nak kene study gak ni “defensive ride”.

 

Berbalik semula sambungan INDOCHINA EXPEDITION, kali ni aku nak share skit pengalaman pada hari ke-2. Jika ikutkan jadual asal perjalanan, kitorg sepatutnye mulakan tayargolek pukul 4.00pagi untuk elak dari kesesakan di Bangkok. Namun kejadian semalam serba sedikit telah mengganggu kelancaran perjalanan ride kitorg. Takpelah..setidak2nye motor dah berada di bengkel. Cuma tak sure statusnye skg..ade ke takde sparepart “magnetic coil” tu.

 

Macam biasa, kire rewind balik peristiwa 7 DEC 202 yang lalu..aku cuba stori de mori perjalanan dihari ke-2..

 

Jom..!

 

Bangun pagi jer benda pertama aku ingat “agak2 motor aku ni boleh setel ke tak eh?..jangan ler takde spare part pulak..masak akuu..!

 

Letih semalam tak hilang lagi..nak tak nak kene paksa diri bersiap untuk breakfast. Ini ler dunia ‘tour’..kalo takde stamina..sure terbongkang sampai tengahari. Disiplin kene ade gak..sape2 takde disiplin masa jangan mare kalo kene tinggal :P

 

P1030756

Baru ler nampak clear bangunan hotel ni disiang hari. Tapi sampai skg aku tak tau ape nama hotel ni…haha

 

P1030757

Kene jalan kaki skit ke restoren hotel..takpe exercise skit.

 

 

P1030758

Ermmm…apakah motif nye? :)

 

 

P1030759

Kat sini ler tempat breakfast..atau org tempatan panggil “bekfat”. Tempatnye luas..bersih dan tersusun. Ehh..aku dah mcm Samantha Brown plak aihh buat review pasal hotel ..puihh!

 

 

P1030760

Ruang lobi. Hukalohhh..! ade aiskim ler pulopss..molek gak pekena se..

 

IMG_4004

having breakfast..

 

Sambil2 bekfas..kitorg bincang plan untuk hari ni. Plan jer la..ape2 pun kene tunggu motor siap dulu. Tak sure le boleh siap ke tak hari ni. Jangan takde spare part..maunye berjanggut menunggu.

 

 

P1030774

Seperti yang kitorg bincang masa bekfes tadi..kitorg akan ke bengkel jap. Cuma nak tau keadaan RED VERSYS jer..samada pomen tu dah start repair ke..atau dok lagu tu gak. Kitorg nak pegi sana jap..

 

 

P1030771

Jarak antara hotel ke bengkel tak jauh..cuma 1km ++ je. Cuaca pagi kat sini agak panas..tebakau kulit i tauu :P

 

 

P1030764

Beberapa minit tayargolek..kitorg sampai bengkel. Tu bengkel kereta.bengkel motor kat belakang..

 

P1030765

Ape2 pun kasi parking DUSKY BLACK FJR ni dulu elok2.. :))

 

P1030763

Dari jauh aku dah nampak pomen ni tengah repair RED VERSYS. Harap2 ler takde benda lain yang problem. “bawak duit lebih”..haa tu satu benda yang aku belajar jugak ride2 yang lepas. Just incase berlaku emergency..mcm skg ni :(. Tak tau ler berapa kene charge. Transport dah kopak RM250..huhu

 

 

 

P1030761

Lat – nama pomen ni. Dia kata “coil” problem. Aku dah agak dah..sure coil punye kes sebab bateri tak charging. Nasib baik gak ler RED VERSYS ni aku pasang “voltmeter”..dengan mudah boleh monitor voltage motor.

 

P1030769

Lat : “ I hep repled 2nd hand part..but made in Japan. but ok..

Aku : “ sure ok?

Lat: “..yaaa..sure..ok!”

Aku: “as long as the part is still in good condition..i’m ok” – dalam hati aku..”nasib baik ler ade part beb! Phiewwwww…!

 

P1030770

sape2 yang tak tau magnetic coil tu mcm mana rupe..haa mcm ni ler. Nampak tak kesan terbakar tu..pomen tu kata ade ‘short’..tu lah punca nyeee..

 

 

P1030762

Griffin bertindak sebagai QC pagi ni..kehkehkeh. Kene make sure betul2 semuanya OK.

 

 

 

P1030766

Bile dilihat keadaan bengkel motor ni..tak sangka pulak macam2 motor pomen ni boleh repair..

 

 

P1030767

Hampir siap..tapi aku tak nak push suruh siap cepat. Kerja dia..dia tau ape nak buat.

 

 P1030768

Sedikit lega dipagi hari..bile melihat RED VERSYS sedang dibaik pulih. Tak sabo nak bawak RED VERSYS ni untuk beraksi semula nanti.

Yer..moto dah berusia hampir 5 tahun..memey kene get ready 2 benda = coil dan bateri. Yang penting bukan masalah melibatkan engine. Engine RED VERSYS still steady tau..dijaga dengan baik biar pun rupanye kotor sepanjang hari..kahkahkah

 

Since tak setel lagi..kitorg bgtau untuk balik hotel. Lepas check out akan datang sini semula..

 

 

 

P1030772

Balik hotel..lalalaaaa..

 

 

P1030773

Haaaa…baru dapat tangkap nama hotel ni “NANABURI HOTEL”.

 

Dipendekkan cerita..

Kitorg dah siap check out. Skg kene pergi ke bengkel semula..

 

DSCN0369 

Kasik simpan beg2 dalam box..

 

aku? kene pikul sendiri ler beg tu..ngada2 nak masuk box konon..puihh! hahaha

 

P1030775

Bile sampai sini semual..RED VERSYS dah siap. 1st thing aku buat..”start engine” dulu ler..:)

Lepas tu..test pulas throttle hingga 4000rpm. Bacaan Voltage 14.3. Ade ler 3-4 kali aku test. So far OK.

Lain2 test - ON “high beam”, signal + hazard light..letak GPS + charging..so far bacaan voltage maintain 14.3. Phiewwww…!! lega beb..! skg aku confident..RED VERSYS dah pulih mcm biasa.

 

 

 

 

P1030778

Ushar skit ape motor yang ada kat bengkel ni..hmmm..mcm2 motor ade.

 

 

P1030776

ok beb..last gambiran sebelum tayargolek ke Bangkok. Waktu skg dah pukul 12.30t/hari. Tengah tunggu resit jap. Suspend gak ni berapa agak2 dia charge aku…adehhh!

 

Untuk kos repair keseluruhan RED VERSYS ni berjumlah 8000THB. Campur dgn transport charge transport malam tadi 2500THB. Maka jumlah semuanya = 10,000THB.

 

Takpe lah..yang penting semua dah settle. Janji boleh sambung ride lagi..

 

tayargolek time..!

 

DSCN0370

Lebih kurang pukul 1.00ptg kitorg baru start tayargolek ke Bangkok. Dari sini ke jeti Chao Phraya kire2 460km++. Mau2 4-5 jam gak nak sampai. Tu tak kire trafficnye lagi nanti..tengok je ler..

 

 

DSCN0371

Perlahan-lahan meninggalkan Chumphon town..walaupun bahang memey cukup terasa time nih. Permulaan ride yang sememey nye lewat dari plan asal :(

 

 

DSCN0374

 

Town yang agak tenang..tetap sabo menunggu lampu hijau

 

 

DSCN0373

Perasaan legaa..yang tak mampu aku gambarkan. Memey tak sangka RED VERSYS boleh kembali beraksi. Nampaknye kene push skit untuk kejar balik masa..

 

 

 

DSCN0375

Tayargolek diteruskan lagi..dalam masa yang sama gak, mata aku ni dok jeling je voltmeter tu.

 

 

 

 

DSCN0377

Ride tetap dengan relax..

 

 

DSCN0378

Susur keluar ke highway..

 

 

 

DSCN0379

Seronok ride kat jalan Thailand ni satu jer..tak banyak kenderaan terutamanya area yang kitorg lalu skg ni. Pandangan belakang melalui side mirror.

 

 

 

 

DSCN0381

Langit biru..awan putih pun tipis-tipis..sure tak hujan punyerrr.. :D

 

 

 

 

DSCN0383

Dari tadi dok follow Griffin jer..Hermmm! aku nak try speeding skit ler. Nak test RED VERSYS ni skit..hehe

 

 

 

DSCN0384

Yihaaaa..! hati suda girang..

 

 

 

DSCN0385 

Merenung jauh jalan dihadapan..jauh lagi perjalanan.

 

 DSCN0387

Sat je lepak depan..kang lepak lama2 kat depan, gambiran kosong je nanti ;)

 

 

 

DSCN0388

try angle lain pulak..tapi lebih kurang sama jer..APTB!!

 

 

 DSCN0389

Target perjalanan dihari ke-2 sebenarnya lebih kepada “meloloskan diri: dari kesesakan lalulintas di Bangkok..dan kitorg akan bermalam jauh dari bandar Bangkok demi memudahkan atau curi masa skit untuk ke border Thailand-Cambodia..

 

Tengok ler sejauh mana boleh pergi hari ni..

 

DSCN0390

Slow down skit..

 

 

 

DSCN0391

mula busy..kenderaan berat banyak pulak time ni..

 

 

DSCN0392

Lepas simpang tadi..ride agak smooth. Sampai ler tiba disatu kawasan..ada kerja2 membaikpulih kabel elektrik kot? kot laa..slow down lagi..

 

 

DSCN0393

Aku dah mula sangap dah ni..kes tak cukup tido + keletihan hal semalam. Aku tgk dari belakang..ntah berapa kali ler Griffin duk melunjur kaki..hehe

 

 

DSCN0394

Aku pulak..skit2 berdiri. Bile berdiri..terasa darah tu mengalir..hehe

 

 

DSCN0395

Jalan highway yang lurus..perghh! bosan giler..view pulak tak best..huhu

 

 

DSCN0397

Pokok Ru ditengah2 antara pembahagi jalan. Ok la skit view nih.

 

 

 

 

DSCN0399

Uiiikkkss?? mana datang ni..tau2 muncul. Aku yang laju ker atau Griffin tetiba tapau aku dari belakang? mamai kejap.. :))

 

 

DSCN0400

Prachuap Khiri Khan..haaaa tunggu balik nanti yer. Sure gue singgah punyerrr..

 

 

 DSCN0402

Setakat ni tak jumpa lagi view yang best tahap berdarah hidung bila tengok. Semuanya ‘flat’ jer..takde cutting langsung..LOL!

 

 

 DSCN0403

adehh…! semak samun pun aku capture..hahaha. Ni kes dah takde bahan ler ni weii..

 

 DSCN0404

Serius beb..time ni aku menguap ntah berapa kali dah..tunggu signal berhenti jer..

 

 

P1030779

Akhirnya..kitorg stop jap. Bukan lapar..bukan kerak teking, tapi mengantukk…

 

 

 

P1030780

Gambiran skit..saja amik semangat :P

 

 

P1030781

aikk? ni sapa pulak yang candid? :P

 

 

P1030782

Syukur..kitorg dapat meneruskan ride lagi..

 

 

P1030784

Kali lepak jap kat pondok ni..sembang skit pasal pengalaman semalam. Memey tak sangka..kitorg dah ride sejauh 100KM+ setakat ni.

 

 

P1030786

Macam tak percaya..tapi kene percaya dengan apa yang aku lalui semalam..

 

 

P1030787

Haaa..elok la tu, sorang lap peluh..sorang lap visor..keje mengelap je ride panas2 nih..haha

 

Masa rehat time ni..takde benda lain yang aku dok sembang pasal kes RED VERSYS semalam. “..Dah problem tu..memey problem lah kan. Tapi ceritanya..mcm mana kitorg hadapi? mcm mana kitorg cari jalan nak selesaikan masalah? mcm mana aku nak bangkit balik selepas semangat yang dah tak tau nak cakap?..

…semua tu menjadi kenangan manis sekarang ni..tak sangka betul dapat meneruskan perjalanan di hari ke-2 walaupun bermula agak lewat..

 

 

Diam tak diam..abis dah sebatang.. :)

 

DSCN0406

tayargolek time..! kene teruskan jugak perjalanan kitorg ni walaupun hari yang panas, mengantuk..mcm2 ler. Lapo? hmmm..kitorg mmg tak pernah amik lunch pun kalo ride. Kalo tak kang jadik mcm ular sawa…hahaha

 

 

DSCN0407

Yer..cuaca memey panas..bahang. Kalo berhenti pun tadi just minum air jer. Nasib baik ler jalan clear..boleh laju skit.

 

 

DSCN0408

Bile nampak patung ayam emas ni..tetiba teringat pulak tahun lepas 4 NATION RIDE. Kat sini ler aku berdiri amik gambiran..hehehe.

 

 IMG_70534

Kenangan 2011

 

 

DSCN0409

Yup…jalan ni memey aku pernah lalu. Tu pasal dok teringat2 jer 4NR tu..hehe

 

 

DSCN0410

Kali ni..laluan yang sama setakat ni tapi misi yang berlainan pulak. Kalo tahun lepas misinya nak masuk MYANMAR & LAOS. Tahun ni nak masuk CAMBODIA & VIETNAM pulak..

 

 

 

 

DSCN0412

Keadaan jalan yang baik ..tetiba bertukar bumpy pulak. Hmmm…time nk nak amik gambiran pun tak syiok.

 

 

DSCN0414

Semakin teruk pulak dah..adehh!

 

 

 

DSCN0415

Ade kerja2 menaik taraf jalan. Kirenya tahun lepas lalu sini..dan skg baru turap? hmmm..ok laa..daripada tak buat langsung kan..

 

 

DSCN0416

Terpaksa ler slow down dan follow kenderaan depan..

 

 

DSCN0417

Gerai2 kat tepi ni pun masa ada..tak banyak berubah

 

 

DSCN0418

ok..lega skit jalan dah cun semula. View sekitar kawasan ni..ade skit bukit bukau kat depan tu. Tapi agak jauh. Still biasa2 jer..

 

 

Selepas 100KM++..kitorg stop lagi.

 

DSCN0419 

Kasi rehat motor jap..tuan punye badan pun kerak teking. 7-11 ler jadi tempat membeli belah air sojuk. Beli lagi 3 botol air mineral buat stok..

 

 

DSCN0420

Brader kat tepi tu dah ushar2 dari tadi..

 

Last2…hmmm..satu das dia bagi aku bahasa Thai..hahaha. Haram aku tak paham..

“..errr..English please ..”” kata aku sambil senyumm

“oooooo…****** kunthai?” – Kun thai je aku paham lain2 aku tak paham..maksudnye dia ingat aku orang Thai..kehkehkeh

Nota: betul ke aku eja “Kun Thai” tu..Err….bro Eerenoon kasi tolong aku skit :D

 

 

PHOTO_1354863896607

Tapi mcm biasalah mcm aku bgtau sebelum2 ni “Peminat FJR ada dimana-mana…hehehe.”. Melopong je la si RED VERSYS tu..

 

 

 

DSCN0421

OK..tayargolek time! we have another 250km to go to reach Bangkok..phiewwwww!

 

 

DSCN0422

250km..errrmmm kalo kat Malaysia lebih kurang 3 jam dah boleh sampai destinasi dah. Takpe..pelan2 kayuh..no rush! yang penting kitorg consistence

 

 

DSCN0423

Nice road..Thanks Thailand :)

 

 

DSCN0424

Wo’oooo…tengah syiok layan speed 100-110kmj..tetiba kene slow down. Ade kerja2 maintenance rupenya..

 

 

 

DSCN0426

takde hal ler tadi tu..skit jer. Lepas tu bleh tambah speed lagi.

 

 

DSCN0427

Keadaan sekarang..dah mula banyak traffic light. kene alert lebih skit ler sebab kenderaan dah banyak..

 

 

DSCN0428

Belum lagi jumpa susur keluar ke Hua Hin / Phetchaburi – Bongkok. Rasanya dah tak jauh dah kot..

 

 

DSCN0429

Beberapa KM lepas tu baru ler nampak signboard Hua Hin / Phetchaburi – Bongkok.

 

 

DSCN0430

ok now..amik kiri ke Phetchaburi / Bangkok

 

 

DSCN0431

Aikk? mcm mana pulak sigboardt tu tulis 249 ke Bangkok? hmm..hentam je la labu..janji sampai.

 

 

DSCN0432

Jalan start sunyi balik..tak banyak kenderaan pulak time ni. So boleh ride dengan relaks tp speed kitorg maintain mcm biasa.

 

 

DSCN0433

Siap boleh lunjur kaki dua2 belah kat ‘crash slider’ RED VERSYS. Ko ado? huhuhu

 

 

DSCN0434

Waktu skg dah pun pukul 4.00ptg++..tengok bayang2 cahaya matahari tu dah kat tepi dah tu. Ade beberapa jam lagi sebelum hari gelap..

 

DSCN0435

Susur keluar ke Cha-am dah mula kelihatan. Anggaran kasar dalam 150KM lagi nak sampai jeti Chao Phraya.

 

 

DSCN0436

Tayargolek lagi..dan lagi. View sekeliling biasa2 jer..

 

 

 

DSCN0438

Seingat aku area ni ..beberapa KM lagi kene ikut jalan motor..

 

 

DSCN0439

Kitorg dah dah tukar lane dah. Skg dah masuk ke lane khas untuk motor/lori. Cer tengok signboard tu..

 

 

 

 

DSCN0441

Dpendekkan cerita lagi..semakin menghamipiri Samut Songkhram - Bangkok

 

 

DSCN0442

Highway 3 lane beb..

 

 

DSCN0443

kawasan lapang tepi highway 35..

 

 

DSCN0444

Selamat masuk daerah Samut Songkhram . “WELCOME TO SAMUT SONGKHRAM”

 

Break time..!!

 

DSCN0445

Sure korang boring tengok kitorg kerap berhenti kan? hehe..well this is our style beb. Tak stop lama pun.. ;)

 

 

IMG_4012

Tudiaaa..sinaran cahaya matahari ni betul2 bagi mandi peluh. Inilah dunia ‘tour” beb. Ko sanggup berkeadaan mcm ni..go ahead. Kalo tak sanggup..just duduk rumah pasang air-cond :)

 

 

DSCN0446

Amik gambiran motor skit..

 

DSCN0447

opsss..! kacau view ler gadis2 tu.. :P

 

 

  DSCN0450

Rehat seketika di 7-11..walaupun cahaya  matahari memanchorrr..tepat kat depan mata. kitorg tak amik masa yang lama pun kat sini..setel air sebotol then ‘chaltae’ ler..

 

Update skit pasal RED VERSYS..dah hampir 400KM tayargolek, so far RED VERSYS takde menunjukkan tanda2 –ve.

 

DSCN0451

Tayargolek diteruskan lagi menuju ke Bangkok. Dah tak jauh dah pun..kire2 50-60km je lagi..

 

 

DSCN0453

Keadaan traffic time ni masih lagi ok..

 

 

 

DSCN0454

view kosong :(

 

 

DSCN0456

Terus lagi..

 

 

 

DSCN0457

..dan traffic dah start busy skit but still ok.

 

 

DSCN0458

beberapa KM dihadapan..start slow dah. Masing2 berebut2 nak masuk Bangkok..hehe

 

 

DSCN0460

..dan aku pun terpaksa slow down.

 

Dipendekkan cerita lagi..

DSCN0463

Hampir 30-40km kitorg ride dengan perlahan..kadang2 tu blh gak speeding. Tapi most of the time memey terpaksa perlahan..

 

 

 

DSCN0464

Walaupun lane kiri sekali clear..tp tak ramai yang guna sebab nanti stuck dengan bas berhenti (keluar-masuk penumpang). Kengkadang selit gak..

 

 

 

DSCN0465

Semakin hampir dgn Jeti Chao Phraya..yang mana kitorg akan cross sungai Chao Phraya then masuk ke Bangkok.

 

 

 

DSCN0469

Bad traffic..! menggigil2 jugak amik gambiran ni..

 

DSCN0471

..gambiran dah start goyang dah. Tiga benda kene buat dalam masa yang sama.

1) Traffic

2) keje masa skit

3) alert kenderaan lain.

 

DSCN0472

Tapi sempat gak candid..kehkehkeh..

 

 

@ CHAO PHRAYA RIVER

DSCN0473

Akhirnya..kitorg selamat naik feri yang akan menyeberangi Sungai Chao Phraya. Phiewww…!! dan ini jugak salah satu target aku untuk ride ni.

 

Ada perasan keadaan kat feri ni? mcm ada yang kurang kan..?

 

DSCN0474

Ape2 pun gambiran dulu..hehe. Puas beb..! setelah mengharungi dugaan semalam..

 

 

DSCN0475

Keadaan diatas feri yang tenang..semua senyap..sepi membisu. Apakah?

 

 

P1030797 

..dan kenangan pada 7 DEC 2012 ketika berada di feri menyeberangi Chao Phraya River.

 

 

IMG_4013

Bayaran per entry adalah sebanyak 20THB seorang

 

 

IMG_4014

 

 

 

IMG_4015

nampak tak highway mcm jambatan tu? tu ler highway yang motor tak boleh masuk. So motor kene guna feri. So ape yang kurang kat feri ni …tak nampak sebijik kereta pun kan? ;)

 

 

 

IMG_4016

DUSKY BLACK FJR was here :)

 

 

IMG_4017

..and me tooo… ;)

 

P1030790

RED VERSYS oso lahh..haha

 

Lain2..kite layan gambiran yer..

IMG_4018

IMG_4019

IMG_4020

P1030788  P1030791

P1030792

P1030794 P1030795

P1030796

 

 

Ok..dipendekkan cerita lagi..

Lepas beberapa minit..15-20 minit kot, kitorg dah oun sampai diseberang. Now ready to tayargolek..!

 

DSCN0476

Target skg ni nak ride sampai keluar dari kota Bangkok..tapi masih lagi di Bangkok untuk memudahkan perjalanan hari esok. Aku pun 1st time nak redah Bangkok..so tak berani nak kata mcm mana keadaannye..

 

 DSCN0478

Hari semakin gelap..maka camera coolpix ni tak dapat memberikan service terbaiknya dikala cahaya mula gelap. Gambiran dah mula menggigil nih..

 

Takpe..aku try lagi..

 

DSCN0479

pun sama gak..demm! tak cun..

 

maka dengan itu aku stop ler amik gambiran on the bike..

 

DSCN0480

Traffic semakin lama..semakin teruk. Aku sempat jugak amik sekeping gambiran time ni. Waktu ni kitorg dah terkepit dah..takde ruang langsung nak selit. Risau gak box ni tersagat kat kenderaan diorg. Dalam keadaan ni..kesabaran memey perlu ada..walaupun bahang panas engine+jalanraya memey TAK boleh tahan dah..hahaha.

 

Nak tak nak kene redah..skg baru aku tau ini BANGKOK! WELCOME TO BANGKOK!!

Hampir 2 jam selepas dari feri tadi..baru ler kitorg stop disalah satu 7-11 berdekatan. Kitorg set kat GPS ada 6 point untuk keluar dari kesibukan trafik di Bangkok ni. Tapi..kemampuan hanya setakat di Point #3 jer. Tu pun dah flat giler dah..dah mcm nak pitam aku beb..hahaha.

 

Aku: “..perghh! dah mcm nak pitam i ni bro..crazyyy!”

Griffin : “ye la bro..masalahnye kite takde space nak selit..dgn box lagi..fuhh..!”

…masing2 menarik nafas panjang time nih..lepas semua penat..panas.

Griffin: “..skg kalo nak ke border ade lebih kurang 150KM lagi. The thing is..dah malam dan kite pun agak penat skit hari ni. kito overnite kat area ni mcm mana? esok pagi2..kite check out..”

Aku : “ I pinjam ayat Nuar la bro..  “AKU NO HAL…AKU FOLLOW JER..”” hahaha

So, short discussion masa kat 7-11, kitorg akan bermalam diarea berdekatan di point #3.

 

@AMARANTH HOTEL, BANGKOK

PHOTO_1354897877769

ini jer hotel yang paling dekat..AMARANTH HOTEL

 

Ushar skit dalam hotel ni..

P1030799

deco dibahagian lobi..cantik beb!

 

P1030800

Ruang menunggu..cantik beb!

 

P1030802

Bar..cantik gak beb!

 

 

P1030801

Urusan check in..awek kat tengah tu? cantik??..haaaa..jgn tertipu yer..itu gadis jadiannn tauu..hakhakhak (suara dia je bikin kantoi :P)

 

Alrite siap urusan checki..kasi setel dulu semua benda..lepas tu pegi makan. Tak sure lah kat mana ade restoren halal kat sini..

 

Bertanya le kat receiption tu kat mana ada restoren halal/muslim..then diorg pun tak sure..kalo ade pun jauh skit kene naik teksi.  Kitorg pun dah penat..malas nak jalan jauh2 “ where’s 7-E?

 

Dengan pantas mamat tu jawab “ this road sir about 300meters..

Huhu…janji ade 7-E, makanan halal sure takde masalah..

 

PHOTO_1354891322780

So korang boleh expect kan makan malam kitorg macam mana? This is how we survive..takde makan mewah2..janji kenyang & halal..

 

 

Alrite beb,,! (sambil tarik nafas panjang)…tu ler serba sedikit perjalanan..atau org kampung aku panggil “the journey” dari Chumphon ke Bangkok. Semangat untuk meneruskan misi kembali membara selepas RED VERSYS kembali pulih..

untuk pembakar semangat …sedikit video dihari ke-2..enjoy!!

 

TayarGolek.Com: INDOCHINA Ride Chumphon to Bangkok after RED VERSYS back healthy

 

Esok..kitorg akan masuk ke Cambodia. Adakah semuanya lancar sesama urusan masuk Cambodia? Tunggu sambungannye nanti..

Thanks for reading & watching.. :)

Adios,

Han

7 comments:

Ren said...

Sebutan Khon Thai bro...
Amoi2 td la penyeri foto2 di atas tu... jd segar balik biji mata tatkala membaca ni... hahaha!!!

Akisendro said...

nice one bro ..... insya Allah satu hari nanti bila keadaan semua mengizinkan dpt buat bende ni ..... ko lah sumber inspirasi ku .. hehehe

hadi said...

Kena dekat RM1000 jugak tu tukar coil. kalau coil baru di Malaysia, agak-agak berapa harga?

TayarGolek.Com said...

Ren - nampak aje.. :P

TayarGolek.Com said...

Akisendro - jom ler..kete ko dah layan..beskal terbang2 ko dah layan. Moto pulak ler jom.. :D

TayarGolek.Com said...

hadi - coil je kat msia RM900++ (baru) tak termasuk upah pasang

Anonymous said...

fuhhh leh tahan gak harga coil versys nii...kna spare ler rm lbh kit ni..Don VOG Perlis

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com