You Are Reading

1

Koh Lanta: Sala Dan Pier

TayarGolek.Com Tuesday, January 21, 2014
Yoooosshhhh…!
Salam Sejahtera semua..

Kite jumpa lagi hari ni. Entry kali ni aku nak stori de mori skit pasal beberapa tempat menarik sekitar Koh Lanta Yai. Dalam list kitorg ada 5 tempat. Antaranya:
1) Sala Dan Pier
2) Mangrove Forest Village
3) Lanta Oldtown Village
4) Gypsy-Sea Village
5) National Park
6) View point Restaurant (lunch time)

Dipendekkan cerita, lepas breakfast kitorg amik satu kereta siap driver melalui hotel untuk tour tempat2 diatas. Harga dah kawtim..tempat2 pun kawtim..jom ler kite pi ronda2 sat.

Kite akan ke Sala Dan Pier dulu..ni bermakna kitorg akan bermula dari atas pulau dan turun kebawah pulau mengikut destinasi yang dipilih.
p/s: pemlihan destinasi ni tak susah pun..amik je mana2 info kat hotel..pilih..dan decide. Mudah kan?

@ Sala Dan Pier
IMG_5681
So..ini ler kenderaan yang pihak hotel bagi. Ekcuali, pihak hotel just sub kan kpd penduduk tempatan. Hotel just amik komisyen skit. Itu urusan pihak hotel dgn driver yer..kitorg tau harga OK..jalan!!


Sesi brief kt supir tu tempat2 yang kitorg nak pegi. Cuaca pagi ni boleh tahan panasnye. Berbotol2 air kitorg bawak sebagai bekalan. Kang kerak teking tengah2 hutan mana nak dapat air? betul tak? hehe..semua kene prepare derr..





Once semua clear..tayargolek bermula. On the carr..!





Sebagai destinasi pertama kitorg di Koh Lanta, kitorg skg menuju ke SALA DAN PIER. Antara pier yang fofular kat sini. Koh Lanta waktu ni tak semeriah Ao Nang, Krabi. Dari gambiran kat atas blh nampak betapa lengangnye keadaan kawasan pekan. Atau mungkin wakti low season?





Beberapa minit perjalanan..maka sampai lah kitorg di SALA DAN PIER. Signboard utama kat sini..





SALA DAN PIER LANTA KRABI





MU KOH LANTA atau KOH LANTA YAI..map info untuk tourist



 
..dan ini pulak signboard utama di Koh Lanta. “WELCOME TO KOH LANTA”. Wajib amik gambiran kat sini kalo sape2 mai sini..





Sala Dan Pier merupakan pier utama untuk para pelancong ke Krabi atau ke mana2 destinasi. Sebab tu aku kata paling fofular kat sini.. :)


Jom..ushar skit view kat sini..

View dari tepi jeti..blh nampak bukit2 kat depan sana. Matahari semakin terik..phiewwww!




Feri yang ado..tak sure yang ni nak pi mana.




Lengang..takde pelancong setakat ni




Keadaan jeti yang baik..dan bersih.





..banyak pulak ikan2 kecik kat bawah jeti. Camera tak cukup power nak zoom abis :p




GOOD LUCK LANTA TOUR…nama tu best! unik..mcm tayargolek…kahkahkahkah




  Sekeping lagi gambiran dari luar jeti..



..wajib bergambiran kat sini. Nah kauuu..gambiran konang-konangan..hehehe MAR 2013.

Alrite..tu je info dan sedikit gambiran di Sala Dan Pier. Lepas ni kitorg akan ke destinasi ke-2 iaitu “Mangrove Forest Village”. Ape yang ada kat sana? aku pun tak tau..nanti kite explore k..

Jumpa lagi selepas ni..

Adios,
Han

1 comments:

Addina Grande said...
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com