You Are Reading

6

Part 1- Ride Koh Samui-Hat Yai

TayarGolek.Com Sunday, August 7, 2011 , , ,

Yooosssshhhh..!

Salam sejahtera..Salam Ramadhan Al-Mubarak..

 

Sambungan stori kali ini adalah coretan serba-sedikit di hari ke-3 dalam siri Ride ke Koh Samui pada 23 Jul 2011 yang lalu. Ride hari ni akan bermula di Koh Samui, kemudian kitorg akan menyeberangi lautan dgn menaiki feri ke Don Sak. Selepas itu kitorg akan ke Hat Yai dengan menggunakan laluan atau route yang sama seperti di hari pertama iaitu Don Sak-Nakkhon Si Thammarat-Phattalung-Songkhla-Hat Yai.

 

image

Route: Koh Samui-Don Sak-Nakkhon Si Thammarat-Phattalung-Hat Yai : 380KM

 

Sedikit perbincangan dimalam hari sebelum ride keesokkan harinya(hari ni ler)..

 

Griffin: “so..mcm mane plan kite esok? pukul berape nak breakfast & on the bike?”

Aku bg chance kat Hasnul & Nuar bg cadangan..

Nuar : Sambil menggerakkan skit kepalanya “aku no hal…aku folo jer. Mana2 pun OK!

hahaha…aku dh agak dah jawapannye sure mcm tu punyer..adehh! lawak la ko bang..

 

Hasnul : “ Mungkin blh breakfast awal skit..blh gerak awal..

Aku(Han): “ Ok mcm ni..kite breakfast pukul 7.00..pastu tayargolek pukul 8.00 on the dot. Ok?

Griffin: “ Thai time ke Malaysia time..?

Aku(Han): “ Thai time..

Griffin: “Kalo mcm tu..ok. Kite jumpa esok pagi. Lagi pun distance dlm 350KM jer..tak perlu rushing

 

masing-masing semua Ok..!

 

Macam tu ler bincang2 kitorg mlm tadi.

 

~Breakfast~

So pagi ni, tepat jam 7.00pagi semua dah ready..semua dh turun breakfast.

 IMG_5576

Mcm semalam..Hasnul tetap org pertama sampai..hehe. Breakfast kali ni kene belasah kenyang2 skit. Tak kire lah kenyang makan roti ker..makan bubur ker..kenyang air jer ke..sebab kitorg akan skip lunch nnti masa on the way ke Hat Yai. Semua target nak lunch kat Hat Yat. Lunch kat Hat Yai tuu..! hehe

 IMG_5577

“Makan roti lagi laaa aku jawabnya..”

 

 

IMG_5579

Pagi tu..kitorg ler yang paling awal turun breakfast. Pelancong atau pengunjung yg lain tak nampak lagi kelibatnya..

 

Lebih kurang 30 minit masa yang kitorg amik utk breakfast. Lepas tu check-out hotel..urusan check-out plak tak amik masa lama. Tak sampai 10saat pun. Just datang ke reception..dan pulang balik kunci bilik hotel. That’s all..

 

IMG_5580

Time ni korg boleh nampak ler..sape yg keluarkan tenaga lebih dipagi hari..hhahaha. Takpe..masa panjang lagi. Sempat ler si Nuar tu nak “ikat2 beg”..nak “spray2 rantai”..kehkehkeh. Jgn marah bro..puasa niii… :P

 

So mcm mana dgn cuaca hari ni?

Cuaca pagi ni agak lain maciam skit ler..mendung2. Masa breakfast, kitorg boleh nampak disebalik pulau tu dh nampak awan nano gelap. Boleh dikatakan mcm HARIMAUJAN..

Harap2 ler tak ujan beb! sebab aku sungguh2 nak amik gambiran ‘on the bike’ ni sambil2 capture gambiran keliling pulau. Tapi..tengok la keadaannya mcm mana..

 

 IMG_5581

Barang semua dh siap masuk box. Santai-santaikan diri ler..sambil2 gambiran. Saja nak abiskan filem.. :P

 IMG_5583

Now..we’re ready to move. Sempat lagi layan gambiran..hehe. Kenangan ni beb..!

 IMG_5584

Kali ni bergambiran dgn riding gear. Aku mintak ubah posisi motor betul2 berhadapan pintu masuk ‘BEACHCOMBER’.

 

Alrite..jam kat tangan aku dh hampir sgt pukul 08:00. Masa untuk memulakan perjalanan ke destinasi seterusnya hari ni. 350Km tak termasuk 30KM laluan dari sini ke Jeti. Harap sempat sampai di jeti sebelum pukul 09:00 sebab kitorg dijangkakan akan menaiki feri pukul 09:00 pagi nanti.

 

IMG_5585

Aksi demi aksi rider dirakam..agar kenangan bersama ride tidak akan dilupakan..

 

 IMG_5586

Nuar..siap!

 

 

IMG_5587

Griffin – ready..!

 

 IMG_5588

Hasnul – siap tenggek atas moto dah..!

 

IMG_5589

Aku? ..motor siap..aku pun dah ready. Camera pun dh gantung..

 

Let’s tayargolek my frens..!

tepat jam 08:00..group tour pagi ni mula menggolekkan tayar masing-masing..

IMG_5590

Griffin & Hasnul..mula tayargolek..

 

IMG_5591

..diikuti oleh Nuar..dan last skali aku plak..

 

 IMG_5592

Keadaan Chaweng Road lengang betul. Jauh berbeza suasananya berbanding petang & malam..

 

 IMG_5593

..tapi ade gak pagi2 lagi dah mula bawak motor..

 

Suasana tenang..jalan yg lengang serba sedikit membantu kelancaran perjalanan kitorg..tggl satu lagi jer yg kitorg harap jgn berlaku…..hujan!

 IMG_5594

setengah tempat mcm baru lepas hujan..kesan jalan yang basah memang jelas nampak dari pandangan mata kasar. ecehh..! ayat gua mcm tak boleh blahh ler..hahaha.

 

 IMG_5595 IMG_5596

Kira-kira 10-15 minit diatas jalan..baru ler nampak mcm busy skit. skit la..tapi takde hal..masih lagi lancar perjalanan kitorg..

 

Tiba-tiba….

setitik demi setitik air hujan mula kene visor helmet pulpes aku ni. Tu ler..sape ler kite nak melawan takdir..kalo nak hujan..hujan gak ler kan.

Aku mcm dh get ready..kalo hujan aku silang jer camera ni kat bahagian belakang aku.

 IMG_5598

Tapi mcm takut gak tetiba hujan lebat mcm hari pertama tu. So, Griffin bagi signal utk stop jap..bg chance aku utk simpan camera. Thanks la bro..very understanding ler!

p/s: sempat lagi tu amik gambiran time ni..hehehe. Every moment is story maa..:D

 

@ Jeti

Hampir 45minit jugak kitorg nak sampai sini untuk jarak 30KM. Phiewww!!

IMG_5599

Masa untuk membeli ticket feri. Harga tetap sama = 250 Baht

 

 IMG_5600

..jom..jom..! kitorg ada 10 minit jer lagi sebelum feri pukul 09:00 berlepas..

 

 IMG_5601

Pemeriksaan untuk ticket. Time ni Hasnul pegang semua ticket kitorg. Hilang satu cukup ler..masalah beso baii!

 

 IMG_5602

Semua settle!

 

IMG_5604

Jalan basah..mula bergerak perlahan2 menuju ke feri.

 IMG_5605

Baru lepas hujan beb kat sini. So far cuaca dah mula terang walaupun awan nano mendung tu skit-skit masih ada..

 

 IMG_5606

..satu demi satu dah selamat mendarat di dalam feri..ceh! mendarat tuuu..

 

 IMG_5607

Merasakan motor kitorg kene air hujan Koh Samui..hahaha.

 

Sekarang kitorg dah pun berada didalam feri. Time ni ape yang korng boleh nampak, crew2 feri tengah sibuk memasang ‘seal’ kat semua kenderaan termasuk motor kitorg sebagai langkah berjaga-jaga.

 

 IMG_5608

memasang ‘seal’ untuk mengelakkan motor bergerak ataupun tumbang ke arah kanan.

 

 IMG_5609

..yang ni cara utk motor versys punye..

 

IMG_5610

semua dh siap..

 

 IMG_5611

Gambiran solo Red Versys..

 

IMG_5613

View dari tingkat atas -  kalo dihari pertama (malam) penuh dgn kenderaan2 lain..tapi pagi ni byk lagi ruang2 kosong. Crew2 pun lepak ler skit dok..?

 

 IMG_5618

ehh! ini suda terbalik..adaka WELCOME TO KOH SAMUI? hehehe..masa datang sini “BON VOYAGE” plak kan?

 

 IMG_5615

view dari arah depan..

 

IMG_5619

Feri mula bergerak tepat jam 09:00..Errr! kipasgolek ke?? hahaha..semua nak sumbat golek..adehh! fenin aku..

 IMG_5625

persiapan terakhir sebelum berlepas..

IMG_5620

kenderaan didalam feri..

 

IMG_5614

Feri khas yang membawa penumpang jer – Seatran Ferry

 

Ok..feri dah pun bergerak. Jom ler kite lepak atas. 1 jam 30 minit lagi beb nak sampai Don Sak..apa mau bikin?

Jom..usahr2 skit gambiran dalam feri ni..

IMG_5621

Tempat duduk penumpang ‘open air’. Nak ‘air-cond’ kat dalam sana tu..siap ada TV lagi..

 

Kite naik atas lagi jom..! 3 tingkat semuanya..

IMG_5622

Kalo korang nak berjemur boleh ler lepak sini..

 

 IMG_5623

Serombong asap daaa..

 IMG_5624

ni port utk kapten kapal + sistem kawalan..

 

IMG_5628

Selamat tinggal Koh Samui..feri mula meninggalkan jeti Koh Samui..

 

 

IMG_5629

Cuaca masih mendung..

 

IMG_5630

Air laut agak tenang..

 

 

IMG_5651

Thailand..

 

IMG_5631

pulau2 kecil berhampiran dgn Koh Samui..

 

IMG_5632

Ni lah tempat kawalan feri..

 

IMG_5634

Semakin jauh..dan jauh..jumpa lagi eh! mungkin dtg bawak family plak esok2.. ;)

 

 

IMG_5635

Beso gak serombong kapal nih..

 

tu jer lah kot gambiran dari tingkat 3..aku nak turun balik ushar diorg nih. Mana ler tau kot2 sambung Zzzzz..

 

 IMG_5636

owhhh..tengah merehat2kan diri..

 

 IMG_5637

Sape2 nak terjun tiruk time ni boleh ler sarung pelampung ni. Free jer! kalo berani ler..haha

 

 

 IMG_5640

IMG_5642

Kalo ko tgk air ni..nampak sangat ler feri ni tak laju. Tapi laju2 pun nak pegi mana la sangat kan?? 

 

Candid..!

IMG_5641

Griffin tgh layan perasaan tuu..jgn kacau! hikhik

 

 

IMG_5643 

aku pun nak layan gak ler. skali-skala layan perasaan ok kot? hahaha..

 

IMG_5646

Errr!  no komen..

Dah hampir 30 minit feri ni bergerak..asyik berasap kosong jer lama-lama ‘kerak teking’ beb. Aku nak beli air jap.  Dalam feri ni ade kedai..kot2 kebulur blh ler cari ape2 yang patut sebagai penyambung nyawa.. :P

 

IMG_5654

Take a break with Nescafe jap..harga? 15baht. Srottt! srottt! minum nescafe nih!

p/s: pehhh! terliuq mak nok..time2 puase plak ler gambiran ni muncul..hahaha

 

Ok geng..jumpa lagi didaratan nanti eh. Kitorg nak amik angin sambil2 pekena nescafe tadi..fuhh! layannn.

Jangan ke mana-mana…tunggu sambungannya nanti.

Yooosshhhh..!

 

Adios,

Han

6 comments:

Alchemist said...

Fuuuhhhhhhhhhhhhhhhhhz,

Mmg layannnnnnnnnnn...part layan angin dalam feri tu...dh mcm org putus cinta lak..huahuahua..tp ape2 'red versys' dh brp kali nek feri ek..ape2 chowsin !

**Alchemist**

Unknown said...

1 jam 30 minit tu.. boleh layan taik mata dulu.. ambik stamina.. hehehehe...

Aku Budak Nerek said...

Han, naik feri tu sama prosedur macam naik Feri Penang tu ker? Maksud aku ambik tiket dan tunggu feri jer? Kalau kereta berapa baht?

TayarGolek.Com said...

Alchemist - haha..putus cinta takde maknanya..hahaha. Saje amik mood :P. Masuk ni dh 4 kali dah naik feri (Penang 2x..Koh Samui 2x). PAsni naik ape plak ntahh

TayarGolek.Com said...

Aku Budak Nerek - yup..mcm yg bro nmpk dlm gambiran tu. Beli tiket..pastu tunggu ler. Feri setiap 1 jam. Kereta tak pasti brp..blh check w/site dlm gambiran tu

TayarGolek.Com said...

Hasmizal - memang kepompom layan. Tapi kat luar tu panas skit (bhgn tengah). Tepi memang syiok..angin laut kuat. Tapi port semua dah kene conquer daaaaaaa...

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com