You Are Reading

21

Ducati Monster 795 ‘Live’

TayarGolek.Com Tuesday, February 21, 2012
Yoooossshhhh…!!
Salam beb..

Short entry jer kali ni. Sebelum aku tulis panjang lebar pasal ride “Monster 795 meratah Karak”..Aku nak belanjer skit gambiran Ducati Monster 795 secara ‘Live’ hari ni.


Baru-baru ni salah sorang member opis aku baru je lega sebab penantian Ducati Monster 795 yang di ‘booking’ sejak Dec 2011 berakhir. So gambiran yang aku amik ni adalah ehsan dari Bro Decoy.

DSCN0158 
Rupa + bentuk dari sisi.


DSCN0159 
Rupa + bentuk dari sini.

Dikesempatan yang ada sebelum ride “Monster 795 meratah Karak” aku ade try duduk kat motor ni..try duduk jer walaupun tuan punyer motor berkali2 bagi kunci suruh bawak + test. Tapi..aku takde ler nak membawak nyerrr..hehehe. Setakat pusing2 situ aku tak mau ler. Kalo dia kata test bawak kat Karak..aku ‘ON’…hahaha.

So aku share skit(skit jer) info pasal motor ni:

Rupa & Bentuk:
- Mcm biasa..Ducati Monster ada rupa & bentuknye yang tersendiri dgn kelasnya tersendiri. Memey meleleh..sesuai dgn kategorinya yang ‘naked’.

Saiz & Berat:
- Sizenya aku boleh anggap ‘sangat cute’. Kalo badan penunggang motor ni tak terlalu besar..memey ‘ngam’. Dengan beratnya ‘Dry Weight’ 167KG..ni dah dikategorikan motor ‘ringan’. Tapi handling rata2 kata ‘TERBAIK’.

Ketinggian:
- Tidak terlalu tinggi. Amat sesuai dengan mereka yang ketinggiannya >160cm and <170cm. Memey tahap selesa apa bile meletakkan ke dua2 kaki ditanah.

Posisi duduk:
- Posisi tunggangan agak membongkok skit sebab ‘handle bar’ agak rendah..tapi inilah gaya ‘naked’..gaya ‘street fighter’.

Bunyi:
- Boleh menggegar jiwa..hahaha. Tu standard lah bunyi Ducati memey boleh kenal.

Klac(Clutch):
- Bukan ‘Dry Clutch’..tapi ‘Wet Clutch’.

Saiz tayar:
- 160/60/17(belakang) 120/60/17 (Depan).

Sistem Break:
- Brembo..memey sure cengkaman breaknya adalah terBAIK.

Cruising/Max Speed:
- Yang ni kene tunggu pengguna Ducati Monster 795 komen..hehe

Service:
- Aku rasa info pasal kos service “Ducati Monster 795 ” ramai yang nak tau. Mengikut kata2 manis Bro Decoy (lepas ni femes ler), kos service takde ler mahal sangat. Kos 1st service baru2 ni hanya RM190. Hmmm…takde ler tinggi sangat mcm yang digembar-gemburkan sebelum ni. Kire lebih kurang jer dgn motor Jepun (2 cylinder).

Harga:
- Harga basic: RM59,000+
- Harga OTR : RM62,000+

 Ni Harga yang Naza quot:




Nanti ler..ade timing cun..aku  nak test gak motor ni..hehehe.
So..macam mana? Jadik tukar motor??
Cabuuuuuuuuuuttt..!!


Adios,
Han

21 comments:

decoy said...

salam,

bro han, TQ TQ..femes jap aku.. ok ni info detail mengenai OTR price NAZA

http://motomalaya.net/blog/wp-content/uploads/2011/10/ducati-monster-795-malaysia-price-640x480.jpg

decoy said...

cruising speed 120-130 je.. top speed tak try lagi sebab tak habis pantang lagi..tungguuu

bo said...

huh

mmg seksi spt yg digembar gemburkan

wa caya sama lu

bonifx

TayarGolek.Com said...

decoy - walawwww..owner ini motor sudaa comment. Tq bro! Tapi ye ke cruising 130kmj? ke...130mph? LOL

TayarGolek.Com said...

bo - bukan seksi lagi bro..dah 'naked' dah tuu..hahaha

sepol like this said...

minat tp............. $$$$

TayarGolek.Com said...

Sepol - pelan2 bro..ade $$$ baru sambar :)

sepol like this said...

Han, gua mmg layan ko nye blog.... xde ape nk wat kat opis...ni lah facebook aku.... tp semua da baca...da xtau nk baca ape lg... LOL

mang said...

ducati monster 795 buatan thailand ni tak tahan lah. saya dapat accident elak lorry buat u turn...jatuh sendiri sebelom berlanggar dah putus dua kat triple joint. tak guna buang duit beli monster ni.

mang said...

ducati monster 795 buatan thailand ni tak tahan lah. saya dapat accident elak lorry buat u turn...jatuh sendiri sebelom berlanggar dah putus dua kat triple joint. tak guna buang duit beli monster ni.

Kokoro No Tomo said...

saya dgr ada cerita pasal ducati yg rapuh sgt tue. bila dgr cerita kwn2 , jd takut nk beli ducati. so skrg bie nk ambik z750 lah pulak

Kokoro No Tomo said...

saya dgr ada cerita pasal ducati yg rapuh sgt tue. bila dgr cerita kwn2 , jd takut nk beli ducati. so skrg bie nk ambik z750 lah pulak

Abdul Wafi said...

Ini moto ad ok ke bro???

Abdul Wafi said...

Ngah berkire2 nk sambar sebijik

Abdul Wafi said...

Ini moto ad ok ke bro???

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
John Labu said...

salam bro..kalau gaji RM2,500.00 boleh pakai ker moto ducati monster nih?

TayarGolek.Com said...

John Labu - susah nak cakap bro..takut nanti sakit bila nak buat maintenance + accesories + tukau tayar + renew r/tax insurance. Buat kire2 dulu bajet vs expenses ye..

Fortress said...

bro...buat la review psal triumph bikes...street triple ke...

Fortress said...

bro...sy pn ade kawan yg guna monster 795... die pernah cerita kt sy psal expenses untuk maintenance raksaksa rakus 795 ni...rasanya RM190 tu kne detailkan...sebab cam lain sgt jek.... hehe...

Fortress said...

Salam semua,tumpang iklan ...
Saya nak let go Monster 795 saya model/register 2012. Mileage 12,+++..
Accessories seperti yang dinyatakan..
1. Slip-on Titanium AKRAPOVIC exhaust.
2. Evotech frame slider.
3. Evotech fron & rear slider.
4. Powerbronze carbon kevlar rear hugger.
5. Italia10 carbon fibre rear sear cover.
6. Original Ducati bikini fairing dan lain-lain...(benda kecik semua ada)

Sepenuhnya WEEKEND bike. Motor dalam kondisi TIP-TOP. Purchase at NAZA and full service history at NAZA. Still under WARRANTY.

Harga terbaik : RM 54,500.00

Moto can view at PUTRAJAYA and CYBERJAYA. Call me directly at 012-7494445 or 03-88885998

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com