You Are Reading

6

Ride Makan @ Nasi Baryani Batu Pahat

TayarGolek.Com Tuesday, April 17, 2012

Yoooosshhhhh…!!

 

Salam Sejahtera semua..harap semua sihat.

 

1st thing..mohon maaf sebab agak lama tak ber ‘hupdate’ cerita pasal ride. banyak pulak hal nak kene setel. Ape2 pun..aku ucapan Terima Kasih sebab kesudian membelek TayarGolek.Com setiap hari. Average setiap hari > 300 uniq IP menjengah masuk ke sini. Mekaseyyyyy..!

 

Berbalik pada citer ride minggu lepas ke Batu Pahat. Ride ni memey aku takde plan ape2 untuk invite sape2 sebab ride untuk makan beb! haha..tetiba plak aku nak makan Nasi Baryani Mohd. Shah Batu Pahat. Tak sangka plak ada yang nak follow..maka terjadi ler satu ride makan2..! Burrppp..!

 

Kalo ikut plan asal..aku nak ride solo2 jer..al-maklum bulan ni timing keje kena on weekend. So memey melepas ler mana2 ride yang kawan2 organize pada hari Sabtu atau Ahad. Jadi, rakan2 yang join hari tu yang kebetulannye Cuti Umumu sempena Hari Pertabalan Agong..aku ride ke Bee Pee bersama 4 org lagi rakan iaitu Faiz, Akid, Snooke & Donn. So total 5 buah motor..

 

Jom..kite tayargolek ke Batu Pahat, Johor.

 

image

Ini adalah laluan kitorg ke BP. Dari Setia Alam – R&R Seremban – Tol Tangkak – Muar – Semerah – Batu Pahat – Parit Sulong – Bakri – Muar – Tol Tangkak – Setia Alam. Total Distance kire2 530KM jer.

 

RV utama aku set di R&R Seremban..tapi diorg yang join ni semua geng2 sebelah Shah Alam. So kitorg set 1st RV di Caltex USJ-Hicom pukul 8.45 pagi.

 

@ Caltex USJ-Hicom.

 

Cuaca pagi tu 50-50 beb..antara nak hujan atau memey hujan. Jawapannye adalah “memey hujan”..haha. Belum ape2 lagi dah kene hujan masa ngam2 sampai di Tol Setia Alam. Tapi ride tetap ride..hujan tetap kene redah ;)

So Faiz akan tunggu aku kat Tol Setia Alam..

 

IMG_7854

Sampai di Caltex USJ-Hicom..e’elehhhh!! clear beb! kering sekering ikan kering. Tak hujan pun kat situ. Snooke & Akid dah sampai lebih awal..tapi kitorg ber-3 kantoi kene hujan. Snooke selamat sebab dia gerak awal.. :P

 

 

IMG_7855

Aku dah suruh diorg laluu tepi jalan..tapi korang degil lalu tengah jalan..kan dah basah!!” kata Snooke dengan gaya bangga sebab tak ene hujan :P

 

 IMG_7856

Titisan air hujan..

 

 IMG_7858

Ape lagi ler diorg sembang..kang baik2 tak ujan bertukau plak ujan ooit! Jom ler ‘chaltae’..!

 

Semua dah ada..5 buah motor kesemuanya (3 VERSYS dan 2 ER6). Kire-kire pukul 9.00 pagi, rasanye sesuai banget ler untuk kitorg start tayargolek.

 

Lepas ni kemana? Aku bagitau diorg akan stop di R&R Seremban..mana ler tau kot2 ade geng yang tetiba tunggu sana. So..kite ke R&R Seremban ler.

 

 

Tayargolek time..!!

 

Perjalanan pagi tu agak rileks..aku siang2 bgtau diorg “kalo korang nak laju..silakan. Aku tetap dengan cara aku..slow and steady sambil2 amik gambiran..”.

DSCN1056

Jalan menuju ke  PLUS highway selepas exit KLIA. Jalan basah..lepas hujan la ni.

 

Memey diorg ni laju baiii..!  pantang bagi aku bagi signal suruh jalan dulu..terus hilang dari pandangan..hehe

 

 

DSCN1060

Slow2 aku layan RED VERSYS pun..last2 jumpa balik diorg masa di corner exit dari ELITE ke PLUS.

 

 DSCN1061

Ini ler aksi diorg semasa on the bike.

 

 DSCN1062

Tengok tu..! Awan Nano tuuuu..! Aisshhh..ni yang 50-50 nak on camera ni..

 

 

 

DSCN1063

Akid tengah layan perasaan sorang2 dia jer..haha

 

 

..dah pun sampai R&R Seremban..

 

DSCN1064

Exit ke R&R Seremban..500M je lagi

 

 

 

DSCN1066

So far keadaan jalan dari USJ-Hicom ke R&R Seremban lancar. Tak banyak kenderaan pagi tu..

 

 

 DSCN1067

OK..masa untuk bagi sarapan pagi kat RED VERSYS. Malas nak isi awal2 sebab ada half tank lagi. Kat sini topup RM20.

 

 DSCN1068

Lepas siap isi minyak..stop jap kat sini. Tak lama lebih kurang 5 minit jer.

 

 DSCN1069

Kuda2 besi yang bakal memerah kudrat ke Batu Pahat kejap je lagi. Aiiii..nasi baryani BP punye pasal ooooi..!

 

 

 DSCN1070

Motor dah ready..minyak semua dah full tank. Aku je yang lapo..haha. Bekfes pun ringan2 jer..sebab nak bagi space untuk Nasi Baryani nanti..huhu. Terliur gua siutt..!

 

 DSCN1071

Last gambiran di R&R Seremban. Sekali lagi aku “..bgtau..korang nak laju, silakan. Kite akan exit di Tol Tangkak..”.

Kenapa..Tol Tangkak? Tol Pagoh lagi dekat kan?

…..ehhh! suke hati aku ler! hahaha

 

Lebih kurang pukul 9.40 pagi..kitorg start tayargolek. Perjalanan ke Tol Tangkak..aku tak amik sebarang gambiran..sebab takut tetiba hujan. Malas ler nak berhenti. Lagi pun highway jer..takde ape sangat pun.. :D

 

 

@ Tol Tangkak, Johor.

 

Dari awal sampai ke Tangkak..aku ride sorang2..hahahampehh! diorg berdesup wooo..! Takpe..aku no hal. Ikut style masing2.. ;)

 

 IMG_7867

Selamat Datang ke Daerah Ledang.

 

p/s: Lupe aku nak bagi tau..gambiran kali ni aku menggunakan khidmat G11 aku..hehe. Alaaa..kes camera ‘Kong’ masa cross Sungai Mekong tuu. Ntah mcm mana malam sebelum ride aku dok try itu ini..last2 lense tu bleh masuk balik. huhu..selamat duit aku!

 

 

IMG_7860

10.45 pagi – kitorg ..eh aku sampai dah di Tol Tangkak. Diorg sampai lagi awal kot?? hehe. Tak hujan pun sepanjang perjalanan. Cuaca pun mendung2 jer..memey terbaik ler cuaca mcm ni kalo ride.

 

 

 

IMG_7861

Cantik tersusun di tepi jalan..setiap kenderaan yang lalu memey sure ushar motor kitorg. Cehh..! perasan la sangat..!

 

 

 IMG_7862

Snooke tengah ditemuramah oleh seorang Uncle yang berminat dengan motor berkuasa tinggi. Sempat jugak aku bersembang dengan Uncle tu yang cukup friendly.

Uncle tu kata “ saya pun aaa dulu ada naik moto juga. Ituu ‘laider’ (rider)..dulu jam saya punya moto aaa ‘al ek jek’ (RXZ)..”. Sah kaki Superman uncle ni..sungkit gear pakai tangan..hehe

Anak bongsu Uncle tu pun cun gak..ahahaaaaiiit..!!! Selingan jer laaaaaa…apadaaaaa..! LOL

 

IMG_7863

Lepas ni kitorg akan amik simpang ke kiri. Next time boleh ler ke kanan pulak..mandi mande di Gunung Ledang :)

 

 IMG_7864

Motor kitorg di Tol Tangkak. Kat sini pun cuaca agak mendung2 manje gak. Tapi macam mana pun nanti..aku tetap ON camera.

 

Bile lepak kat sini..pekene sebatang, teringat dulu-dulu masa balik kampung. Memey sini ler laluan pergi atau balik. Bertahun dah beb..tak lalu tol ni.

Err..ni Kembara Mengejar Sejarah jugak ke nih?? ahakss

 

 IMG_7865

Bagi chance diorg rehat cukup2..lepas ni memey takde stop2 nyehh. Shoot terus ke Batu Pahat.

 

 

 

IMG_7866

Macam betul2 letih jer si Akid tuu..?

 

Ok la beb, aku bg peluang diorg untuk tarik nafas panjang2..kasi rehat cukup2.

Apa yang aku plan..nanti akan ikut jalan ke Bakri – Air Hitam – Parit Sulong – Simpang Lima – Peserai Batu Pahat. So far diorg..OK jer! Sebab..diorg pun tak tau jalan. Nampak gayanye..aku ler kene lepak depan! aduss.. :)

 

Tunggu sambungan nye nanti eh..! Tunggu ler…tak abis lagi berasap ni..kekeke

 

Adios,

-Han-

6 comments:

un-dark87 said...

yosh....best tuhhh mkn nc beriani beepeee....

Aku Budak Nerek said...

Han, selain nasik briyani, aku kekadang layan asam pedas Parit Jawa. Tukar selera. Kekadang balun briyani, bungkus asam pedas. Kikiki...

credit2u said...

Lama dah x pekena Nasi Bryani sana, Harini jugak p cari Bariani Gam, tp kat Shah ALam..

akid said...

hoho...bukan penat bro....tapi lapoo.....heheh

Papa-NtiQ said...

wow cantik motor...cakap pasal nasi beriani md shah saya baru je pegi makan kat sana weekend lepas. Pics pun dah upload kat blog saya tadi www.blogmakanbest.blogspot.com
Senang2 tu singgah la ye blog saya topik pasal makan, makan dan makan 100% tak de topik lain hehe.
Kalau sudi follow yer blog saya TQ TQ TQ

Rez said...

Han,
Aku bercadang nak bawak er6-f group (fMOG) gi air terjun Sagil ... ko rasa OK tak ride ke situ?

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com