You Are Reading

4

Ride Makan @ Nasi Baryani Batu Pahat - Finale

TayarGolek.Com Thursday, April 19, 2012

Yooosshhh..!

Salam Sejahtera.

 

Hari ni terdelay skit nak publish atas sebab2 yang tak dapek den nak elakkan.

 

Final entry untuk stori Ride Makan @ Nasi Baryani Batu Pahat. Lepas ni kot2 ade Ride Makan 2 pulak..mane ler tau kan? :D

Berbalik pada sambungan yang lepas..aku dapat jugak jumpa member lama..member dari kecik sampai le ke laa ni. Walaupun masa tak begitu mengizinkan untuk sembang panjang2, tp cukup la kot..as long dapat jumpa..jadik la. Tapi tu laa..diorg baru bagtau kat BP ni ade satu kedai jual mee, diorg panggil “MEE RACUN”. Perghhh..!! Kepompom kene keracunan..

Blh try esok..esok.. :D

 

Sorang lagi aku lupa bgtau..bro Jacknab, rakan ER6 dari BP dulu pun sempat singgah sini. Kebetulan pulak mamat tu dari KL sebenarnye. Alang2..dia terus shoot ke sini. Dengar citer dia dah upgrade?? motor ape?? Nanti kite tau jawapannye..

 

Diam tak diam masa dah pukul 1.30 ptg..aiishh cepat betul masa berlalu nih. Kirenye kitorg lepak sini adelah dalam 1 jam 30 min.

 

 

IMG_7913

Muke puashati..perut dah kenyang + sendawa pun bau kambin. So masa untuk meninggal…kan kawasan ni. Kene gerak balik KL seawal yang mungkin sebab diorg esok keje..hehe..aku OFF ;). Takde laa..tu bukan alasan kukuh..yang sebeno nye takut nasi baryani yang kitorg tapau berbungkus2 tu kang sejuk..hehe

 

Kawan2 yang KIRIM nasi baryani BP  tapi guna AIR LIUR jer..mintak mahap la yer!! takde nasi baryani utk korang..kehkehkeh

 

 

 IMG_7914

Lepas ni bile lagi dapat jumpa daa…GG ko datang Shah Alam kasi roger gua. Jacknab (2 dari kiri), awek lu kat Setia Alam jer..kasi roger gua nanti.

 

 

IMG_7915

aduhhhh..! beratnye  nak bawak motor balik”..sah diorg ni semua over dose! Eh..nasi baryani pun blh over dose ke?? LOL . Ini ler masalah nye kalo organise ride makan..mata ni sure mengantuk nanti!

 

 

 IMG_7916

Masing2 bersiap dgn riding gear sebelum tayargolek..

 

p/s: ade yang bertanya “riding gear” tu ape? – maksudnya semua kelengkapan riding dari riding boot, riding pants, riding jacket, glove dan helmet.

 

 

 

IMG_7917

Wohoooooo…!! motor baru baiii..! ini lah jawapan persoalan tadi. Z1000SX hak milik terbaru bro Jacknab BP. Kehilangan seorang lagi owner ER6..

 

 

 IMG_7918

Riding gear 90% dah ready..tapi masalah nak adjust Nasi Baryani ‘tapau’ tadi tu punca “delay” segala..

 

 

 

 IMG_7919

RED VERSYS dah ready untuk perjalanan balik ke KL..

 

Sebelum aku pakai helmet..gambiran skit!

 

 IMG_7921

Gambiran kenangan aku (Han) & GG..setelah beberapa tahun tak jumpa. InsyaAllah.jumpa lagi dilain hari beb.

 

 

 

IMG_7922

nak gerak dah..tunggu diorg semua ready then go..!

 

 

 IMG_7923

Masing2 amik position. So sapa nak jadik Lead plak nih???

 

 

IMG_7924

Kasi reverse motor dulu..macam tak larat jer aku nampak? kekeke. Perut penuh kot?

 

 

 

IMG_7925

Ok lah..semua dah ready. Masa untuk tayargolek balik ke KL..

 

Kalo korang masih ingat di episod pertama, aku tukar plan guna laluan Semerah – Batu Pahat. Lepas ni aku akan bawak diorg melalui Simpang Lima – Parit Sulong – Air Hitam – Bakri – Muar.

 

Kali ni kitorg ber-6 sebab Jacknab_BP akan follow sampai Parit Sulong.

Kenapa? aku akan bgtau sekejap jer lagi..

 

 

 IMG_7927

Isi minyak jap..RED VERSYS je isi minyak..saja topup bg penuh. Diorg tak isi pun..eleh! kerek..! :P

 

 

Lepas isi minyak RM20, kitorg start tayargolek memasuki Simpang Lima menuju ke Parit Sulong.

 

IMG_7928

Ini ler jalan dari Simpang Lima..satu ketika dulu aku pernah berbasikal dgn kawan2 sekolah sampai town BP dari Air Hitam - Parit Sulong. Letihhhhhh..!

 

 

 

 IMG_7930

Kawasan jalan kampung..agak sunyi. Time ni mata aku dok ushar kiri-kanan..cuba ingat balik apa kelainan yang ada.

 

 

 

IMG_7931

..Kawasan Perindustrian Sri Sulong.

 

Perlahan-lahan aku bawak motor..diorg kat belakang pun nampak enjoy. Tapi tak tau ler kalo diorg ni sebenarnye tengah maki aku sebab bawak slow ..hahahaha. Jgn mare..gurauan semata2.

 

 

 IMG_7932

Cuaca yang baik petang tu..harap cerah sampai ke KL nanti..

 

 IMG_7933

Ushar skit diorg kat belakang jap..mana ler tau tgh menyembang ke. Tu diaa..relex2 ajer

 

Beberapa minit perjalanan..tetiba aku stop di satu tempat..

 

@ SMK Dato’ Sulaiman, Parit Sulong (dulu SM Dato’ Sulaiman)

Ini ler tujuannye aku ikut sini masa balik. Sebab perut dah kenyang..sure diorg tak kesah nye nak lepak 10minit ke..15minit ke kat sini.

 

IMG_7937

Inilah sekolah lama aku..hehehe. Nampak ade perubahan skit dari pandangan mata kasar aku ler.. :)

 

 

 

IMG_7934 

Sebagai Kenangan..RED VERSYS bergambiran didepan SMK Dato’ Sulaiman, Parit Sulong.

 

 

 

IMG_7935

Diorang pun tumpang gambiran jap. Semua terpinga-pinga nape aku berhenti sini..hehe

 

Donn : “ ni dulu sekolah ko ke ni?

Aku (Han) : “ha’aaa..ni ler sekolah aku beb..

Donn : “ owhh..patut ko tau jalan sini. Ni kire Kembara Mengejar Sejarah jugak la ni..hahaha

Aku (Han) : “ lebih kurang laa..tp ni Kembara Mengejar Sejarah yang tak official..haha

Snooke : “ Han..! satu..!

Aku (Han) : “satu?? ape nyerrr satu..? awek nombor satu?..” huhu

 

IMG_7938

Snooke : “..gambo laaa..hehehe

Aku (Han) : “..owhhh..cakap kene terang bro.. LOL

Aiiisehhh! ni ler hasil gambiran time ni..dan dan tu je Akid tetiba enterprem

 

 

OK kali ni sure jadik..

IMG_7939

Nahhh..! weiii..apesal ko wat muka macam tu baiii..! pelik dowh..kkekekeke

 

Lain pulak halnye dengan motor Faiz nih..ape kes?

IMG_7936   Ape cer ni??

Faiz :  “Tayar aku tetiba mcm kurang angin ler..nak kene isi angin jap. Ada petrol pump kat sini?

Aku (Han) : “eiiii Kemon laaa..ni Parit Sulong laaa bukan kawasan solok..ade byk stesen minyak dekat2 sini..huhuhu” saja UP skit org Parit Sulong ;)

Faiz : “..kite singgah mana2 stesen minyak dulu..ok?

Aku (Han) : “..ok no hal..jom aku bawak..

 

Tapi sebelum tu..

smds

Gambiran ler skit..alaaaa muka aku mana ade sgt pun..kang banyak sangat muka aku korang nanti meyampah..hehehe. Bergambiran bersama RED VERSYS di depan pintu masuk SMK Dato’ Sulaiman, Parit Sulong..

 

Tayargolek time..!

 

IMG_7940

Meneruskan tayargolek..sehingga ke satu simpang ke Pekan Parit Sulong.

 

 

 IMG_7941

Tunggu sat sementara lampu traffic light ni kaler merah..

 

 

 IMG_7942

Kitorg akan ke Pekan Parit Sulong jap untuk cari stesen minyak.

 

 

 

IMG_7944

Time ni Faiz menjalanan tugas untuk motornye. Isi ler berapa pun..

 

 IMG_7945

Sambil2 tu aku capture Z1000SX ni jap. Sempat gak ler sembang2 lagi dgn Jacknab_BP.

Aku (Han) : “ rumah ko kat ne beb?”

Jacknab :  “ rumah aku kat Taman Bintang jer..”

Aku (Han) : “Laaa..ko duduk situ? mati2 aku ingat ko stay BP..” yer laa..Parit Sulong pun daerah BP gak..aduiyaiii!

Jacknab :  “..takde bro..dekat2 sini jer. Aku pun sekolah kat SMDS gak..

Aku (Han) : “laaa…hahaha. Kire ko kenal ler dengan…(byk ler pulak nak sebut kawan2 lama)..

Jacknab :  “..mana nye tak kenal..semua member satu taman beb..” heheh

 

Sembang punye sembang..tak sedar plak diorg dah siap..hehehe. Sori beb..! tak pasan ler..

 

tayargolek lagi..

 

IMG_7946

Lepas kire2 7 minit (ceh..mcm iyer jer) hehe..kitorg sambung tayargolek lagi.

 

 

IMG_7947

Aku kasi chance Jacknab jalan dulu..kene le bg hotmat kat orang sini

 

Lepas beberapa meter..kitorg mula meninggalkan bro Jacknab (Azhar) balik ke rumahnye.

 IMG_7949

Warong ni memey TOP dengan Lontong nye kalo bekfes. Depan ni skit kire2 100meter adalah simpang untuk ke Pagoh. Kalo nak ke KL melalui Pagoh..ini ler punca jalannya. Tapi..kitorg nak ikut Muar jugak..

 

 IMG_7950

Kedai Panjang (sebab dagu panjang) hehe – bengkel ni ler aku dulu selalu hantar motor cub.

 

 

 IMG_7951

Sekarang..kitorg mula memasuki Jalan Air Hitam.

 

 

 IMG_7952

Aku dapat rasanya..jalan ni semakin lengang. Tak mcm dulu-dulu..nape eh??

 

 IMG_7954

Sepanjang laluan jalan Air Hitam ni memey lurus jer. Kalo nak meroket memey syiok. Tapi kalo terlanggar ayam melintas ka..kucing melintas ke..jgn salahkan aku. Ni jalan kampung..so aku bawak dibawah had laju kebangsaan.

 

 IMG_7955

Walaupun jalan lurus..tapi ingat! Kawasan agak bumpy. Tu siang2 dah ada signboard “KAWASAN TIDAK RATA”.

 

 

 

IMG_7957

Sampai ler satu ketika…kini kitorg dah sampai kawasan Batu 18, Air Hitam. Betul kata GG, Masjid baru Batu 18..kini berwajah baru. Lama giler..aku tak lalu jalan ni.

 

  IMG_7959

Ni plak sekolah lama aku gak ni..tapi ni masa zaman2 hingusan ler..hehehe

 

ok..biarkan zaman dan kenangan tu berlalu. Fokus pada tunggangan..lepas ni banyak jalan corner-corner. Tapi corner nipis laa..

 

IMG_7960

Cuaca dah mula mendung lagi..alamakkk! mau aku simpan kamera ni kang. Tapi no hal lah..kalo betul2 hujan turun, aku stop jap.

 

 IMG_7961

Eh..lupe! ape kabarnye ler diorg kat belakang ni kan? tu ler suh lepak depan tak mauu.. :P

 

IMG_7965

ok laa..nampak steady lagi.

 

 IMG_7962 

Jalan kat depan tu dah mula berliku skit..aku rasa mcm nk “off camera” je..

 

 

 IMG_7966

 

Beberapa minit lepas tu..kitorg dah berada di kawasan Bakri, Muar. Start area ni memey banyak traffic light. Tu yang sengal skit. Takpe..aku saja bawak diorg ikut jalan lain..lepas tu seberang sungai ikut jambatan

 

 

 IMG_7968

Alhamdulillah..cuaca bertukar dah. Cerah pulak bile kat sini..

 

 

 IMG_7969

Aksi diorg masa tunggu traffic light merah..

 

 IMG_7970

Kalo korang perasan..simpang ni ler kitorg lalu masa ke Batu Pahat tadi. So jumpa balik kat sini..

 

 IMG_7971

Alrite…dah pun masuk Bandar Muar aka Bandar Maharani. Pekena Kopi 434 mcm syiokkk nih!! hehe..tapi ape kan daya, kene selamatkan Nasi Baryani yg kitorg tapau tadi ;)

 

 

IMG_7972

Semakin menghampiri bulatan pusat bandar..

 

 

 IMG_7974

Serba skit view di Bandar Muar. Aku capture gambiran ni masa stuck dgn lampu merah.

 

 IMG_7975

banyak bangunan lama yang masih kukuh berdiri..

 

 IMG_7976

View disebelah kanan..

Lampu hijau…tayargolek time lagi!

 

IMG_7977

Menyeberangi Sungai Muar menggunakan Jambatan Sultan Ismail.

 

 

 IMG_7978

Opppsss..!! salah lorong pulak aiih..hihihi.

 IMG_7979

Keadaan masa menyeberangi sungai..

 

 

 

IMG_7981 

Akid, Snooke & Donn je yang nampak aksi diorg time ni..

 

 

 

IMG_7982

OK..cun! baru le nampak semua. Ehhh..! tg Snooke tu beb…ADV Rider tuu..! LOL

 

Sebaik je selamat menyeberang Sungai Muar, kitorg singgah jap di Masjid Sultan Ismail, Muar

 

 

@ MASJID SULTAN ISMAIL, MUAR

 

IMG_7983

RED VERSYS di perkarangan Masjid Sultan Ismail, Muar

 

IMG_7984

..dan lagi..

 

 

  IMG_7986

Diorg masing2 sibuk dgn urusan gambiran motor masing2.

 

 IMG_7987

Dah setel gambiran..baru ler carik parking baik punyer..

 

 

IMG_7988

nak VIP ajer..sini mana boleh parking?? Tapi..takde sape2 pun kat sini..so parking je ler..

 

 

IMG_7989

side view lain pulak..banyak beno nak amik gambiran oiit! Biasalaaa..tayargolek kan?? hehe

 

 IMG_7990

Time bersantai..rehat2..luruskan urat2. Tapi kan..dari sini aku boleh nampak Snooke tgh buat ‘Live Update”..hehehe. Mcm tak biasa kan Snooke kannn..! :)

 

IMG_7993

Biar diorg lepak dulu..sementara tu aku nak masuk dulu..

 

 

Ok..jom ushar skit masjid ni..(layann gambiran je la yer)

IMG_7991

 

IMG_7992

 

IMG_7994

 

 IMG_7995 

 

 

IMG_7996

 

 

IMG_7997

 

 

IMG_7998

 

Dipendekkan cerita..selesai solat Zohor di Masjid Sultan Ismail, kitorg mulakan tayargolek ke KL kire2 pukul 3.30 ptg. Plan nak masuk Melaka + ikut jalan dalam..tp masa agak tak mengizinkan. So, kitorg ikut Tol Tangkak sekali lagi.

 

Camera siap2 aku simpan..so far perjalanan nanti adalah highway. Takde ape sangat kot nak amik gambiran. Gambiran diorg pun dah banyak dah..(komisyen aku mana ooit!).

 

Next stop -  R&R Dengkil.

 

@ R&R Dengkil.

Keluar je dari Tol Tangkak..aku bg signal kat diorg, sape2 nak laju..dipersilakan. So far aku & Snooke ride sama2. Tapi sampai satu masa..aku kene tinggal daaa dgn diorg semua. Fuhhh! laju diorg ni bawak motor..mau2 170kmj..hehehe. Aku santai2 130-140kmj jer..

 

Sampai la kat R&R Dengkil..ushar punye ushar diorg takde plak..! “ehhh..mana diorg ni..ke terus blah?

 

IMG_7999

So aku lepak ler dengan RED VERSYS..selepas 1 jam lebih diatas motor (non-stop Tangkak – R&R Dengkil).

 

 IMG_8000

Pekena air dulu..kerak teking beb!

 

Lepas 10 minit lepak sini..aku try ler sms Snooke “ korang tak stop kat R&R Dengkil ke?”.

Tak lama lepas dia dapat kol..rupenya diorg baru je sampai Dengkil. 

&(*(&@? aku pening jap..camne plak aku blh sampai dulu??

 

 IMG_8002

tudiaa..diorg baru sampai. Musykil aku nih..!

 

Sembang punya sembang..rupanya diorg stop jap kat R&R Seremban..isi minyak! Aduhhh..! mintak mahap la beb..aku betul2 tak teringat ler! aku ingatkan semua tank motor tadi 19L…! hehehe

 

 

IMG_8003

Antara posing yang memey tak boleh blahhhhh..!! haha. Perasan ayu konon..puihh! :P

 

IMG_8006

aku pun tak tau nak tulis ape ni..main petik jer.

 

 

 IMG_8005

Candid – sempat lagi Snooke layan tido!! Ape kata kita tolak motor depan skit..blah senyap2..amacam??? hehehe..

 

Antara dugaan kat sini..bile bukak side box jer..bau Baryani Kambing mencanak2 dia punye bau..! pergh..! lapo balik beb. So ape tunggu lagi..jom ler kite gerak, sambung makan Nasi Baryani kat rumah bersama family pulak.. :)

 

Alrite beb..inilah serba skit pengalaman ride ke Batu Pahat dalam siri RIDE MAKAN versi TayarGolek.Com yang aku dapat share buat semua pembaca. InsyaAllah..kalo ade RIDE MAKAN 2 nanti, boleh ler kite sama2 menggolekkan tayar motor masing.

 

Segala update..boleh check di FB page TAYARGOLEK.COM.

Sekian, jumpa lagi..di ride yang akan datang..

 

 

Adios,

-Han-

4 comments:

ex offc said...

lorr....org pt sulong upanyaa.......

Q said...
This comment has been removed by the author.
TayarGolek.Com said...

Q - hukalohh..! satu kapal :P

Anonymous said...

sblh masjid Muo ke-2 tu tmpt keja aku bro..

-fadzli-

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com