You Are Reading

1

Kembara Trans Borneo : Day 5 - Bintulu

TayarGolek.Com Saturday, July 5, 2014

Yooossshhhh..!
Salam Sejahtera.

Hari ni masuk hari ke-6 umat Islam berpuasa di bulan Ramadan..dan hari ni pulak masuk hari ke-5 stori de mori KEMBARA TRANS BORNEO versi TayarGolek.Com. Terima Kasih diucapkan kepada semua pembaca yang sudi menunggu dengan sabar untuk update stori seterusnya.

Ok..masuk hari ke-5, mcm yang aku bagitau entry sebelum ni..kitorg terpaksa skit 2 tempat untuk mengejar masa demi rancangan ke PONTIANAK, KALIMANTAN INDONESIA. Tak tau ler apa bakal berlaku nanti. Cuma yang mampu aku buat skg..berdoa banyak2 agar dipermudahkan urusan masuk ke Indonesia nanti.

Perjalananan hari ke-5 dianggarakan sejauh 400KM, kitorg akan mulakan tayargolek dari BANDAR SERI BEGAWAN, BRUNEI..kemudiannye masuk semula ke MALAYSIA ke MIRI, SARAWAK ..dan terus ke BINTULU.

Bagaimana keadaanye..cuacanya..semua tu aku akan stori dalam entry ini.

Tapi Sebelum tu..kite imbas kembali video (agak ringkas) di hari ke-3 KEMBARA TRANS BORNEO..tayargolek dari Kundasang - Tambunan - Penampang - Beaufort - Sipitang - Lawas.



 Video hari ke-3 KEMBARA TRANS BORNEO

Ok tak?..boleyyyy laaa..hahaha..

Jommm...sama2 kite mulakan stori de mori hari ke-5 KEMBARA TRANS BORNEO ke Bintulu, Sarawak.


Tarikh: 5 DISEMBER 2013
Lokasi : Bandar Seri Begawan, Brunei
Destinasi seterusnya: Bintulu, Sarawak


 Route hari ke-5 setelah kitorg buat sedikit perubahan.


Jommmmmmmmm..!


 Seketika di hotel, awal2 lagi Bor G bee dari geng PEMODA dah sampai hotel. Kitorg ingatkan diorg memain ler malam tadi bgtau esok akan ada Group PEMODA akan escort kitorg sampai masuk ke highway di Jerudong. Rupe2...diorg kotakan janji derr..fuhhh! Thorbaekk PEMODA..! Jutaan Terima Kasih kitorg ucapkan sebab kesanggupan escort kitorg demi semangat bikers..tak terbalas jasa kalian.


 Harley Davidson beb..! u don't play2 k... :). "This vehicle protected by PEMODA..!" ;)




 Kitorg tengah bersiap2 untuk meredah perjalanan pagi ni. Orang kata..fikiran kene kasi relax jap..tenang2...amik mood dulu. Baru le boleh bawak motor dengan tenang.

3 hari berturut2 setakat ni kene hujan..mcm dah lali pulaknye. Cuma riding gear ni ler..tak berapa nak kering sangat. Kengkadang sempat kering masa on the bike..tapi basah jua akhirnye..khekehkeh. Inilah dunia mengembara..semua tu kene atasi.

Satu lagi, kitorg diberitahu keadaan di Miri sedang banjir. Jadi, PEMODA advice suruh kitorg ikut jalan dalam sebab jalan dipesisir pantai (coastal road) tak boleh lalu. Nasib baik ada info awal..


 Alrite..semua dah ready. Amik gambiran jap...


 OK..tayargolek time..!! chaltaeeee..!!



 Tayargolek bermula..kitorg bakal meninggalkan negara Brunei. Satu hari penuh kitorg mengabiskan masa di Brunei. Banyak pengalaman yang kitorg dapat disamping rakan2 Bikers yang baru...




 Skg berada di tengah2 bandar BSB..nampak bangunan tu? Haa..semalam sempat gak singgah..


 Disalah satu traffic light..waktu pagi di BSB...oiiii jem pun tak dak weiiii..! syiok giler..!




Meredah bandar..memasuki jalan utama untuk ke highway..



 Mula2 macam cuak gak nak bawak laju..mana ler tau kot2 kene speed trap ke..ape ke. Tapi tengok Bro G bee bawak >100kmj..Griffin pulak elok jer tailgate...aku pun tumpang sekaki lewww...hahahaha.





 Menuju ke Jerudong..sebelum exit ke highway ke border.



 Masuk terowong pulak... ;)




 ok..skg kitorg akan masuk ke Jerudong..



 ..dan masuk dah highway. Highway ni akan bawa kitorg terus ke sempadan Brunei-Malaysia



 Wooooo...! 100kmj jer tauu...hahaha..I follow jerrr speed diorg ;)





 Bro G'Bee in action.. :)


 Dipendekkan cerita..hinggalah satu susur keluar, Bro G bee mula bagi isyarat kat kitorg untuk teruskan perjalanan. Manakala Bro G bee..akan meninggalkan kitorg setakat tu jer. Ini pun dah cukup baik la sudi escort begitu jauh ni...

Sempat jugak tanye Bro G bee tadi sebelum tayargolek tadi pasal escort kitorg ni..dia kata, tak mau kitorg sesat ikut laluan lain..nanti rugi masa. Lagi pun..ini hal kecik ja..kite BIKERS..semangat BROTHERHOOD kene ada.

p/s: Aku kagum dgn semangan BROTHERHOOD rakan2 Bikers di BORNEO ni..TABIKKK...!!!


 Skg berhampiran dengan Kuala Belait..kata member aku malam tadi kat sini boleh nampak "donkey" iaitu alat penyedut minyak kat tepi2 jalan. Plan dihati memey ler nak try masuk + tengok depan mata. Tapi kene masuk dalam ke Kuala Belait + lalu jalan kampung...hmmm..takut masa tak mengizinkan. Lagi pun jadual ride hari ni dah berubah :(



 Takpe..kite tolak tepi pasal 'donkey' ni k..tayargolek lagi.


 Inilah lebuhraya di Brunei...busy kan? kan..? kehkehkeh...



 Kitorg semakin jauh meninggalkan BSB..jalan mula lengang. Adeii..boring pulak mcm ni..





 Jalan mcm ni punye cantik..takde bumpy..takde tampal..pun diorg upgrade lagi jalan ni.



 Guna satu lane je skg..



 Cuaca mcm mana pulak pagi ni? So-so laa...mcm ok jer. Tapi tak tau la nanti mcm mana..



 Diam tak diam dah semakin delat dengan border - Pos Kawalan Sungai Tujoh.



 Errrr...kompius jap? ni nak lalu mana nih? last2...redah jer...hahaha




 Belum pun sampai ke border..cuaca dah mula mendung2 manje gitewwwwwww...adoiii ! fobiaaa..bakal kebasahan lagi le gamaknye..



 Memula2 tadi bincang..mcm nak isi minyak kat Miri je. Tapi kan...nak amik pengalaman punye pasal..isi kat sini beberapa KM sebelum sampai border.



 Berapa la harge petrol selitar kat sini erk???




 2.32L = 1.23BND. 1 liter = 0.53BND. Mureahnyeeeeeeeeeeeee...!! :)). Ekceli..ni topup lagi 2 liter..tadi dah isi 10L


 Sambung tayargolek lagi...nak sampai border dah ni


@ Pos Kawalan Sungai Tujoh.


Hujan renyai mula turun ngam2 je sampai border..ada harapan beso lah basah kuyup lagi lepas ni.. :(


 Aku stop jap..amik gambiran dulu yang penting..haha




 now is my turn lah...menunggu jugak lewww



 Kite tengok sape dulu setel..kehkehkeh


Takde pemenang ler... :D

Selesai urusan Imigresen dah Kastam..skg mau masuk Sarawak pulak..wihuuuuuu..!



 Abam2 Polis...







 Akhirnya...WELCOME TO SARAWAK


 Kene setel passport masuk ke Malaysia pulak..



 Walauweiiih..! panjang nye barisan...



 Dipendekkan cerita..selesai urusan Imigresen. Dan skg kitorg dah selamat masuk ke Miri..




 Wihuuuuuuuu...!! Laju betul Griffin ni..aku baru sampai dia dah siap sikat rambut gitewwww ..hahaha




Sedikit gambiran keadaan di pos kawalan Miri..


Banyak pulak kereta dari Brunei mai sini...untung laaaaaa..!



Lepas hujan...dan bakal hujan...






DUSKY BLACK FJR & RED VERSYS..kini kembali ke negara asal. Rehat2 dulu k..lepas ni siap ko kene lanyak abis-abisan..







Masa tengah2 rehat ni..kitorg didatangi seorang brader dari Brunei mo ke Miri katanye. Just sembang2 biasa ler. Kang aku bgtau sembang2 luar biasa nanti kata riak pulak.. :p




Alrite..brader tadi pun dah chaltae! aku nak layan perasaan sorang2 jap..


  Lepas 5 minit..kitorang start tayargolek ke bandar Miri. Hari dah start hujan lagi... :((


Uiikk?? ape ni? kene bayar TOL?? pehhhh...kamon laaa, motor pon kene tol RM2.00?????
ok..fine, THIS IS MALAYSIA Lahh..bayar je laa




Hujan semakin dan semakin lebat + angin bertiup kuat. Al-maklum la Miri ni tepi laut je..memey terasa giler kene tolak angin..phiewww! kalo FJR tak rasa laa kot..muahahaha


Dipendekkan cerita..hujan lebat kaw2 + angin di bandar Miri. Maka, takde gambiran on the bike..




Beberapa puluh KM (tak silap 30KM)  dari bandar Miri, kitorg menggunakan laluan dalam untuk mengelakkan laluan pesisir pantai yang dikatakan banjir. Alhamdulillah...sampai sini dah tak hujan dah. Rehat jap..



Hadoiii..basuh motor aje hari2 kejenyee.. 



See? mampu tersenyum walaupun kebasahan..hahaha...ape blh buat, redah je..



Hmmmm...malas nak citer




Kat sini mendung dah gelap..kang hujan pulak nanti..



Rupa2nye port kitorg lepak ni dah dekat dengan Taman Negara Bukit Lambir...Jalan Miri-Bintulu.

Nak dijadikkan cerita..masa tengah2 rehat ni..datang sebuah kereta dari arah bertentangan tiba2  berhenti kat sini.
 Uncle tu bagi tau.." sana jalan tala bleh masuk. Banjir manyak tinggi..itu semua lori..bas..semua kena kasi u-turn. Lu orang kene ikut itu jalan pantai punya..saya pun mau ikut itu jalan pantai jugaa"




Huh..!! masing2 kaget..! info kitorg dapat..coastal road yang banjir. Skg sini pulak banjir..adeiii. Kitorg ucap byk2 Terima Kasih kat uncle tu..

Kalau tak kerana uncle tu..ape jadik? Sah2 kene u-turn balik + buang masa ntah berapa lama..

ok..siap2 tayargolek..




Makan kitorg patah balik masuk ke Bandar Miri kire 30KM perjalanan. Kitorg follow kereta uncle tu..sampai le jalan persisir pantai.

Ngam2 masuk bandar Miri..hujan lebat yakmat macam memula kitorg lalu tadi..






Dipendekkan cerita..kitorg dah redah highway Persisir Pantai ni hampir 1jam..cuaca mula panas..wihuuuu!!


Dah le mendung2..sojuk2..kebasahan..aiii good timing ler nak terkuchil skali... maka stop le kat sini. Main redah je laa mana jumpa..






Jalan Persisir Pantai yang lengang..



Nampak bangunan tu? tu dewan yang macam tak dibela..kene tinggal macam tu ler. Sah2 ade toilet kan? ;)




jalan berlengkoq2...



Settle dah flush pundi kencing..phiewwww!! On the bike..!!




Tayargolek lagi..kene Bintulu. Terasa jauh gile ride hari ni..speed average 50-60kmj je sebab jalan bumpy.



Pemandangan pun agak bosan..takde ape sangat :(




Boleh katakan laluan ni view pokok kelapa sawit je laa..sangap weihh!






Sangap..mengantuk..lapo..macam2. Last stop lagi kire2 hampir 1jam tayargolek.



 
Air mineral & biskut..ni je la lunch kitorg.




Kitorg tumpang rehat kat pondok Ladang Kelapa Sawit ni...sambil2 jemur glove dll.




Waaaa....banyak hasil bro..? hehe...sengeh2 je ko ehh..





Alrite..jom la bro! on the bike..


Tayargolek time..!! Diam tak diam dah pun pukl 3.00ptg. Kitorg ada lagi 70KM++ baki perjalanan sebelum sampai hotel di Bintulu..






Cuaca setakat ni semakin baik..cerah & panas. Moga2 la panas sampai hotel..dah tak larat dah nak mandi hujan nii ;((


Haaaa tudiaa..memanchorrr!!




..dah semakin hampir Bintulu..ada keje2 pembaikan jalan skit time ni



Akhirnya..sudah sampia Bintulu..lalaaalaaa


Sebelum ke hotel..kitorg isi minyak dulu. So esok pagi boleh terus chaltae..!!



Mencari arah ke hotel..



Sampai hotel dah..wihuuuuuuu..!! pehh..legaaaaaaaa..



@ Riverfront Inn Hotel


Ni le hotel yang kitorg bermalam..

Tips: kadang2 ade reader/biker yang dok tanya pasal hotel kat satu2 tempat. Macam susah bebeno je nak carik info hotel atau mana nak stay. Zaman teknologi ni kan semua maklumat dihujung jari..kasi GOOGLE jer..pastu baca review + ikut bajet. Haa lepas tu decide ler... Senang tak? kene rajin skit ler..





Selamat parking motor masing2..

Cuaca memey thorbaekkk  ni..untuk kerja2 jemuran..! hahaha...





Ape2 hal..kite checkin dulu..

Lepas siap nanti baru keluar jap..ronda2 Bintulu..kite tengok ape yang ada..



Setel urusan menjemur riding gear..masa untuk ronda2..makan malam. Lapo tahap kebuloq dah ni sbb hujan lebat tadi. Inilah view sungai depan hotel..




Banyak bot2 berabuh kat sini. Tapi air sungainya agak kotor...



Suasana di Bintulu sekitar pukul 5.00ptg..



Owhh..Pelabuhan Bintulu nama tempat ni..








Uiiiiiiiiiii...! tu sape punya jemuran kat tingkap tu..? muahahahhaha..larikkkk dulu bro..lapo nihh :))


Sambil2 tunggu teksi sampai..amik la gmbiran skit

Feri di Bintulu yang masih beroperasi..



Laluan ke feri..



FYI...




nampak air sungai tu?




Feri yang baru jer berlepas dari jeti..



Ok..teksi sudah sampai. Jom ronda2..


@ Tokong Buddha Bintulu

Stop kat sini jap..Tokong Buddha Yu Lung San Tien En Si di KM 26 Jalan Sibu - Bintulu, Sarawak kini telah di ikthirafkan sebagai Tokong yang terbesar di Asia...katanye.



Aneka macam ukiran & warna..


Ushar dari jauh jer..hehehe



Gambiran dari pantulan lopak air :)



ok..ni view jauh skit..beso siut.



Next..!

On the taxi..mana mau pigi daa..



Bekas runaway lapangan terbang..skg dah tak digunakan lagi. Bile petang2 mcm ramai penduduk tempatan beriadah kat sini..



Senja nan merahhh...


@ Tugu Cauncil Negeri Sarawak


..then kitorg stop kat sini pulak di Tugu Council Negeri Sarawak.



Clock Tower @ Bintulu



Ketinggiannye kire rumah 4 tingkat



kat bawah clock tower tu adalah Tugu Council Negeri Sarawak..




Owhhh..jam Seiko rupenye...



Tugu Cauncil Negeri Sarawak..

Ape dia tulis tu?
ushar skit..

Baca sendri lor..malas nak tulis..kehkehkeh




Laluan masuk bawak Clock Tower Bintulu



Skodeng skit dari bawah..




Ok..setel dah..


Lepas ni kitorg pegi makan..balik semula ke area hotel. Boleh dikatakan penduduk di Bintulu ni ramai bangsa Cina. Banyak kedai2 makan/restoran kat sini tapi semua tulisan Cina. So macam mana?

Bedal roti sarding + Kari kambin bro..kat kedai mamak..!! hahaha...mabelesss..!!

Pas makan balik hotel..kasi setel rutin harian ride. Ape dia? banyak benda..caj la camera, henpon, gopro dan lain2. Yang paling penting..kasi transfer semua gambiran & video ke notebook dan check route untuk next journey. Selain tu..prepare dokumen untuk masuk ke Pontianak. Nebes pulak tetiba ni bile fikir pasal Pontianak..hehe. Ye laa..sebab plan ke Pontianak ni cuma seminggu je sebelum start ride. Harap2 dipermudahkan urusan...Amin.

Ok..setel hari ke-5 @ Bintulu, Sarawak dengan jarak perjalanan 400KM selama 9jam dari BSB. Jadi, sape ada plan nak ride ke sini.,blh take note k. Informasi adalah PERCUMA..cuma bagi ler skit kredit kat TAYARGOLEK.COM tewww..hehehe.

Aku sambung lagi nanti journey hari ke-6. Kemana? Tunggu ler nanti... ;)

Adios,
Han




1 comments:

Mohamad Fadzly Arfan said...

Ai like je....

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com