You Are Reading

9

Part 1 - Ride to Songkhla, Thailand

TayarGolek.Com Monday, April 25, 2011 , , ,

Yooosssshh…!!
Salam sejahtera para pembaca TayarGolek.Com..
Harap2 semua sihat eh..al-maklum ler skg ni musim ujan..

Rasanya..telah tiba masa untuk aku bercerita kat korang semua pasal Ride ke Thailand pada awal bulan April lalu (mesti korg menyirapkan..ride dh dekat sebulan baru nk citer..!! hahaha)
Episod pengenalan bolah ushar kat Ride to Songkhla - Betong, Thailand

Ride ke Thailand ini, aku telah ditemani oleh 3 orang rakan permotoran iaitu Griffin, Apit & Nuar315.

1)  Griffin (FJR1300) – Rakan blogger rides. Memang dh lama plan ride dgn Griffiin cuma masa jer tak mengizinkan. Last ride mas Ride ke Cherating..
2) Apit (ER6N)  - korang sure kenal dia nih (Apit semakin glemer sejak follow ride LTDP yg lepas)
3) Nuar315 (VERSYS) – Pembaca TayarGolek.Com yang tak putus2 sms nak join ride. So, nasib Nuar ni baik sebab slot ade kosng lagi time tu..

So, 4 buah motor semuanya. Sepatutnya, kitorg ber-5, tapi Hasnul Versys terpaksa menarik diri pada saat-saat akhir atas hal keluarga. Walaupun 2 hari sebelum ride, Apit ada bgtau yang mana area Dannok banjir..ini serba skit menggangu mood utk ride nanti. Diorg yang join dah mula risau. Risau takut tak jadik jer ride tu..

Bro Nuar siap sms kat aku “ Bro..ride ke Songkhla ni mcm mana? Jadik ker? Nmpak mcm tak jadik jer? Tapi kalo boleh jangan tak jadik bro..visa dah apply, cuti pun dah apply. Ape2 hal..gua no hal bro..
Dalam masa yang sama aku sms kat Griffin “ Bro..ade member bgtau Dannok dah banjir. So how?. Ride tetap kene ON bro..
“..OK..ride tetap ON. Kita ride jugak sampai Bukit Kayu Hitam. See how. Kalo OK..kite terus. Tak OK..kite patah balik then masuk Betong..
Then..mcm tu lah aku bgtau Ait & Nuar..biar diorg ni lega skit. Al-Maklum, timing tetiba tak cun walaupun plan sebulan awal. Hujan lebat + banjir kat Thailand espeseli kat Krabi.

Sebelum terlupa, sedikit tips untuk korang yang ada rancangan nak bawak kenderaan masuk ke Thai.
Antaranya:
1) Salinan Geran motor/kereta (atas nama sendiri) – perlu di’cop’ di Balai Polis.
2) Passport – yg ni mesti.
* Kalo geran bukan nama sendiri – kene buat surat kebenaran (pemilik & pembawa) dlm English + cop Balai Polis.

Banyak pulak sembang..kang tak tercerita pulak nanti. Jom..! aku nk bawak korang follow ride aku ke Thailand!! Yossssshh..!

@ R&R Sg. Buloh.
Seperti yang dirancang, kitorg akan RV di R&R Sg.Buloh seawal 7.00pagi lagi. Masa utk tayargolek pulak nanti adalah pukul 7.30pagi. Sambil menunggu yang lain kitorg pekene dulu air panas + bekfes yang light2 jer..
IMG_0624
Dari kiri: Griffin, Apit, Nuar315 dan Aku (Han).

Once semua dah ada, minum pun dah settle..7.35pagi mula bersiap2 dgn riding gear masing utk memulakan ride pagi tu.
IMG_0625
Nuar - dulu hanya membaca TayarGolek.Com jer. Tapi kini, dah masuk dlm TayarGolek.Com dong..!

IMG_0626
Apit – dia mmg dh ‘choop’ awal2 dah..kalo ada mana2 ride mmg akan join..huhu

Tepat jam 7.40pagi – tayar mula bergolek. Memandangkan laluan kali ini akan menggunakn highway sepenuhnya..so aku simpan ler camera dlm pouchbag. Alaaa..highway beb bukan ade ape sangat kan?

@R&R Tapah
Lebuh kurang jam 8.40pagi..kitorg dah pun sampai di R&R Tapah. Cuaca amat baik sekali..risau gak sebab 2-3 hari sebelum ride memanjang hujan. Tapi kali ni, walaupun tak panas sgt..tp dah kire ok sangat dah..

IMG_0627
Break kat sini pun tak lama lebih kurang 15 minit jer termasuk isi minyak (aku tak isi minyak pun..hehe)

IMG_0628
FJR ni tadi jadi Lead..lepas ni nak lepak belakang plak.

IMG_0629
So aku ler kene jadik Lead nanti..takpe nk worried. Kitorg dh plan awal2 dah speed kat h/way adalah 120-140kmj jer..
Takde ape sangat nk stori kat sini..biase2 jer.
9.00 pagi – Tayargolek time. Next pit stop..kitorg akan berhenti lagi di R&R Gunung Semanggol untuk mengisi minyak.

Tengah syiok2 layan ride dipagi hari..tetiba cuaca berubah sikit demi skit dari cerah ke mendung gelap gile baban punyer. Memang boleh nmpk awal gelap berkepul tu (Sori gambiran takdak)..tp aku steady lagi sebab belum hu*an lagi. Last2…turun jugak hujan selebat2 nya. Aku yang kebetulan jadi lead time tu..terpaksa exit di kawasan rehat mana ntah( tak ingat). Lupe nak simpan ‘pouch’ dlm side box (dh ada side box katakan..). Nuar plak,  tankbag pun lupa tak tutup dgn cover awal2. So berhenti ler kat sini dekat 10-15 minit jugak.
Lepas siap urusan bungkus-membungkus, kitorg start tayargolek walaupun hari masuh ujan (ujan air beb..bukan api..haha). Memang terpaksa redah hujan..kalo skit2 nak berhenti, pukul berapa nak sampai Songkhla nanti??? Kene kejar time jugak beb..

@R&R Gunung Semanggol..
Tiba di R&R Gunung Semanggol pukul 10.35pagi..basah jugak tp skit ler. Takpe riding pant & Jacket jenis cordura   akan cepat kering..

IMG_0630
dah sejuk2 ni ..kene Nescafe panas dulu baru layan. Mai sechawannn..!

IMG_0631
Griffin mcm tak caya jer kene ujan. Hehehe. Tu tgh amik gambiran sebagai bukti ler tu..

Abis pekene Nescafe panas tadi..tiba masa utk tayargolek. Tp sebelum tu aku nak isi minyak dulu..dari Klang sampai ler R&R Gunung Semanggol cuam topup RM23.

Last stop nanti di Gurun. Kat sana nanti baru berhenti lama skit sebab nak bagi settle urusan dokumen.
Semasa perjalan ke Gurun..cuaca tetap tak berubah..hujan masih turun “on-off”. Tapi kene berhati2 sebab jalanraya agak licin. Peringatan demi peringatan kepada semua agar lebih fokus dan berhati-hati. Biar lambat..asalkan selamat!


@R&R Gurun..
12.30 t/hari - Sampai jugak di R&R Gurun..sepanjang jalan hujan. Tapi bile sampai di tol Sg.Dua..cuaca dh mula panas skit. Mendung tetap mendung..tp ujan suda berhenti..
IMG_0632
Lepas ni kepompom Nuar carik riding pant..hehehe. So tak yang nak sarung2 lagi Rain Coat tu.. :P

Alrite..berhenti rehat di R&R Gurun ni bukan semata2 untuk mengisi minyak + rehat jer. Ade lagi yang perlu kitorg kene setel kat sini. Setakat isi minyak..motor aku baru luak RM10 jer dari Gunung Semanggol ke Gurun. Tapi kene bg full jugak..seboleh2 tak nak isi minyak kat Thailand..hehe

Perkara lain yang korang boleh settle seperti:
1) Pertukaran wang RM ke Baht – ikut suke hati nak tukau brp pun..
 IMG_0633
skali2 jadik model kat sini pun OK jugak kan..



2) Thai Insurans 
IMG_0635

3) White Card – Borang kebenaan membawa masuk kenderaan ke Thailand. Korang boleh dpt secara percuma di border nanti, tp problemnya kene ler beratur panjang nak amik + isi borang. Kat sini cuma bayar RM1 tp dah siap awal2. So blh skip masa kat border nanti.

Layan gambiran dulu..

IMG_0634
Banyak dah sticker2 dari bikers group kat sini. TayarGolek.Com punyer?? aiseyy..abis pulak doh
 IMG_0636
Aku (Han) & Griffin..

IMG_0638
Alrite..duit suda tukar, Insurans+white card sudah settle..Next!!

 IMG_0639
haiiit..! mana bleh potong queue. Gue punyer turn maa..:D
 IMG_0640
Aku pun dah setel..Duit dah tukar kepada Baht. Kap kun krappp..!


IMG_0641
Thai Insurans yang dah selamat dibayar..

IMG_0642
Bile semua dah settle..baru le lega rasanya. Time ni ler baru selesa minum air + berasap..fuhhh..!!
Bertemu dgn 2 org bikers yang kebetulan nak Ke Hatyai. So lepak & sembang2 skali kat sini. Ini ler bikers..daripada tak kenal..blh jadik member.

IMG_0643
Kasi lepak dulu kuda2 semua sebab lepas ni nak kasi lenjang lagi..

 IMG_0644
Opsss..! terpetik plak button camera nih..(saja amik gambiran sendiri)

Lepas ni kemana plak? ok..lepas ni kitorg akan terus ke Bukit Kayu Hitam sempadan Malaysia-Thailand. Jam pun dh pukul 1.30 ptg..elok sgt lah menggerakkan diri terus sementara cuaca tengah cun nih..

@ Bukit Kayu Hitam  (Sempadan Malaysia-Thailand)
IMG_0645
Dengan ride yang santai..kitorg sampai di Imigrasen Malaysia (Bukit Kayu Hitam) kira-kira jam 2.10 ptg. Nasib baik time ni tak banyak motor..kalo tak panjang ler queue.

 IMG_0646
Di Imigresen Malaysia, kitorg hanya perlu bagi pasport tanpa membuka helmet. Disana, pihak Jabatan Imegresen Malaysia akan ‘scan’ passport dan cop. Settle je urusan tu..masuk gear 1 then blah..kasi chance member belakang plak amik turn.

Bile semua dah siap..apo laie..gambiran ler dihadapan border Thailand pulak.
IMG_0647
Inilah moment ketika lepas urusan di sempadan Malaysia tadi..sempadan Thailand hanya beberapa meter jer lagi..

IMG_0648
Bergambiran dihadapan sempadan Thailand..”WELCOME TO THAILAND”


@ Sadao (Sempadan Thailand-Malaysia)
2.15 ptg (Malaysia Time) - Sekarang kitorg berada di Imegresen Thailand (Sadao) untuk urusan passport + Custom (Kastam). Mungkin keseluruhan urusan mengambil masa dalam 20-30 minit.

IMG_0649
Motor kasi parking cantik-cantik..jgn menghalan lalulintas eh..

IMG_0654
IMG_0650
Urusan Imegresen – urusan Imegresen Thailand agak lain skit. Bagi penunggang motorsikal, kitorg kene bukak helmet dan ditepi Pegawai Imegresen tadi terdapat sebuah camera. So kene tgk camera tu..sambil diorg cop passport.
 IMG_0651
Skg urusan Kastam plak..masa ni ler kene keluarkan geran motor + white card tadi.  Lepas proses ni siap, kitorg akan diberi satu form yang complete dgn maklumat diri..dan kene cop pulak dgn officer yang bertugas. Lepas officer tadi cop (pengesahan), yang ‘ori’ kene return balik dan kitorg diberi satu salinan.

IMG_0652
Nasib memang baik..sebab tak ramai orang..

   IMG_0655
Yess..!! dah setel. Kitorg ber-3 jer belom setel lagi..


IMG_0656
  Ushar motor aku jap..ape cer plak kene tinggal lama-lama :D

IMG_0657
Yess..! gue punye pun dah setel…

IMG_0658
Yang beratur panjang tu kes 'queue’ masa nak amik ‘white card’ ler tu..

 IMG_0659
Thailand..
 IMG_0674
Sadao Boundary Post..

IMG_0660
Sawad dee krapp..! Semua dah selesai kire-kire jam 2.35 ptg (1.35 ptg waktu Thailand)..parking jap kat area Sadao untuk makan tengahari + urusan tak rasmi..hehehe. Amende tu??

 IMG_0661
Iniler dia urusan tak rasmi kitorg..tempat plat number cacing (Siam) utk motor masing2..hhehe.
“..cacing yang 1 lagi tu bagi lebih skit dik eh..!! “ – kata Apit kepada gadis didalam pondok tu..
 “..aiishh…cacing??” - ushar Griffin dari belakang
“..Hmmmm..lain mcm pulak mintak cacing lebih ni.." agak2 nye ler Nuar kata mcm tu dlm hati.. haha

Dah setel urusan tempahan plat nombor tadi..makan time la my fren. Kebuluq dah nih..
IMG_0663
cun naaar motor ni..ahakss!

Lunch time..
IMG_0668
Makan tengahari di Restoren Hanafee, Sadao, Thailand. Boleh dikatakan diorg kat sini boleh cakap Malayu..so takde masalah bahasa sgt lah..

 IMG_0665
Air dah sampe..mangkanan belum lagi..
 IMG_0666
Tu diaaa..coca-cola dlm botol kaca lagi..
 IMG_0667
minum dulu..
  IMG_0669
aiit..hantar report? hehe

IMG_0671
ulam-ulaman..
 IMG_0672
Nasik Ayam paprik..sama jer macam kt KL..hehehe
 IMG_0673
Nasi Goreng Pataya..jauh lagi nak sampai Pattaya.

Alrite geng..kitorg nak mencekik dulu sebab memang kebulur giler dari tadi. Penangan kene ujan tadi dah tak dapat nak tangguh sampai Songkhla dah..
Jumpe lagi lepas ni eh..

Adios,
-Han-

9 comments:

Alchemist said...

Yiiippiiiiiiiiz,

Mmg beslaaa..terbaikkkk zaasssssss...chowsin !

**Alchemist**

*ct* said...
This comment has been removed by the author.
*ct* said...

helmet nolan apit dalam kenangan... =P hehe

TayarGolek.Com said...

Alchemist - tq the veri much bro..

TayarGolek.Com said...

*ct* - pemberian tuuuu..ape nak buat dia sendiri kasik sedekah kat org yg tak dikenali..hehe. Cobaaan..

Anonymous said...

Yaaaaazzz,

I always keep updating u'all bro...keep it up..walaupon jumpe kat ARENA tp xtegur..hee...chowsin !

**Alchemist**

wak gelas said...

gud photo stori mori bro.... kalo kat singapore imigresen/custom dah kena cekup sebb amek foto situuu.... eeeeE wak dh datang niiii nk komen komennnnn..........

TayarGolek.Com said...

wak gelas - owh ye ke wak kat spore tak bleh amik gambiran? nasib baik tau awal..hehehe.Thanks la wak gelas..rajin2 la komen bg info kat sini. Saya baru nak belajar menunggang motor ni wak..

Nurmas Maju said...

Insurans Kereta Ke Thailand

Saya menyediakan perkhidmatan dokumen untuk mereka yang ingin melancong ke Thailand dengan membawa kereta dan motorsikal sendiri.

1) Membeli Insurans Thailand kenderaan anda untuk bila-bila tarikh yang di kehendaki.
2) 2 Set Borang TM2 Maklumat Pembawa (Information Conveyance) dan TM3 Senarai Penumpang (Passenger List).
3) Membeli Borang TM6 Visa Berlepas & Ketibaan (Arrival & Departure).
4) Pos semua di atas ke alamat rumah atau pejabat anda.

Layari Link di bawah
http://nurmas-homestay.blogspot.my/2015/12/perkhidmatan-insurans-ke-thailand.html?m=1

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com