You Are Reading

9

Indochina Ride (Day 5): Bavet – Buon Ma Thuot

TayarGolek.Com Tuesday, February 19, 2013

Yoooossshhhh…!

Salam Sejahtera semua..

Thanks semua rakan2 dan pembaca sebab masih sudi dan setia menanti sambunagn stori de mori INDOCHINA EXPEDITION. Entry kali ni aku akan bawak korang semua sama2 melalui pengalaman di hari ke-5.

Hari ke-5 ni ke mana yer?

Mengikut jadual di hari ke-5, kitorg akan mulakan tayargolek dari Bavet, Cambodia ke Buon Ma Thuot, Vietnam melalui pintu masuk sempadan Vietnam – Moc Bai.  Nama tempat Buon Ma Thuot disebut “Ban Me Thuot” atau “ban mi tut”..haaaa..haha. Bukannye “Bau mun tot” yer..hahaha. Nasib baik si Eileen betul kan

Eileen : “ guys..the pronounce is “ban mi tut” laa..not “bau mon tot” laaa “bau bon tot” laa..haha

 

Jarak perjalanan untuk hari ke-5, dianggarkan sejauh 380KM ( ahh dekat je tu…hehehe). Tapi seriously, kitorg 1st time nak masuk Vietnam..dan Tour Guide tu pun kata belum pernah lalu. So??? redah je laa..

 

Macam biasa, kite patah balik ke hari ke-5 pada 10 DEC 2012.

Jom tayargolek..!!

 

Kitorg mulakan tayargolek seawal 8.00pagi local time. Lepas breakfast terus bersiap. Harap2 dipermudahkan urusan di border nanti. Dua border kene settle hari ni..border keluar Cambodia dan border masuk  Vietnam.

P1110453

View hotel berhadapan dgn hotel tempat kitorg stay. Memey banyak hotel casino kawasan ni. Al-maklum..kawasan border.

 

 

 

DSCN1773

Urusan check out dah settle.Tayargolek bermula…mula meninggalkan hotel.

Cuaca pada hari ke-5 Ekspedisi Indochina..memey baik. Panas dan cerah dipagi hari. Skg kitorg on the way ke border yang jauhnye kire hampir 2KM dari hotel.

 

@ Bavet Immigration  Complex.

Tak sampai pun 10 minit, kitorg dah pun sampai border. owh yer..pasal minyak motor, tak isi ke? Ok..malam tadi sebelum sampai hotel kitorg dah isi full tank dah. RED VERYS kene topup sebanyak USD19. Aku bagi USD100, tapi mamat pump attendance tu pulang baki cuma USD71 jer. Puiihh…nak kelepet USD10 tu! nasib baik aku kire betul2. Phiewww..!

 

DSCN1774

Skg korang dah boleh nampak  Kompleks Imigresen di Bavet. Lengang je aku tengok..tak macam kat Poipet..busy giler!

 

 

P1110450

Stop for border check..

 

 

DSCN1776 

Kitorg pun tak sure mana nak parking moto. So redah je la..aku ikut je laa mana Griffin parking sebab tour guide ada sekali maa..

 

 

DSCN1779

  Parking motor mcm biasa je. Kalo takde pegawai yang datang tegur..means ok la kot parking situ.

 

 

DSCN1778

Then..urusan passport.

 

 

P1110451

Tunggu giliran..nasib baik jugak tak ramai manusia kat border time ni. Urusan pasport boleh ler settle awal..

 

Dipendekkan cerita..urusan passport clear. Urusan dokumen motor? Usah ditanye ler….jalan je sudaaa..! :D

 

DSCN1780

Setel satu bab. Skg bab ke-2 untuk urusan masuk ke Vietnam pulak.

 

 

 

DSCN1782

Impian masuk ke Cambodia dah tertunai. Skg impian emas ke-2..masuk ke Vietnam pulak. RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR bile2 masa je akan mencipta sejarah peribadi utk tahun 2012 masuk VIETNAM sekiranya urusan dokumen & border selesai.

 

image

Bile tengok peta kat atas ni..mcm tak percaya je kitorg skg dah betul2 berada di pintu masuk VIETNAM..

 

 

DSCN1783

Mcm tak percaya..tapi kene percaya. Ini ler bangunan Imigresen & Kastam @ Moc Bai, Vietnam.

 

 DSCN1785

 

Apa dia tulis tu?

 

 

IMG_4162

..VERSYS & DUSKY BLACK FJR  diborder CAMBODIA-VIETNAM. Skit time lagi mau masuk dah. Kasi setel dulu urusan ape2 yang patut.

 

 

 

IMG_4164

Buat pertama kalinya..dan tak akan lepaskan peluang bergambiran dipintu masuk Vietnam.

 

 

 

P1110457

..dan Griffin pulak bergambiran. Congrats to u bro..!

 

Bercerita pasal masuk ke Vietnam, ramai yang bertanye pasal  syarat2 & dokumen yang diperlukan. Ape2 pun kitorg kene ber”TERIMA KASIH” banyak2 kepada Bro YEMPAUL (Overlander dari Singapore) yang banyak share info & dah maklumat untuk masuk ke Vietnam. Aku share skit info untuk bawa masuk motor ke Vietnam.

 

DOKUMEN UNTUK MEMBAWA MOTORSIKAL KE VIETNAM:

Dokumen dibawah diperlukan untuk mendapatkan permit. Kene apply lebih awal dan submit ke Agent.

1) SALINAN GERAN MOTORSIKAL (ENGLISH VERSION)

2) SALINAN MOTORCYCLE  INSPECTION FORM

3) SALINAN MOTORCYCLE INSURANS

4) SALINAN LIFE INSURANCE (RIDER)

5) SALINAN PASSPORT

6) SALINAN IDL (INTERNATIONAL DRIVING LICENSE)

7) JADUAL PERJALANAN MASUK KE VIETNAM, ROUTE, JUMLAH HARI & NAMA TEMPAT)

8) PERMIT KEBENARAN BAWA MASUK MOTOR – permit ini dieperolehi setelah dokumen diatas lengkap.

Nota: Urusan mendapatkan permit ada amik masa skit. Biasanya pihak agent akan bagitau bile permit siap.

 

Gui bo giao thong van tai

Ini contoh permit yang kitorg dapat 1 bulan awal sebelum ride bermula.

* NOTA:

SYARAT2 LAIN:

- Kene ada tour guide.

 

 BAYARAN:

- Bayaran untuk masuk ke Vietnam berjumlah USD2500 (utk 2 buah motor). Ini termasuk urusan paperwork, urusan border, dokumen perjalanan,  tour guide dan hotel.

- Hotel pulak termasuk untuk tour guide.

- Jika tour guide menggunakan motor sendiri, mungkin kos tu lebih kot.

 

Ok..semua clear kan?

Kite sambung urusan border lagi…

 

IMG_4165

Alamakkk..! main letak je kat sini..pangkat beso ni..

 

 

IMG_4158

Sempat jugak aku perhatikan diorg yang menunggang motor cub..kene tolak motor dari pintu masuk sampai ler ke hujung. Kitorg punye kes tak payah nak tolak menolak ler..bapak berat weii nak tolak sampai hujung sinun..

 

 

IMG_4159

   ..ape yang korang nampak pada gambiran ni..memey mcm tu la syarat utk diorg kot?

 

P1110459

RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR tengah tunggu untuk pemeriksaan.

 

 

 DSCN1788

ok..motor kitorg parking sini jer. banyak benda nak kene settle. Pembantu Eileen (org Vietnam) awal2 lagi dah tunggu kat border. So aku pun ade kaget jugak ler..ingatkan urusan border nanti minah tu yang settle. Rupe2nya..pembantu dia. Soklan aku? Minah tu apa bikin pulak? choiiiiii…!!

 

 

DSCN1789

Waktu ni pihak Kastam Vietnam mula sibuk membuat pemeriksaan motor kitorg. No chasis memey diorg check betul2. Make sure sama dalam dokumen dgn no chasis pada enjin.

 

Dalam urusan border disini..aku nampak clear sangat2 yang banyak buat kerja tu si Ruby (pembantu Eileen ler) yang berambut pendek tu. Lantak ler..sape2 pun buat kerja, yang penting kitorg dah bayar…aku tau urusan border clear tanpa sebarang masalah.

 

 

 

P1110460 

Siap layan skuter electric lagi pengawai ni. Ingat nak pinjam sat buat ‘wheelie’ + ‘wheelkang’ seround..tp kang tak pasal2 kene gelar “Pelesit Jalanan” pulop..hahaha

 

 

 

P1110462

Urusan pemeriksaan no chasis dah settel kot? so far semua ok..

 

 

P1110463

Next? hhaaaa…DUSKY BLACK FJR dapat no plat baru versi Vietnam. T70 000.32.

 

 DSCN1790

Skg turn RED VERSYS pulak..no plat versi Vietnam : T70 000.33

 

 

DSCN1791

Sesi menampal no plat. Haaa…kan elok bekerjasama antara satu sama lain. Baru ler muafakat membawa berkat. Cepat ler skit urusan border ni selesai..huhuuuuuuu

 

 

DSCN1792

Tampal..jangan tak tampal..! :). Bersungguh2 si Ruby buat kerja. Bagus betul minah ni.. :P

p/s: korang contact je la Ruby ni kalo nak masuk Vietnam. Dah ler org tempatan..of coz boleh cakap Vietnam + boleh cakap Mandarin lagi tu.. ko ado? none-adooooooo…

 

 

DSCN1793 

Dah hampir nak siap nampaknye kerja2 menampal..

 

 

 

P1110464

woooo…! uncle sebelah tu kata kene bagi cantik2 lagi. Kalo tak kang tertanggal..

 

 

P1110465 

Alrite beb..! RED VERSYS sudah siap dgn no plat barunye.. Nguyennnn! Gambiran skit der..

 

 

P1110467 

Opssssss…! kasi chance husband Ruby posing dengan DUSKY BLACK FJR. RED VERSYS ado?? none-adooooo lagi..hahaha. Ni ler yang aku kata berkali2..”peminat FJR ni ada dimana2..” kehkehkeh

 

Selesai urusan Immigresen (passport pon Ruby yang settle kan)..best lah!! Urusan Kastam pun clear jugak. Lepas ni kene bawak motor kitorg ke Balai Polis berdekatan untuk pemeriksaan lanjut. Fuhh..! berapa banyak inspection daaa..??

Menurut Ruby, tahun nii punye procedure ada perubahan. Jadi, kene bawak gi balai pulak..

 

IMG_4168 

Menunggu pemeriksaan lanjut. Lepas urusan ni..semua clear kot?

 

 

 

DSCN1847

Ini route kitorg untuk hari ni. Ni pun Ruby yang provide. Hmmm…rasa2 aku baik bawak Ruby jadi tour guide kitorg kot? Semua well prepared..

 

 

Urusan semua selesai. Lega beb..! semuanya clear & berjalan lancar..

Dah boleh start tayargolek kot?

 

DSCN1795

Aku dah ready nak tayargolek ni..tak sabo nak ride + amik gambiran

 

 

 

DSCN1796

Lebih kurang pukul 10.00pagi waktu tempatan..kitorg dengan rasminye memulakan tayargolek..

 

 

DSCN1797

Wooooooooooo…! apakah yang berlaku?? tetiba kene ambush..

 

 

 

 

DSCN1798

Ape lagi ni??? adeiii..ingatkan dah settle abis dah..

 

Sebenarnya takde ape..Ruby suruh stop sekejap sebab dia belikan stok air untuk kitorg. Bagus betullah si Ruby nih..hehehe

 

Tayargolek time..!

DSCN1799

Wihuuuuuuuuu…!! dengan ini secara rasminye bendera VIETNAM kat RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR. Macam tak percaya..ta[i kene percaya bahawase nye..motor kitorg dah meninggalkan jejak di bumi VIETNAM. :)

 

 

DSCN1800

  Baru je beberapa KM..kitorg terpaksa sotp sekejap. No plat VIETNAM kat DUSKY BLACK FJR  tetiba mcm nak terbang pulak. So berhenti sat kasi adjust skit.

 

DSCN1801

ok..now on the bike lagi. Not bad jugak keadaan jalannye..

 

 DSCN1802

Ade pulak view mcm tasik kat tepi ni..

 

 

DSCN1803

Tercapai jugak cite2 nak bawak motor sendiri di Vietnam..

 

 

DSCN1805

Kalo ini mcm punya jalan..300KM ni pejam mata ler..hikhikhik..

 

 

 

 

DSCN1807

Menyeberangi sungai dgn jambatan ape ntah susah nak sebut..

 

 DSCN1809

Jalan dua lane..terbaik ler! takde busy sangat trafik setakat ni nampaknye. Harap mcm ni ler keadaan jalan sampai Buon Ma Thuot.

 

 

 

DSCN1811

Ride relax & santai..masa ni ler nak tengok and amik experience bawak motor kat tempat orang..

 

 

 

DSCN1812

traffic light pulak..

 

 

DSCN1813

Then..jumpa higway lagi. Jalan pun cantik..wihuuuuuu..!

 

DSCN1814

Yoooosshhhhh..! kasi thumb up skit kat korang..hehehe (jangan tiru aksi ini)

 

 DSCN1816

1st moment time ni..aku tak heran sangat keadaan mcm ni. Sebab masa pegi Saigon hujung 2 tahun lepas..lagi le mcm2 diorg bawak guna motor.

 

 

DSCN1817

Tengah syiok2 bawak motor..tetiba masuk ke jalan kampung pulak. Ntah le..ikut je la mana GPS tunjuk arah..

 

 

 

 

DSCN1818

..dan tak diduga-duga, dah start kene redah jalan offroad pulak skg ni..

 

 

 

DSCN1819

Tapi sat je.. now layan view dikawasan lapang. Luas terbentang beb..

 

 

 

DSCN1820

Speed maintain sekitar 70-80kmj jer..

 

 

DSCN1821

Cuaca semakin panas..memey tak blh tahan!

 

 

 

 

DSCN1823

Satu lagi aku au nak bagitau..cara diorg (org tempatan) bawak motor ni lebih kurang sama je mcm Cambodia. Ikut suke diorg je bila nak melintas atau buat u-turn. Paling penting kene berjaga2 dikawasan simpang..

 

 

 

DSCN1825

Kejap jalannye ok..kejap mcm ni pulak. Susah jugak nak jangka ni..ini mcm kalu..aku tarik balik le kata2 aku tadi “300km..pejam mata jer”  :P

 

 DSCN1826

..dan offroad lagi. Adehhh..letih jugak bro. Masa ride di Laos, memy offroad pun..tp bezanya suhu rendah + tak banyak kenderaan lalu-lalang

 

 

DSCN1828

    Cao Dai Temple – Sejarah temple ni blh baca sini : Cao Dai Temple History

 

Lebih kurang..tak sampai 50KM kot, kitorg stop sekejap kat tepi jalan.

 

 PHOTO_1355111483351

Berhenti rehat + kerak teking..panas lain macam je kat sini.. :(

 

 

DSCN1830

Apa yang Eileen bagitau kitorg..orang tempatan ni kengkadang ada lain skit perangai bila tengok motor beso kat sini. Tetiba jadi tumpuan..ushar motor lain mcm jer. Tapi nasib baik ler ushar motor jer..kalo ushar tuan punye motor mcm mana?? eii…malu ai taww

 

 

 

DSCN1831

Awat mcm tak ramai je yang bawak motor? pelik pulop…Vietnam ni memey terkenal dgn penunggang motorsikal yang ramai..

 

 

 

 

PHOTO_1355111492084

Antara view biasa penunggang2 motorsikal di Vietnam. Ni ok lagi..try masuk Saigon..tengok camne nanti..hehe. Masanya akan tiba..

 

 

 

P1110469

Sambil2 berehat..kasi check semula laluan kat GPS. Mcm betul..mcm tak berapa betul. Takut nanti dibawanye ke jalan ntah mana2. So waktu mcm ni, tak boleh harap sangat pada GPS. Map manual kene ada..baru le tak tersasar jauh.

 

 

 

P1110470

Sedikit bincang2 tengahari dengan Griffin. Kitorg dah nampak yg GPS akan bawa ke laluan lain. Masa ni ler kitorg kene decide laluan yang sepatutnya. Tiba2 pandai pulak baca map..hahaha.

Yang jadik panasnye time ade tour guide pun..rasa macam takde! Nak guna GPS..baca map pun pon ntah hape2 ler! Cakap je beso “ I’ve been in Vietnam for 4 years laa..I know this..I know that..!” tu je la modal dok repeat berkali2.. fu*K! Last2..kitorg gak yang decide..kitorg gak terpaksa check map + set GPS manually.

 

 

 

P1110471

Weiiii..kemon laaa..kita dah kat Vietnam ni… :D

 

 

DSCN1832

Setelah masing2 setuju dgn laluan seterusnya, tayargolek bermula lagi. Kitorg amik laluan bawah..

 

 

 

DSCN1834

Time ni ikut je laaa mana GPS bawak. Yer..! kitorg tak sehebat mana2 ADV rider yang ride tanpa GPS. But doesn’t matter la..as long as we reached the destination..that’s all!

 

 

 

DSCN1836

arramakk..! ada tol jugak ka??

 

 

 

DSCN1840

Macam2 keadaan jalan + tempat kitorg redah dari tadi. So far aku tak expect ape2 la..untuk 1st day di Vietnam ni janji semua ok..smooth..takde masalah2 yang boleh delay perjalanan kitorg ke Buon Ma Thuot. Walaupon jaraknya kire 300KM++..nampak mcm dekat, tapi aku terpaksa akur dengan keadaan di Vietnam..tak boleh diukur mcm ride kat Thailand. Skg ni pun belum lagi mencecah 100KM…pfffffff..!

 

 

Dengan jalannye kengkadang confused, banyak round about..sekali sekala tu ada gak tersalah masuk. Penyudahnye kene buat u-turn. Tp nak u-turn pulak tak bleh simply u-turn mcm tu jer. Kene masuk lorong lain dulu..then baru bleh u-turn. Sebabnye?? bahaya skit..al-maklum le penunggang motorsikal kat sini kan ramai..

 

DSCN1842

..skg ni antara salah satu jalan yang kitorg terpaksa u-turn sebab dah salah masuk simpang. Ni yang aku kata..baik ride 2 orang jer sebab memey ikut GPS.

 

Beberapa KM lepas tu..kitor stop skali lagi. Kali ni stop untuk pekena air sejuk lah skit. Dari tadi asyik minum air bateri je. Suhu agak panas time ni..takde angin bertiup pulak. Cuma harapkan angin masa moto bergerak je laa..

 

IMG_4173

parking sat pekena air sejuk..

 

 

DSCN1844 

..mcm muka stress je aku tu?? hahaha…takpe. Kasi simpan dulu semua2 tu. Tunggu time jer..nasib baik ler takde “earplug”. Kalo tak memey aman tenteram..

BTW, cer tengok meja & kerusi kat sini..jgn terkejut sebab memey mcm ni ler style diorg. Meja kecik..kerusi kecik..apakah dirorg ni semua kecik2..halus2 ke? :P

 

Jom ushar skit..hehehehe

 

DSCN1845

Owhhhhh…memey mcm ni cutting diorg kot.?hehe

 

 

 

DSCN1848

Lepas kire2 30minit lepak kat kedai tadi..ada segar skit la badan dapat rest skit tadi. Now..tayargolek lagi. Masih jauh lagi perjalanan ke Buon Ma Thuot. Buat masa ni ok la…jalan pun cantik. Tapi keadaan lepas ni..kitorg pun tak tau. Tanya jugak kat tour guide tu..dia kata pun tak pernah lalu..

 

 

DSCN1849

Wihuuuuuuuu…! jalan cantik..ok laaa boleh speeding skit.

 

 

 

DSCN1850

Tapi kalo ini mcm punye jalan sepanjang2 nyer..mau sangap gak ni..

 

 

DSCN1852

Wo’oooo..! baru je cakap jalan lurus tadi..skg dah start corner pulak dah..

 

 

 

DSCN1854

Kalo korang nak tau..motor ni dari tadi dok cucuk hangin RED VERSYS dari tadi. Tempat orang..kite ride mcm biasa je. Last2..kasi tapau satu kali..hehe

 

 

 

DSCN1856

oh mannn..! aku dah hagak daaah..! memey aku tak expect dah akan dapat jalan yang cantik sentiasa..see now! offroad beb..

 

 

 

DSCN1857

waa lauu..! memey sedap layan offroad ni. Tapi masalah jalan ni..permukaannye beralun. So bahaya skit kalo nak bukak throttle + layan traction. Pelan-pelan kayuh..

 

 

 

DSCN1858

Selesai offroad..ade le dekat 10KM lebih kurang. Then kembali kejalan yang lurus..

 

 

DSCN1859

Tapi yang lurus tu tak lama…jalan2 gravel + berlopak memey menunggu kitorg. Adehh..! kali ni berapa jauh lagi nak redah.

 

 

DSCN1860

AKu pun tak ingat berapa jauh jalan off-road tadi. Tapi memey terasa kepenatannye. Tu aku..! aku tak boleh bayangkan Griffin dgn FJR + minah tu lagi..arghhh..!

 

 

DSCN1861

Skg kat mana ni? masalah nama tempat kat Vietnam ni susah nak sebut la..tu yang..ntah ape nama tempat ni..hahaha

 

 

DSCN1862

Haaa..jangan confuse! amik kanan yer..

 

 

DSCN1863

Concentration..! tu le yang selalu kitorg tekankan masa ride. Keadaan mcm dalam gambiran ni adalah normal. Anytime kitorg boleh berhadapan dgn situasi mcm ni. Dalam kes mcm ni..cuma perlu perlahankan kenderaan dan bagi laluan ler. This is VIETNAM bro..!

 

 

 

P1040080

  Dah sejam lebih atas motor..kitorg stop lagi. Waktu skg dah pukul 2.00 ++ ptg waktu tempatan. Hmmm..pukul 3.00 lebih waktu Malaysia. Ikut meter motor aku..kitorg baru je redah kire2 100KM dalam masa 4 jam. Ada beratus2 KM lagi nak kene redah. Kalo mcm ni punye keadaan jalan + nak alert penunggang/ kenderaan lain..agak sukar. Tapi kita cuba lah nanti mcm mana..

 

P1040081

Tak sangka RED VERSYS akhirnya dibumi Vietnam walaupun dugaan datang dihari pertama ekpedisi lagi..

 

 

IMG_4179

Skg masa untuk relax..tenangkan fikiran. Cari tenaga semula..yang penting ksg ni “mental” laa. Kitorg ada lagi kire2 280KM lagi. pHiewww..

 

Amik mood skit..belum pun order air ape2..aku jalan skit amik gambiran view skit..

P1040074

Luas terbentang..Jauh perjalanan, luas pemandangan

 

 

 

P1040075

..jangan le pulak kitorg kene redah jalan tu nanti..APTB!

 

 

 P1040077

 

 

P1040078

 

 

 

P1040079 

Dalam pondok tu siap ada ‘hammock’ yang boleh disewa. Ini kalo layan..memey aku tak sambung ride dah..haha

 

 

 P1040082 P1040083

Aiyooo..!! takut aku..hahaha

 

 

IMG_4180

fuhhh..! panas giler beb…

 

 

 

 

 

DSCN1864

Settle sebotol air..kitorg ‘chaltae’ laaa. Kang lepak lama2 pukyl brp mau sampai. So far tak de lagi view menarik aku nampak.

 

 

 

 

 

DSCN1866

Jalan yang kitorg redah skg jalan yang baru je di turap. Tapi tak siap sepenuhnya..so banyak gravel kecik diatas jalan. Silap2 boleh tergelincir beb..

 

 

 

 

 

DSCN1867

Banyak aku skip dari amik gambiran sebab keadaan jalan tu memey aku tak confident. Dalam erti kata lain “kalo masih boleh amik gambiran tu kire ok la jalan tu. Tapi kalo memey dah takde gambiran..faham2 je laa..safety first maa

 

Korang nampak ape yang aku nampak kat depan tu? Jalan bergunung beb kat depan tu..perghh!

 

 

DSCN1868

Condition jalannye memey out. Off-road + gravel + turun naik bukit. Masalah lain pulak kat sini..lori/bas/kereta banyak menggunakan jalan ni. Trafik agak busy..busy mengelak lubang..busy mengelak penunggang motorsikal..dan lain2.

 

 

DSCN1869

..dan seterusnya mcm ni ler rupa keadaan jalan yang kitorg kene redah. Nak off-road sangat kan?? amikkk…lama2 jemu beb..puihhh!

 

 

DSCN1870

makan habuk..makan debu..itu biasa. Kalo korang alergi dengan benda2 mcm ni..baik duduk rumah tengok TV la..haha

 

 

DSCN1871

..ini yang aku bagitau tadi. Kalo di Laos, korang boleh redah jalan off-road with peace of mind. Tapi kat sini..jangan harap! kalo dah mcm tu keadaan lori sampai ‘makan jalan’..cam ne nak buat tu? kene mengalah le jawabnye. Bukan sebjik dua beb..boleh dikatakan semua driver mcm tu..boleh?

 

 

DSCN1872

beberapa KM lepas tu..sedikit lega. Jalan menuruni bukit ni agak cantik..

 

 

 

DSCN1873

..tapi tu cuma seketika. Cukup2 je masa untuk tarik nafas lega. Lepas tu..haaaaamik ko! Dan berterusan le kitorg redah jalan mcm ni. Speed time ni tak yah ler tanye..gear 1 & 2 je sampai kesudah..

 

 

DSCN1874

Arghhh..! masing2 kesengalan haha..tapi memey letih beb! bukan main2 punye letih ni..dah rasa mcm nak putus urat tangan kiri aku ni..kes eksiden yang lalu..

 

 

DSCN1875

Bile tengok view tasik ni..hialng skit penat. Legaa…!

 

 

 

DSCN1876

tak abis lagi..redah lagi off-road..dan lagi..dan lagi. Batu gravel ni tajam2 pulak aihh. Griffin sampai ke amik kiri jalan tu nak elak gravel ni punye pasal. Time amik gambiran ni korg ingat aku snap sambil bawak motor ke? huiii..gile ko! mau tergolek dog wei..ni aku stop jap just amik gambiran. Lepas ni kirim salam..

 

 

 

DSCN1877

..lega! jumpa jalan yg lurus lagi.

 

 

Masing2 dah tak bolehh tahan..kene stop jugak. Memey lain mcm penat kali ni beb..sebab ditambah dengan cuaca + suhu yang agak tinggi..

 

DSCN1878

Ni diaaa…debu2 Vietnam melekat kat riding boot aku..phiewwww!!

 

 

 

DSCN1879

Berehat..kene betul2 rehat. Tapi..ni la masalah di Vietnam, ade je gangguan penjual2 jalanan. memey tak reti bahsa la kot..dah kata “ no thanks”, dok tercegat je kat situ.

 

 

 

20121210_163116

Muka stress! muka penat..! stress dgn bawak beban yang tak sepatutnye..stress dgn mulut tak reti senyap..! perffffff..! sabo..sabo..jangan bagi meletop kesabaran kitorg dah ler. Time2 mcm ni respect le skit..kitorg bawak motor, perlu masa utk tenang + senyap buat seketika..

 

Dipendekkan citer…sori memey dah tak amik gambiran dah lepas ni. Kepenatan + takde chance nak amik sebab jalan teruk gile. Hampir 150KM kitorg redah off-road.

 

beberapa KM lepas kitorg stop..jalan mula masuk ke area pergunungan, traffic busy..cuaca semakin gelap..hari pulak hujan. Kitorg ade kire2 130KM lagi nak sampai Buon Ma Thuot. So apa macam?

 

Aku & Griffin da memey dah paham style masing2. Decision kitorg simple + mudah. So, dengan keadaan yang gelap + hujan + jalan area gunung..rasanya memey tak akan teruskan perjalanan. Kitorg decide untuk stop kat mana2 pekan berdekatan. Aku & Griffin OK..tapi masalahnye minah tu laa..mcm bersungguh suruh ride sampai sana. Giler!! lu lepak belakang..lagi mau kecoh suruh ride lagi 130KM..?? what the heck..!

p/s: sorry beb..ayat2 yang aku tulis ada kasar skit..but this is reality yang kitorg hadapi. Ride 2 orang tak pernah ade stress mcm ni..tapi dgn ada org ke-3 yang langsung tak paham..memey susah laa.

 

@ Kien Duc, Vietnam

Beberapa KM..tak jauh pun, kitorg stop di satu pekan ‘Kien Duc’ sambil2 cari hotel.

P1110473

Nak kata memilih sangat kitorg takde pon..hotel murah pun ok janji boleh tido. Hotel ni berharga USD10 utk 1 bilik. Aku & Griffin..fine! no problem…but the problem is the ‘minah’ tu la..

Minah: “hey guyss..! are you sure want to stay here? we already booked a very..very nice hotel for u guys at Buon Ma Thuot..come on guys!”

Kitorg :" see..from morning until now we just reached about 200++KM only, and now we have another 130KM..not the higway tau..! means 6-7 hours to go. Doesn’t matter..better to stay here + raining somemore..”

Minah : “hmmm..it’s up to you guys..” – sambil buat muka ketat + muka bengang.

 

Kitorg dapat detect dia ni nak pikir selesa dia jer..tak fikir faktor lain samada selamat atau tak untuk teruskan perjalanan. Kitorg yang bawak motor..kitorg yang bawak beban..kuasa ditangan kitorg..hahaha

 

IMG_4183

Takpe la beb..ni la rezeki kitorg. Hotel berharga USD10 tapi siap dengan special VIP parking dalam bangunan. Malam, tauke hotel akan tutup gate depan tu. So, secure parking..confirmed!

 

Letih beb..menulis pun letih lagi ler ride time ni. Tapi..inilah pengalaman..pengalaman MANIS yang masih segar sehingga kini. Hari pertama ride di Vietnam dah berlalu..mcm mana pulak untuk hari ke-2?

Esok, dihari ke-2 di Vietnam..kitorg akan skip ke Buon Ma Thuot..sebaliknye dari Kien Duc, kitorang akan terus ke Phan Tiet. Apakah cabaran dihari esok??

Tunggu sambungannya nanti..

 

Adios,

Han

9 comments:

Anonymous said...

Terbaik bro...aku plak yg tensen tgk minah tu...


Fzly Muo

Anonymous said...

Bro, si Eileen tu orang Cambodia atau Vietnam. Nampak sangat tak tau apa-apa pasal jalan di Vietnam..

TayarGolek.Com said...

Fzly Muo - kitorg lagi stress..tapi still relax je dulu.

TayarGolek.Com said...

Anonymous - org s'pore tapi dia keje kat Vietnam 4 tahun lebih..kata dia laa :)

Anonymous said...

Walauweh.. 150km++ tu oprod. ni dah boleh wat rally viet ni. congrats 4 ur advantageous & mysterious journey. ride safe yo..!

jairaub

Anonymous said...

adoi, pasal amik org spore jd tourism guide? nape tak amik je minat vietnam keje kilang kat shah alam? tension ni, byk lg soklan dalam kepala...adoi...

haron

Anonymous said...

Haron, kang depa amik minah vietnam keje kilang shah alam pakat tak jd la ride la gamaknya..aternyer kna bwk sekali..biola depa amik yg muka ganas sikit...hehehhehe

Anonymous said...

Anon Feb 23,2013 .....Muka kena ganaz tp dlm pala hotak .... sendri pikiaq la ..huahuahua

Sarjan Bluess said...

hahhaha..... radio era ke hot fm tu..... adus...kalau saya dah kena tinggal dah 'akak' tu...

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com