You Are Reading

12

Indochina Ride (Day 6): Kien Duc – Phan Thiet

TayarGolek.Com Wednesday, February 20, 2013

Yoooossshhhhh…!!

Salam Sejahtera semua..

 

Alhamdulillah…2-3 hari ni TayarGolek.Com berupdate dengan stori de mori “INDOCHINA EXPEDITION”. Diam tak diam, hari ni dah masuk hari ke-6. Setakat ni kitorg dah berjalan sejauh 2864KM bermula dari hari pertama hingga hari ke-5.

So ape plan di hari ke-6?

 

image

Jadual hari ke-6 yang sepatutnye kitorg berada di Buon Ma Thuot..tapi tak kesampaian disebabkan keadaan jalan yang agak teruk yang mana kitorg terpaksa meredah offroad hampir 200KM + trafik yang busy..diikuti cuaca yang kurang baik dipetang hari telah memaksa kitorg bermalam di Kien Duc sebuah pekan kecil berhampiran dengan Gia Nghia. So, hari ke-6, kitorg akan bermula dari Kien Duc ke Phan Thiet dianggarkan jaraknya sejauh 280KM.

 

Citer pasal Phan Thiet ni pulak..memula kitorg sebut memey lain macam la..”pan tiet”  la..”pan t*t” la..haha. Tapi selepas dibetulkan oleh tour guide kitorg sebutan sebenarnya berbunyi “fan tit”. So..jangan silap sebut yer kawan2..kang lain pulak maksudnye..muahaha..

 

Kite ikuti terus sambungan dihari ke-6..iaitu tarikh sebenarnya pada 10 DEC 2012.

Jom..kite kembali pada tarikh 10 DEC 2012..tayargolek sama2 ke Phan Thiet.

 

 

 

GOOOOOOOOOOOOOOOD MORNING VIETNAM..!! dah pun masuk hari ke-2 di Vietnam.

P1040087

Aku bangun agak awal waktu ni. Walaupun letih semalam tak hilang lagi. Tapi nak tengok scenery pagi dikawasan Kien Duc punye pasal..aku gagahkan jugak. Gambiran ni diambil dari tingkat 3 hotel. Kitorg menginap di HOTEL HANOI dgn harga USD10 utk satu malam. Tak dapat ride pi Hanoi..tido kat Hotel Hanoi..jadik laa kan.. :)

 

 

 

P1040088

Waktu skg kire pukul 6.30pagi waktu tempatan. Suasana agak tenang dipagi hari. Aku rasa kawasan ni memey tak busy kot. Jalan yang cantik..kawasan yang bersih..udara pun segar bugar memey dapat rasa. Suhu agak sejuk + berangin pulak. Ni yang rasa nak turun bawah ni..hehehe

 

 

 

P1040089

Bangunan di Vietnam agak unik..uniknya pada size bangunan tu sendiri. Cuba tengok betul2..tinggi dan ramping gituu.. :P

 

 

P1040090 

View lain pulak..sayup je memandang..

 

 

 P1040092

Pagi2 lagi lori ni dah beracing…choiiiiii!

 

Jom kite turun bawah..amik udara pagi skit..

 

P1040093

Adehh..penat turun tangga..huhu. Signboard ni menunjukkan ke BINH PHUOC ikut route highway AH 17. Rasanya, kitorg akan ikut route tu nanti..

 

 

P1040094

Ini ler Hotel Hanoi..tinggi & ramping yawwwwww..!

 

 

  P1040097

oppsss..! tercapture le pulop..! helmet ‘steng’ boleh dikatakan semua penunggang motorsikal di Vietnam guna helmet tu. Safety wise..memey la tak safety sangat. Tapi itu style diorg kot? kot laa..haha

 

 

 

 

P1040098

..dah hampir pukul 7.00pagi. Kedai pun dah bukak..semua berjacket, memey sejuk waktu pagi kat sini. Aku je selamber pakai t-shirt..patut diorg tengok mcm pelik jer. Sahhhh..! bukan orang sini.. :P

 

 

 

 P1040100

sana sini motorsikal..memey banyak motorsikal kat Vietnam. Tak sabo nak ke Saigon..sebab masa pegi Saigon dulu plan nak sewa motor. Last2 tak jadik sebab cuak pulak dengan cara diorg bawak + beratus motorsikal kat jalanraya. Tunggu lah nanti bile sampai Saigon..kene redah jugak dengan RED VERSYS :)

 

 

P1040101

Tak  kire lelaki atau pompuan..tua atau muda kebanyakkan mereka aku boleh kata memey cekap bawak motor.

ok..nak siap2 + breakfast dulu..

 

P1110487

Lebih kurang pukul 8.00pagi..kitorg dah siap untuk perjalanan seterusnya. Mcm aku kata semalam..kitorg akan terus ke Phan Thiet.

 

 

P1110491 

Beg siap dah masuk dlm side box..termasuk ler beg tour guide kitorg. Errr…pekene seteguk dia dulu air bateri ::(

 

 

 

DSCN1886

RED VERSYS sedia beraksi hari ni..

 

 

 

DSCN1887

8.30pagi..tayargolek bermula. Cuaca amat baik sekali. Langit kebiruan..aku yakin hari memey tak hujan..hehe. Konfiden kene lebih bro… :) 

 

Beberapa KM lepas kitorg tayargolek..disebelah kiri jalan kitorg nampak satu ‘dam’ yang betul2 menggugat iman untuk disinggah. “Memey tak boleh jadik..kene singgah & stop jap untuk gambiran ni..”

P1040102

Wihuuuuuuuuuuuu..!! Goooooooood moooooooooooorning Vietnammmm..! teringat pulak tetiba satu cerita English dulu…ntahh ape nama tajuknye. Lupa pulak..

 

 

 

 

P1040103

Memey terbaik view ni..

 

 

P1040104

Hilang rasa penat semalam..harap perjalanan hari ni lebih baik dari semalam.

 

 

P1040105

RED VERSYS..aku bagi perghormatan kat dia untuk bergambiran dulu. Lepas ni full gambiran pulak yer..

 

 

P1040106

Ngam-ngam nak amik full gambiran kat RED VERSYS..”waiit..waiit..! 1 photo please..” erkkkk?? APTB..tuii

 

IMG_4189

“excuse me…can u move please..!”..haha..terpaksa beb. Kalo tak memey tak dapat full gambiran utk RED VERYS ler..

 

P1040110

Bersebelahan dgn tempat kitorg parking..ada beberapa pekerja tengah sibuk menyusun baru2 utk buat track jalan kaki…tapi..hehehe. Diorg sanggup stop buat keje, pastu menempel kat sini..kagum sungguh dengan FJR tu..hehehe

 

 

P1040107

amik gambiran angle lain pulak..

 

Last aku terpaksa slow talk dgn tour guide kitorg..tolong amik gambiran kitorg berdua. Asyik2 muka ko je mana bleh jadik..

 

P1040108

Haaa….ini macam ler. Ni ride kitorg beb..ko offer la skit diri tu tolong amik gambiran :P

 

 

P1040109 

Aiii…! mcm marah jer..2 keping skali amik ko..hahaha

 

 

 P1040112

RED VERSYS tengah merenung jauh…aku paham hati RED VERSYS oiiit..! hahaha

 

20121211_084133

terpaksa cropped..hahaha. Kalo tak wajahnye ada dimana2.. :P

 

 

 IMG_4186  

Nice view..

 

 

IMG_4190

Tengah layan keindahan alam semulajadi..

 

 

 

IMG_4187

DUSKY BLACK FJR yang nakal..batu, hutan, gunung..semua dia redah. Tak reti duduk diam ni.. :)

 

 

 

 

IMG_4192

Ole-ole dari Griffin untuk wife nye…hehe

 

Alrite..semua dah bergambiran. Masa utk sambung tayargolek lagi..

 

DSCN1888

Tayargolek time..!

 

 

DSCN1889

Sinaran cahaya matahari yang agak terik dipagi hari..berpinar mato den.!

 

Keadaan jalan nampaknye lebih baik dari semalam..setakat ni lah. Kat depan2 tu sure lagi mcm mana. Harap2 mcm ni ler..dah tak sanggup nak redah mcm semalam dahh..

 

DSCN1890

Hampir 10KM..dari jalan yang cantik, kini semuanya berubah. “adoiii laa…lebih kurang sama mcm semalam je jalan ni..puiih”

 

 

 

P1110493

Nah amik ko…! bukan offroad gravel je bang,,,berlopak-lopak ni.

 

 

 

DSCN1891

Tak cukup lopak tadi..siap tambah lauk lagi dengan jalan merah berdebu-debu kota..

 

 

 

 

DSCN1892

Inilah hidangan istimewa breakfast di Vietnam..burrrrpp! kenyang makan habuk..

 

DSCN1893

Tapi itu semua tak lama…lepas tu kembali terjalin mcm biasa. Senyum lebar aku dapat jalan mcm ni…hahaha. Ni yang tetiba bawak motor sambil nyanyi lagu WINGS – Satelit Puaka! haha..

 

 

DSCN1894

mak aihhh…lenggok mak limah tul jalan ni. Melengkor2…memey terbaik!!! terbaikkk..!!

 

 

DSCN1895

Seketika lepas tu kitorg melalui sebuah pekan. Agak busy skit kawasan ni…

 

 

 

DSCN1896

agak panjang jugak pekan ni, apa nama tempat ni tak tau lah..

 

 

DSCN1897

Lambat skit capture…mamat ni borong ayam berekor-ekor. Mcm ada makan besar je malam ni..hehehe

 

 

 

DSCN1898

..kite tinggalkan kawasan pekan. Skg nampak mcm akan masuk ke kawasan berbukit/gunung pulak. Kalo la mcm ni punye jalan semalam..memey confirm sampai Buon Ma Thuot..!

 

 

DSCN1899

Kengkadang aku terasa pelik pulak..”apesal pulak takde kenderaan lainn? lengang sungguh nampak nye..”

 

 

DSCN1900

kite layan view skit..yes! memey skg berada dikawasan tinggi dah..sure banyak view menarik kat depan ni..harap2 laa

 

 

 

DSCN1905

so far so good..ride dengan relax sekali waktu ni. No pressure ;)

 

 

 

DSCN1906

..dan bertukar ke 2 lane..

 

 

 

DSCN1907

..tak reti nak sebut..hehe.

 

 

 

DSCN1909

superb..! terbaik..mcm ni ler yang kitorg expect masa awal2 masuk Vietnam. Tapi semalam memey diluar jangkaan

 

 

 

 

DSCN1910

Masuk ke kawasan pekan sekali lagi. Ikut je la mana GPS tunjuk.. :).

 

 

 

DSCN1911

Dari kawasan pekan..skgg tengah berusaha untuk masuk semula ke jalan besar.

 

 

DSCN1912

Kalo diperhatikan keadaan jalan skg nampak macam baru je dibuat/diturap. Masih lagi baru..garisan pembahagi jalan pun takde. Tapi tu bukan halnye..yang penting kitorg betul2 selesa dengan jalan ni. Veli naiiii…!!

 

 

DSCN1913 

Dipendekkan cerita, kitorg mula meredah jalan bercorner dikawasan berbukit..

 

 

 

DSCN1915

 

 

 

 

 

DSCN1916

wihuuuuuuu..! nice view beb! tengok sana tu. Aku mula perlahankan speed walaupun memey bawak slow pun. Demi view kat depan ni, gambiran tetap aku amik..

 

 

 

 

 

DSCN1917

..of coz la Griffin pun slow down, sebab view bukit/gunung kat depan tu.

 

 

 

 

DSCN1919 

1800m dihadapan, jalan curam…

 

 

 

DSCN1921

Sempat lagi amik gambiran scenery disebelah kiri jalan. Aku tak nampak langsung seketul awan dari tadi..

 

 

 

DSCN1922

tayargolek lagi..menuruni bukit yang agak curam.

 

 DSCN1924

Pelan-pelam kayuhh..janji selamat. Jauh lagi perjalanan nak balik Malaysia nie..

 

Sebaik lepas je corner…kitorg decide untuk stop sekejap ditepi jalan. Macam biasa, kawasan ni menurun ni bukit..so kitorg terpaksa parking disebelah kiri jalan bagi memudahkan kenderaan dari arah depan nampak motor2 kitorg..

IMG_4193

Selamat parking kat tepi jalan..

 

 

IMG_4195

uikkk.! bile masa pulak aku kene candid ni? haha

 

 

IMG_4196

..dan lagi. Depan tu corner..memey sedap diratah – utk kaki2 meleper laa..

 

Kite rehat kan minda..kasi relax badan..kite layan view ni sama2..

IMG_4197

IMG_4198

IMG_4199

P1040113

P1040114

 P1040115

 

P1040116

Tadi aku kene candid kan?? now..your turn..hahaha. Kite kasi chance diorg belek map + gps.. :)

 

 P1040117

ushar skit RED VERSYS..

 

 

P1040118

Haaa..ini mcm ler! tour guide kene ler bekerja keras skit :)

 

 

P1040119

Kite biarkan diorg berdiskusi..aku nak amik gambiran skit .. :). Khas untuk kenangan RED VERSYS..

 

P1040122

..dan untuk sahabat baiknye jugak – DUSKY BLACK FJR :)

 

 

P1040120 

opsss..! TAYARGOLEK.COM in action :)

 

Lepas semua settle..kitorg lepak jap bawah pokok..

 P1040123

melayan suasana dan pemandangan bukit-bukau..gunung-ganang..memey cantik viewnya kalau dilihat dengan mata sendiri :) --- racun tuuu

 

 

 

P1040124

ok geng..last gambiran..lepas ni nak tayargolek..

 

 

tayargolek time..!

DSCN1925

tayargolek diteruskan lagi..keadaan sekarang lebih banyak menuruni bukit. Kenderaan lain pun tak ade..so ini jalan ana yang punya lahh..! :D

 

 

DSCN1926

Angin dingin diatas kawan bergunung..memey syahdu beb! dapat tido bawah pokok time memey best giler..

 

 

DSCN1927

selain suhu dingin..kitorg dihadiahkan pemandangan2 menarik sepanjang perjalanan setakat ni. Tu yang mata ni dok ushar kiri kanan jer. Kalo boleh nak layan abis2..

 

 

DSCN1928

Naik bukit pulak + layan corner..layan skit2 jer :))

 

 

DSCN1929

wowwiiiiiii…! i like this..pokok tirus menjadi peneman sepanjang jalan masa ni. Phiewwwwww..! Inilah Vietnam..explore..dan explore..!

 

 

DSCN1930

Sekarang melalui jalan yang lurus. Disamping pemandangan gunung didepan tu..indahnye ciptaan Ilahi..

 

 

DSCN1931

Camera ni tak henti capture gambiran..this is what we called “journey”.

 

 

DSCN1933

Ingat..! 24kmj je tau speed limit

 

 

DSCN1934

View demi view mata ni tertumpu didepan..

 

 

DSCN1935

e’ehhh..! aku yang laju ke..Griffin makin slow..hehehe. Layan je la bro..!

 

 

DSCN1936

Kelebihan ride santai de mantai..sambil ride kite menikmati pemandangan.

 

 

 

 DSCN1938

santai..santai jugak kan. Last2 aku pulak jauh kat belakang..hehehe. Takpe…ni je peluang yang ada..lepas ni ntah ade peluang ke sini lagi atau tak. So, gunakan sebaik2 nye..

 

 

 

DSCN1940 

Disatu ketika lagi..tergamam dengan pemandangan yang luas terbentang didepan mata. Adalah wajib untuk berhenti jap..amati sungguh2 keindahan alam dibumi Vietnam.

 

 

 

DSCN1943

Aku sebagai tukang tangkap gambiran..atau org kampung aku panggil “photo grabber” bukan “photographer”  yer..memey takkan lepaskan peluang untuk scenery terbaik ni. Inilah jiwa aku kalo mengembara. Bukan setakat ride tapi..’ole-ole’ yang boleh dikenang sampai bile2..

 

 

DSCN1944

Memey tak sangka..Northern Vietnam ada view mcm ni. Berbanding dengan Laos, penuh dengan gunung-ganang. Tapi Vietnam, terselit tasik dan empangan disebalik gunung-ganang. That’s fantastic..

 

 

DSCN1945

Jom..kite teruskan lagi..

 

  DSCN1948Kerja2 membaiki jalan sedang dijalankan..

 

 

DSCN1950

wwooooo…! turun bukit dgn jalan batu gravel..!! takde grip..

 

 

 

 

DSCN1951

Lepas ni semua jalan menuruni bukit..terpaksa  layan corner skit2. Ape yang merisaukan ketika menurunni bukit adalah kenderaan dari arah depan yang kemungkinan besarnya makan jalan. Mungkin diorg bajet takde kenderaan lain. Kene perlahan2 layan corner ni..

 

DSCN1952

Tanpa diduga..kitorg sekali lagi dihadiahkan pemandangan yang menarik bile ade sebuah empangan depan mata..

 

 DSCN1953

Camera ni tak henti2 amik gambiran..tak nak lepaskan moment2 terbaik waktu ni. Perlahan2 bawak motor sambil ambil gambiran. Tu diaa..empangan kat depan tuuu..wajib berhenti sekejap ni.

 

 DSCN1954

Kawasan empangan yang kitorg lalu ni rasanya masih dalam pembinaan. Laluan yang kitorg lalu skg ni nampak mcm bukan laluan utama. Tak banyak kenderaan yang lalu. Aku anggap..Ekspedisi Indochina ke Vietnam ni ibarat eksplorasi terbaru secara peribadi. Tau ler lately aku suka sangat dengan perkataan “EXPLORE”..mencari sesuatu yang baru dan berlainan..

 

 

P1040125

kitorg stop kejap dalam 10-15minit untuk menikmati suasana di empangan sambil bergambiran. Satu detik keemasan yang tak boleh dilepaskan. Ride hari ni ibarat ‘reward” untuk kitorg selepas mengharungi jalan yang teruk pada hari semalam..memey berbaloiii!!

 

  P1040130

Hukaloh…dio lagi? Guanno kawe nok amik gambire ni gu??

 

 P1040131

Errr..”excuse me..!” sambil menunjuk isyarat ketepi..huhu. OK now gambiran RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR. Segak laaa…

 

 

Selebihnya..kitorg amik skit gambiran keadaan empangan yang belum siap sepenuhnya. Tapi ape nama empangan ni? Jap lagi kite ushar kot2 ade signboard ke..jgn tak paham nak baca udah ler :))

IMG_4200

Keadaan empangan yang kitorg jumpa on the way ke Phan Thiet..

 

  IMG_4205

Keluasan tasiknye disebalik kawasan pergunungan..

 

 

 IMG_4206

Tapi takde pulak nampak pekerja2nya kat sini? mana diorg semua pergi? eh..hari ni hari ape?? hari pun lupa daaa…hahahaadoii

 

 IMG_4207

Segan nak bergambiran..tapi kene paksa dengan Griffin :P. Posing gak ler..walaupon gaya tu nampak benor mcm kayu..hehehe

 

 

 IMG_4208

Haaa..now your turn. Tak nak..tak nak..aku tak kire, amik gak gambiran..muhahaha.

ok..skg seri 1-1 :P.

 IMG_4202

Ini kalo ter..ter golek dalam ni..sumpah takde orang tau. Dalam tu beb..

 

 IMG_4203

Ntah berapa ratus meter ntah kedalaman empangan ni..

Lepas ushar2..takde signboard nama empangan ni.

 IMG_4204

Alrite..siap2 untuk tayargolek lagi..

 

IMG_4201

ready?

 

 

 

Jom…!

  DSCN1956

Tayargolek time..! mula meninggalkan kawasan empangan..

 

 

 

DSCN1955

Hari semakin panas..ikut jam aku dah pukul 12.00t/hari..kira pukul 11.00pagi la waktu sini.

 

 

 

DSCN1949

Sambung menuruni bukit lagi..

 

 

 DSCN1957

Beberapa ketika..kitorg mula menaiki bukit pulak. Kene banyak bukak throttle le lepas ni..

 

 DSCN1958

Betul2 tepi cerun bukit..gayat woooooo..!

 

Tiba-tiba..laluan yang kitorg guna tu terdapat pulak 2 pecahan jalan. “ni nak masuk kiri..ke terus? dalam GPS dah takde jalan dah..kitorg main redah je dari tadi

Tour guide pun tak sure..aduilaa..APTB!

DSCN1959

Last2..kitorg tanye le dengan penduduk tempatan disebuah warung koboi tepi jalan. Target point kitorg skg ni menuju ke Da Lat.

 

Diorg bagi isyarat tangan terus…! ok then..kite terus..confirm betul la tu.

 DSCN1960

Dalam map GPS aku memey tak de jalan..tu yang aku rasa kitorg ni mcm lalu jalan shortcut. Tapi takpe..ini pengalaman baru. Explore jalan baru..lepas ni tour guide tu boleh la gebang lebih ;)

 

 DSCN1961

sepanjang laluan ni..apa yang aku nampak mcm tempat pembalakan. Tak sure la secara halal atau haram :P. Banyak kesan2 kayu2 potong berselerak kat tepi jalan.

 

 DSCN1962

Nice road..nice view..cuaca panas tapi agak dingin. Baru la syiok ride mcm ni..

 

 DSCN1963

..dan sebuah lori tengah sibuk loading kayu balak lebih kurang 4 kaki. Cara diorang loading bukan pakai jentera tau..tapi tenaga manusia jer. Korang sanggup..? Ini lah kerja diorg..demi mencari sesuap nasi. Tapi bisness balak ni kencang weiiii.. :))

 

 DSCN1964

wo’oooo..! 2-3 bijik treller tenagh sibuk kat depan tu. Sah bukan bukan jalan utama..jalan shortcut ni.

 

 

DSCN1965

Aiyooo..! ni apa macam mau jalan? kalo dua2 lane kene block?

 

 

   DSCN1966

Cube perhatikan diorg kat atas lori tu..tak toleh mana2 dah, tertumpu kat kitorg mcm ‘alien’ bawak motor masuk hutan..kehkehkeh. Kitorg pulak dah terpaku kat sini. Mana nak pegi?? mana nak selit?

 

Tiba2 lori balak tu ‘reverse’ pulak..kelam kelibut kitorg elak..

 

DSCN1967

Nasib baik ade space..menyorok le sekejap depan lori tu..

 

DSCN1968

The best moment ever…! candid..ini lah yang berlaku waktu ni..terpaksa menunggu lori balak ni amik side. Ade space skit pun jadik la..janji kitorg boleh blah dari sini..

 

 

   DSCN1969

Dipendekkan cerita..kitorg selamat meloloskan diri. Phiewwwww…! legaaa…

 

 DSCN1971

..sekarangg kitorg berada di salah sebuah kampung. Ade le kelibat anak2 kecik time ni.

 

 DSCN1972

Aku cuba bandingkan anak2 Laos dgn anak2 Vietnam waktu ni. Anak2 Laos lebih friendly..suka melambai2kan tangan bile nampak motor besar lalu. Tapi anak2 Vietnam, memey takde..cuma tenung tajam dari jauh jer. Adakah diorg memey diajar mcm tu lebih2 lagi org luar? Tapi kalo kat Saign tu peramah2 le pulops.. :))

 

 DSCN1973

Ehh..jangan le buat2 muka ketat…hehehe

 

Aku pun tak ingat dah berapa KM dah tayargolek dari empangan tadi. Jumpa pulak satu kedai minum koboi kawasan kampung.

 

DSCN1977

Kitorg stop le kejap..amik angin. Cadangannye nak pekena air sejuk..coca cola ke ape2 ler. Tapi..ape pun takde. Yang ade…Beer dan minuman alkohol yang lain. Hmmmmmmmmm…! nampak gayanye tumpang duduk je ler. Minum ler air bateri lagi..

 

Nak dijadikan cerita, peniaga kedai  ni..sibuk betul ajal sembang. Kalo sembang bahasa yang kitorg paham ni ok la jugak. Ni haremmm..last2 aku layan jugak. Agak2 korang aku cakap bahasa ape ye?

 

Peniaga: “ 98)(**&*^^&%%$%$#^&^*& ..?” -  bahasa dia lah..

Aku : “Gapo dio mek?? kecek gapo mu niii??” – amik ko hahaha.

Peniaga : “ #$%&&^&*(*)(_)&^^&*(&)KU(()_&%% ?” -  bahasa dia lah.. :P

Aku : “ Gapo dio mu kecek ni mek? kawe dok pahe.. pahe kecek klate dok? pahe? dok pahe?” – hahaha..aku cakap bahasa Kelantan..dia ckp bahasa dia..

Si Griffin dgn Eileen dah gelak kaw..kaw dahh! hahaha. Ni ler yang diibaratkan “itik dgn ayam”. Dua2 tak paham.

Rupe-rupanya..kakak ni request suruh amik gambiran dia sekeping…hahahaaadoi laa.

 

 

DSCN1975 Ni le peniaga tu..kakak ni siap posing, siap ejas rambut bagai laa..huiiii! kehkehkeh

 

 DSCN1978

Ok..skg rehat. Peniaga tu pon dah senyap dah..sebab dah dapat kan..kehkekhkeh

 

 

 DSCN1979

Koboi pun koboi laa..janji ade tempat berteduh sekejap..

 

 DSCN1981

15minit..then on the bike. Masih jauh lagi perjalanan kitorg ni..

 

 DSCN1982

Terpaksa follow belakang lori ni..nak memotong agak bahaya sebab corner tajam + turun bukit.

 

 

 DSCN1984

Akhirnye..kitorg selamat memotong lori tadi. Naik bukit pulak…corner tajam dihadapan..

 

 DSCN1985

..banyak pokok2 tirus waktu ni. Memey kawasa tinggi ni kitorg berada skg..

 

 

 DSCN1986

..dari jauh lagi dah nampak pokok2 tirus. Memey cantik laa..pelbagai view kitorg rasa hari ni..

 DSCN1987

…jalan yang cantik..

 

 

ok..jom layan view pokok tirus..!

DSCN1988

pokok2 tirus sepanjang jalan..

 

 DSCN1989

rasa mcm nak stop kat sini sambil berasap jer..wihuuuuu

 

 DSCN1990

..dan tetiba kawasan lapang luas terbentang menjadi sajian mata. Thumbs up!

 

 DSCN1991

..dan lagi..

 DSCN1992

..dan pokok tirus lagi. Ape yang aku tunjuk ni cuma sebahagian jer..kalo nak tengok lebih, kene ride ke sini la yerr.. :)

 

 

 DSCN1993

Mula2 tadi..ingatkan kabus tebal tadi. Sekali asap daaaaaaaaa…!

 

 

 DSCN1997

Lega..jumpa lagi kawasan lurus dengan view yang cantik. This is Vietnam beb..! sungguh berbeza dgn Cambodia..

 

 DSCN1998

Wihuuuuuu…! nice road..! terbaikkkkkkkkk…!

 

 DSCN1999

..dan berterusan lah jalan lurus ni beberapa KM sehingga kitorg memasuki kawasan pekan..

 

 DSCN2000

..agak sunyi kawasan pekan ni. Ni yang aku pelik..

 

 

DSCN2001

Stop sekejap..tanye direction kat orang tempatan. Saja nak kasi confirm laluan kitorg ni betul. Tak salah bertanya. Diorg pun very helpful.

 

 DSCN2002

Nampak dari isyarat tangannya..dia kata terus. Ok..lets go..!

 

 DSCN2003

Adehhh..! makan habuk lagi..layankan je la off-road ni. Mcm nak muntah tengok offroad ni beb..hahaha

   

 

 

 

IMG_4210

Tapi skit je..jalan tu dalam proses baik pulih. Keadaan kembali normal..ride santai de mantai diteruskan..

 

 

 

Ade le lebih kurang 50KM tayargolek dari kedai tadi..cukup dengan corner2nye..turun-naik bukitnya..offroad nye..time to take a short break!

IMG_4209

Ehemm…gambiran! eh..banyak pulak gambiran aku ni..haha. OK ..kitorg stop sini sebab nak kene check semula map. Dihadapan simpan tu menunjukkan kiri ke DA LAT..dan kanan ke HO CHI MINH.

 

 

20121211_130110

110KM vs 190KM..tapi kitorg bukan nak ke HO CHI MINH.

 

Pendapat kitorg, bile tengok map tu betul + check dgn GPS..ikut Da Lat nampak mcm lebih dekat + boleh potong ke jalan..bla..bla.

Tour guide kitorg suruh amik simpang ke Ho Chi Minh..190KM. Lepas tu terus ke Phan Thiet guna highway. Tapi rasanya  makin tambah beratus KM lagi..

Last2 kitorg tetap dgn decision ke Da Lat sebelum potong ke jalan lain then masuk highway QL20 – QL28.

Ada nampak ketat skit muka minah tu. Bukan ape,,kitorg dah hilang skit confident.  So better kitorg buat decision sendiri.

 

DSCN2006

relax jap..pekene seteguk dua dulu air Sprite. Nasib baik ade kedai tepi tu..

 

 

DSCN2004  ok lets go..! tayargolek lagi..letihhhhhh..

 

 

 DSCN2007

..simpang ni le jadi tanda tanye. Ok ..amik kiri..lepas tu ride mcm biasa..

 

 

 

 DSCN2010

Menuju ke Da Lat..

 

 

DSCN2011

Err..awan tu dah nampak mcm mendung2 manje je tu..

 

 DSCN2012

Sikit demi seikit..kitorg dibawa ke kawasan tinggi. Alamakk..mcm kene redah kawasan gunung jer..

 

 

 DSCN2013

..awan nano dah bagi hint tuuu..jaga2!

 

 

 DSCN2014

Tapi orang kata..”mendung tak semestinya hujan..” yer betul…! Cuaca semakin cantik..panas..view pun semakin menarik..!

 

 DSCN2015

View gunung ganang luas terbentang..fuhh! hilang semua rasa penat letih beb..

 

 DSCN2016

sebelah sana je nampak gelap skit.

 

 

 

 

 DSCN2019

mana yang boleh aku capture..aku capture ler.

 

 

DSCN2020

Macam menghala kawasan gunung tu je? fuiyooo..layan corner lagi..? Kite tengok je laa nanti,,,

 

 

DSCN2021

alamak..traffic light pulak..

 

 

DSCN2022

Inilah pemandangan yang menjadi santapan makan tengahari kitorg..hilang terus rasa lapar.

 

 

DSCN2023

..dan bermula lah episod meredah jalan gunung-ganang ke Phan Thiet.

 

 

 

DSCN2027

Sempat lagi berhenti..amik gambiran punye pasal..hehe. Once in the lifetime beb!

 

Hampir sejam atas motor..kitorg stop jap. Agak2 korang dah berapa kali kitorg stop? kire tak?..tak payah kire laa..haha

 

 

P1040133

P1040134

Kasi rehat betul RED VERSYS..dah tak jauh dah ni tinggal 100KM++ jer..

 

  P1040136

testing..ok mcm jadik

 

 P1040137

Ok bro..gambiran!!! :))

 

  IMG_4214

Sepanjang aku ride, tak pernah nampak ade helmet kat sidemirror FJR tu..hehehe

 

 

IMG_4215

Corner menanti kat depan tu..

 

Sambil2 rehat..aku terfikir satu benda. Pasang camera utk amik video. Mungkin korang tak nampak sangat cornernya mcm mana kan? So video lepas ni akan tunjukkan segalanya..ini lah jalan yang kitorg redah beratus KM..

 

IMG_4213

Busy skit pasang mounting camera dgn tripod ‘cinonet’. Semua DIY je..

 

OK..once semua siap…ready to go!

 

Video ni antara beberapa minit sebelum tayargolek. Lepas beberapa minit ter “cut off” pulak.. :(

 

 

DSCN2029

Video ON..gambiran pon ON..

 

 

DSCN2030

Video dan gambiran la..2 dalam 1..

 

 

Video ada vibrate skit sebab letak mounting kat handle. Takpe laa..janji korang boleh nampak sendiri mcm mana keadaannye. Korang follow layan corner skali laa jom..hahaha

 

 

 

 

 

 

 

DSCN2032

Abis dah video. Memory full  :(. Layan gambiran semula..view gunung ganang..

 

 

DSCN2033

Jap..tak puas hati gambiran tanpa objek.

 

  DSCN2035

other side pulak..mendung lagi

 

 

DSCN2036

..dan last gambiran utk RED VERSYS..

 

 

DSCN2037

meneruskan tayargolek menuruni bukit. Ade pulak kan..sekumpulan model2 Vietnam tengah catwalk kat tengah2 hutan  :). Jalan kaki je..ape de hal…

 

 

DSCN2038

Dari mendung..bertukar panas semula. Langit biru awan putih sewaktu kitorg menaiki bukit yang semakin tinggi..

 

 

 

DSCN2040

Terdapat satu perkampungan dilereng bukit. Lengang betul area ni..sunyi je..nak nampak orang2 kampung pun susah.

p/s: diorg semua mungkin keluar pegi keje..kitorg pulak ride..mana nak nampak org kampung..

 

DSCN2042

Kene stop jap..! merenung jauh scenery yang wujud didepan mata..

 

DSCN2043

RED VERSYS & scenery..

 

DSCN2044

huh! baru le nampak orang kat sini..balik sekolah yer??

 

 

DSCN2045

..hari dah semakin petang..semakin hampir ke Phan Thiet. Ride tetap denga gaya yang relax..no rush beb! Janji sampai..

 

DSCN2046

..skg kite tengok pulak scenery yang berlainan pulak. Bendang sawah padi di Vietnam..

 

 

DSCN2047

Pokok padi yg sedang menghijau..

 

 

DSCN2048

..ni pulak view disebelah kiri aku. Nampak gunung depan tu?

 

 

 DSCN2050

Poko Dragon Fruit pun ade kat sini..

 

 

 

 

 DSCN2052

Try close up skit..memey cantik. Scenery diwaktu petang..

 

 DSCN2053

Suah aku nak cakap..tengok je la gambiran ni..

 

 DSCN2054

Pemandangan sawah padi yang luas terbentang..

 

  

DSCN2056

Beberapa KM berlalu..kitorg stop isi minyak jap. Baki perjalanan ke Phan Thiet ade kire2 50KM lagi.

  

 

 DSCN2057

Dipendekkan cerita, kitorg dah masuk area town. Busy skit lah nampaknye..

 

 DSCN2058

Tapi kalo ikut pengalaman aku, Saigon mungkin 5kali ganda busy nye..

 

 DSCN2059

Banyak traffic light. Tapi yang best nye..tak tunggu lama pun dalam 16saat je.

 

 DSCN2060

..dan lagi traffic light. Adehh..letih!

 

@ LOTUS VILLAGE HOTEL

20121211_172857

Selamat sampai di Phan Thiet kire pukul 6.30ptg waktu tempatan. Alhamdulillah..lega dah selamat sampai. Ngam2 tengah parking sementara urusan checkin oleh tour guide.

 

Ada pulak 2 orang dari Australia cuba bersembang2 dgn kitorg. Diaorg rasa kagum dgn 2 bijik motor dari Malaysia ke Vietnam. Diorg ni pun bikers..plan nak bawak motor ke sini. Tapi kitorg tak lama pun sembang..selepas dipancung baikkkkkkk punye dgn tourguide kitorg. Tu pun lepas reception hotel kene tengking baikkk punye..! haiyoooo…ini mcm punye org pun ade ka? puiiiiihhh..

guys..I think you’re so tired. Better you take a rest..and let me talk with these 2 Aussie guys..

Kitorg pun terpinga2..mamat Aussie pun terpinga2.. huhu

Tak pe la..biar le dia layan.  Motif dia business nih..mulalah keluar bisnes kad. Demmm..!

 

Malas citer banyak..terus amik bag then masuk bilik..

P1040157

Lotus Village Resort.

 

IMG_4268

Hello…!

 

P1040138

Mcm ni ler tempat parking motor kitorg. Dijanjikan dengan hotel yang baik + secure parking. Now see??? Bayar mahal2 last2 motor parking kat luar + kawasan berpasir pulak tu. WTF!

 

Ok laa..malas nak pikir..

 P1040139

..pintu masuk..

 

 P1040145

Bilik kitorg mengadap laut..Laut China Selatan ni.

 

 

 IMG_4217

Welkom..!

 

 

P1040148

Layan wifi dulu bro..hehe

 

Dipendekkan citer..lepas siap mandi semua. Makan time laa..

P1040149

Sementara menunggu makcik tu..lepakk jap depann laut. Hilang penat bile dengar bunyik ombak..

 

 

 IMG_4219

Tak puashati lagi…amik gambiran sekali lagi..! sabo..sabo..! tinggal esok je last minah ni follow.

 

 

 IMG_4220

Jalan kaki gi cari kedai makan..

 

Apa yang diberitahu..Phan Thiet ni merupakan kawasan pelancongan yang terkenal dari mereka yang datang dari Rusia. Memey ramai Russian kat sini. Nama2 kedai kat sini pun sebahagiannye guna bahasa Rusia. Pasti ada sejarah nye..nak kene explore nih. :)

 

 

 

 IMG_4223

Awal2 lagi dah buat persiapan untuk Christmas

 

Beberapa benda menarik sepanjang ke jalankaki ke restoren..

  IMG_4225

Motor tersangkut atas pokok. Mcm citer P.Ramlee daaa…pakai ekjos buluh.

 

 IMG_4226 IMG_4227

 

IMG_4228

 

IMG_4229 IMG_4230

Deretan motor2 lama..

 

P1040171

Windmill pun ade?? hehe..

 

Selebihnya..kitorg just pegi makan + plan utk tour skit area Phan Thiet esok pagi. Lain-lain..terus Zzzzzzzzzzzz..!

 

Fuhhh..! letih jugak nak berabis satu hari punye entry. Tapi..ini hanya sebahagian je..harap korang enjoy dengan ape yang aku share pada hari ke-6 ni.

Esok, kitorg akan tour sekitar Phan Thiet..dan masa yang ditunggu2 selama ni bakal tercapai. Nak tau ape dia?

Tunggu sambungannye nanti..

 

Adios,

han

12 comments:

Anonymous said...

pergh terbaikla entry kali ni..penuh ngan scenery..tak sangka viernam ada view secantik ni..kagum gua sekejap..one day nnt kalau wa dhada moto besa,wa nk join bro bedua ride la...sbb bro ride cri view scenery..bukan ride kosong..

manKL

Anonymous said...

uish...yg x bleh tahan tang pekena deruan ombak rndu tu. Encheck Griffin x bengang ke hemlet minah tu baekkk punye sangkut kat side mirror cam dah jadi sidai baju aje tu..? btw, de pics are great without any doubt. speechless bro.. peace yo..

jairaub

Anonymous said...

agreed...the picture was taken with nice angle...sbb tu nampak cantik view yg ado..
bro, sepanjang bro ride adakah Vietnam yg mempunyai view yg cantik?atau Loas aritu?cer komen sikit

Anonymous said...

murid2, sebutan kene betul ye...Phan Thiet. jgn salah sebut udah...harharhar..harun salim bachik.

jairaub

Akisendro said...

terbaik la han ....

Ren said...

3 hr br abis bc entry ni... pergh!!! Tk ejas minah rusia ke???

TayarGolek.Com said...

manKL - thanks manKL. Betul bro..kitorg punye ride lebih kepada exploration - scenery & moment. Sbb tu jarang2 gambo posing. Lagi satu kitorg ni pemalu banyak bergambiran..kehkehkeh. InsyaAllah bro..one day u will get ur own bike.

TayarGolek.Com said...

jairaub - bunyik ombak rindu tu memey release bro..siyes wa cakap lu..hehe. Memey tak bleh blah la kan..blh pulak sidai helmet kay side mirror FJR tuu. Kalo aku ler..lame dah aku campak helmet tu kat gaung .LOL. Anyway..tqvm bro for the comment.

TayarGolek.Com said...

Anonymous - thanks bro..gambiran byk main petik je yg mana dan..hehe. Tapi antara Laos & selatan Vietnam ..aku rasa Vietnam lagi view menarik sebab pelbagai view. Gunung ada..dam ada..sawah padi ada. cuma suhu tak sesejuk Laos kecuali Utara Vietnam. Laos pun cantik juga tapi pada aku ia lebih kepada kehidupan. Jiwa lebih tersentuh bila di Laos bile lihat sendiri kehidupan diorg. Ape2 pun 2 negara ada pengalamannye sendiri.

TayarGolek.Com said...

Akisendro - tq my frennnnn..citer kedai kopi je bro..hahaha. Bile mau ngeteh?

TayarGolek.Com said...

Ren - 3 hari baca ok lagi bro..aku 3 bulan ni nak ngabihkan stori de mori..hehehe.minah russia yang ejas kitorg..LOL..chooooii

TayarGolek.Com said...

Betul Jairaub..jgn salah sebut Phan Thiet..kang tak pasal2 kene kapak :P

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com