You Are Reading

16

Indochina Ride (Day 7) : White Sand Dunes, Phan Thiet

TayarGolek.Com Monday, February 25, 2013

 

Yooosshhh..!

Salam Sejahtera semua..

Masih belum lagi tayargolek ke Saigon. Seperti yang aku janjikan..aku nak bawak korang ke satu tempat yang jarang2 orang sampai lebih2 lagi dengan motor. Kemana? Kite akan ke “White Sand Dune) kire2 55KM dari hotel kitorg stay. Sekali lagi ucapan TERIMA KASIH buat BRO YEMPAUL ANTONIO (Singaporean ADV Rider + OVERLANDER) yang sudi berkongsi maklumat sehingga tercapainya matlamat untuk kesini… “VIETNAM DESERT”!

 

Jom main pasirrr..!

 DSCN2064

Memulakan tayargolek selepas balik dari Champa Temple Tower kire2 pukul 10.00pagi waktu tempatan. Skg on the way ke “White Sand Dunes” kire2 55KM jaraknya dari hotel.

 

 

DSCN2065

Opss! tercapture pulops..! nakal betul camera coolpix ni :))

 

 

DSCN2066

Satu benda yang best di Phan Thiet ni sebab jalannye yang cantik + bersih. Tak banyak kenderaan..dan aku kategorikan kawasan ni adalah “sangat tenang”.

 

 

 

 

DSCN2068

Didalam peta, Phan Thiet terletak ditepi pantai (Laut China Selatan)..so tak heranlah view sekitarnya adalah pantai..

 

 

 

 

DSCN2070

Tudiaaa…! baru je citer pasal pantai..pasal laut, banyak pulak bot2 yang berlabuh tu..

 

 

DSCN2071

Close up skit…veliiii naii..!

 

 

 

DSCN2073

Dipendekkan cerita, kawasan berpasir mula kelihatan..tapi aku tak rasa ini tempatnye. Tapi bile nampak Griffin berhenti kat sini..aku pun berhenti lah..

 

Rupe2nya..

Tour guide: '” Ok guys…this is the place..white sand dunes..

Kitorg : “ errr…I don’t think so, ini bukan laa..” – muka blur walaupun pakai fullface :)). Dalam gps pun tunjuk lebih kurang 5KM lagi..

Tour guide: “ normally people just stop here laa..”

p/s: Ahduiii…! lu ni nak kencing agak2 ler. Kitorg siap buat research dgn youtube lagi oiit..

 

Then..kitorg tayargolek lagi kire2 5KM..

DSCN2074

wahlauwehhh..! cantik view kat depan tu…

 

 

DSCN2075

wihuuuuuuuuuuuuuuu…! tepi laut beb..! jalan pun syiok giler kalo nak meleper ni..TERBAIKK..!

 

 

DSCN2076 

superb..!

 

 

DSCN2077

Lengang betul beb..walaupun dah 50KM dari town

 

 

 

 

 

 

DSCN2079

…dan pantai lagi..fuhh! fantastic mista loba-loba.. :))

 

 

 

 

DSCN2081 

aku ingatkan dah kene tinggal tadi..begitu asyik melayan scenery disini. Boleh pulak “overtake” Griffin pun tak perasan  :P

 

DSCN2082

Yes..! korang nampak ape yang aku nampak??

 

 

 

 

 

DSCN2085

..dah semakin hampir dengan kawasan ‘gurun’ :)

 

 

DSCN2086

wihuuuuuuuuu…! ini ler tempat sebenarnya. Ada ka tadi tu white sand dune? puii..

 

 

DSCN2087

Perlahan-lahan menghayati pemandangan yang menyentap jiwa ni..

 

 

DSCN2088

Taraaaa..! tu diaaaaaa bro..! wihuuuuuuuu..!

 

 

DSCN2089

owh my….! seperti mimpi..tapi tiada lagi mimpi. Inilah reality..! reality!!!

 

DSCN2090

nampak tak kawasan berpasir tu? Kat sana ler kitorg akan tuju..

 

Excited giler bile dah masuk ke kawasan “padang pasir” ni. Ni bukan macam tau..tapi memey padang pasir al-tahik unta tumfuk-tumfuk..! cuma saiznya tak sebenar padang pasir sebenar.

Keadaan jalan?

Of coz berpasir..perlu diingat! pasirnya cukup halus dan kering. Senang kata pasir jerlus ler..So bila pasir jerlus sure ler tayar normal untuk ‘onroad’ ni memey takde grip langsung..licin semcam jer :(

Nak dijadikan cerita..

Mula-mula masuk ke jalan pasir ni..ade skit batu2 keras sekurang2nya boleh le grip tayar tu. Tetiba..bertukar terus ke pasir jerlus yang kengkadang nipis..kengkadang tebal. Mak aihhh…!! cuak jugak wei jalan pasir mcm ni. Takde ‘traction’ nni..boleh tergolek dibuatnya. Semakin dan semakin perlahan..kalo boleh jangan ler jadik ape2 yang tak diingini.

 

Tapi nak buat mcm mana..tetiba nasib kurang baik kat aku..bukak throttle skit je tayar belakang ‘skidding’..bukak throttle je ‘skidding’..perghh! dan mcm tu la seterusnya. Break memey kene tolak tepi..tak boleh guna break beb! maunya tergolek. Ngam-ngam dapat peluang bukak throttle lebih skit..tetiba pulak pasir tebal menanti baikkk punye kat depan..ade le dalam 2 inci tebalnya. Ape lagi…tayar depan RED VERSYS tiba2 skid baik punyer..! Kene tayar belakang ok lagi kot..ni tayar depan..terus serta merta hilang kawalan..akhirnya…

……RED VERSYS rebah di PADANG PASIR BUMI VIETNAM.

DSCN2091

REBAH jua akhirnya..! tumpaas di ‘fadang fasir’. Aku cuba dirikan motor sorang diri. Apakan daya..cubaan mengangkat RED VERSYS seorang diri tak berjaya disebabkan permukaannya yang menaiki bukit. Aku cuma mampu angkat sehingga 65-70 degree je..dan terpaksa lepaskan balik. Fuhh..! ADV betul lah. Bukan semudah yang disangkakan unless bawak motorcross kat sini. baru makan diaa.. :)).

 

 

RED VERSYS down

Nampak tak ketebalan pasir tu? So sementara tunggu Griffin membantu..nilah punca gambiran terhasil. So far, Alhamdulillah..Sidebox dan crash slider tu penyelamat daripada kaki kiri aku dari  dihempap abis. Terseliuh skit kat kaki kiri..kene ditempat yang sama masa eksiden tahun 2010..terdengkut2 le jugak berjalan tu..hahaha.

 

 

 

DSCN2093

Selesai urusan motor..kitorg teruskan lagi tayargolek ke lokasi sebenar “white sand dunes”

 

 

Stop sekejap untuk gambiran..

 

IMG_4291

Inilah sebahagian tempat yang menjadik salah satu tempat utama dlm misi Indochina Expedition.

 

P1040174

Hilang sakit kaki aku beb..bile melihat dengan mata sendiri. Tapi kitorg still belum sampai lagi tempat yang sebenar..

 

 

 IMG_4272

IMG_4271

Bukan padang pasir buatan..sememey nya semulajadi ni beb

 

 

“We did it bro..!” itu la ayat yang aku ucapkan kat Griffin sambil bersalaman sebagai tanda kejayaan dan tahniah buat diri masing2. Memey satu moment yang tak boleh aku lupa bila melihat gambiran2 ni. Kepuasan yang tak boleh diluahkan dengan kata-kata…

 

aku share skit detik waktu ini..

P1040177

Kepuasan yang tak terkire apabila berjaya sampai ke sini dengan RED VERSYS..!  Aku tau..walaupun rupamu buruk RED VERSYS..kotor setiap waktu..tapi aku bangga dgn kudrat & ketahananmu..sungguh besar JASAMU..ecehh!

 

IMG_4274

..dan begitu jugak dengan Griffin bersama DUSKY BLACK FJR yang bertambah nakal..padang pasir pun redah wooo ini FJR! Kejayaan dan pengalaman dikongsi bersama waktu ni..

 

 

IMG_4275

20121212_105418

RED VERSYS and DUSKY BLACK FJR at White Sand Dunes..the Vietnam’s Desert!! Congrats to both of you..! :)

 

 

P1040180

Mcm tak percaya..tapi kene percaya. “Yes!we did it bro..! congrats to u and me..!!” hilang semua kesakitan waktu ni. The best moment ever so far..THUMB UP!

 

 

P1040181

oppss..! skali lagi..

 

P1040182

Alrite beb..! dah lama tak amik gambiran mcm ni..hehehe sebab dah ramai yang ikut :P

 

 

DSCN0725

..dan kat sini tempat parking motor yang disediakan. Kitorg park sini..dan terus ke ‘desert’.

 

 

P1040183

Alrite..kene menapak skit sebelum masuk ke kawasan pasir. Konon2nye tak nak sewa ATV walaupun di’offer’ berkali2. “ahh..jalan je la bro..bukan jauh pun”. Namun, lepas 5-6 langkah.. “perrghh..! pijak pasir je terbenam..terbenam je pijak pasir..mana boleh jadi ini machiam!”.

Last2..kitorg surrender beb! hahaha…sewa jugak ATV tu..seingat aku USD15 untuk 20minit..puihh! bapak mahal :))

 

P1040184

ok..ready to go..! naik ATAV pun melayang-layang..sampai pokok tu pun nak dilanggor nyer…hahaha

..tapi lama2 ok dah. Biasalah..janggal skit memula tu. Aku jadi pillion..sambil2 tu amik gambiran .

P1040185

P1040186 P1040187

P1040188

..ada tasik pulak kat sini. Isshhh..! memey pelik..pasir + laut + tasik dalam satu tempat. Ada nampak bot kat tasik ni..tak sure pulak kalo untuk disewa. Kalo yer lagi best.."mendayung sampan dipadang pasir?”.. :P

 

P1040189

..sudah semakin hampir. Semakin tak sabo nak pijak sendiri Padang pasir yang menjadi impian selama ni.

 

P1040190

wihuuuu..! sikiittttt je lagi..

 

P1040191

yeahh..! dah sampai dah..tapi mcm kureng skit tempat ni. Cari port lain lagi..

 

P1040192

nasib baik le diorg buat track untuk ATV kat sini..kalo tak lagi lambat le nak sampai. Nampaknya ada tanda2 bakal dikomersialkan. Silap2 lepas ni nak masuk pun kene bayar..tak mustahilkan?

 

 

P1040193

..depan skit lagi

 

P1040194

looks good. Ok stop sini kot..

 

 

P1040195

ok..depan skit lagi..

 

 

 

IMG_4276

ok..kitorg stop sini. Perghh! boleh tahan jugak kalo menapak ni..mau kering kontang air dalam badan ni wehh..ahahha

 

 

 

IMG_4277

Inilah kebesaran Ilahi..siapa sangka kat Vietnam ada padang pasir? Yes..we came here to ride..to explore..then share it to all of you. It’s amazing..

 

IMG_4278

speechless..!! ..and worth it..!

 

 

IMG_4286

The shadow..me & Griffin

 

 

IMG_4287

Berpijak dipadang pasir dibumi Vietnam..

 

 

IMG_4279

Gambiran of me..

  IMG_4281 

…and Griffin too..cool!

 

 

P1040200

The gambiran both of us..! Yooossssshhh.!! :) WE DID IT..!!

 

Kite ushar skit view2 padang pasir yang dapat aku amik..

IMG_4283

Where’s the camel? :P

 

 

IMG_4284

Cuba tengok kat atas bukit tu..debu pasir yang berterbangan dek tiupan angin. Agak kuat jugak angin kat sini..

 

 

 

IMG_4285

close up skit..

 

Lain2 gambiran..

IMG_4290

IMG_4288

IMG_4289

P1040198

P1040199

P1040201

 

…dan sebagai kenangan sewaktu berpijak di padang pasir di Bumi Vietnam, Kasi possing best skit bro..!! :))

 

20121212_111713

wihuuuuu..! rock uuuuuuuuuu…! senyum abiss… :P

 

 

20121212_111739

Yihaaaaaaaaa..!!

 

ok beb..time to leave. Mula bergerak keluar semula dari tempat ni. Kalo ikutkan..boleh lagi nak pusing abis, tapi cukup lah..gambiran pun dah dapat. yang penting pengalaman merasai sendiri tu yang mahal harganya..

 

Layan skit gambiran “on the ATV” on the way balik.

p/s: ..ada ke word “on the ATV?”. Ahh..bedal laa..hahaha.

P1040208

P1040209 P1040210

Nice view..pengalaman yang tak dapat dilupakan bile impian menjadi kenyataan. Phiewwwww..!

 

 DSCN2094

Dipendekkan cerita..kitorg dah pun sampai tempat parking. Rehat jap dalam 10minit..minum dulu seteguk dua utk cover ‘kerak teking’. Gambiran atas tu pulak..keadaan RED VERSYS masa down tadi..

 

Ok beb..kasi kitorg rest dulu sekejap. Lepas ni kitorg akan shoooot terus ke Saigon. Nak tau keadaan padang pasir ni masa kitorg atas motor ni mcm mana? Nak tengok deretan motorsikal di Saigon pulak mcm mana? Rajiin2 bukak TayarGolek.Com untuk update seterusnya nanti..

 

Terima Kasih diatas kesudian membaca..sambung lagi selepas ni.

 

Adios,

Han

16 comments:

griffin said...

We did it bro :-) :-)

memang the best moment ever wihuuuuuuuuuuuuu

Anonymous said...

wuhuuuu...tak sangka Vietnam ada padang pasir..kalau depa buh camel sekoq kat situ lg nmpak real alpadang pasirrun lah...good job n congratulation to both of you..tercapai gak impian cari padang pasir kat vietnam..tp mmg agreed with ur words that "pengalaman merasai sendiri tu yang mahal harganya" memang xboley dibeli...

-manKL-

Anonymous said...

aiiiyak..apa bikin jd tourguide pdg pasirpun salah tembak.?..hahaha

Anonymous said...

TERBAEK Han !!! .... kasi tabik ngan Han & Griffin (mcm Hansel & Gretel Jer ...hehe) ... kena Xplore lebih lgi bro, utk bwk kami2 semua ni menghayati ride TAYARGOLEK !!

~Dee~

TayarGolek.Com said...

Griffin - wihuuuuuuuuuuu..!! caya lu bro..

TayarGolek.Com said...

manKL - TQVM bro. Betul..aku yg aku share ni cuma sebahagian kecik je berbanding pengalaman menghadapinya sendiri.

TayarGolek.Com said...

Annon - tu la dia bro..tourguide tu tak tau "mission" ride ni. Setidak-tidaknye study ler skit :)

TayarGolek.Com said...

Dee - TQVM Bro Dee. InsyaAllah..selagi tayar terus bergolek..TGC akan terus berupdate dgn stori2 ride. Tapi nak ride gempak2 sangat tu tak janjilah..al-maklum, pecah tabung ayam sendiri :P

Sarjan Bluess said...

Tour guide: “ normally people just stop here laa..”
Alamak.... 'akak' tu dah penat la tu...hahhaha...sabar.......

Ren said...

Jmpe mn tour guide cap ayam tu bro????

TayarGolek.Com said...

Sarjan Bluess - Jen..bukan penat jen..tp memey 0..lol

TayarGolek.Com said...

Ren - member bagi..ni je la yg ado :)

Anonymous said...

SALAM BRO..NAMA SAYA AZIRIN..SAYA NAK TANYA DAN NAK KONGSI PENGALAMAN SAUDARA KETIKA KONVOI KE NEGARA THAILAND (KRABI)? INSYAALLAH KLU ADA REZEKI SAYA NK BAWAK FAMILY BERCUTI KESANA TP MENGGUNAKAN KERETA..SOALAN PERTAMA YG SAYA NK TNYA SEBELOM SMPI KE KRABI..DIANTARA PHUKET DAN HATYAI MANA 1 YG PALING SESUAI UTK SAYA BEREHAT DAN BERMALAM SBLOM MENERUSKAN TRIP KE KRABI?

TayarGolek.Com said...

AZIRIN - bro guna google map and check antara Krabi hat yai & phuket. Phuket lebih jauh dari Krabi..hat Yai lagi bapak jauh dari Phuket.

TayarGolek.Com said...

tapi kalo bawak family utk relax dgn tenang..saya cadangkan bermalam di Songkhla.

Anonymous said...

klu ikut dr google map..masuk melalui wang kelian kita tak kan lalu pun hat yai, btol ke? klu ikut dr kiraan masa wang kelian ke krabi mengambil masa lebih kurang 6-7 jam je kan? sebagai seorg yg berpengalaman apa pendapat bro..laluan mana yg sesuai dan mudah?

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com