You Are Reading

5

Indochina Ride (Day 7): Champa Temple, Phan Thiet

TayarGolek.Com Monday, February 25, 2013

 

Yoooossshhhh…!!

Salam Sejahtera semua..

“Monday Blues” datang lagi..dan entry hari ni pun agak simple de mimple. Masuk hari ke-7 dalam misi INDOCHINA EXPEDITION yang telah berlangsung pada 06 – 17 DEC 2012 yang lalu. Jadual ekspedisi pada hari ke-7, kitorg akan ke Ho Chi Minh atau Saigon. Tapi aku lebih suka sebut SAIGON sebab unik.

 

Perjalanan dari Phan Thiet ke Saigon tak de ler begitu jauh..mungkin dalam 5-6jam dah sampai. So, apa yang kitorg plan pada pagi hari ke-7 ni kitorg akan amik teksi pi ronda2 sat. Dianggarkan dalam pukul 12t/hari waktu tempatan baru bermula tayargolek.

 

Apa yang aku nak share ni..kitorg pun sebenarnya taktau sangat ape tempat menarik sekitar Phan Thiet. Ade le beberapa tempat yang boleh dilawat atau layan aktiviti kat sini. Tapi, keadaan masa yang limited..kitorg pilih 1-2 tempat je. Takpe..janji ada something kan.

 

Kali ni aku nak bawak korang semua ke “Champ Temple Tower” atau nama lainnye “Champa Tower”. Tak jauh dari hotel..tak jauh pun ade le lebih kurang 10-15KM. Better amik teksi je laa kan sebab boleh santai2 pakai selipar je :)

 

Sebelum tu..Gambiran skit view depan hotel :)

DSCN2061

It’s so relaxing..

 

DSCN2062

Cuaca yang baik dipermulaan hari..

 

DSCN2063

Swimming pool yang cantik..ishh! kalo ler bleh stay satu hari lagi kat sini..maunye aku layan berenang kat sini

 

 

IMG_4232

Ade jugak bilik dua tingkat..

 

IMG_4233

swimming pool lagi. Jom beronang-ronang?

 

IMG_4239

another view..

 

IMG_4235

Pantainya pun cantik..taknak terjun swimming pool..terjun laut pun ok jugak :)

 

 

IMG_4237

ombak agak kuat..dah ada org mandi laut tuuu…

 

IMG_4238

port relax..

 

 

Jom kite ke sana..

 

Perjalanan ke Champa Tower dengan menaiki teksi, kitorg kene bayar USD15 seingat aku untuk pergi dan balik. Kire share la sorang USD7..hehe. Urusan teksi awal2 lagi kitorg booking lepas balik makan malam. So, pagi ni lepas je breakfast..teksi dah ready. That’s how we manage our time :)

 

 

20121212_081323

On the way ke Champa Temple Tower, driver teksi tu bawak kitorg berhenti jap ditepi pantai Phan Thiet. Kalo ikut struktur geografinya, pantai ni merupakan pantai Laut China Selatan. Cantik pantai ni..bersih..angin bertiup kuat. Kawasan ni lebih kepada “view point” je..kalo nak mandi laut rasanya ade tempat yang lebih baik kot..

 

 

20121212_081336

Sinaran cahaya matahari sekitar 9.00 waktu tempatan. Memanchoooooorrrr…. beb!

 

 

20121212_081349

Aiiiishhh..! kang ada yang terjun laut ni kannnng! lama tak buat terjun “terjun tiruk helang menyambar” nih..hahaha

 

OK..10minit je kitorg spent masa kat sini. Cukup ler untuk menghirup udara segar kat sini. Sebab kitorg ada agenda yang lebih BEST lagi lepas ni..!

 

@ CHAMPA TEMPLE TOWER.

Perjalanan ke sini cuma lebih kurang 10-15minit perjalanan dari pantai tadi..

IMG_4250

Aduhh..! atas bukit la pulak. Ye kengkawan..! kene panjat skit bukit..blh tahan gak tingginye. So, pelan-pelan le memanjat.. :(

 

IMG_4251

…belum nampak lagi kelibat tower nih?? bior betikk?

 

 

IMG_4252

uhhh.! nasib baik ada view Laut China Selatan dari sini. Hilang skit penat :P

 

Akhirnya…sampai juaa..huhu.

IMG_4249

Inilah sejarah “The Champa Temple Tower”. Boleh baca sendiri yer..

 

 

 

20121212_083019

Apa yang korang lihat skg ni adalah Tower C iaitu Fire Tower. Tower A & Tower B berada kat atas lagi. Huiiiii..! tak sanggup ler nak panjat tinggi lagi..timing! timing!

 

p/s: cehhh…timing konon! alasan je tuu.. :P

 

IMG_4257

Fungsi Tower C dalam English & Vietnam.

 

 

 

IMG_4253

Seperti info tadi..ketinggian Tower C adalah 5meter

 

 

 

IMG_4255

Kite lihat dari sudut lain pulak.

 

 

IMG_4256

IMG_4262

Tengah asyik memerhati..

 

 

IMG_4258

Gambiran dari depan. Aiiiyoo..banyak pulak model2 kat depan tu yerr

 

 

IMG_4259

Takpe..bagi change depa duk ushar2 dalam tu. Ntah ape ade kat dalam tu..aku pun tak sure? Nak pi ushar tak? Kite layan view laut skit dulu..

 

 

IMG_4260

Hmmm…masih tak berganjak. Kebanyakkan pelancong2 tu dari Rusia. Apesal ramai Russian mai sini erk? Sebenarnya takde ape..apa yang aku tau, pelancong dari Russia memey dialu-alukan datang ke sini.

 

 

IMG_4261

bergambiran skit didepan Champa Tower

 

 

 

 

 

IMG_4263 

Close up skit struktur bangunan ni. Dibuat dengan menggunakan batu-bata nipis & disusun satu persatu hingga terdirinya Tower C.

 

 

Jom..ushar skit dalam bangunan Tower C ni ape yang ada..

 

IMG_4265

oowhhh..! mcm ni jer. Sapa2 esok nak datang sini, dinasihatkan amik sarapan pagi dulu. Sebabnye? ye laa..kalo tak ayam kat pinggan tu semua hangpa balun abihh..hahaha

 

IMG_4266

Apa yang ada kat dalam bangunan tu kite dah tau..last gambiran lah dari depan. Clear skit skg ni..

 

 

IMG_4264

Then, sebelum turun semula kebawah..layan view dari atas bukit. View ni boleh nampak dari belakang Tower..

 

 

Dah abiss..! pi sambung wat keje dulu yer. Nanti2 aku sambung..hahaha.

Lepas ni akua akan bawak korang ke tempat yang diidam-idamkan. Ke mana?

Tungguuuuuuu…!

 

Adios,

Han

5 comments:

Anonymous said...

kasi sentap .... tgh baik punya layan ... brek kcemasan satu kali, kura2 lintas da ..... huhuhu

~Dee~

TayarGolek.Com said...

Dee - bro..lama menyepi? tunggu bro...skitttt lagi..haha

Anonymous said...

ada bro .... tayargolek xkan miss punya, tayar akan sentiasa bergolek dimana2

Ren said...

Laaaa.... igt kn panjang entry ni...
.

TayarGolek.Com said...

Ren - skit jer..hehe. Sambung lagi..

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com