You Are Reading

2

Kanchanaburi Ride 2015 D3 Hellfire Pass Kanchanaburi

TayarGolek.Com Monday, April 4, 2016
Yooossshh...!!
Salam Sejahtera semua..

Hampir2 bersawang  lagi stori de mori KANCHANABURI RIDE ni. Maaf k kepada yang dok tanye awat laa lama tak berupdate..? Jawapannya... Kite tunggu sampai abis episod KANCHANABURI EXPLORATION RIDE.. hehe

Ok,  berbalik pada stori de mori, aktiviti seterusnya kite akan ke Hellfire Pass..
Aku tau ramai dah penah sampai sana..dan mungkin ada jugak yang belum pernah sampai. Harap one day korang boleh ke sini jugak nanti.

Jom ..tayargolek ke Hellfire Pass.


Sekitar jam 11.00pagi, tayargolek ke Hellfire Pass. Satu je aku bagitau..bile tour ni kene ada disiplin masa. Sapa lambat..aku tinggal.

Tour pagi tadi dah 2 org kene tinggal..hahaha.


Tunggu jap..depa tengah siap.


Ok..tayargolek time.


Jarak dari hotel ke Hellfire Pass kire2 30minit je


Tapi sebelum tank kosong..kite isi minyak dulu.

Tengok tu..peminat V-strom 1000 hahaha...


Siap bagi ciuman marhaen lagi..kihkih. Huntongla abam Zaini



Yang lain2 dah siap. Tunggu depa yang belum settle lagi


Abam Bard GS8, first time join TayarGolek.Com ride..terus ride jauh..untung laa


Ok..tayargolek time.


Jalan yang cantik dan persekitaran yang sedikit berbukit2. View setakat ni kire OK laa



Jalan yang sangat2 lengang..

Slow and steady..no rush



Sedikit gambiran view yang tak seberapa ketika ni..













Menarik jugak la buat yang 1st time. Aku pun 1st time explore Kanchanaburi



Suzuki V-Strom 1000 in action




Gambiran dari jauh..


Layan corner skit..dari mata kasar boleh nampak betapa halusnya turapan jalanraya kat sini.



Jalan cantik sepanjang ke Hellfire Pass. Ride slow and steady..


@HELL FIRE PASS

Dipendekkan stori de mori..perjalanan kire2 80KM ke Hell Fire Pass akhirnya sampai.


Ni laluan masuk ke Memorial Hell Fire Pass



Ok..dah sampai. PArking motor cantik2. Jangan sampai ganggu laluan



Hell Fire Pass Memorial Museum



Masuk kedalam bangunan ni ..ada satu Anjung Tinjau yang korang  boleh nikmati pemandangan 180' dari sini.


Antara view di Anjung Tinjau


Tak silap aku..tiada bayaran yang dikenakan untuk masuk ke sini. Tapi korang akan diberi brochure tentang info Memorial ni + track laluan dari mula masuk hingga laluan keluar.



Jom..on the boot




Skg ok laa..dari tempat tinggi kite akan turun sikit demi sikit ke bawah..



Jom..jom..ujian kekuatan lutut ni hahah


Cuaca agak baik skg ni..redup2 manje katenye



Info..



Kite akan spend masa kat sini kire2 1jam30min..sebab nak kejar timing ke TIGER TEMPLE lepas ni. Kang lambat2 nanti..tutup pulak temple tu



Pokok Buluh..tapi bukan buluh perindu.



Ok..hepi2 semua ..gelak2..time turun memey takde hal laaa..hahaha


Tempatnye memey dijaga dengan baik. Tengok la gambiran ni..bersih.



View..



View..fuhhh! ini machiam mau naik semula nanti memey azab laaa




Kite turun lagi...senyum laaa



Siap posing lagi..tapi inilah kepuasannya. 1500KM kene redah baru boleh sampai sini :)



Alehhh..manjeee nau aku tengok


Siap bersilat tersenget2 bagai ..semata2 nak dapatkan angle yang terbaik.. :p



Wihuuuuuuuuuu...tinggi baq aang



Sunyi..tenang. Tapi sapa sangka dulu tempat yang banyak meragut nyawa. Inilah sejarah yang ditinggalkan..



Penuh bersejarah dahulunya..





Gambiran beramai2...

*sebenarnya dah start letih berjalan ni...



View lagi..


Tempat yang diorg pijak sekarang ni dahulunya adalah landasan keretapi.

Info berkaitan Hell Fire Pass ni koang boleh baca dari sumber wiki : https://en.wikipedia.org/wiki/Hellfire_Pass






Batu2 bukit yang masih kukuh hingga ke hari ni..



Nampak tak...? ni la bekas landasan keretapi yang masih ada disini..



Info..HELL FIRE PASS - RAILBED



Pandangan dari sudut lain..


view tepi bukit..



Free and easy..dah sampai sini memey WAJIB turun sini k..



OK..done! berpijak disini




Hmm...kerja berat kerahan tenaga sebagai buruh.


Hellfire Pass


Gambiran diorg dari jauh..



Salah satu alat yg digunakan dulu..



Rail keretapi..


Tanda peringatan dari saudaranya..



Aksi spontan parodi..peluang yg ada jangan disia-siakan..



Batu peringatan..


Australian Regiment


Bahan sejarah yang dijaga dengan baik..



View kat sini yg ditunggu2..




Kerah kudrat untuk sampai ke Kanchanaburi..Tour Kanchanaburi sememangnya agenda utama


Gambiran..









Selain tu..ditepi2 batuan ni dilekatkan info yang amat2 berguna kepada pengunjung. Info mcm ni la yang kite perlukan..




Besi mcm ni boh diorg dulu2 guna nak buat rail keretapi



Info..


Zoom skit



Info..


Batu Peringatan Hellfire Pass...



Kalo korang sampai sini..inilah tempat yang paling hujung sekali di Hellfire Pass.






Batu Peringatan Burma-Thailand Railway diletakkan disini..



View sekitarnya..



Sebagai tanda kenangan..gambiran beramai2 sewaktu KANCHANABURI EXLORATION RIDE 25-30 Mar 2015



Close up skit...ok! Thorbaekk..



satu lagi...



Oppp..!jap...ada gadis offer amik kan gambiran..



wihuuuuuu..!! Tahniah semua yg join..U did it!


ok..tadi senyum2 kan. Skg senyum dulu...lepas ni nak panjat bukit pulak ..haha



Gambiran saje :P
Ni la syioknye ride dengan TayarGolek.Com...ride korang di stori de mori kan...esok2 blh tengok lagi k ;)



Mula memanjat..


Sikit demi sikit..kali ni kerahan kudrat bukan main2.



Tuddiaaaa baq anggg..



Ada satu view point atas ni..boleh amik nafas jap sebelum meneruskan perjalanan keluar


View dari atas..


Tadi kite lalu bawah tu...



skg kite tengok pulak dari atas..2 in 1 kroang dapat tengok dari sudut yang berbeza.



semakin tinggi..tapi semua steady beb. Mana ada gayat2 ni





Wihuuuuuuuuuu..seram. Ni kalo jatuh ni ..eiii



Dipendekan lagi stori de mori..akhirnya..sampai dah pintu keluar.

Pehhh..!kuyup..lencun..bakar lemak saja2 kat sini..





Lega baq angg..tapi mana semua orang? ok..takpe..cukup time kite kumpul



Ok..last gambiran entry kali ni..


Gambiran ni pasti menjadik sejarah..hihih. Aksi uncle Abg Halim sebelum kitorg gerak ke Tiger Temple :)

Ok..kite jumpa lagi episod seterusnya di TIGER TEMPLE. Agak tricky skit Tiger Temple ni..nak pegi kene buat research dulu..kalo tak memey babai laa tak blh masuk.

Tunggu episodnya nanti..

Adios,
Han

2 comments:

Ibu Anita said...

Assalamualaikum.wr.wb. perkenalkan nama saya Ibu Anita Tki Malaysia, saat menulis ini saya teringat memory masa lalu.saya sangat tergugah hati melihat coretan hati yang ibu tulis. saya jadi teringat tentang masa-masa sulit dulu,karena iktiar dan usaha , seolah2 menjadi dendam bukan lagi motivasi, cuma satu tujuan saya pada saat bagaiman caranya untuk bangkit..singkat kata berbagai macam iktiar dan cara yang saya lalui, mengingat pada saat itu hutang saya 1,2m yang tidak sedikit, belum lagi bunga renternir yang bertambah. karena usaha, kesungguhan hati, akhirnya menemukan jalan /solusi . saya percaya ALLAH ITU TIDAK DIAM MAHA PENYAYANG , cobaan itu bukan lah ujian tapi hadiah yang tersilmut untuk kebahagiaan yang sebenar2nya. Sudah banyak para normal yg kami mintai angka togel dan uang gaib cuma Ki Witjaksno yg berhasil alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus. jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi Ki Witjaksno:0852_2223_1459. ingat kesempatan tidak akan datang untuk yang kedua kalinya KLIK-> BOCORAN TOTO 2D 3D 4D 5D 6D

aziz said...

http://TheInviteClub.com/?ref=12165

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com