You Are Reading

2

Kanchanaburi Ride 2015 D4 Ayutthaya - Prachuap Khiri Khan

TayarGolek.Com Wednesday, April 6, 2016
Yooossshh...!!

Salam Sejahtera semua..

Kite jumpa lagi dalam episod KANCHANABURI EXPLORATION RIDE yang berlangsung pada 25-30 Mar 2015 yg lalu. Dah setahun kot..tak abis2 lagi :(

Walaupun jauh tertinggal dibelakang..tapi aku try la jugak untuk terus menulis di ruangan ini. Aku ucapkan berbanyak2 TERIMA KASIH kepada semua yang sering bertanyakan update stori de mori di www.tayargolek.com.

So entri hari ni..merupakan hari ke-4, kitorg akan keluar dari Kanchanaburi. Kalo ikut plan kitorg akan terus turun ke Prachuap Khiri Khan...(sebut betul2..bukan Kiri Kanan taww). Tour kali ni aku bagitau ada surprise skit untuk diorg ni. Apa dia surprise tu?

Mungkin ada yang dah tau..surprise tu adalah..aku akan bawak diorg naik ke Ayutthaya Historical Place. Haa..kalo tengok dalam map tu..diorg semua akan berada diatas Bangkok. Fuhhh..! mau tak seronotnya diorg tu..hihihi.

Maka, dari Kanchanaburi - Ayutthaya (150KM)..kite explore skit beberapa tempat di Ayutthaya. Kemudiannya, dari Ayutthaya turun ke PKK. Syiok kan?? Kalo nak pegi sendiri ..belum tentu akan pegi saja2. Jadi..kenangan ni dikongsi sama beramai2.



 
Route Kanchanaburi-Ayutthaya-Prachuap Khiri Khan


Seperti yang aku bgtau semalam..ride kali ni aku gelarkan "Pre-ADV Ride" sebab 6 hari (3hari naik..3 hari turun). Memey takde rest langsung seperti ride sebelum ni. Lepas2 lebih kepada Holiday Ride. Jarak setiap hari > 600KM kecuali Day 3, itu pun 1 hari full dengan aktivi. Jadi, perlu persediaan diri untuk ride ini.


Jom..kite mulakan stori de mori Day 4. Kite patah balik tarikh 28 Mar 2015.
Setahun yang lalu :((
 #nanges


Persediaan awal pagi di Kanchanaburi. Perlu gerak awal pagi untuk pastikan masa yang ada tu tak tersasar.




7.00pagi Thai time..akan tayargolek meninggalkan hotel.



Thorbaek..!! semua on time..

Bile semua dah ready..kite mulakan tayargolek!


Selamat babai River Kwai Hotel..kite menuju ke Ayutthaya..





Gambiran skit sementara tunggu traffic light



waaa..gelak besauu haha


tayargolek lagi..


Bila gerak awal pagi..inilah sebabnya, traffic masih lagi tenang..




ride selow-selow..janji semua selamat.


Dah pun sampai Suphan Buri...Welcome to Suphan Buri..

nampak signboard ni tetiba ternyanyi skit lagu Made In Thailand..english version..

"..Made in Thailand, thousand years ago
Everybody knows, we are full of them grows
From Sukhothai, Suphanburi, Ayuttaya till Thonburi and now it'll be Siam
This magic plan the farmers have no land.."


https://www.youtube.com/watch?v=BbJe9oK3uVc

hahaha..

lepas ni ke Ayutthaya der... ;). Cun tak route ni ..wihuuuuuuu



Riding in Suphan Buri..


Seingat aku masa 4 Nation Ride tahun 2011 dulu..kitorg guna route ni untuk ke Sukhothai.



Pada waktu tu..keadaan kiri kanan jalan ni semua kawasan sawah padi/bendang tenggelami air akibat dari banjir besar di Bangkok.

Boleh check sini



Tapi skg,,kering kontang..




Speed maintain 120-130kmj





 Sawah padi ..


 Cantik...hijau skit pandangan mata..


@Ayutthaya, Thailand

Dipendekkan stori de mori, kitorg dah pun masuk wilayah Ayutthaya.

Nak tau sejarah pasal Ayutthaya ni ...boleh baca : https://en.wikipedia.org/wiki/Ayutthaya_Kingdom



Yeah...sikit lagi boh




@ Ayutthaya Historical Park


Kire2 2jam perjalanan..akhirnya Kanchanaburi Riders kini berada di Ayutthaya Historical Park.


Kawasannye redup dipenuhi pokok2 besar..


Ini merupakan kali-2 aku & Griffin sampai sini. Jadi, ride ke sini dapat memberi peluang kawan2 yang belum pernah sampai. Sampai tempat ni tapi tak explore..ibarat makan nasi tanpa lauk..bhahaha (gurau je).

Peluang yang ada..explore betul2.


Antara tempat pertama yang kitorg singgah.



Free and easy..ikut diorg nak amik brp keping gambiran kat sini. Amik la sebanyak yang mungkin..

Ecehhh..mcm mana pic ni ada kat camera aku? :p

DUSKY BLACK FJR


Monument info..


PRANG


Wall


Stupa/Chedi


Bersih tempat ni..takde sampah sana sini..

Ijatt kata..terbaikk! :)




Takde your time..cukup masa nanti aku rogerfederer



ok lah,,,rakan se Gii Ess  :)


 Disudut yang lain pulak..



Parking sini pulak..




Sempoi...lepak2 tepi tasik time2 mcm ni memey syahdu :)



Bagi pembaca yang belum tahu..di Ayutthaya, semua tuk tuk berbentuk  macam ni. Tuk Tuk beroda 3..mcm citer Mr.Bean tuu kan..





OK..kite bergambiran beramai2.  Kenangan KANCHANABURI EXPLORATION RIDE @ Ayutthaya Historical Park.




@ Wat Phra Si Sanphet  & The Royal Palace

Wat Phra Si Sanphet (Thaiวัดพระศรีสรรเพชญ์; "Temple of the Holy, Splendid Omniscient") was the holiest temple on the site of the old Royal Palace in Thailand's ancient capital of Ayutthaya until the city was completely destroyed by the Burmese in 176




Motor kitorg dibenarkan parking kat sini.

Waktu dah mula panaih lit lit..memey air minerel berpisah tiada..



Memey laku abis air minuman gerai ni. Macam2 air ade..




Moment waktu ni..sebaik parking motor, ada pulak group gajah mai sini.




Gajah2 ni akan membawa pelancong pusing2 area ni. Tak sure brp kene bayau.



Oooowhhh...rupe2nya, depa lepak sini.





Seekor demi seekor parking sini..

..dan sorang demi sorang kawan2 kite beratur kat sini.


Aku ingatkan diorg ni nak naik gajah..rupe2nye...bergambiran dengan gajah..





Tanpa disadari..sekalii Tony Jaa muncul daaaaaa...






Info Wat Phra Si Sanphet


Info Wat Phra Si Sanphet - bentuk dan keadaan dahulu kala.

Sorry ..kali ni aku tak masuk ke dalam. Kasi chance depa tengok dengan mata sendiri :)

Tapi ada skit gambiran dari camera Din..



OK..on the bike. Kite singgah satu tempat utama kat sini - Wat Mahathat






@Wat Mahathat

Destinasi terakhir si Ayutthaya ialah Wat Mahathat.‘Wat Mahatthat’ antara yang ter’famous’ di Ayutthaya. Kat sini la kite boleh tengok ‘kepala buddha’ dicelah-celah bedah pokok. Sapa ada gambiran ‘kepala buddha’ yang celah2 pokok tu kite geng.. :p




Info tentang Wat Mahathat


Zoom skit. Aku malas nak tulis...korang boleh baca info ni k..




Untung la parking motor bawah pokok..



Tuk Tuk @ Ayutthaya



Ok..aku tinggalkan RED VERSYS sekejap. Tak citer banyak..terus masuk dalam. Kena bayau 20THB kalau tak silap..


Menonong je jalan sorang2 ke sini..



Automatik...memori 2011 tetiba terkenang kembali bile masuk ke dalam Wat Mahathat..



Struktur bangunannya masih tak banyak berubah..



Masih kukuh berdiri..



Susunan batu2 mempunyai maksudnya yang tersendiri..



Masih teguh berdiri..ketinggian manument ni kire2 bangunan 3 tingkat.


Layan gambiran..









..dan yang MESTI amik gambiran kat sini adalah "Kepala Buddha" di celah pokok.


Kene tunggu giliran jap..



ok...Mission accomplished.






Buddha's Head / Kepala Buddha @ Ayutthaya



Maka, selesai tour kite di Ayutthaya Historical Park. Dalam keadaan yang panah, kene teruskan jugak perjalanan turun ke Prachuap Khiri Khan. Aku jangkaan sampai sebelum Maghrib.


On the bike..patah balik laluan tadi dan masuk ke route 321. Kite By pass Bangkok..



..dan bermulalah kelemauan ride time ni. Panas terik..mengantuk..mcm2. Tapi baq angg..lebih baik panas dari hujan..



Gambiran on the bike dari camera Din GSA..








Dipendekkan stori de mori..



@ Prachuap Khiri Khan

Aku dah stop amik gambiran on the bike lepas keluar dari Ayutthaya. Letih baq ang..

Bile dah semakin hampir dengan hotel..baru la amik gambiran semula.


Lokasinnya amat berdekatan dengan pantai. Tapi..belom popular lagi. Mana tau lepas TayarGolek.Com publish ni ramai pegi sini pulak..dah tu pegi senyap2 tuuu.. hahaha



Syioknya angin bertiup sempoi2 ...


ok..dah tak jauh dah hotel kite..



Malam nanti boleh lepak2 sini. Walaupun aku rasa masih macam pekan koboi lagi..





Sedang aku uruskan hal check in..ni gambiran masa menunggu bilik.



Akhirnya..semua selamat sampai hotel kire2 pukul 6.30ptg+ dengan jarak 606KM. phiewwww..!

Urusan checkin terpaksa amik masa skit..al-maklumlaaa..checkin secara manual. Ape2 pun amat berpuashati dengan hotel ni.


Mata bertentang mata..waduhhh gampang banget manja nyaa





Lepas ni kite pegi makan..dan rehat.




Jom pegi makannnn.. :)



dah macam PATI plak dah..tapi apa yang nak disampaikan kat sini, inilah pengalaman atau moment waktu ni. Memey rare ..hahaha








Pegi makan malam naik pick up beramai2..kompom diorg takkan lupa meoment ni.

Betui dak???


ok..sampai sini dulu entry kali ni. Esok perjalanan agak jauh jugak kire2 700KM+ untuk sampai ke Hat Yai.

Jumpa lagi episod seterusnya ..

Adios,
Han

2 comments:

Ibu Anita said...

Assalamualaikum.wr.wb. perkenalkan nama saya Ibu Anita Tki Malaysia, saat menulis ini saya teringat memory masa lalu.saya sangat tergugah hati melihat coretan hati yang ibu tulis. saya jadi teringat tentang masa-masa sulit dulu,karena iktiar dan usaha , seolah2 menjadi dendam bukan lagi motivasi, cuma satu tujuan saya pada saat bagaiman caranya untuk bangkit..singkat kata berbagai macam iktiar dan cara yang saya lalui, mengingat pada saat itu hutang saya 1,2m yang tidak sedikit, belum lagi bunga renternir yang bertambah. karena usaha, kesungguhan hati, akhirnya menemukan jalan /solusi . saya percaya ALLAH ITU TIDAK DIAM MAHA PENYAYANG , cobaan itu bukan lah ujian tapi hadiah yang tersilmut untuk kebahagiaan yang sebenar2nya. Sudah banyak para normal yg kami mintai angka togel dan uang gaib cuma Ki Witjaksno yg berhasil alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus. jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi Ki Witjaksno:0852_2223_1459. ingat kesempatan tidak akan datang untuk yang kedua kalinya KLIK-> BOCORAN TOTO 2D 3D 4D 5D 6D

aziz said...

http://TheInviteClub.com/?ref=12165

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com