You Are Reading

2

Kanchanaburi Ride 2015 D5 Hat Yai

TayarGolek.Com Thursday, April 7, 2016
Yooossshh...!!

Salam Sejahtera semua..

Sambungan seterusnya hari ke-5.
Pagi yang sunyi di Phra Chuap Khiri Khan(PKK). Kalau ikut rekod, pernah bermalam di PKK sebelum ni tapi tempat yang berlainan. Memey area sini takde ape2 sgt..cuma lokasinye tepi pantai yang tenang bolehlah menikmati pemandangan pagi di tepi pantai.

Hari ke-5, bakal tayargolek ke Hat Yai. Anggaran jarak hari ini kire2 650KM.

Jom..kite teruskan stori de morinya..


Pagi yang tenang di PKK..masing2 bangun awal pagi. Lebih awal lebih baik sebab ada banyak masa.
Takde breakfast yg disediakan..


Setelah berbincang masa makan malam..masing2 bersetuju untuk tayargolek awal pagi. Nanti kite akan singgah mana2 7-E untuk breakfast. Aku tak kisah sgt pasal makan..tapi walaumcm manapun kene bincang sbb mungkin ada yang perlu breakfast.


Ape2 pun..setiap rider kene bersedia untuk sebarang kemungkinan. Pre-ADV ride ni ibarat latihan sebelum ride yang lebih jauh.

Alrite..disiplin masa yang diterapkan setakat ni tidak mengecewakan.


Ijatt dah ready awai2 lagi baq angg... :)

Baik..tayargolek bermula, tapi kite akan amik gambiran sekejap di tepi pantai yang indah.. :)



Susun motor kat sini..amik gambiran pemandangan pagi di tepi Laut China Selatan



view ketika matahari terbit


Nice kan..


Ada sorg warga tempatan tak lepaskan peluang untuk amik gambiran motor kitorg waktu ni. Mungkin jarang2 bikers ke sini.





View..




"Bloodygood view"  lol




Susunan motor yang cantik..



Dia nak jugakkk..


Sudut lain pulak..


Jomm3...gambiran beramai-ramai


1..2..3..ismaiilllllll


one more...1..2..3 lompattt! ayakk

wokay..setel bergambiran.
Jom..tayargolek..!


Patah balik jalan menghala ke hotel..




Gambiran on the bike arah belakang ..kawasan pantai yang tenang


Slow and steady sambil2 tengok view sekeliling..

owh ya..Din GSA bgtau dia nak gerak dulu untuk amik gambiran on the bike.

Haaa..nin diaaa. Belum sempat ko tembak..aku tembak ko dulu Din.haha



Alrite..ini hasilnya..


dan ini jugak. Sebenarnya banyak lagi.tp aku pilih mana yang nampak moment terbaik waktu ni ;)




ok..tayargolek lagi menyusuri jalan pesisir pantai. 1st time jugak laluan ni.



So, semua dapat laluan jalan dan view pantai. Skg pulak view berbukit..


Boleh tahan jugak view kat sini..




Jalan yang cantik..snyi ..tenang yang amat. Bawak motor pun relax giler


Satu kawasan yang nampak mcm tempat pertanian..kurang pasti apakah.


bloodygood road


view bukit-bukau + matahari terbit



Kalo tadi matahi sebelah kanan..skg berada didepan pulak.


Gambiran scenery pagi..



Cantik kan?kan?


Ok...corner tajam kat depan..


Wihuuu..terbaikk view kat sini



Halamakkkk..aku dah feel mcm kat Vang Vieng, Laos laaa..waduhhhhhh!! superb!


memey mcm skit2 laaa...



Haa tu diaaa...aku dah kata mcm kat Vang Vieng. Tengok batu kat depan tu..ada iras2 mcam KARST, Vang Vieng, Laos...wihuuuuuuuu


Bloodygood viewpoint..this is TayarGolek.Com

*Aku tak letak watermark kat gambiran2. Tapi mcm biasa la..naluri gambiran sendiri boleh kenal.


Yeahh!! Welkom to Lois? bhahaha


view jauh skit..
Memey enjoy tengok muka diorg..phieww!! satu kepuasan untuk diri aku


Gambiran demi gambiran dicapture..jgn lepaskan moment begitu sahaja. Esok lusa..gambiran mcm ni lah dikenang jua



Amik la gambiran sebanyak yang mungkin..




Peluang mcm ni bukan datang selalu..gunakan sebaik2nya.



Posing selagi boleh..ayuhhh!!


Griffin - Ketua konvoi




Perghhhhhh..!! syahdu gambiran motor ni. Harga motor UP lagi RM20,000 :p

Garangnya motor ni baqq angg..



RED VERSYS lepak belakang2 je



DUSKY BLACK FJR








KARST.. :p




angkel... kihkih


Ok..setel gambiran..






Ngam2 nak tayargolek semula..satu rombongan lembu sudah kasi blok jalan daaaa..

 
 What a moment la..hari yang baik penuh dengan nasib baik. Macam2 moment kite dpt hari ni



Sama2 saksikan moment ini..















Memey tak boleh bayar punya detik2 ini machiammm..wihuuuuuuu!!



OK jom...

Tayargolek time..


Terus menyusuri jalan dalam sebelum masuk semula ke Highway 4


Ushar skit member2 kite kat belakang..



Ride selow-selow...rugi bawak laju2 tempat mcm ni :)

Beberapa ketika..


View pantai..dapat dah. View bukit bukau..dapat jugak. View ala2 Vang Vieng pun ..dapat jugak. Skg ni pulak..redah offroad pulak..pun dapat! memey rezeki korang la..mcm2 view & moment dapat..



Kite tak cari offroad..tapi terpaksa redah offroad. Jom..silakan..


Selagi boleh amik gambiran on the bike..aku amik k



Kawasan lapang ..ibarat delta kosong



Luasnya tempat ni..sayup mata memandang





Aksi meredah offroad bermula..

Ready...? Kite tengok aksi  kawan2 kite..
Suzuki V-strom 1000
BMW GS1200

BMW GS800
Kawasaki Versys650

Go..!!

on more..! Parit Bakar Rally...(bukan Paris Dakar Rally) :p





ADV Rider in action :)




 
phiewwwww..! letih gak amik gambiran ni :)

At least dapat la depa rasa light offroad. :)

Wokayyy..lepas tu keadaan jalan mcm biasa dah...


View waktu ni..



Sawah padi...







Break time..

Masing2 tak breakfast..so inilah masanya makan kaw2. Kasi tenang2 dulu k..


hurmmm..yang ada takdan tenang dah..terus ngapp! tak toleh kiri-kanan-depan-belakang..hahaha. Lapo sangat katanye..tercungap2 napas layan "iffrod" tadi..bhahah


Beberapa minit break ...kene sambung semula la kan tayargolek. Kalo nak lepak2 lama2 kang pukui berapa nak sampai. Konsep aku senang, tak perlu bawak laju2..cukup dengan slow and steady tapi consistent. Timing pun kene jaga k..

**** Motor breakdown

Nak dijadikkan cerita KANCHANABURI EXPLORATION RIDE ni lebih nampak drama swasta..salah seorng rakan kite (Mazlee) mengalami masalah "bearing pecah" tayar belakang.
Sampai satu tahap memey tak boleh bawak dah.

Kejadian ni berlaku di Surat Thani..kire2 350KM lagi ke Hat Yai.

Memandangkan Griffin lead convoy kali ni, aku mintak dia bawak group ke Hat Yai dulu. Manakala 3 buah motor lagi follow aku kasi setel masalah ni.

Memandangkan hari ini adalah hari minggu..takde satu pun kedai Kawasaki  buka di Surat Thani. Maka dengan itu..aku decide untuk bawak terus ke Hat Yai.

Kene cari lori/pick up utk bawak motor ni..

Usaha punya usaha..akhirnya, dapat jugak pick up untuk bawak motor ke Hat Yai. Dengan bantuan okrg kampung + Polis Thailand..akhirnya...phiewwwww!!



Caj yang dipersetujui oleh kedua2 pihak adalah sebanyak 5000THB (kire2 700km 2 hala perjalanan). Kire murah la tuu kan. This is Thailand.. :)







Terima Kasih buat Polis Thailand yang banyak bantu urusan komunikasi. So Dzuljuri, Abah & Ijatt akan follow aku ke Hat Yai.

Inilah cabaran perlu yang diharungi lebih2 lagi jika anda yang organizer sesuatu ride. Jangan lepas tangan..jangan lepas tanggungjawab. Kene bantu semampu yang boleh...

On the bike ke Hat Yai..lori bawak motor dah hilang dari pandangan masa kitorg stop isi minyak.



Sementara kawan2 lain yang dah gerak dulu..dikhabarkan sampai ni PTT Koboi 60KM sebelum Hat Yai kire2 pukul 6.30ptg.

Gambiran diorg..

Nasib baik gak kali ni Griffin ikut..kalo tak, macam biasa semua kene tunggu sampai problem settle. Takde istilah tinggal kawan ok..!





Peace yoo..!

Sementara on the way ke Hat Yai..aku dapat hubungi Benelli HatYai pasal masalah bearing pecah ni. So, motor akan dihantar terus ke sana..





Kire2 pukul 8.30malam..motor Mazlee selamat berada dalam kedai Benelli Hat Yai.



Thanks alot to Bonn & Belle for your help..pisssss!!






Setel pasal motor..baru la ada kesempatan untuk makan. Sebelum uruskan motor..aku dah setelkan awal2 pasal makan malam. So diorg boleh menikmati makan malam dengan tenang..



Phiewww..!! mcm tu la beb..serba sedikit pengalaman ride hari ke-5.
Jangan lari dari masalah..sebaliknya, kite cari jalan untuk atasi masalah..
Pengajaran untuk semua..bawak duit lebih sebagai backup (emergency)..

sekian dulu untuk kali ini..
bersambung..

Adios,
Han

2 comments:

Ibu Anita said...

Assalamualaikum.wr.wb. perkenalkan nama saya Ibu Anita Tki Malaysia, saat menulis ini saya teringat memory masa lalu.saya sangat tergugah hati melihat coretan hati yang ibu tulis. saya jadi teringat tentang masa-masa sulit dulu,karena iktiar dan usaha , seolah2 menjadi dendam bukan lagi motivasi, cuma satu tujuan saya pada saat bagaiman caranya untuk bangkit..singkat kata berbagai macam iktiar dan cara yang saya lalui, mengingat pada saat itu hutang saya 1,2m yang tidak sedikit, belum lagi bunga renternir yang bertambah. karena usaha, kesungguhan hati, akhirnya menemukan jalan /solusi . saya percaya ALLAH ITU TIDAK DIAM MAHA PENYAYANG , cobaan itu bukan lah ujian tapi hadiah yang tersilmut untuk kebahagiaan yang sebenar2nya. Sudah banyak para normal yg kami mintai angka togel dan uang gaib cuma Ki Witjaksno yg berhasil alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus. jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi Ki Witjaksno:0852_2223_1459. ingat kesempatan tidak akan datang untuk yang kedua kalinya KLIK-> BOCORAN TOTO 2D 3D 4D 5D 6D

aziz said...

http://TheInviteClub.com/?ref=12165

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com