You Are Reading

19

Part 1 – Le Tour De Peninsular (Day 1) @ Klang – Hutan Melintang

TayarGolek.Com Thursday, February 10, 2011

Yoooosshhhh…!

Salam geng..

 

Aku baru jer bgtau dalam entry semalam..suh bagi masa akit kat aku untuk filter gambiran. Tapi ramai plak yang tanya “..bile nak update bro..?”, “..lama lagi ke nak stori?..” , “..sikit sgt la entry tuu..tak puas baca..” dan macam-macam lagi ler. Adehhh..! Tapi takpe..korang punye pasal..aku try jugak update. Tak banyak..sikit pun jadik la kan..

 

Mengikut perancangan, route atau laluan kitorang pada hari pertama adalah dari:

image

Klang-Kapar-Kuala Selangor-Tg.Karang-Sekinchan-Sg.Besar-Sabak Bernam-Hutan Melintang-Sitiawan-Lumut-Pantai Remis-Changkat Jering-Taiping-Butterworth-Sg.Petani-Alor Setar.

Kalo mengikut ukuran KM diatas peta, jarak perjalanan adalah sejauh 476KM yang mengambil masa kira-kira 8 jam untuk sampai ke Alor Setar, Kedah. Jauh tu beb! Tapi dengan Versys mungkin TIDAK!! kehkehkeh…

 

Ok..sekarang tiba masanya utk aku share pengalaman ride Le Tour De Peninsular pada hari pertama (Day 1). Dah ready..? kuaci dgn Teh O’ Ais Limau dah ade?? hehehe..mana ler tau sambil baca sambil mengunyah..!

 

Jom..ikut aku and the gang, aku try nak bawak korang plak apa yang kitorg alami masa tayargolek pada 4 Feb 2011 hari tu..

 

Sehari sebelum ride, cuaca agak lain macam skit lah..mendung gelap sampai ler ke petang. Dalam hati aku “..kalo nak ujan tu ujan ler skg..jangan ler sok pepagi plak ujan..esok nak ride niii hehehe“.  Pagi-pagi lagi dah bangun..nak kata ‘excited’ ade lah jugak tp bukan tu masalah nya. Semalamnya aku baru je keje malam. So, ‘biological clock’ tu masih tak betul lagi…siang tido malam berjaga..adehh! Lepas solat subuh siap..beg awal2 aku dh ikat kt motor sebagai persiapan terakhir. Semua dh siap kecuali jaket, helmet & glove jer. Time tu pukul 6.30pagi..so sementara menunggu pukul 7.00pagi, konon2 nye nk baring2 ler..last2 terlajak sampai pukul 7.20pagi. Mak aiiiih..! Sib baik sempat sampai sampai sebelum tayargolek time. Kalo tak sure kene tinggal..huhu

 

@ RV Point – Restoran Sri Has, Klang.

Selepas isi minyak full tank sebanyak RM34.20, aku terus shoot ke Restoren Sri Has. Sampai sana dalam pukul 7.40pagi. Fuhhh.! selamat beb..! kalo tak kalu..kene kejo diorang ler gamaknya. Semua dah sampai..aku je paling last! kehkehkeh..rumah dekat je bang..

Kitorg pilih RV Point di Restoren Sri Has sebab lokasinya sangat berdekatan dgn Jalan Kapar. So memudahkan laluan ke ‘route’ seterusnya. Selain ‘Nasi Lemak’ nya yang memang sedap..kitorg memang tak lepaskan peluang utk breakfast nasik lemak ayam ler pagi tu..

 

IMG_8671

Restoren Sri Has, Klang. Nak tau sedap ke tau..mai ler sini. Dekat jer ngan umah aku..hehehe

 

IMG_8669

Gambiran skit selepas layan nasik lemak..kepala tengah ting tong pun layan jugak nasik lemak eh? Lepas ni menjawab ler.. :P

 

IMG_8670 

Ini ler muka-muka abang ‘emsem’ yang bakal merentas benua Utara-Timur-Selatan-Barat.

p/s: Ayat kene power beb..!! Lepas ni glemer ler korang ber-3 ni erk.. ;)

 

Untuk memudah dan mempercepatkan perjalanan, kitorang telah membuat ‘collection’ sebanyak RM100 seorang. So total duit tu sebanyak RM400 akan digunakan untuk tujuan bayaran makan/minum dan duit homestay nanti. Jadi, jimat masa..abis makan, hanya sorang jer gi bayar ‘lump sum’. Tak payah ler terhegeh-hegeh nak bayar sorang-sorang..betul tak?

Semua dah setel..maka, waktu dah ketika yang ditunggu-tunggu kini tiba. Masa untuk memulakan ‘tayargolek’. Semoga perjalanan kitorg nanti selamat semuanya..

 

IMG_8672

Bersiap sedia dgn riding gear masing-masing. Harap semua dah check jentera masing2 sebelum ni..

 

8.30 pagi – Enjin motor dah start, helmet dah sarung, jaket pun dah pakai..glove plak dah masuk kat jari-jemari. Opps! satu lagi..camera pun dah siap gantung.

Dengan lafaz “Bismillah..”, kitorang start the Journey. “My Rides..My Journey..”

 

Laluan pertama, kitorang memasuki ke Jalan Batu Belah ke Jalan Kapar. Tak jauh pun kira-kira 3KM jer ke simpang tu. Lepas tu, terus jer ke Kapar..alaaa jalan nk ke Kapar Motor (sempat lagi promote kedai David) muahahaha..

 

IMG_8675

Tayar dah bergolek..ini adalah gambiran sulong ‘onm the biking’ semasa ke Kapar. Memang muka korang ber-3 jer ler.. muka aku? huh..takde! :P

 

IMG_8676

Cuaca yang cerah, terang, langit kebiruan..memang hari yang TERBAIKKK ler untuk ride pagi tu..

 

IMG_8677 

Keadaan jalan raya yang lengang giler..bertambah ler tenang semasa ride time tu..syiooook siut! kalo ler sampai Alor Setar jalan macam ni kan best! :D

 

IMG_8678

Diorang dah berada di depan..dan aku masih lagi dibelakang. Takde Marshal..semua adalah tanggungjawab sendiri.

Kalo mengikut posisi convoy ni, Hasnul Versys akan berada depan sekali selaku ‘Lead’ ride ini..diikuti plak oleh Apit sebab baru lagi menunggang ER6N. Manakala Snooke dibelakang Apit (posisi ke-3) dan last skali aku (Han). Aku berada dibelakang sekali untuk memudahkan urusan gambiran. Jadi, takde lah mengganggu  fokus tunggangan diorang. Kengkadang kat belakang..kengkadang kat depan skali. Tu bergantung pada aku lah masa bile nak shot gambiran ‘on the biking’ diorang..

 

IMG_8679

Diam tak diam..dah pun menghampiri daerah Kuala Selangor kira-kira 29KM jer lagi. Jalan raya masih lagi tenang. Tapi tak tau lah nanti mcm mana..?

 

IMG_8680

Langit biru membuatkan aku asyik nak memetik jer gambiran diorang..hehe. Abis nak buat pe lagi kan..

 

IMG_8681

Snooke in action. Snooke, kalo ko nak pic ni kene ler bayar pengerasnya kat aku eh! tak mahal.. RM25 jer sekeping. Amacam? ade bran?? ;)

 

 

IMG_8683

Hasnul versys..Ishhh!! jeles plak aku tgk dia pasang side panniers. Nasib baik ler takde stok..kalo takkk..(tolong sambung kan..)

 IMG_8684

Berhenti jap di Trafic light..mana bleh langgar lampu merah bang! Bahaye! salah disisi undang-undang..

 

 IMG_8685

Sebenarnya, di traffic light masa kite berhenti tu, kalo amik ke kiri..korang boleh pergi ke “Aroma Ikan Bakar’ di Jeram. Dengar khabarnya..view dia cantik & masakannya pun sedap. Emmmm..! mcm blh pegi nanti..

 

IMG_8686

Kite jalan lagi..ini baru permulaan. Baru je beberap KM..tenaga tu ‘fresh’ lagi..

 

IMG_8687

Jalanraya yang cantik..memang melancarkan perjalanan kitorg pagi tu..

 

IMG_8688

Ride santai..yang penting kite enjoy menikmati pemandangan laluan kampung-kampung di sekitar Pantai Barat Selangor..

 

IMG_8689

Jalanraya masih lagi lengang..Eh!! ape diorang ni masih lagi tido ke?? hikhikhik..come on man, raya ni..raya cina la tapi nyaa..

 

IMG_8691

Syukur..cuaca yang cantik bagai merahmati perjalanan ride “Le Tour De Peninsular'” kitorang..

 

Mula memasuki daerah Tanjung Karang..

IMG_8692

Sewaktu merentasi jambatan di Tanjung Karang. Tersenget la plak gambiran ni. Nak buat cam ner..sambil menunggang sambil amik gambiran. Kira ok la tu kann..Ni jer ler yang aku dapat..lain2 pic hancusss!

 

IMG_8694

aiiit..! kitorng ber-4 jer ke kat atas jambatan ni?? hehehe..jangan puji sangat, kang tetiba kat depan tu ‘jamm’ sapa tau…

 

IMG_8695

mula melalui pekan. Agak sunyi jugak time tu..tapi ade la jugak beberapa buah kereta yang turut sama tayargolek. Bezanya diorang tayar 4. Kitorng tayar 2..

 

 

IMG_8697

Green light..!

 

IMG_8698

Masjid yang tersergam indah dgn kambinasi kaler Putih-emas..memang berseri! Tapi mintak maap..aku tak tau plak nama masjid ni..

 

Dari tadi asyik lepak kat belakang jer..rasanya masa sudah tiba utk aku bergerak ke depan…

IMG_8702

Gambiran Apit & Snooke dari arah depan..

 

Tujuan gambiran ‘on the bike’ yang aku shot ni sebenarnya  untuk capture sebanyak mungkin ‘the moment’ sepanjang perjalanan menuju ke destinasi. Bile dah dapat..aku share ler untuk peminat dan pembaca TayarGolek.Com. Ini lah kelainan yang aku cuba lakukan..bagi aku setiap gambiran adalah ‘moment’  dan stori.

 IMG_8706

mcm ni ler keadaan aku semasa mengambil gambiran. Jangan cuba buat kalo tak biasa yer..

 

IMG_8707

Semakin jauh aku dibelakang..takpe diorang pun tak laju mana. Jalan kampung beb..nak laju masuk highway ler kan..

 

IMG_8708

Sepanjang perjalanan dari Klang sehinggalah di Tanjung Karang, average speed kitorg tak lari dari 80-110KM jer. Rileks..have fun brada..!

 

IMG_8709

Pemandangan biasa dikawasan ini, sepanjang jalan dipenuhi dengan pokok ‘kelapak’..

 

@ Sekinchan-Sg.Besar

Suasana di sekitar Sekinchan-Sg.Besar tak de ler banyak beza. Sama seperti tadi yang mana kiri-kanan jalan dipenuhi pokok2 kelapa dan pokok Pisang. Belum jumpa lagi sawah bendang..mungkin selepas ni..

 

IMG_8710

Antara ‘moment’ yang sempat aku capture sewaktu berada di Sekinchan-Sg.Besar adalah pasar pagi..

 

IMG_8711

Walaupun banyak kenderaan berada dibahu jalan..namun skit pun tak mengganggu kelancaran laluan jalanraya. Rasanya, urusan jual-beli, tawar-menawar memang tengah rancak berlangsung..hehehe. Agaknye lerrr..!

 

IMG_8713

Kite tinggalkan pasar pagi tu..concentrate pada ride lagi..

 

IMG_8715

Gambiran masjid..tapi kali ni tercapture awal la pulak..

 

IMG_8716

Traffic light yang ke berapa dah ni? Korang kira tak? aku memang tak kire ler..

 

 

IMG_8720

Tayargolek lagi..rasanya beberapa KM jer lagi kitorang akan memasuki kawasan daerah Sabak Bernam. Memang layan lah laluan ni..ibarat mcm kitorg ber-4 jer yang guna jalan ni dari tadi..

 

IMG_8721

Dibahagian kiri jalan pulak..terdapat pokok2 pisang yang hidup sihat walafiat disepanjang jalan..hijau mata memandang..

 

IMG_8723

View dari arah belakang diorang..

 

IMG_8722

Yang ni plak..keadaan diorang masa berhenti di traffic light..dh macam ‘pak polisi’ plak skali pandang. Orang kampung aku panggil ‘otek’..hehe.

 

Mcm ni punya gambiran..lepas ni kalo takde orang nak sponsored aku ride tak tau ler.. :P

 

 

@ Sabak Bernam

Seketika selepas tu..kitorg dah pun selamat memasuki sempadan Sabak Bernam, Selangor. Waktu tu lebih kurang pukul 9.30 pagi. Kire cepat la kang..ride santai2 jer tau2 dah sampai Sabak Bernam..

IMG_8725

Welkom to Sabak Bernam..

 

IMG_8726 

Mendaki jambatan aka flyover..

 

 IMG_8729

oiittt.! laju nye korang..mentang2 jalan clear! :p. Sebenarnya akuu yang slowdown skit time ni..nak amik gambiran diorng katakan..

 

IMG_8731

wawwwiii..! lagi banyak seh..! memang bagus betul lah orang kampung kat sini. Berbakti kepada tanah. Daripada terbiar..baik tanam pokok2 yang boleh mendatang hasil..

 

 

IMG_8732

Mula speeding skit..dari 100KMJ ke 117KMJ..

 

IMG_8733

Oppps..! tercapture plak sang kancil ni. Driver kancil tu tgh ushar2 kitorg la tu..hehehe (gaya perasan)

 

IMG_8734

Disebelah kanan ni plak..aku kurang pasti. Kilang ke ape ntah..

 

IMG_8735

Cuaca dah mula panas. Matahari plak dah semakin tinggi dan mula tersengeh dengan cahayanya. Bahang plak dh mula terasa..tu belum lagi bahan enjin motor..

 

Nak dijadikan cerita TayarGolek.Com ni bertambah best..sewaktu kitorang berada di Hutan Melintang, tengah syiok2 ride..tetiba ade skit kejadian yang agak panik. Betul2 berada didepan aku.

 

IMG_8736

Tali yang mengikat ‘tank bag’ Apit tetiba terputus tanpa ade notis awal. Aku ingatkan dia nak buat lawak pepagi yang suci ni. Tapi itu lah hakikatnya. Nasib baik tankbag tu masih lagi tersangkut di sebelah kiri. Ape yang aku risau time tu kalo ler tali tu terbelit dicelah-celah tayar atau rantai. Tapi nasib takde ape2 hal serius berlaku..dan nasib baik jugak bag tu tak jatuh kat tengah2 jalan. Kalo tak..sure berterabur seluar2 kecik kat tengah jalan..kekekeke.

p/s: jgn marah Pit..saje ngusik ko. Ko ler excited sgt..hehehe

 

IMG_8737

Time tu aku berada di depan beberapa meter jer ditempat kejadian..

 

IMG_8738

Kasik ‘posing’ skit la gambiran ‘red Versys’ aku nih..

 

IMG_8739

Tank bag Alphinestar tu beb..tp blh plak terkantoi jahitannya. Tu pasal ler terputus..Takpe beb, kasi sandang dulu mcm bagpack. Kite carik port selamat..

Masa tu Hasnul Versys & Snooke dah masuk ke kanan simpang dah. Aku dah bagi signal kat Snooke suh kejar Hasnul takut dia tak perasan plak..

 

@ Esso – Hutan Melintang

 

1st pit stop, kitorg stop dulu ler. Try fix kan bag Apit tadi..

Baru pukul 10.00 pagi..dan kitorg baru jer meredah 127KM perjalanan. Jauh lagi beb..! Takpe..jgn rushing, kasi setel problem tu satu demi satu eh..

IMG_8740

Alang-alag dah stop..kasi gambiran ler..

 

IMG_8741

It’s me yawww..! dgn gaya ‘trademark’ TayarGolek.Com..yihaaaaa!!

 

IMG_8742

Masing-masing sibuk dgn gambiran..yang mnulis ni pun sama jer

 

IMG_8743

My “Red Versys”..nak jalan jauh sangat kan?? nah ko..aku bawak ride betul2 jauh nih..

 

IMG_8744

Thanks la Snooke..offer diri amikkan gambiran..hehehe

 

Mula-mula tu ingat nak lepak2 biasa jer..skali diorang (especially yang bawak ER6N tu ler :P) nak isi minyak daaaa…

Aku? Hasnul? alamekk…mcm penuh lagi. Tak terusik lagi pun minyak nih pun..

 

IMG_8745

Takpe ler..sedapkan hati kawan2 yg bawak ER6N tuu..aku isi jugak kat sini. Dgn gaya paksa rela..dapat jugak ler aku ‘topup’ petrol sebanyak RM10.00 selepas 127KM. Tu pun dah penuh giler beb..

 

IMG_8746

Gambiran motor plak..semua dah siap isi minyak. Masa utk berasap..!

 

IMG_8747

Tak sangka plak kat sini pun ade ‘shisha’..kehkehkeh. Layan asap dulu beb..huhuhu.

p/s: dah macam bapak naga pun ada aku tgk gambiran nih..adehhh!

 

Next..buat catatan jap. Camera aku pas kat Apit. Dia nak amik gambiran ape amik ler..kodak banyak lagi.. ;)

 

IMG_8749

Pandai ko amik gambiran eh Pit..candid masa aku tgh update log book..

 

IMG_8751

E’eehhh..tak sangka plak ada yg berebut2 nak amik gambiran aku..muahahahhaha (gelak gelemen)

 

IMG_8754

Ok..kasi chance aku nk menulis jap ape2 yang patut. Kang tak tulis kelupaan plak..memang menjadi kewajipan utk aku ‘take note’ ketika ride yang agak jauh..orang kata, sebagai rujukan dikemudian hari.

 

Alrite beb..tadi bajet nk update skit2 jer. Alih2 macam terpanjang plak..biar aku abiskan dulu tulis dalam ‘logbook’ ni dulu yer. Pastu kang sambung balik..

So korang plak..bleh ler sambung keje semula eh…hahaha

 

Jumpa lagi lepas ni..ok!!

 

Adios,

-Han-

19 comments:

TheCyberTrooper said...

Aku rasa sudah tiba masanya hang keluar daripada Malaysia.. bawak sekali Versys merah nie ke 1000-corner ka, mae hong son ka, chiang mai ka.. bernafsu skit aku nak tengok gambar.. hehehe.. -peminat setia tayargolek, encikgalol

Anonymous said...

Testing...

**Alchemist**

Anonymous said...

Salam bang Hans(ntah ler abg ker adik..brp tahun kelahiran???),

Seronok tgk u all beronok2 touring berempat yer..bilerla kawe nk join..maklumla xde bike lg nih..huhuhu..just nk congrat la pasal impian brader Hans tercapai jua(syahdu x...hee) utk wat LTDP tuh..pasni agak2 leh x LTDG lak(Le Tour De Global)kan...kan...kan..

***Alchemist***

TayarGolek.Com said...

encikgalol - InsyaAllah bro..lepas ni mmg ada plan akan keluar M'sia plak, Malaysia negara sendiri dah pusing..pasni negara jiran plak ler. Ape2 pun aku ucapkan Terima Kasih atas dorongan tu..

TayarGolek.Com said...

Alchemist - timo kaseh boh! demo seksok ado la moto tu..jange lupo roger kawe pulok deh! LTDG boleh gok..tp Le Tour De Ganu kite ler..kahkahkaha

Tok Kebayan said...

Jangan risau Alchemist.Nanti kau akan ada motor besar juga nanti.Survey elok2.Kumpul duit.Dah cukup beli.Jangan pakai semua duit tu untuk beli motor.Make sure ada lebihan untuk beli riding gear.

Tok kebayan

arraubi@gmail.com said...

Salam, Han..
Tahniah sbb berjaya selesaikan jelajah semenanjung dgn selamat & bergaya...
Terima kasih sbb sharing pengalaman tersebut buat kami yg x berkesempatan ni..
& izinkan utk dimanfaatkan apa2 info disini sebagai rujukan..(atas tanggungjawab sendirilah)...

Mohamad Razif said...

Han,kebetullan aku ada kat area Sabak Bernam pada hari raya cina ari tu dalam kul 11 pagi. Tujuannye nak cari Mentarang. Mentarang tu spesis kupang jugak la. Masa tu aku balik kampung aku kat Bidor. Pada hari yang sama gak aku nak balik kampung bini aku kat Kerteh.

flamiyoes said...

Han, kilang yg before Hutan Melintang tu, kilang sabun.. huhuhu dah jadik laluan aku sejak aku rajin dating ke sana.. hahaha

Anonymous said...

Wakata bradez2 sumer,

Terima kasihla for the comments...xsangka ader respon...huhuhuhu..impian bro hans dh capai...impianku diawangan lg(fuhhhhh leleh x...heee)....tp jgn risau kedai2 bikez kl nih..akan kuterjah satu hari nnt...bro2 sumer yg advice tu..akan kusemat dihati dipoket jua...huahuahua...dh ader sok kawe roger2 bro kat comment nih..hmm..kalu kawe nk post gambiran kat sini cmnr ek..kena sign ape2 paper x...mnrla tau sok2 nk gk tayang plat baru kan...ok chowsin !

***Alchemist***

Anonymous said...

Cantekk bro..mantopp..pasni roger2 la..4171 pun nk follow gak..huhu..

Zool_kuang

TayarGolek.Com said...

Tuan Arraubi - Terima Kasih Tuan. Alhamdulillah selamat dah pusing akhirnya. InsyaAllah, saya cuba share yg terbaik buat semua. Plan hari tu nk nak gak invite tuan..tp pikir2 balik dgn keadaan tuan,, saya tak jadik. Maybe, next ride kite lepas border..amacam?

TayarGolek.Com said...

Razif - larr ko kat area tu ker? api kalo 11pagi tu kitorg dah kat Lumut..hehehe. Maybe next time bro kite lepak skali ;)

TayarGolek.Com said...

Zool_kuang - roger bro & TQ. Kasi sms no tepon ko. Aku nak bag kunci spare + manual skali..

Anonymous said...

Salam bradez2 sumer,

Just nk minta pendapat...bkn pendapatan brp sebln yer..pasal ura2 Honda akan kuarkan model baru CBR dlm bbrapa bln ni..xsilap kawe CBR250R..nk tgk leh carik kat youtube atau google...so ape pendpt sumer tentang moto nih..lbh2 lg bro Hans..maklumla dh 2 bijik merasa..dari ER6 ke Versys skang ni kan...so free2 commentla yer...chozzz

**Alchemist**

Tok Kebayan said...
This comment has been removed by the author.
Tok Kebayan said...

Kalo nak explain pasal CBR250 panjang citernya.Tapi Tok pendekkan.CBR250 pakai 1 silinder.Kuasa tork tinggi (pickup) dari Ninja tapi top speed kurang sikit dari Ninja.Kalo nak ride relaks dan banyak main area bandar, CBR250 memang seswai.Kalo giler speeding elok pakai Ninja.CBR250 akan keluar 2 versi iaitu tanpa ABS dgn ABS.Tanpa ABS murah dari Ninja.Dgn ABS sama atau mahal sikit dari Ninja.Cuba tengok komen pasal CBR250 kat MBC atau Forum Ninja250.Dan cuba rerajin cari komen di internet sebab dah banyak orang test ride sejak CBR250 launch di Thailand.Malaysia akan mula jual pada hujung Febuari.

Tok Kebayan

TayarGolek.Com said...

Alchemist - ape yg Tok Kebayan komen tu betul ler..CBR250 just single piston compare ninja 250R. Torque memang CBR250 blah dulu..tp long distance + speeding mungkin ninja ada lebih.

Tok Kebayan - tq byk bro share info disini..

Anonymous said...

Salam sumerzzzz,

Pertama skali terima kasihla komen tok yer..pasal CBR250 tu pon baru jer tau..belum sempat geledah edisi siasat lg..ape2 pon tq yer info tu..hmmm mmg dlm pencarian lg nih...kenala siasat btol2 kan baru amik sebijik...kang kalu men amik jer sok2 ngada2 nk jual xbalik modal mase mula2 amik dulu lak..so ape2 kawe mmg siasat xkira dari internet ker,mmber2 ker ataupon kat kedai2 sendiri..so sampai sini saje dulu yer..nk sambung baca LTDP prt3 lak..chowsin !

**Alchemist**

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com