You Are Reading

8

Part 4 – Le Tour De Peninsular (Day 1) @ Pekan Simpang - Butterworth

TayarGolek.Com Monday, February 14, 2011

Yooosshhh..!!

Salam Hari Isnin a.k.a Monday Blues..!

Pertama sekali aku nak ucapkan “Selamat Menyambut Hari Maulidur Rasul” kepada semua pembaca TayarGolek.Com yang beragama Islam pada hari esok (Selasa 15 Feb 2011 bersamaan 12 RabiulAwal 1432).

 

Ape sambungan seterusnya LTDP ni? Entry kali ni aku nak bawak korang lagi ke Butterworth plak selepas berhenti rehat di Petronas Pekan Simpang.

So, route seterusnya…?

 

image

Route selepas ini adalah: Pekan Simpang – Kerian – Nibong Tebal – Butterworth (86KM) kira-kira 1 jam 30 minit perjalanan.

Mileage setakat ni:-

Klang – Hutan Melintang              : 127KM

Hutan Melintang – Pekan Simpang : 153KM

Total KM                                  : 280KM

 

Tayar golek time..!

 IMG_8905

13:15 – Lepas ‘short break’ lebih kurang 15 minit, kini masanya  untuk menyambung semula tayargolek ke next destination..

 

 

Time-time mcm ni, orang ramai dah mula ke masjid untuk solat Jumaat. Kitorang musafir. So, kalo dah namanya musafir..masa time solat Jumaat kene ler berada atas motor yer..

 

IMG_8907

Antara bangunan yang agak tinggi di sekitar kawasan Petronas Pekan Simpang tadi..

 

IMG_8908

So far so good..keadaan laluan & jalanraya OK..

 

IMG_8909

Snooke lagi..aissh! ;)

 

IMG_8910

Nak buat cam ner..dah ride ni 4 orang jer..balik2 muka ni jer ler..hehe

 

 

IMG_8911

Candid - Somewhere at traffic light..

 

IMG_8912

Gambiran sendiri..baru ler jadik skit!! :P

 

Suhu  masa ni memang panas..bahangnya lagi. Air mineral dah abis sebotol dah tadi..visor plak jenis ‘clear’, berpinar mata.

 

IMG_8913

The moment sekitar jam 13:30 ..

 

IMG_8914

Balai Polis Semanggol, Kerian Perak.

 

 

IMG_8915

Berhenti lagi kat traffic light..ntah yg ke berapa ntah ni? Errr..orang2 kampung dah sibuk ke masjid tu..

 

IMG_8916

Awan tu da mcm ade tanda2 nak u**n..harap2 clear ler sapai Aloq Setaq nanti..

 

 IMG_8917

Mula keletihan - Takkan dah penat kot? ni belum ade suku lagi total ride tauu..

 

IMG_8918

Memperlahankan speed..dari jauh dah mula nampak orang ramai berpusu-pusu ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat..

 

IMG_8922

Aku close-up skit..

 

 IMG_8923

Sepanjang jalan ni kitorg layan speed agak slow..ditakuti tiba2 ade kereta keluar masuk parking..traffic light plak banyak. Time2 ni kalo n;ah nak jer speeding, cuaca yang panas + tambah plak bahang enjin motor lagi..wuhuuuuuu! Jgn jadik BBQ sudaaa..

 

IMG_8924

Nampak?? Traffic light lagi..timing mmg tak cun, memanjang jer kene 'Red light’ :(

 

IMG_8925 Aiiih..! Tadi Apit..la ni Snooke plak?? “.. sakit pinggang yer bannng???..” kehkehkeh..Aku bukan nak kata, tapi ni “bukti” suda ada..hehehe

 

Dipendekkan citer..

Kitorang dah pun berada di antara area Nibong Tebal-Sg. Bakap. Kiranya dah masuk la sempadan Pulau Pinang selepas kira-kira 1 jam berada diatas motor. Mengantuk??

Mengantuk time ni memang dah tak bleh nak dibendung da weii..kengkadang siap menyanyi ntah ape2 ler sekuat hati nak bagi hilang ngantuk..adehh! Menguap tahap keluar air mata pun adeee…! Taktau ler apesal jauh giler rasanya nak sampai ke Butterworth..?

 

alrite..Layan gambiran on the way ke Butterworth..

IMG_8927

Takde ape sangat yang menarik masa ni. Kenderaan bertayar 4 memang ada..tp jalan agak smooth time nih.

 

 IMG_8929

Diatas ‘flyover’..

 

Tengah syiok layan ride ni..(sejuk skit badan walaupun panas yang amat)..sekali lagi kitorang terpaksa memperlahankan jentera masing-masing. Ape cer???

 

IMG_8930

Traffic light lagi daaaaaaaaaa…!! So tahap kesabaran kene ada 100% eh time ni..

 

IMG_8931

lambat ler pulak nak ijau niii…!! dah terbakar abis semua lemak2 perut ni baii..! :P

 

IMG_8933 

Sepanjang jalan ni OK..kadang-kadang kitorg mampu speeding up to 100-110KM. Tapi kengkadang tu kene mencilok2 ler jugak espeseli disimpang2..

 

Skit lagi mau sampai Butterworth..

Sebenarnya kitorang berhenti jap di sebuah petrol station (Shell) berdekatan dengan ‘round about’ ke Permatang Pauh – Bagan (Takde gambiran). Kalo nak diikutkan petrol motor aku ade 3 bar lagi. Cukup sangat kalo nk sampai Butterworth. Tapi, biar ler isi skg..nanti lepas makan tak payah nk sibuk2 isi minyak..dah yang penting saje nak kasi ‘sync’ dgn level minyak ER6 tu.

Kat sini, aku topup lagi sebanyak RM17.60.

 

Lepas jer isi minyak tadi..kitorg ade ‘short discussion’ skit..diskas pasal perut dah lapo, mana nak makan?? Hasnul Versys bg cadangan nak makan ‘Nasi Kandaq’ kat Tanjung..bile dah decide nak ke Tanjung, kene ler menyeberang laut tu. So, masing OK..kitorang akan ke Pulau Pinang dengan menaiki feri..cantikkkk!!!

Jam kat tangan aku dah hampir pukul 3.00 ptg (15:00). Patut ler lapo giler..!!

IMG_8936

Pacific – dah dekat ler dgn Kedai motor Mega Fortune…

 

 

* Some of the moment menuju ke Bagan untuk ke Terminal Feri..

IMG_8938

IMG_8940

IMG_8942

IMG_8947

 

* Alrite..dah pun sampai di Tol Terminal Feri..

IMG_8948

Nampak mcm kitorg jer yang naik motor time ni..line clear kot?

 

IMG_8949

Kene bayar tol dulu..baru blh masuk!

Info: Bayaran tol untuk motorsikal adalah sebanyak RM2 sahaja..so dalam kes aku ni, Snooke dah bayarkan untuk aku punye tol sekali. Skip masa utk aku..terus jalan jer!! Tapi Nnti kene ler bayor balik kat Snooke..

 

@ Pangkalan Sultan Abdul Halim

IMG_8951

Menumpang teduh dibawah ‘flyover’ sebelum dapat turn bawak masuk motor ke dalam feri..

 

IMG_8950

Ade gak motor2 lain time nih..jenuh gak nak menunggu ‘green light’.

 

  IMG_8953

Alrite..dah mula bergerak. Tapi ada lagi satu stage kene tunggu..adehhh!!

 

 

IMG_8954

Asyik gambiran diorg jer..gambiran aku pun kene ler ade walaupun hanya di side mirror..hehe. Ni gara-gara sengal menuggu turn la ni..

 

IMG_8955

Ni ‘preview’ jer dulu ler eh..lain2 aku try amik gambiran masa atas feri nanti..

 

OK beb, aku nak ‘off camera’ dulu jap..sementara tunggu ‘turn’ ke feri. nanti aku sambung balik eh.. :P

 

Adios,

-Han-

8 comments:

Dee said...

aritu ER6 bwk naik rakit ...tup tup tukau VERSYS .....
nih bwk VERSYS naik feri ... nak tukau yg mane laksss ... heheheh

rjanuar said...

mai penang tak habaq mai punggg...

tuanRJ

Anonymous said...

Salammmmmmmmmmmmmmmmmm,

Wakata sumerz...wahhh syoknye dh sampai utara yer..dh redah nek feri lak tuh...kalu Versys tu leh cakap dh lame dier senyum kambing kat bro Han..ape2 pon walau mcm kami2 pembaca ni cuma baca tp excitement yg bro2 sumer rase tuh sampai kat kitorg nih..rasa mcm dh ikut skali ride tour same2..so kawe mmg update citer2 terbaru blog nih...part3 dh abis tggu part4 laks..so chowsin !

***Alchemist***
(alchemist18@ymail.com)

TayarGolek.Com said...

Dee - waaaa..itu sudah soklan checkmate tuu..ape2 pun masih difikir2kan lagi motor ape plak lepas ni..tapi motor tourer gak ler..hehehe.

TayarGolek.Com said...

Tuan RJ - mintak mahap banyak2 tuan. masuk kawasan jajahan tuan tak roger2 plak..ni 'unplan' punyer keje..hehe. next time tuan kite kene Roti Nan Kapitan eh.. :)

TayarGolek.Com said...

Alchemist - thnks byk2 bro..bro antara yang paling rajin komen kt TG.Com. Gue hargain banget sama loh..
Ok..insyaallah, nextime kite sama2 tour eh..

Anonymous said...

salam bro han..mmg syok layan cerita bro tour peninsular nih..aku pun mmg dah lama layan blog bro han sejak zaman blogspot dulu lagik..tapi secara silent je la aku baca dan tak komen apa2 pun..ari nih baru nak try komen..tapi nak tanya sesangat..apa brand kamera yang bro pakai dan dalam berapa harga ek...

Qdin..

TayarGolek.Com said...

Qdin - ooo men nyorok2 eh sebelum ni? hehehe. Tq beb sudi layan blog aku yg tak seberapa ni. Next time..rajin2 ler comment eh ;)

Camera yang aku guna : Canon G11..skg dah G12. ni Compact camera with DSLR function.
Harga: masa aku beli dulu rm1800..skg tak sure brp harge.

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com