You Are Reading

15

Part 7 – Le Tour De Peninsular (Day 1) @ Elaf Homestay, Alor Setar

TayarGolek.Com Thursday, February 17, 2011

Yooosshhhh…!!

Salam geng..

 

Entry kali ni aku cuma nak stori pasal homestay tempat kitorg stay malam tu.

Tak jauh dari rumah parent Apit di Taman Kantan, cuma kire-kire 10minit perjalanan jer. Kawasannya agak sunyi..tp no worries, tuan rumah dan abg yang diberi tanggungjawab memegang kunci hanya sebelah rumah jer.

 

Ride Le Tour De Peninsular untuk “Day-1” dah pun sampai ke penghujungnya apabile kitorg dah selamat sampai homestay yang merupakan destinasi utama di Alor Setar. Tepat jam 7.30mlm..motor semua dah selamat berada didalam kawasan homestay yang lengkap berpagar.

 

Ok..aku bg info skit pasal homestay ni (promote free jer).  Mana ler tau sok2 korang ada plan nak datang Alor Setar, so blh ler book homestay ni. Nama dan Alamat seperti berikut:

Elaf Homestay,

Lorong Pauh, Derga 05300 Alor Setar, Kedah.

Telefon: bleh check kat gambiran bawah ni

Harga yang dikenekan adalah RM140 sahaja untuk semalam..ade 2 ruang bilik tidor (2 x Quen bed + 1 single bed). Asal usul homestay ni adalah untuk dijadikan office. Ntah ape hal tetiba tak jadik. So, jadik ler homestay sampai ke la ni. Ade 2 tingkat yang boleh disewa berasingan. Memang luas..kalo setakat nk sumbat 2-3 family tu mmg no hal..

p/s: Patut ler masa mula2 sampai tgk pintu homestay ni bapak beso. dah tu pintu kaca plak..hehe

 

Jom..kite ushar gambiran untuk info lebih lanjut..

 IMG_9054

Elaf Homestay @ Derga, Alor Setar, Kedah

 

IMG_9055

haaaaa..amik no tepon ni. Sok2 jgn roger aku mcm kes homestay kt rumah ibu Abeycuak kat Bachok, Kelantan dulu :P

 

IMG_9056

Pintu berkaca..bapak beso la beb..! Kaget jugak aku memula tgk. Sib baik tak bawak masuk motor ke dalam..haha

 

 

IMG_9057

2 buah Versys dan sebuah ER6N tengah landing baikk..selepas penat kene lenjang dari Klang..

 

IMG_9058

..dan semestinya motor aku. Tak kenal aku..kenal motor ni jadik ler :P

 

Kite tengak dalam pulak camner..bleh pegi ke tak bleh pegi..

 IMG_9059

Ruang legar atau ruang tamu yang luas..boleh main kejo-kejo kalo korang nak. Pintu 2 bijik tu toilet & bilik mandi daa..

 

IMG_9060

Ni bilik utama..2 buah katil kat dalam ni + aircond + iron & iron board..

 

IMG_9061

Gerobok a.k.a almari pon ado..eh bakul sampah pun ade gak!

 

 IMG_9062

Ni plak bilik no.2..kecik skit tp katil queen tuuu ;). Aircond pun termasuk dalam pakej eh..

 

Emmm..ape lagi? Kite ushar dapur plak…

 IMG_9063

Peti sejuk + ‘kitchen cabinet’ pun disediakan..

 IMG_9064

Dapur yang bersih + kaler yang ceria. 

 

 IMG_9065

Ni plak view dari dalam ke luar. Oiiit!! Report lagi ke??? hahaha..

 

Ok..masa untuk letak barang2 kedalam bilik..masa untuk berehat & mandi. Pasni nak kuar g makan plak. Mungkin makan kat area dekat2 sini jer..

 

Aku skip citer pasal makan eh..sebab nak citer jer tak syiok kalo takde gambiran. Puncanya, aku tertinggal ‘camera’ daaaa..nak amik gambiran pakai henpon mmg ampeh ler..lebih2 lagi waktu malam. ‘Noisy’ giler gambo tu..

 

Masa lepas makan..kitorg ade ler ronda-ronda skit kat town Alor Setar. Tak sangka plak kat town Alor Setar dah ada taman cahaya lampu ala-ala mcm I-City. Cume tak de ler sebesar I-City Shah Alam. Aku akui..memang aku ‘missed’  moment tu..terasa tak complete stori aku bile tak dapat nak share gambo. Memang ramai pengunjung malam tu. Kitorg just berhenti jap and ushar dari atas motor jer..So, sapa2 yang ade plan ke Alor Setar, bleh ler singgah tempat tu nanti..

Sebenarnya, ade banyak lagi tempat2 yang bleh korang pegi kalo berada di Alor Setar..cuma kitorg tak dapat ler nak pegi semua tempat sebab masa yang suntuk + nak kene berehat & tido awal sebab esok akan mula hari ke-2 LTDP ke Pantai Timur. Mungkin next time..ade waktu yang lain, blh ler buat ride ke tempat2 menarik di setiap negeri ;)

 

So, antara lain tempat2 yang menarik di Alor Setar yang blh aku bg info seperti:

* Balai Seni Negeri (State Art Gallery)

* Balai Nobat (Nobat Gallery)

* Balai Besar (Royal Hall)

* Mahathir Birthplace

* Masjid Zahir (Zahir State Mosque)

* Menara Alor Star (Alor Star Tower)

* Kota Kuala Kedah (Kuala Kedah Fort)

* Muzium Padi

* Royal House di Lorong Shariff (Palace Beside Kedai Runcit)

Dipendek citer lagi..

Jam dah pun pukul 12:00t/malam..rasanya dah sesuai banget untuk ZZZZzzzzzzzzz..tapi sebelum tido, sedikit persiapan & persediaan untuk perjalan hari esok. “Spray’” rantai dulu ler..so takde ler nak gerak baru nk spray sok paginya..

 

Sedikit ‘bincang2 malam’ pasal laluan esok ke Kuala Terengganu. Bukak ‘map’ beb..sebab laluan nak ke Gerik agak kurang pasti..lepas belek punya belek, baru kepompom kitorg akan melalu Baling.

IMG_9066

Bukak Map - Hasnul Versys & Snooke tgh mengkaji laluan untuk hari ke-2 LTDP..

 

Aiii..mata pun dah mengantuk! memang harus tido nih..tapi sebelum aku tamatkan hari pertama LTDP ni, aku nak ‘summarize’ kan skit belanjawan untuk hari pertama:

 

1) Total mileage : 475KM (Klang-Alor Setar + jalan2)

2) Masa perjalanan (termasuk rehat + makan + naik feri) = 11 Jam (8.30pagi – 7.30mlm)

 

3) Petrol :

  • @ Klang               : RM34.20
  • @ Hutan Melintang : RM10.00
  • @ Butterworth       : RM17.60
  •      TOTAL                : RM61.80 ( petrol still ade balance 5 bar)

4) Makan – bayar ‘lump sum’ by Snooke. So total dan bahagi 4 orang.

  • Breakfast @ Rest. Sri Has, Klang               : RM16.00
  • Lunch @ Rest. Kassim Mustafa, Penang      : RM20.90
  • Dinner @ Stadium Alor Setar                     : RM12.80
  •               TOTAL                                       : RM49.70   = RM12.50 per person.

5) Homestay  : RM140 = RM46.70 per person (untuk 3 orang. Apit tido umah parent dia ler)

Ok bebe..ckukup stakat ni dulu untuk Day-1 Le Tour De Peninsular. Tunggu sambungan Day-2, kitorg menuju ke Pantai Timur plak eh..

Terima Kasih kerana sudi membaca pengalaman ride aku & kawan2.. Nak Zzzzzzzz dulu..! Gud nite ;)

Adios,

-Han-

15 comments:

Tok Kebayan said...
This comment has been removed by the author.
Tok Kebayan said...

Waaaa, Tok tengok makin laju update blog.Dulu seminggu sekali update.Sekarang seminggu beberapa kali update ni.Kau dah berenti keje dan buat blog fulltime ke Han? hahahahaaa...

Tok Kebayan

Anonymous said...

si snooke aku paling kelakor,tak habis2 ngan anto 'report' dia..hahaha
1st time ride jauh ke beb?report memanjang...hahahahha
jgn mara aaaa...gurau2 di pagi hari

-rahsia,mana boleh bagi tau-

pakumoku said...

Syiok giler ada tayargolek. Penghibur utama sebelum Discovery Channel. Aku akan berusaha gigih supaya dapat berada dalam Gambiran TayarGolek disisi future Versysku.........

TayarGolek.Com said...

Tok Kebayan - laju tu tak jugak Tok. Tapi kalo tak update mau makan setahun baru abis citer ni..hahaha. Saya masih lagi part time Tok.. :)

TayarGolek.Com said...

Ceh men rahsia2 plak - dia memang reporter untuk siaran langsung..hehehe. 1st time la kot???

TayarGolek.Com said...

Pokumoku - usaha tangga kejayaan bro..hehehe. Ade motot pasni kite vroooomm..!

Anonymous said...

Salam sumerz,

Wakata yoshhhh...akhirnya sumer landing kat homestay tu ek...np xnumpang wat2 muke xmalu kat rmh parents si Apit..heee gurau jer...kaco privacy anak dgn ayoh yer x...hmm ape2 pon part 8 is underway(otw)...xsabo ape citer lak..yg mengantor report ttp mengantor ler..yg kontrol macho pon ader..last yg kurang dpt gambiran sdiri pon xkurang gok...huahuahuahua mcm2 pe'el(perangai) tp korg mmg bessss...agk2 kalu kawe nk join sok leh dok...nk ler gok numpang glemer...chowsin !

**Alchemist**

Anonymous said...

t.kasih sbb mmilih elaf,dn t.kasih jgak utk promo.. mai la dtg lagi..

TayarGolek.Com said...

Alchemist - diorg tak pelawa tido situ la bro..kehkehkeh..guraun jer. Boleh boh..sok dah ade muto roger2 gue eh bro. No gue ade kat 'tab' aku@tayargolek.

TayarGolek.Com said...

Anonymous - waaa tuan punye hosmestay comment blog gue nih! Tq byk2..

Slash The Answer said...

memang best baca post bro..=) da tengok lam pic..harap da peluang nak berselisih noo

Intan Shafinaz said...

call tuan homestay ni x dpt pun

TayarGolek.Com said...

Slash - Thanks bro..InsyaAllah bleh punye 1 day

TayarGolek.Com said...

Intan - cuba call lagi..mesti ada punye

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com