You Are Reading

9

Part 6 – Le Tour De Peninsular (Day 1) @ Goergetown-Butterworth-Alor Setar

TayarGolek.Com Wednesday, February 16, 2011

 

Yoooosshhhh…!

Salam Sejahtera beb..! Amacam cuti semalam? Ade ke yang pi mana2 ride? hehe..

Sambungan entry semalam..

Rehat panjang sudah..sembang panjang sudah! Bayar jer belum..hehehe. dalam kes ni, Snooke ler yang selalu ‘open table’ untuk kitorg (duit kitorang jugak :P ). Jumlah kene bayar untuk 4 orang makan & minum adalah sebanyak RM20.80 sahaja..kira RM5.20 ler sorang ;)

p/s: Aku perasaan harge Nasi Kandar Kassim Mustafa ni takde ler mahal mcm kat area KL ni. Nasi+gulai daging+sayur cuma RM3.80 jer…!

Skang masa untuk shooot ke Alor Setar..masa pun mcm dah suntuk memandangkan waktu skg pukul 5.10 ptg. Kitorg target kene sampai Alor Setar dalam pukul 6.00ptg sebab ada jemputan dari family Apit untuk singgah ke rumahnya di Alor Setar untuk minum2 petang. Hmmmm…bincang punye bincang, kitorg amik kata putus utk masuk highway ke Alor Setar. So, plan untuk ikut Sg.Petani-Yan-Alor Setar melalui jalan dalam terpaksa dibatalkan..

Ok lah..tayargolek time. Pukul 5.20ptg -  tayargolek.

 

 IMG_8997

Masa nak ke Butterworh, kitorg sekali lagi menaiki feri untuk menyeberangi lautan. Takde bayaran yang dikenakan eh..skali jer kene bayar.

 

IMG_8998

Selamat tinggal Pulau Pinang..Ade rezeki & mana nanti gue datang lagi..naik feri lagi..

 

Selepas beberapa minit…

IMG_8999

dah hampir nak sampai dah ke tanah besar..masing2 dah siap dgn riding gear. Tunggu turn untuk kelaur jer..

IMG_9002  

 Selamat berada didaratan..

 

 

IMG_9006

Menuju ke highway PLUS..ke Alor Setar .. 

 

 

@ PLUS Highway ke Alor Setar

Cuaca masih lagi cerah apabila memasuki h/way PLUS ke alor Setar. Matahari memang baik punyer parking..betul2 mengadap matahari. Berbintang2 mata. Perjalanan dari Butterworth ke Alor Setar kira-kira 93KM jer. Dengan speed 140kmj blh sampai dalam masa 40-45minit.

Takde ape sangat aku nak share perjalanan melalui highway..tapi ade la skit2 gambiran ketika ni..

IMG_9007

Keadaan di highway agak smooth walaupun kenderaan beroda 4 agak banyak time ni..

 

IMG_9008

Bile dah kenyang..kene plak angin sepoi, mula ler terasa sangap tak hingat punyer. Tu yang aku kejap kat lane kiri..kejap kat lane kanan. Kengkadang speeding..pastu slow down balik..aiyahh! bile nak sampe nih??

 

 

IMG_9012 

sempat lagi ler shot gambiran diorang..

 

 

IMG_9014

walaupun kejap laju kejap slow..speed average maintain 130-140kmj ..

 

IMG_9015

Di lane kanan masa overtake kenderaan lain..

 

 

IMG_9017

Snooke lagi…aiyahhh! glemer la lu pas ni :P

 

 

IMG_9018

eh ada gunung ler..hehehe

 

IMG_9022

sawah bendang memang tak lari di Negeri Kedah ni..

 

@ Alor Setar

 

Selepas kira-kira 50 minit diatas highway, kitorg selamat sampai mencecahkan tayar ke Alor Setar.

IMG_9023

Tol Alor Setar..

 

 

IMG_9025

memasuki bandar Alor Setar..

 

 

IMG_9026

Sinaran cahaya matahari..mengelapkan pandangan..hehehe berpinar mato den

 

 

IMG_9027 

Mengadap traffic light lagi..Snooke dah nmpak dah keletihannyer..hehehe

IMG_9030

Jalan agak sesak time ni. banyak betul kenderaan..tak sure ler kalo depa ni balik kampung sempena cuti CNY..

 

 

IMG_9031

Nak tak nak..kene gak mencilok2 menyelit ke ke tepi jalan. Dah sampai sini..apit take over ler!

 

 

IMG_9032

Berada di simpang..nak masuk ke rumah parent Apit..

 

 IMG_9033

Masih lagi sabo menunggu..

 

IMG_9034

dalam perjalanan ke rumah Apit..ni dah masuk kawasan taman dah ni..

@ Taman Kantan, Alor Setar

Alhamdulillah..selamat sampai ke rumah parent Apit kire2 pukul 6.10 ptg. Total mileage setakat ni adalah 466KM.

IMG_9043

Motor kitorg berada di depan rumah parent Apit..

Kami disambut oleh ayah Apit iaitu Pakcik Ariffin dan abang Apit – Fahmi. Selepas memberikan salam..diorang menjemput masuk ke dalam rumah untuk berehat.

Ayat pertama aku dengar bile melangkah 3-4 tapak ke dalam rumah nya ..” wahh..! blogger dah sampai..!” dari abang si Apit (aku ingatkan adik nye) hehehe..

Tetapi..mata aku terpandang sesuatu di jirah sebelah rumahnya. Ape lagi, lensa ni terus shot gambiran…

Aaaa..nak tau gambiran ape?

sebuah motorsikal lama cap ‘Triumph’ beb..sib baik tuannya takde..kalo tak akuu dh suh start dah nak dgr munyik..

~ TRIUMPH~

IMG_9038

 IMG_9039

 IMG_9040

 IMG_9041

 

Gambiran dah amik..baru ler kitorg masuk..

So, bermulalah sembang menyembang..turut dihidangkan bersama air oren ais. Fuhhhh…! menggoda iman siut. Aku sebenarnya dari ride siang tadi sampai ler ke petang memang tak sentuh air ber ais..hehehe. La ni dah terhidang, belasah sokmo ler..

 

IMG_9036

Ketika sesi bersembang..memang peramah betui Pakcik Ariffin ni..

 

IMG_9037

Aku dgn muka longlai..manakala Snooke tengah sibuk menghantar report..kehkehkeh

 

Seketika selepas itu..aku nk berasap jap. Maka, kene ler carik ‘open air’. Lepak luar ler..

IMG_9042

Ehhh …pasai pa 3 bijik jer? Mana lagi sebijik..?

 

 

IMG_9044

owhhh,,! park kat dalam. Yer lerr..anak mak dah sampai kampung.. :P

Belum lagi hilang kenyang tadi..menu baru minum petang dah mula dihidang..Laksa Kedah beb!! nak ghasa mai sini noo..!

 

IMG_9045

tergambir awal plak..menu tak siap lagi..

 

 

 

IMG_9046

Muka pasrah bile mangkanan didepan mata..adakah aku akan makan jugak dalam masa terdekat? hehe..lepak dulu. diorg nak belasah dulu dipersilakan..

 

Jom..ushar skit! ni gambiran candid nih..kite tgk ape ayah Apit buat kat depan sorang2..hehehe

IMG_9047

Lama gak aku perati dari tadi sebelum capture gambiran..dari tadi dok perati jer VERSYS tu. Mcm dah berkenan jer pakcik..hehehe.

p/s: Apit - kalo ler ayah ko jadik amik versys ni..ko tak rasa tercabar ke?? kehkehkeh..

Lain-lain2 hal..kitorg tumpang solat ler kat sini. Lepas setel tu..sambung lagi sembang + minum petang.

 

IMG_9048

Rancak betui depa sembang nih. Errr..yang kiri skali tu..tu ler Fahmi (abg kpd Apit). Ape yang diberitahu..dia ni pun pengikut setia stori di TayarGolek.Com. Thanks very much beb..!

 

IMG_9049

Sembang..sembang jugak! sambil2 tu semangkuk Laksa Kedah tu licin dah weii..

Depa dah melantak laksa tu..skg aku punye turn plak ler!! hehe

 

 IMG_9051

Sebelum makan..gambiran dulu!

Memang sedap ler Laksa Kedah ni..kuah cukup rasa pekat! Boleh di niagakan nih..ade nilai komersil ;).

Dipendekkan citer..

Diam tak diam..waktu dah hampir senja. Jam kat tangan aku dah menunjukkan pukul 7.00ptg. Jadi, rasanya elok ler kitorg beransur dulu ke Homestay. Kunci pun belom amik lagi..

Jadi, sebelum beransur..aku nak amik gambiran kenangan bersama parent Apit.

IMG_9052

Testing..! sib baik ler tripod ‘cinonet’ ni sentiasa ada dlm pouch aku..

 

IMG_9053

1..2..3..konika!!! Bergambar bersama sebelum ke Homestay..

Sebelum ke homestay..aku sebagai wakil kawan2 yang mengikuti Ride Le Tour De Peninsular pada 4 Feb 2011 hari tu, sekali lagi mengucapkan jutaan Terima Kasih buat Pakcik Ariffin sekeluarga atas kesudian menjemput kami datang ke rumah untuk minum petang. Sehingga berjumpa lagi dilain hari & waktu..InsyaAllah.

Ok geng..nak gerak ke homestay dulu. Jumpa kitorg kat homestay nanti.

Adios,

-Han-

9 comments:

hani syahida said...

Fahmi :)

RaYbAkH said...

Wowi. Bestnye pusing Semenanjung

Anonymous said...

Salammm bro Hans,

Utk pengetahuan bro Alor Setaq tu pon kampung kawe gak...tp kat Kuala Kedah ler..Pekan Rabu tu dulu mmg town lepak2 mase kecik2 dulu...kat pengkalan Kuala lak mmg port kawe nyorok pas curi basikal tok wan...sambil2 leh tangkap ketam/umang2..tp skang Tok Wan dh xde so downgrade ke Sg Petani ler..hmmm ape2 pon seronok kan dpt rase suasana dgn org2 tempatan di setiap negeri kan..lain padang lain belalang..tu pon kalu leh jumpe belalang lg ek..so dh update sini bermakne dh kowtim part6..next is part7 ler...xsabo nk bace...chowsin for now !

**Alchemist**

*apple* said...

wow aloq staq!!! lama xblk.. =) hehe.

p/s : bwk la versys kesayangan jln dlm bendang. heheheh

TayarGolek.Com said...

FAhmi - woooo sengeh2 ko ek.. :P

TayarGolek.Com said...

Raybakh - boleh la beb skit2 hehe

TayarGolek.Com said...

Alchemist - fuiyohh..byk betul kmpg ko eh bro.. :D. Yup..sekali tour macam ni blh ler rasa tempat orang..walaupun sekejap :D

TayarGolek.Com said...

Apple - balik ler..depa sume windu kt hang..kekeke.
p/s: ishh..gilo ah nk masuk bendang..sayang wooooooooooo..!

aSh said...

keep up da gud work..mmg mnarik blog ni..respek n suspek lar..ttibe,tlayan r plok..gare2 si fhmi r ni..kah2..kembang sei sejak msk blog.nk join da club katenye(sori pecah rhsia ko,kah3)

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com