You Are Reading

9

Part 3 – Le Tour De Peninsular (Day 1) @ Lumut – Pekan Simpang

TayarGolek.Com Saturday, February 12, 2011

Yooosshhh…!

Salam beb..!

Terima Kasih sebab masih lagi sudi layan stori aku Ride pusing Semenanjung Malaysia versi TayarGolek.Com. Bagi mereka yang baru mengikuti stori ini, sila refer episod intro untuk sinopsis atau sedikit rumusan berkaitan ride ini..

 

Route seterusnya selepas berhenti rehat di Lumut adalah :

image 

Lumut – Pantai Remis – Changkat Jering – Pekan Simpang (97KM) kira-kira 1 Jam 45 minit.

 

Cukup dengan berbekalkan air mineral dan rehat sambil2 menikmati pemandangan di Lumut, 30 minit selepas tu tayargolek destinasi utama ke Alor Setar, Kedah perlu diteruskan lagi. Masa menunjukkan pukul 11.45pagi..bahang panas matahari memang terasa walaupun angin bertiup agak kuat ditepi laut. Adakah angin Pantai Barat, Malaysia agak bahang???

 

 IMG_8823

Tayar dah mula bergolek. Excited masih lagi terasa..ini baru beberapa % jer dari total keseluruhan ride. Skg baru aku dapat rasa mcm ni lah ride yang dinamakan ‘tour’ atau ‘endurance’. Memang tak dapat nk berhenti lama-lama. Nasib baik plan 4 hari 3 malam..kalo 3 hari 2 malam, kitorg perlu berjalan secara purata 700-800KM sehari melalui jalan kampung..

 

IMG_8825

Masjid Jamek Lumut – bile aku tgk masjid ni, terkenang masa zaman2 remaja sekitar tahun 97-98, dimana aku buat pertama kalinya ke Lumut dgn menunggang Kriss110. Masa tu dlm perjalanan ke Pulau Pangkor (bawak motor masuk dlm pulau)..

 

IMG_8826

Laluan ketika menuruni bukit..agak redup skit time nih.

 

IMG_8827

Traffic light yang tadi jugak..cuma berlawanan arah..

 

Selepas merentasi simpang-simpang yang penuh dgn lampu isyarat,, akhirnya ride kitorg mula smooth selepas memasuki jalan ke Pantai Remis..

IMG_8828

Bukti..! speed maintain 100kmj..tapi tgk keadaan juga, kalo perlu perlahan..perlahan ler kitorg bawak..

 

IMG_8830

Simpang ke Pantai Remis hanya beberapa Km je lagi dihadapan..

 

IMG_8831

Don’t go straight yer..!! masuk ke kiri..

 

Masa kitorg masuk ke laluan Pantai Remis, kitorang telah melalui satu jambatan menyeberangi sungai.

Layan jer ler gambiran yang dapat aku amik..

IMG_8832

alamek..! tersenget plak..

 

IMG_8835

Antara pelakon “Le Tour De Peninsular Ride” the series..ngehngeeehh!

 

IMG_8836

Sebelah kiri tu..loji penapisan air kot rasanya. Skali imbas je aku pandang..

 

IMG_8838

Kesan mengambil gambiran tu..selalunya mmg aku kene tinggal. Tapi ‘no hal’..as long as masih nampak kaler2 kuning tu bleh rapat balik nnti..

 

 

IMG_8839

Redup seketika walaupun hanya beberapa saat..

 

Beberapa KM lepas tu, kitorg skali lagi dihidangkan dengan pemandangan sungai. Kene seberang sungai guna jambatan lagi..

Tapi aku kurang pasti nama sungai ni..tak jumpa signboard plak. Kalo tak salah aku ..Sungai Manjung…kot?

 IMG_8842

memang nice ler..ni baru kt M’sia jer

 

IMG_8844

Antara moment yang tak akan aku lepaskan semasa menyeberangi sungai..

 

IMG_8845

Terdapat juga bot/kapal tengah landing baikk punye..

 

Gambiran kiri-kanan masa diatas jambatan dah amik. Skg aku nk try amik gambiran diorg masa menuruni jambatan plak..

 

IMG_8850

Skg aku dah berada kat depan diorang plak..dari jauh lagi dah nmpak mamat kat belakang tu dah tunjuk ‘peace’..

 

IMG_8851

Sampai ke laa..’peace’nya tak abis lagi..hehehe

 

IMG_8853

Tak cukup dgn ‘peace’ tadi..aku rasa kalo tak pakai balaclavar tu nampak sengehan marhain sampai ke telinga.. :P

 

OK..aku biarkan diorg potong aku balik untuk aku amik gambiran2 yang lain..

IMG_8854

Ade gerai jual buah-buahan kat tepi jalan..tapi tak nampak plak buah-buahan ape yg ade. Ushar dekat skit jom..

 

IMG_8855

Macam2 buah ade..buah mangga, cempedak, pisang, belimbing..dan lain2 lah yang mungkin tersorok.

Semuanya berlalu dgn pantas..kalo aku masih gunakan camera yang lama (Samsung compact), rasanya memang ‘missed’ moment tu. That’s why bila orang tanya apesal tak pakai DSLR? aku kata, aku pakai G11 lebih untuk kegunaan ride.. ;)

 

IMG_8856

Ketinggalan beberapa meter dibelakang..

 

IMG_8857

Yang ni aku capture sebab suke tengok pokok ni dari jauh..lurus & tinggi. Pokok ape kah ini?

 

 

IMG_8859

Jalan dah mula busy skit. Dengan keadaan jalan dua hala..kene lebih berhati2 bile menunggang sambil menembak gambiran..kalo tak biasa, jangan buat eh!

 

IMG_8861

Jalan pulak banyak ‘double line’. Ape yang aku harapkan..jgn ler tetiba ade kereta memandu secara ‘gila’. Kitorg yang menunggang motor ni kengkadang blh jadik mangsa keadaan..

 

@ Trong, Perak

IMG_8862

dah pun masuk dikawasan Terong, Perak..

 IMG_8864

Kita usahr skit pekan Trong ni. Slow down beb..ade ‘Polis’! Kon Polis jer.. :D

 

IMG_8865

34kmj jer??? Fuhhh..dgn panas teriknya, rasa nak lepak jap kat kedai mamak jer kene Teh Ais dulu..

 

IMG_8866

Sangkut plak kat traffic light..aduyaii! bapak panas seh..!

 

IMG_8867

Tapi aku tau..gambiran diorg tgh dirakam. Deds wai ler diorg control emsem..

 

IMG_8868View dari arah belakang aku ketika ini..

 

 IMG_8870

Sekarang lalu kawasan kampung lagi. Pekan tadi dah pun kitorg tinggalkan..

 

IMG_8872

Memang seronk bile skali2 ikut laluan jalan2 kampung. Korang akan nampak macam2 nama kampung yang ade kat Malaysia ni..

 

IMG_8873

Antaranya kampung Sg. Kerang. Nama kampung ni sempena sungai ni banyak kerang kot? Kalo Sg. Siput??..taua Sg.Sarang Buaya plak camne tu? ehehe..

 

IMG_8874

Kawasan Trong ni adalah kawasan jajahan “PAS” tau..

 

IMG_8875

Sebenarnya, sebelum kitorg masuk ke jalan ni, kitorg terpaksa melalui satu simpang tiga (ke kanan). Keadaan sebenar tak dapat aku capture sebab kereta berderet beratur menunggu ‘queue’ untuk masuk ke jalan ni..

 

 

IMG_8876

Hanya kelibat Snooke jer yang aku nampak skg..yang 2 lagi dah jauh kat depan.

 

IMG_8878

boleh lagi amik gambiran sendiri tu..hahaha

 

IMG_8880

Gunung-ganang..bukit-bukau serba skit menceriakan pandangan yang dh mula berpinar dek pancaran sinar matahari..

 

IMG_8881 

JANGAN TIRU AKSI INI!! Sambil memotong sambil amik gambiran..line clear takpe eh.

 

IMG_8883

 

IMG_8885

Bukan setakat ‘double line’ jer kitorg langgar..ber’line-line’ pun kitorg sapu gak. Nak skip masa beb..moto takpe kot? hehe..

 

IMG_8886

Jelas kelihatan..Snooke cuba memotong bas yang dari tadi tak bagi ‘chance’ langsung kitorg nak potong. Lepas capture..aku pon follow belakang ler ;)

 

IMG_8889

Menghala ke Taiping..

 

 

 

IMG_8892

Changkat Jering – Selamat memasuki sempadan daerah Changkat Jering..

 

IMG_8893

Trafik agak perlahan kat sini..motor pun bergerak mcm siput. Tapi sempat jugak aku amik gambiran ni “TAIPING BANDAR WARISAN”.

 

IMG_8894

Skali tekan button capture..2-3 keping plak gambiran ni. Sumbat jer ler..

 

IMG_8895 

Tu diaa..89KM lagi ke Butterworth! Minyak ade 4 bar lagi (motor aku ler), ER6 aku tak sure plak..hehehe. Tapi time2 mcm ni bulan terasa nak isi minyak..terasa nk berhenti jap kene air seteguk dua. Panas yang amt lah..!

 

@ Petronas Pekan Simpang

Aku tak bgtau Hasnul Versys pun suh benti..tapi dia memahami dan dia jugak kehausan..hahaha. Maka stop ler kitorang kat sini.

Kitorg berada disini jam 1:00 t/hari..patut la pun dahaga lain mcm jer..Orang lain dh kelam kelibut nak gi solat Jumaat dah.

p/s: errr..kitorang MUSAFIR hari tu. So jamak solat Zohor & Asar ler.

IMG_8901

Petronas Pekan Simpang

 

IMG_8898

Berehat jap..amik angin + bagi sejuk badan + bagi basah tekak + main2 asap jap..hehe

 

IMG_8903

Setiap kali berhenti..kene ‘punch card’..

 

IMG_8897

Ni ler yang ade di ‘tankbag’ aku..

 

 IMG_8900 

Lepas ‘punch card’..hantar report pulak..

 

IMG_8902 

Tarik napas panjang-panjang..Tak jauh dah, dalam 1-2jam lagi sampai ler kitorg ke Butterworth.

 

IMG_8899

Gambiran jap..tripod ‘cinonet’ ni gak yang berjasa time ni. Apit ilang ntah pi mana. So, Aku(Han), Hasnul Versys & Snooke jer ler..

p/s: Pit..kalo ko tgk pic ni skg..jgn jeles plak eh!! huhuhu

 

Ok geng..kitorg nak berehat jap. Mungkin lagi 15 minit kitorg start balik tayargolek..

Ehhh..jap! Aku terdengar ler orang kata ‘sakit pinggang’? sape eh..? yang pastinya bukan aku atau Hasnul Versys..! kehkehkeh..

 

chioww…

Adios,

-Han-

9 comments:

dee said...

pembetulan sket ..bro han pekan tu bkn pekan trong..tapi pantai remis punye pekan
adoohh ...camne er6 bole sakit pinggang, jln jauh kot .... nampak kena tukau VERSYS

flamiyoes said...

terbaekk han..

Tungau Hikmat said...

Terbaik la bro..ak suke giler bace ko nyer blog ni.. memang terbaik dari ladang laaa...paper pon two Thobms up fo tour de Peninsula ni hehehehhe ..

TayarGolek.Com said...

Dee - owhh situ tak masuk Trong lagi eh? ok ok tqvm for de info.. :D. Diorang yg kata..bukan aku kata..kahkahkah. Nak urut pinggang pun siap sorok2 tuuu.. :P. Mungkin puncanya jalan bumpy tu kot..

TayarGolek.Com said...

Flamiyoes - tq beb..alaa biaser2 aje ;)

TayarGolek.Com said...

Tungau Hikmat aka Pajil - Mekasih bro!! jauh lagi perjalanan ni ;)

Anonymous said...

Alloooooyaaaaazz,

Salam sumer peminat2 tayargolek..semakin hari semakin ramai pengunjung2 blog ni yer..so mmg terbuktila yg blog ni byk memberi info xpon meracun pembaca dari mata jatuh ke hati(cewahhh !)...mnr tak nye dari mata kiter baca blog nih pastu kena lak pasal moto beso(mmg dh big toys for all men/boys)...so geramla dlm hati nih...mcm kawe gak ler..tp mmgla blog nih the BEST ! So for bro Hans yg slalu update blog nih dari mula2 pakai ER6 dulu tuh sampaila eksiden pastu tukar pakai Versys lak mmg Wa Saspek Sama Lu laaa...keep it up bro...ni salah satu cara utk mengurangkan kegiatan2 yg xberfaedah tu...mnrla tau tergerak hati2 pembaca remaja ker..mat2 rempit tu ker..x ker bro Hans suker..so tu jerla yg kawe dpt lihat secara positifnye..
Wa chowsin yall !

**Alchemist**

TayarGolek.Com said...

Alchemist - tqvm bro..jgn ler 'up' aku lebih2 sgt bro..kang kembang semangkuk nnti..malu ler! kehkehkehkeh..

ape yg aku share iklas dari aku..untuk kite sama2 feel ride sebelum ni..ride skg dan yg akan datang.

mudah-mudahan apa yang aku tulis dpt memberi manfaat kpd semua

AKU BUDAK TAIPING said...

tempat gua nie haha

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com