You Are Reading

12

Part 3 – Le Tour De Peninsular (Day 2) @ Gerik-Jeti Tasik Banding

TayarGolek.Com Tuesday, February 22, 2011

Yooosshhh…!!

 

Salam sejahtera semua..

 

Tak mau citer banyak..aku nak sambung terus ride LTDP ni..

Ayuhhh..! hehehe

 

Episod ke-2 hanya banyak gambiran semasa di stage 1 lalu Gerik ke Jeli. Selepas segar melayan ‘corner'-corner’ tadi kira-kira jam 159KM perjalanan keseluruhan daripada Alor Setar kitorg ‘take a short break’ untuk seketika. So time ni..hepi hour ler..masa yg singkat ni ler peluang nk posing gambiran..nak berasap..nak lap motor..ape2 jer ler.

 

Bak kata Hasnul Versys “ ok..ni baru stage pertama..jalan corner2 tadi tu corner panjang! lepas ni untuk 2nd stage..kite akan lalu lagi jalan bercorner yang agak ‘tide’ atau ‘short corner’..

Biler dengar ‘short corner’ degupan jantung aku jadik laju plak..jgn ler tetiba tangan aku buat hal plak. Sebab sebelum ni Ride Exotic & Ride Batu Gajah lalu jalan short corner..tetiba tangan aku berdenyut2 sakit. Jangan plak nanti fobia aku muncul lagi..Aku sebenarnya tgh mencarik balik confident untuk jalan bercorner ni. Harap2 ok la..takpe ler kalo diorg nak tinggal aku..aku redha! hehehe

  IMG_9189

Pit stop pertama selepas isi minyak di Sg.Petani..

 

IMG_9190

e’ee cehh..! tau ajer mana hala lensa camera aku ni :P

 

IMG_9191Aku tak sure ape ler diorang berkerumun kt situ..?

 

 

IMG_9192

Tersandar tanda kepuasan..hehehe. Tq Apit tolong amik gambiran. Aku mmg gagal ler kalo bergambir.. :P

 

 

IMG_9193

Ini hanye ler lakonan semata-mata antara aku (Han) & Snooke..

 

IMG_9195

Ko amik gambiran motor ko..aku candid amik gambiran ko plak..!

 

IMG_9196

Sendiri bikin..sendiri amik..!

 

Dipendekkan citer lagi..

Lepas short break tadi..kitorg sambung balik tayargolek. Mengharungi jalan yang berliku-liku pendek..atau org2 kampung aku panggil “short corner” :P. Sori geng..gambiran ‘on the bike’ takde..agak bahaya untuk shot gambiran..silap2 haribulan boleh membahayakan keadaan atau keselamatan aku nanti. So, camera tetap digantung seperti biase cuma tak digunakan..

 

Alhamdulillah..akibat sangap yang tak terkira, aku terpaksa memotong Snooke dan meninggal…..kan nye dibelakang. Bulan selalu dapat layan jalan kt sini kan..so gunakan dgn sebaik2nye.. :D

Skali lagi kitorg berhenti..banyak kali berhenti bang??? Nama ride ni pun ride santai kan..so u can stop at anytime at any place u want. Kitorang stop kt sini sekadar untuk bergambar jer. Dah ride jauh2 tp tak amik moment ni..rugi beso wooooooooo!!

 

Tempat yang kitorg stop ni dinamakan sebagai “Dataran Juang Tentera Darat” yang dibina khas sebagai memperingati serta sebagai lambang penghormatan Tentera Darat Diraja Malaysia kepada perajurit2 yang  telah terkorban demi mempertahankan negara.

Terfikir sejenak..bahawa bertuah nya kite sekarang dengan keadaan negara yang aman..

Untuk info yang lebih detail,..sila baca sendiri dibawah eh..

 IMG_9204

Info DATARAN JUANG TENTERA DARAT..

 

IMG_9205

Senari Perajurit yang telah terkorban..

 

IMG_9203

..dan inilah rupe sebenar tugu Dataran Juang Tentera Darat..

 

Ok..gambiran time!!

 

IMG_9197

masing-masing tak mau lepaskan peluang ni. Kalo boleh setiap camera kene ade gambiran kt sini..

 

 IMG_9198

Tempat ni juga dikawal atau dijaga oleh anggota Tentera yang bertugas..

 

 

 IMG_9199

Gambiran motor kitorang dari tugu tadi..

 

IMG_9200

Korang tgk tuu?? sapa dia kat belakang aku? alih2 muncul..hahaha

 

   IMG_9207

Tasik Banding juga boleh dilihat dari sini..

 

 

IMG_9202

..dan sebelum menggolekkan tayar motor. Tripod ‘cinonet’ aku terpaksa memikul tanggungjawabnya. 10 tahun lagi bile tgk gambiran ni..kitorg pasti tersenyum dgn kenangan ride ini..

 

IMG_9208

ok..bersiap beb! Lepas ni mungkin akan shooot terus ke Jeli.

 

Beberapa ketika lepas kitorg tayargolek..berdekatan dgn Dataran Juang Tentera Darat tadi, korang aan menyaksikan pemandangan di Tasik Banding.

 

IMG_9209

Ketika merentasi jambatan ini..boleh dikatakan setiap pengguna jambatan ini akan memperlahan kenderaan masing untuk menikmati moment & scenery di Tasik Banding. Kitorg pun tak lerlepas dgn keadaan itu..

 

 

IMG_9210

Time ni..bawak motor sambil berdiri adalah satu kepuasan..luas pandangan!

 

IMG_9217

..dan untuk capture gambiran2 ni..aku kene berdiri. Mesti kene berdiri sambil menunggang. Kalo tak pemandangan akan terhalang dek pagar tu..

 

 

IMG_9220

..kini aku dah mula berada di tengah2 jambatan..

 

 

IMG_9222

diorang pun dah sayup2 jer kat depan..semua enjoy! aku pun enjoy!

 

IMG_9225

..sharing is caring. Dgn ini ler cara aku share pengalaman ride..agar korang pembaca blog ini turut sama2 merasai pengalaman ini..

 

 

@ Jeti Tasik Banding.

Tak jauh dari jambatan yang kitorg seberang tadi..sekali lagi kitorang take a break di Jeti Tasik Banding. Kali ni mungkin agak lama skit dari tadi..sebab tempat ni mcm “R&R” ler senang citer. menghilangkan penat menunggang atau memandu dgn menikmati pemandangan Tasik Banding.

 

IMG_9228

View jambatan selepas tayar mencecah tanah..

 

 

IMG_9232 

Agak menurun buit skit di laluan masuk ke Jeti Tasik Banding..

 

IMG_9233

ade gak yang lepak2 bawah pokok..walaupun cuaca panas, tapi angin bertiup agak kuat..sejuk skit badan.

 

 

IMG_9234

nak masuk ke parking area..diorg dah hilang! mana ntah menyorok.. :p

 

IMG_9254

ini lah kedai makan atau tempat utk mengisi perut..tak besar tp Ok ler!

 

 

IMG_9236

View jambatan dari Jeti Tasik Banding..

 

IMG_9251

owhhh..kat sini korang lepak eh?? emmm..mana aku nak parking motor ni..? kalo park jgak kt sini sure block jalan..

 

IMG_9255

Last2..sini ler port motor aku parking..

 

IMG_9256

Nice ler!! berlatarbelakangkan tasik & jambatan..

 

Ni nak citer skit nih..

Time aku dok sibuk bukak jacket..alih2 aku dengar diorg ni panggil nama aku..”..weiii Han!! ade peminat ko kat sini??..” aku yang buat2 terkejut badak ni cuma menoleh jer ler..! bajet diorg ni saja nk gurau..sebab dah terjadik masa kt Penang aritu..hehehe

Pastu..diorg panggil lagi ..” weii sini ler..ade peminat ko niii! Giler ahhh..mana ko pegi ade jer orang kenal..” tu ayat diorg eh..saja nak bg kembang..hahaha. Aku memang perasan ade sorang mamat datang kt tempat diorg tadi..

Siap semua..aku pun kesana..

IMG_9237

Ni ler dia..Bro Hairi aka Nomercy(dah betulkan dah, tq snooke). Ape yang diberitahu..bro ni terperasan versys aku dgn stiker putih kat side fairing tu..Terima Kasih banyak la bro sebab sudi tegur kitorg. Dan bro ni jugak salah seorg pemilik motor ER6. Senyum korang eh…!!

p/s: aku dgr diorg ckp…lepas ni nak tulis blog jugak ler..errr “TayarPusing” kot? ke “TayarBotak”?? :P

 

Sempat laa bersembang itu ini..rupe2 nya, bro ni adalah anak kepada Wak Parjo FERNO yang bergerak balik ke Utara dari Kelantan. Seronok gak bile ride ade orng kenal..hehehe

 

IMG_9238 

Sebagai kenangan..kitorg bergambar beramai-ramai. Tapi kali ni Hasnul Versys volunteer untuk jadi ‘photograbber’ :D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_9244

..dan sebagai menghargai..aku bergambiran ler bersama2..

Ok..beliau meminta diri untuk meneruskan perjalanan ke Utara. Semoga selamat perjalanan yer..

   

Lain2 aktiviti kat sini time ni..hanya gambiran jer. Nak makan awal lagi..baru pukul 11.00pagi lebih..

layan gambiran..

IMG_9247

IMG_9248

 

IMG_9249

 

IMG_9250

 IMG_9252   

 

IMG_9257

 

Alrite geng..! kene sambung ride lagi..target nak lunch nanti kt Kelantan..so kene beransur ler..!

 

Dipendekan citer lagi..dan lagi! Ni jalan masih berliku-liku beb..so on the bike punye gambiran memang takde eh..harap maklong dan paklong semua..! ;)

 

@ Banjaran Titiwangsa..

Tiba di sini lebih kirang pukul 12.00 lebih..(seingat aku ler sebab lupe nk tulis time plak..)

Sekali lagi..badan ni terasa sejuk dan dingin. Tak mcm semalam..laluan Pantai Barat semenanjung agak panas & bahang. Air mineral sebotol pun tak luak beb..fuh!

 

Jom..follow kitorang layan sedikit pemandangan di Banjaran Titiwangsa..

 

 IMG_9258

..Dgn ade nya pencawang ni, Snooke bleh hantar ‘live’ report. Kalo tak..huhuhu

 

 

IMG_9259

..dah sampe!! haaaaaaaaa..update bro!

 

IMG_9268

Dengan sepantas kilat depa ni pi hantaq update..! phiewwwwwwww!!

 

 IMG_9267

Memang ramai pengunjung kat sini time ni..Sambil2 berehat..blh hirup udara segar sekali. Motor kitorg pun nak berehat jugakk..!

 

IMG_9261

My ‘Red Versys’ was here..heheh

 

 

IMG_9260

..and me tooo.. ;)

 

Sedikti ole-ole utk korang yer.. :)

 IMG_9263

IMG_9264

 IMG_9265

 

 

..dan yang terakhir sebelum ride seterusnya..

 IMG_9269 

Gambar kenangan di Banjaran TitiWangsa pada 5 Feb 2011. Yooooooosssshhh..!!

Alrite la beb..panjang dah aku tulis kali ni. aku rasa baik aku sambung seterusnya..selepas ni ok!

Jumpa lagi nanti…

 

Adios,

-Han-

12 comments:

Anonymous said...

ecece cam retis yer..kemana jer ade je org tegur.
Sib bro Hairi tu x mintak autograph yek..tidak kalu...

-MrsHan Tayargolek-

TayarGolek.Com said...

alamak wife aku plak - errrrrrrrrrrr..! perasaan diorg jer tu!! ade panggil gue artis..yaperdaaaaaaaaaaa! lol

*apple* said...

waaaaa artis2!! =P hehehe

pakumoku said...

Nice entry... Han, rasa betul -betul saya ada kat atas motor Han...membonceng.....Keep up the good work!!!

Anonymous said...

Hollaaaaaz,

Wakattaaaa...last2 jer gambiran sape paling ensem ek...so Utara dh diredah...next is Pantai Timur lak..masuk klate..kenala kecek klate..xnk melawat Nik Aziz ker..mcm Siti tuuu...heee..ape2 kawe sentiasa update blog nih..so selamat meredah...chowsin !

**Alchemist**

TayarGolek.Com said...

*Apple* - depa yangg dok kata..aku taak kata..kehkehkeh

TayarGolek.Com said...

Pakumoku - TQVM bro...sharing is caring. Same2 rasa experience tu..hehe

TayarGolek.Com said...

Alchemist - otw ke Pantai Timur ni bro..kawe tera ler kecek klate nnti deh..hehehe. Keje siang ni bro..time limited skit nk update. Letihhhhhh..! sok arena jom bekfes..

Anonymous said...

Yooosshhhhimuraaa,

Alamak bro....awat xhabaq awai2..kawe arini keje mlm lg nih..sok pg baru chowsin...hmmm nk bekfes koling2 la bro(ni nombornya-0172396715)..sbb sok dh start off + annual(cuti tahun)..ape2 slamat mengupdate blog tuh...xkisah ler lmbt ker cpt..kawe ari2 kalu on internet terus open window utk tayargolek dgn mudah.my search moto ler...so slamat...chowsin !

**Alchemist**

Aku Budak Nerek said...

Kat Hentian Titiwangsa nie memang sejuk kan..macam kat Cameron plak rasanya?

TayarGolek.Com said...

Aku Budak Nerek - boleh la..nak kata sejuk tu tak jugak cuma dingin jer..muhahaha. Memey nice view & experience. Tenang jiwa + rileks time kat sini.

Aku Budak Nerek said...

Opss..btol Han. Dingin..berbeza dengan sejuk tu..hehehe

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com