You Are Reading

6

Part 2 – Le Tour De Peninsular (Day 1) @ Hutan Melintang - Lumut

TayarGolek.Com Friday, February 11, 2011

Yooosshhh..!!!

Salam hari Jumaat beb..!

Lama ke tunggu? Alaaaa..baru je lewat skit ;) Jom kite tengok ape sambungan seterusnya..Le Tour De Peninsular the series katakann..

 

Ade skit citer pendek..

Masa kitorang break sekejap isi minyak + berasap tu..kebetulan depan petrol pump tu ade le sebuah kedai motor (bengkel). Al-kisah si Apit yang terputus tali ‘tank bag’ nya tu, dia cuba2 nasib ler kot2 ade terjual tali pengikat atau ‘net’..mana2 ler yg ade. Aku (Han), Snooke & Hasnul hanye perati dari jauh jer. Lepas beberapa ketika, Apit patah balik dengan gaya longlaii..

Sampai jer tempat kitorg lepak tadi, kitorg pun tanya ler “..amacam? takde?..”. Apit pun reply “..Cina kedai tu cakap..orang sini suma pakai side box mah..tali ka jaring ka itu macam sekalang tala juai punyaaaa…!!” ..kahkahkah tersentap kitorg..yer ler motot takde side pannier..hahaha. Tapi nasib baik Hasnul ade tali spare..selamat la ko Pit. Kalo tak.. blh patah bahu kalo nak pikul bag dekat 10kg punye berat..hehehe.

 

Ok..masa dah time. Tak bleh lepak lama-lama..jauh lagi perjalanan! Baru je 127KM jalan. Kira-kira jam 10.00pagi, kitorg mula tayargolek. Lepas ni kitorang akan melalui jalan ke Sitiawan. Mengikut Hasnul ‘lead' convoy’ ni mungkin akan singgah Lumut jap..ape2 pun kite tgk jer nanti.

 

image

So laluan kitorang sekejap lagi adalah : Hutan Melintang–Sitiawan–Lumut (66KM)

Tayargolek time..!

Maka bermulalah lagi gambiran atas motor. Ape yang aku sempat shot masa atas motor aku share dengan korang semua. Kalo korang orang kampung area2 sini memang dah biasa dgn scene sepanjang jalan. Tapi yang bukan dari area sini..boleh ler tumpang2 tgk kampung2 orang..betul tak?

 

IMG_8755

1st gambiran semasa memanjat jambatan menyeberangi sungai..

 

IMG_8756

Nak kata kecik sungai ni..blh tahan gak besonya..

 

IMG_8757

Cuaca masih lagi cerah..awan kebiru-biruan menyelubungi jalan setiap waktu ketika ini. Kenderaan lain mcm malu2 plak nak lalu jambatan ni..

 

IMG_8758

Ini plak..pemandangan di sebelah kanan aku. Kalo amik gambiran sambil duduk kepompom terhalang dgn divider tu. So, aku rasa selamat..then berdiri jap sambil amik gambiran..

 

IMG_8761

Keadaan jalanraya masih lagi cantik dan bersih dari sampah..kanan-kiri jalan penuh dengan pokok kelapa sawit..

 

IMG_8762

ni pun sama gak..hehehe

 

Selepas beberapa KM diatas jalan..akhirnya ciew atau pun scene dikiri kanan mula bertukar dgn pemandangan bendang sawah padi. Aduiiii..! sedap skit mata memandang..

IMG_8763

Sesekali layan kehijaun sawah padi syiok jugakkan?? Tapi struktur jalanraya dah mula agak kurang rata. Jalanraya mula bertampal-tampal..tp sib baik naik Versys, tak terasa sgt pun bumby nya.. ;)

 

IMG_8765

Skali lagi suasana diseblah kanan jalan..sawah padi luas terbentang, ditambah dgn langit kebiruan.

 

Time ni aku rasa..panas matahari dh mula terasa, bahang jangan citer lah..

 

IMG_8766

Dapat jugak aku capture moment nih. Penduduk kampung yang baru balik dari mengerjakan sawah..(atau saja2 jalan tepi sawah kot?)

 

IMG_8770

 

IMG_8768 

Konon2 nya nak capture gambiran sendiri dari ‘side mirror’ tu..tapi tak jadik ler  hahaha

 

 IMG_8769

Alamakkk..! mana diorg? nun jauh kat depan dah wei..Now masa utk speeding skit. Diorang tak blh tunggu aku, kalau tak sure lagi lambat..

 

IMG_8771

Yess..! dapat kejar balik. Mcm ni ler situasi diorang menunggang time ni. Sopan santun ikut barisan..hehhe. Aku jer kejap ke depan..kejap ke belakang ;)

 

IMG_8772

Kesian gak kat Hasnul Versys..asyik2 gambo Snooke & Apit jer..Gambiran dia takde..

 

Ok bro..lu punye pasal, wa kasi potong lu satu kali eh..ready???

 

IMG_8775

       View dari arah depan pulak. Hasnul, Apit & Snooke. Aku?? cam biasa ler ‘photograbber’ mana ada gambiran..sebab tu tak gelemer cam diorg nih :P

 

IMG_8779 

Ishh..ishh..ishhh!! Mentang2 nak masuk TayarGolek.Com..’enterprem’ ajer ko eh Pit?? Lepas ni sure ko glemer Pit..siyess!!

 

Dah cukup gambiran diorg tu…kang gelemer dari aku susah plak aku nk carik mamam! hahaha

 

IMG_8783

Antara lain moment yg sempat aku capture sepanjang jalan menghala ke Lumut, beberapa buah bot yang tersadai ditepi jalan. Tak sure samada memang utk simbolik atau tengah repair..atau memang ade orang tinggal dlm bot tu??

 

IMG_8784

‘Signboard’ ni menyatakan kira-kira 31KM lagi akan sampai di Teluk Batik. Lebih kurang dlm 30minit je kot?

 

IMG_8785

Opppss..! lupa nk imform..speed time ni tak lebih dari 110kmj jer..

 

IMG_8787 

Habis hidangan mata dgn view sawah padi..skg pokok ‘kelapak’ pulak..

 

IMG_8789

Sewaktu menghampiri ke Simpang Seri Manjung, keadaan jalanraya mula berpenghuni. Ada laa beberapa buah kenderaan dh mula berada diatas jalanraya..

 

IMG_8790

Ok..U go straight..don’t belok-belok..! Hala tuju kitorg time ni ke Sitiawan..

 

IMG_8791

Dari tadi asyik jalan lurus jer..skg dah mula ber’corner’. Tapi ‘corner’ panjang ler..

 

IMG_8792

Takde ape sangat kat sini..sepanjang jalan viewnya lebih kurang mcm ni lah..

 

\

14KM sahaja lagi kitorg akan sampai Lumut. Agak2 ramai orang tak kat Lumut? Kite tengok jer lah nanti..

 

Dah mula menghampiri kawasan bandar..so traffic light tu wajib ler ada.

IMG_8795

Lampu merah..! kene tunggu jap..time ni dah mula terasa badan ni mula kene sauna..adehh!

 IMG_8797

Dah memasuki area Lumut..jalan cantik, pemandangan pun cantik..bersih tu yang penting!

 

IMG_8800

Terdapat sebuah masjid baru dikawasan ni..errr baru ke? kira baru la tuu..lama siut tak lalu jalan ni..hehehe (ada moto jgn simpan…rugiii!)

 

IMG_8801

Alamak..! nasik tak cun. Lampu merah lagi..

 

IMG_8802

Sabor bro..lepas abis pusing semenanjung ni..sure berat turun 5KG. hehehe

 

 

IMG_8805

Go..go..goo..!

Ride santai memang tak terasa penat pada aku. Cuma kite perlu ada plan, pukul brp kene sampai..tu jer.

 

IMG_8807

Aiseyyy..! Traffic light lagi..ini mcm bile mau sampai daaa..

p/s: Traffic light, simpang, jalan 2 hala, jalan kampung..antara perkara biasa yang perlu diredah bile kite decide nak ke sesuatu destinasi menggunakan jalan dalam. Masanya agak panjang kalo nk compare dgn h/way..

 

IMG_8808

Tayargolek lagi..rasanya lepas ni takde traffic light lagi dah..

 

@ Lumut

11.15pagi - Selamat sampai di Lumut kira-kira 1 jam 15 minit perjalanan mengikut catatan aku. Ketika memasuki perkarangan kawasan ni, aku dapati keadaan di Lumut agak sesak espeseli dikedai2 yang menjual makanan2 ringan, baju2 dan lain-lain. Mungkin sebab masing2 tengah bercuti sempena CNY. Kesempatan diambil untuk berjalan-jalan dgn family.

Gambiran?Tak berani aku nak amik gambiran atas motor time tu sebab terlalu perlahan dan jalan yang sempit. Kereta parking tepi jalan pun banyak..

 

IMG_8809

Pusing-pusing cari parking..

 

IMG_8810

kalo boleh nak cari parking yang dekat dgn laut..

 

IMG_8811

aiyoooo..! semua kawasan parking penuh..apa macam ni?

 

Lastly, dapat jugak 1 lot parking kereta..hehehe. Buat tak paham jer ler parking situ.

Ape2 hal..gambiran motor dulu eh..!

IMG_8812

My ‘Red Versys’ was here..ahaks!

 

IMG_8813

..dan motor kawan2 jugak..!

 

Dah amik gambiran motor..skg gambiran tuan punye badan plak..

 

IMG_8814

Nasib baik aku teringat nak bawak tripod ‘cinonet’. Skg ini lah masa & dan kegunaannye.. ;)

 

IMG_8815

Lumut, Perak

 IMG_8816

Sedikit pemandangan air laut & gunung/bukit..

 

IMG_8817

Alhamdulillah..kerana dikurniakan cuaca yang baik pada hari ini..

 

IMG_8818

Ni gambiran ape daaa aku amik..main petik jer! hehe

 

IMG_8822

Pemandangan atau keadaan Jeti di Lumut. Mcm ramai jer kat jeti tu? Jap aku close-up skit..

 

IMG_8821

Fuiyoooo..! ramai banget sihh..! dah pukul 11.00pagi lebih masih ade yang belum dapat turn. Takpe..feri sampai petang.

So kawan2..mcm ni ler keadaan jeti di Lumut ke Pulau Pangkor pada hari perayaan Tahun Baru Cina 4 Feb 2011.

 

IMG_8820

Ehem..ehemm!! Han TayarGolek berada di Lumut dengan ‘Red Versys’ nya… (poyo jerr..!)

 

Ok..gimme some space please..” hehehe..aku nak berehat jap eh..

Lepas ni aku sambung balik stori..’kerak teking’ maaa..minum dulu!

Kemana plak lepas ni?? Tungguuuuuuuuu…!

 

Adios,

-Han-

6 comments:

dee said...

caya la bro ..promo tetap ade ngan VERSYS nye .... dah teracun nih ....

flamiyoes said...

han.. jalan pekan kecik sebelum jambatan Teluk intan tu sib baik dah tampal tau.. sebelum ni agak teruk tau.. then korg ikut laluan motorsikal ker, laluam keter? yg kawasan sawah tu, jalannya mmg x rata, bertampal2.. huhuhu.. sibbaik ko pakai versys skang.. hehehe

TayarGolek.Com said...

Dee - bukan meracun atau menuba bro..share dgn ikhlas ni..kehkehkeh

TayarGolek.Com said...

Flamiyoes - yup..jalan situ mmg bertampal-tampal + tak rata sgt. So far aku OK lagi ;). Pasal laluan motor tu mmg kitorg tak pernah guna sepanjang jalan..hehehe

pakumoku said...

Han, "Kerak Teking" buat aku gelak besar kat opis nih!!!!! hahahahah!

TayarGolek.Com said...

Pakumoku - komen ko plak buat aku gelak beso nih..hahahah

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com