You Are Reading

6

4 Nations Ride (Day 4) : Ride to Tachileik, Myanmar

TayarGolek.Com Wednesday, January 4, 2012 , , , , ,

Yoooosssssssssshhhh…!!

 

Salam Sejahtera.

 

Sambungan dari episod sebelum ni. Ok jom…! kite pi Myanmarrrrrr..!! wihuuuuu..

Dengan  masa yang agak singkat di “White Temple’, kitorg meneruskan perjalanan seterusnya ke Mae Sai iaitu Thailand border ke Tachileik, Myanmar.

 

IMG_7577

..tayargolek ke Mae Sai ( Paling Utara di Thailand).

 

IMG_7579

IMG_7582 

..pemandangan bukit-bukau

 

IMG_7580

oppsss..! terpetik camera pulak.. hehehe. “Balik sekolah yer?? “ :D

 

 

Dipendekkan cerita..

 

IMG_7594 

Mula memasuki town Mae Sai. Nak kata sesak…tak jugak. Tapi boleh bile tengok ..meriah semacam  ..

 

 

IMG_7592

  ..tu dia, bangunan Imegresen pun dah boleh nampak dari sini..

 

@ Mae Sai, Thailand (Border)

Ketika sampai di sini, Slim (Tour Guide) dah pun menunggu kitorg. Walaupun tak kenal mamat ni, mungkin dia dah boleh agak yang kitorg ni ler yang akan masuk ke Myanmar..

IMG_7596

Selamat parking – Slim terus menuju ke arah kitorg.

 

IMG_7597

This is Slim -  Our Tour Guide in Myanmar. Dia punya slang English..memey superb ler!

 

 

IMG_7598

Custom & Immigration building

 

Untuk membawa keluar motorsikal/kenderaan dari Thailand, procedure dan document di Mae Sai border agak lain skit berbanding di Sadao.

 

Documents for Thailand @ Mae Sai with vehicle:

1. Original passport

2. Original photocopy  motor cert + Polis Station stamp (geran)

3. Passport photocopy (front page) – 1 copy

4. Passport photocopy (latest stamping) – 1 copy

5. Certificate of Conveyance from Thai Immigration ( 200 Baht)

6. White Card

 

IMG_7607

Urusan Certificate of Conveyance

 

IMG_7608

Selesai urusan Thailand border. Sekarang kitorg akan bergerak kehadapan memasuki Myanmar pulak.

 

Ade sedikit incident salah faham berlaku antara aku dan salah seorang Pegawai Kastam Thailand ketika baru jer enjjin motor dihidupkan. Time ni, Griffin dah mula bergerak dah. Tetiba salah seorang Pegawai Kastam tu kejar dan panggil dan suruh aku berhenti..

Kastam : “halloo..hallo..where u go? where your paper..paper!” (seingat aku la dia ckp mcm tu)

Aku (Han) : “ what paper? all  the documents are completed! it’done..

Kastam : “No..No..! where paper..paper! give your paper!

Arghhh! dalam hati aku.. “sial laa..ape lagi ko nakk ni!! semua dah clear dah”. Dalam pasrah..aku tunjuk gak kat dia semua document tadi.

 

Kastam : “..No..No..paper..paper!

Aku (Han) : “ What paper? everything’s here” (bengang plak aku time ni bile semua docs aku dah bagi..dia still mintak lagi!!

Last-last..salah seorg Pegawai yang incharge tadi tetiba keluar dan bagi arahan kat aku suruh blah.   “ GO..GO!”. Lepas tu dia diorang sembang/bincang  bahasa dia yang memey aku tak paham.

Kastam : “..ok ok..

Then Griffin tetiba patah balik..ngam-ngam jer ke arah aku “ Nape bro? dia nak document ape?

Tak tau la bro..ntah ape dia nak. But It’s ok bro..all complete! Go..Go!” kata aku. Aku tak nak byk cakap..suruh Griffin blah. Then aku pun blah..!!

Itu ler keadaan petang tu..cemas + panik pun ada…phiewww!!

 

@ Tachileik, Myanmar (border)

 

Urusan document di Thai-border dah pun selesai. Sekarang kene settle kan dulu urusan passport dan dokumen2 lain untuk masuk ke Myanmar. Memang inilah pengalaman pertama memasuki negara Myanmar melalui Tachileik.

 

Tachileik adalah  sebuah ‘town’ di Wilayah Shan, Myanmar. Jika di’google’ pasal Myanmar, ramai yang mengatakan agak susah sikit untuk masuk ke negara ini terutama sekali masuk dengan membawa kenderaan. Senang citer kenderaan luar tak boleh dibawa masuk ke Myanmar (dilarang).

 

Time ni walaupun rasa confident yang kitorg sure boleh bawak masuk motor, tapi perasaan “jangan ler ade hal yang boleh bikin sangkut motor tak boleh bawak masuk”  tu tetap ade..

 

URL kat bawah sedikit info “Myanmar – Travel advice”.

 

 

IMG_7610

WELCOME TO REPUBLIC OF MYANMAR..

 

 

IMG_7612

  RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR – selamat berada di atas jambatan Thailand-Myanmar.

 

 

RED VERSYS at Myanmar

RED VERSYS berada di hadapan pintu masuk negara Myanmar.

 

 

Han TayarGolek.Com crossing Myanmar by bike

..and it’s me beb! Tersenyum + thumbup!

 

Ok, sekarang masa untuk setelkan document. Antara document yang diperlukan:

 

Document for Myanmar  @ Tachileik with vehicle:

1. Passport ( Myanmar Immigration will keep your ORI passport and u will have a permit)

2. Certificate of Conveyance from Thai Immigration ( pay 200 Baht)

3. Myanmar Insurance ( 500 baht)

4. 40 Baht for Myanmar Police (pay when you enter to Myanmar).

5. 100 Baht for Overnight Fee in Myanmar (pay when you OUT from Myanmar)

 

 

Sape2 yang berminat untuk memasuki Myanmar, boleh Tour Guide yang kitorg hire, boleh hubungi spt dibawah:

Info Myanmar Tour Guide:

Name : Slim

Phone : +668730 56754

Charges : 1000 baht (2D1N)

 

 

IMG_2138

Permit sementara Myanmar..

  MyanmaIns Insurance..

 

Kastam & Imegresen Myanmar time ni agak OK. Tak banyak karenah. Segala urusan berjalan lancar. Bile Pegawai Immegresen tu ditanya “Where you from?”. “ from Malaysia” jawab kitorg, “ Malaysia good!” ( sambil tunjuk ‘thumb up)..terasa mcm hubungan Diplomasi Malaysia-Myanmar sangat BAIK.

 

 

IMG_7616

Masa yang ditunggu-tunggu..! Griffin terpaksa menjadik pemandu teksi kali ni. Sebab nak bawak Slim..

So tugas Slim – dia akan escort kitorg kemana2..sampailah kitorg selamat sampai ke hotel.

 

 

IMG_7617

Excited!! ..dan impian yang dinanti2 kan oleh kitorg berdua, kini jadi kenyataan. Selamat memasuki Myanmar dengan motorsikal (Malaysian Bikes..made in Japan) haha..

 

 

IMG_7618

..blur plak dah!! Waktu dah gelap walaupun baru jer pukul 5.30ptg (Myanmar Time). Lewat 1 jam 30 minit dari waktu Malaysia.

 

Slim mula menunjuk arah ke hotel yang berdekatan. Di Myanmar, memandu di sebelah kanan jalan. Agak janggal jugak ler..lebih2 lagi bile nak masuk simpang atau pun round about..

 

Keadaan jalan dari border..agak teruk. Dengan batu merah + berdebu nyer..dan jalan yang dah mula gelap tanpa lampu ditepi jalan. Tapi nak buat mcm mana? nak ADV sangat kan??? amik koooooooo..!

IMG_7619

Slim membawa kitorg ke sebuah hotel yang agak berdekatan dengan border.

 IMG_7644

“The River Side Hotel”.

 

IMG_7620

..

IMG_7621 

..not bad laa!! Janji blh tido..

 

Makan time!!

Selesai mandi, kitorg berjalan kaki dari hotel ke sebuah restoren Muslim. Tak jauh jugak..anggaran dalam 5 minit berjalan kaki.

 

Gambiran memey takde time..agak takut skit untuk amik sebarang gambar time ni. Mana ler tau..kot2 kene tangkaP + soal siasat tak ke haru nanti….

 

Suhu memey dah terasa dah kesejukannye. Anggaran suhu 16-18’ Celsius. Sejuk beb! dah le pakai T-shirt + Short je nih..hahaha

 

@ Restoren Muslim

 

Sedikit gambiran..

Halal food in Myanmar

  IMG_7628

IMG_7623

 

IMG_7624

 

IMG_7625

 

Lauk-pauk yang ado..

 

IMG_7626

 

Perut dah lapo..tgk ape pun semua sedap…

 

 

IMG_7627

..macam2 adaa..

 

 

IMG_7630

Kitorg order jer – Slim akan jadik translator..so masa menunggu mangkanan.

 

 

IMG_7632

..dan ini lah rezeki kitorg malam tu. Takde la makan mewah sangat..yang penting kenyang!

 

IMG_7633

Nasi Goreng Koboi..

 

IMG_2140

Ni salah satu jenis rokok Myanmar..

 

 

IMG_2142

“lai ..lai…murah saja ma, 40 baht jer!!”

 

Makanan – masakan lauk-pauk tu boleh tahan la walaupun nasik goreng tu biase2 jer. Kitorg takde hal sangat pasal makan pun. Janji kenyang..blh sambung nyawa suda..

Makan malam kitorg di sponsor oleh Griffin. Terima Kasih daun keladi bro..nanti belanja ler lagi..hehehe!

 

Lepas makan..kitorg berjalan kaki sekitar jalan utama. Agak sunyi..gelap..berdebu...yang paling best “menggigil” sebab sejuk.

Sambil2 berjalan kitorg bersembang2 la skit pasal kehidupan diorg kat sini. Walaupun baru pukul 7.00mlm (waktu Myanmar), boleh dikatakan semua kedai dah tutup dah! Memey sunyi..takdak ape sangat. Aisshhh..!! Macam kehidupan mak abah kite dulu dah masa tahun 50 - 60-an. Nak nampak kereta lalu pun payah..sapa ada kereta kat sini memey kaya sungguh laa..

 

Sedikit bincang2..Slim nak bawak kitorg melihat + pusing town Tachileik. Katanya, nak bawak kitorg tgk ‘Friendly Bridge’. Tapi boleh nampak ke??

IMG_7641

..atas usaha Slim, kitorg dapat ‘tuk tuk’. Tapi punya laa menyesal naik ‘tuk tuk’..memey tak blh duduk diam! melambung2 dibuek eh..kata orang Nogori Sembilan. Tak sure samada ‘absorber’ dah out atau..jalannye memey teruk..

 

 

IMG_7643

..jalan utama yang gelap..

Last-last..kitorg decide untuk balik ke hotel sebab tak nampak ape dah memalam ni. Plan nak tgk Pagoda Temple terpaksa cancel sebab keadaan jalan tu boleh buat makanan dalam perut terasa nak terkeluar balik ketika naik ‘tuk tuk’..hahaha.

 

Dipendekkan citer..

 

Kitorg berbincang pasal program keesokan harinya. Memandangkan keesokkannya kitorg terpaksa mengejar masa untuk melawat beberapa tempat di Myanmar..ditambah pulak dgn urusan border nanti..dan fuhhh! memey pack skit jadual perjalanan kitorg. So, kitorg setuju untuk ‘check-out’ dari hotel kira-kira pukul 5.15pagi (Myanmar Time). Itu pun staff hotel duk layan tidoq lagi. Tinggal jer kunci atas meja kaunter. By the time, ngam2 matahari terbit..kitorg dah smpai ke tempat pertama destinasi..

 

 

IMG_7645

Didepan hotel seawal 5.15pagi (Myanmar Time)

 

IMG_7646

Isshhhh…! memey suke bergambiran la mamat ni. Tak blah2 dari tadi tu..bangga gile dapat diri sebelah FJR..huhuhu. Tak dapat nak amik gambiran motor jer,,

 

  05.20 pagi – masa untuk tayargolek.

 

Plan pertama pagi ni..kitorg akan ke “Tachileik Toll Gate”..

 

IMG_7654

Scenery pagi di Tachileik, Myanmar..(gambiran on the bike)

 

IMG_7650

..matahari mula kelihatan, Sayup je mata memandang apabile dapat melihat matahari terbit di bumi Myanmar. Syioooooooookkk..!!

 

 

@ Tachileik Toll Gate

Kira2 15 minit, maka sampai ler ke destinasi di Tachileik Toll Gate. Untuk pengetahuan semua..setakat ini jer yang boleh kitorg pergi. Ini pun dah hampir 20KM dari border..

 

IMG_7647

..Inilah bukti, 2 buah motorsikal dari Malaysia berada di Myanmar..RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR..

 

 

IMG_7648 

gambiran RED VERSYS ketika berada dihadapan “Tachileik Toll Gate” -  wajib amik gambiran..

 

 

IMG_7651

Aku (Han) bergambiran bersama RED VERSYSY @ Tachileik Toll Gate.

 

IMG_7652

..antara toll gate yang beroperasi time ni. Dan inilah satu2nya jalan atau laluan utama masuk ke Myanmar. Laluan ini membolehkan kenderaan terus ke China.

 

IMG_7649

Kelihatan lori-lori yang sedang menunggu giliran..semua mata tertumpu kearah kitorg yang ibarat “makhluk asing” di bumi Myanmar.

 

Masa  pun agak singkat..tp yang penting, kitorg dapat amik gambiran guna kamera sendiri..

 

IMG_7653 

15-20 minit lepas tu..we all bergerak ke destinasi seterusnya iaitu ke “Shwedagon  Pagoda Temple”.

 

 

IMG_7655

…penuh dgn pemandangan gunung-ganang. Sebenarnya, gambiran yang aku tunjuk ni hanya sebahagian jer berbanding dgn melihat sendiri & merasai pengalaman menunggang motorsikal di Myanmar..

 

 IMG_7657

Gambiran lagi..

 

 

IMG_7658

..dan lagi. Ini jer yang sempat amik masa on the way ke Shwedagon Pagoda.

 

 

 

IMG_7659

Dah hampir sampai. Gambiran dari jauh sebelum kene panjat bukit..

 

 

 IMG_7660

..Pagoda ni terletak diatas bukit…

 

 

IMG_7661

   ..sedikit pemandangan dari Pagoda..diwaktu pagi.

 

@ Pagoda (Temple)

IMG_7662

Destinasi ke-2 di Myanmar. Tak citer banyak..sampai jer aku terus park sini & amik gambiran..

 

 

IMG_7663

..keadaan sekeliling dari atas bukit..

 

 

 

IMG_7664

  RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR..kini kedua-duanya berada di Pagoda..

 

 

IMG_7665

..another view

 

 

IMG_7666

..bangunan setinggi 4 tingkat..

 

 

IMG_7667

View Buddist + Hindu’s Temple..

 

 

 IMG_7668

…scenery dari sudut lain pulak. Nampak masih lagi gelap

 

 

IMG_7669

Myanmar’s flag

 

 

Layan gambiran lagi..

IMG_7670

 

IMG_7671

 

 

IMG_7672

 

IMG_7673

 

IMG_7674

Sinaran matahari..’memanchorrr’! nice view..

 

Serba sedikit gambiran pemandangan Wilayah Shan dari atas bukit..

IMG_7677

 

IMG_7678

 

IMG_7679

 IMG_7680

 

IMG_7681

 

IMG_7682

Tengah sibuk membuat breakfast untuk kitorg..lol

 

IMG_7683

Last pic sebelum bergerak kedestinasi seterusnya..

 

Kemana pulak lepas ni?? Jom follow…

 

Lebih kurang 30 minit kat sini..kitorg meneruskan explorasi bandar Tachileik..

 

Gambiran On the Bike..!

IMG_7684

  Walaupun jalan menuruni bukit..jalan yang berbatu, aku gagahkan jugak amik gambiran moment time ni..

 

 

IMG_7685

Sekarang nampak tak jalannya mcm mana??

 

IMG_7686

ok..dah masuk jalan utama. Ade beberapa orang dalam 1 group tgh mengayuh basikal..

 

 

IMG_7687

Lori-lori yang dah mula sibuk dgn operasi mengankut barang..ke Tachileik Toll Gate tadi..

 

 

IMG_7688

..sebahagian jalanraya yang agak baik..udara sejuk, tapi tak sesejuk malam tadi..

 

 

 

IMG_7689

This is Tachileik..the town we’re here.

 

 

IMG_7690

..aku tak tau la mana ler Slim nak bawak kitorg. Sesekali, kitorg terpaksa lalu kawasan rumah + jalan yang sempit..

 

 

IMG_7691

Tayargolek lagi..diorg dah agak jauh di depan..

 

IMG_7692 

Uiikk?? Pegi hotel? main Golf?? bior betikkk..??

 

 

@ Hill Tribe Village (Karen Long Neck and Akha)

 

hahahhaa..acctually kitorg bukan layan Golf, tapi kitotg pegi ke Hill Tribe Village yang mana Kaum Akha dan Karen (Long Neck) berada sini. Antara tempat yang famous untuk singgah..

IMG_7694

Regina HillTribe Village

 

 

IMG_7696 

Masa sampai sini..takde sape2 lagi pun. Kitorg ni kira yang paling awal sampai laa..

 

IMG_7693

..abis kotor motor..huh! :P

 

Jom masuk..

 

Untuk masuk ke village ni..kene bayar 120Baht secara officialnya.

IMG_7698

Keadaan rumah..

 

 

IMG_7699

..kene ada stamina skit untuk memanjat tangga..tinggi woooo! :D

 

IMG_7700

 

Ada mcm2..produk diorg ni beb..

 

 

IMG_7701

Salah seorang anak kaum Akha

 

 

IMG_7702

Cenderamata yang boleh dibeli..

 

 

IMG_7703

..dah mcm pasar malam la pulak kan..

 

IMG_7704

..yang ini aku pun tak tau samada rumah atau stor..

 

IMG_2164

Open Air – memey takde cover2 beb..

 

Memandangkan kaunter pun tak bukak lagi sebab masih terlalu awal..diorg pun tak siap lagi nak bergambiran. So kitorg tunggu sekejap. Bayaran sebanyak 120Baht yang sepatutnya kene bayar untuk masuk..kitorg just bagi kat depa ni jer lah..100baht setiap sorang.

 

Akha in Myanmar

  kaum Akha dgn pakaian tradisi nya..

 

 

Karen in Myanmar 

Kaum Karen (Long Neck)..memey Panjang leher tuuu beb!

 

 

IMG_7709 

gambiran together-gether..

 

Ok..setel dah gambiran dengan Akha & Karen (Long Neck).

Masa untuk tayargolek ke border semula. kalo ikut syarat..memey kene kuar di border yang sama. Sebab utamanya adalah passport. Ingat tak kitorg hanya diberi permit sementara..so diborder nanti kene amik balik dan return permit tu semula.

 

IMG_7711

on the way ke border..rasanya ini jalan yg kitorg lalu malam tadi..

 

 

IMG_7712

agak busy skit..risau dengan cara memandu kat sini. Bukannye ape..diorg memandu sambil ushar motor kitorg..sampai hampir2 terkhayal ler..! hahaha

 

@ Tachileik Border.

Kene setel document dulu..

IMG_7713

..reached the border..

 

 

IMG_7714

..keadaan di border pada waktu pagi yang sibuk. Kenderaan keluar masuk..

 

 

IMG_7715

..termasuk jugak kenderaan ini.. :D

 

 

IMG_7716

gambiran disekitar border Tachileik..

 

Alhamdulillah..dengan ini kitorg dah kire 95% selamat untuk keluar dari Myanmar. So info-info yang kitorg baca sebelum ni tentang larangan dan keadaan Myanmar yang kurang selamat..perasaan tu tetiba ‘meleset’. So far..takde timbul sebarang masalah baik Polis atau Pegawai Kastam & Imigresennya..

 

Tak caya?? tengok gambiran seterusnya..

.

.

.

.

 

 

IMG_7717

Lihat sendiri riak wajah Pegawai Imigresen Myanmar ni..Hepi beli dapat duduk di atas FJR..

 

 

IMG_7718

Aiiiishhh! Ni lagi hebat…siap posing baikk! Tetiba dia kata “One more..one more

 

 

IMG_7719

..ahaaaaa..this one la..Nice! hehehe

 

 

IMG_7720

Yes!! We did it..!

 

 IMG_7721

Bile-bile masa jer kitorg akan keluar dari Myanmar..

 

IMG_7722

..dan cukup sporting! Gambar bersama2 pegawai di Border

 

 

IMG_7723

Gambiran dari sempadan ke Myanmar..

 

 

IMG_7725

..ini lah bangunan Immigration di Myanmar. Aku tau korang sure tgk muka awek tu dulu kan?..kan?? hahaha

 

Ok beb..kang aku sambung lagi. Nak setel urusan dulu ok..

 

Adios,

Han

6 comments:

TayarGolek.Com said...

Lupa nak paste url "Myanmar Travel -advice"

http://www.fco.gov.uk/en/travel-and-living-abroad/travel-advice-by-country/asia-oceania/burma

Alchemist said...

Wakataaaaaaaz,

Memey terbaekkkk dari ladang...bersyukurla keadaan negara kiter xmcm diorg nih...dhla mewah lg serba cukup..aman harmoni...okla chowsin !

TayarGolek.Com said...

Alchemist - betul bro..kene bersyukur la dgn ape yang ada kat negara kita.

MrAgnesPuding said...

Thanks 4 e knowledge ..... Betullah org kata, membaca buku x sama dgn mengalaminya sendiri. Keep it up! :)

TayarGolek.Com said...

MrAgnesPuding - No hal MrAgnesPuding..sharing is caring. Tapi memey setuju dgn ayat bro tu..pengalaman tu lebih berharga :)

Fauzi Othman said...

Appreciate ur sharing...

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com