You Are Reading

7

4 Nations Ride (Day 6) : Boten – Luang Prabang

TayarGolek.Com Tuesday, January 17, 2012 , , , ,

 

Yoooosshhh…!!

 

Macam-macam ler korang ni erk “..nape tak masuk aje negara China tu lah..” “nape tak cecahkan je tayar RED VERSYS lepas line putih la..”, Mrshan plak kata “.. tak masuk China sebab alasan nanti nak ride sampai sana..” hehehe. Nanti laaa..andai kata ade rezeki dan masa mengizinkan..InsyaAllah ade ler cerita TayarGolek.Com ride ke Negara China. Doa banyak2 yer!..Amin.

 

p/s: sure ramai nak follow nanti..hakhakhak

 

 

Sambung lagi part seterusnya.

Lepas isi minyak di stesen minyak Boten..untuk RED VERSYS aku isi petrol sebanyak 96,200 Kip kire-kire 370baht. Balance petrol semalam ade lagi..rasanya cukup lah kot untuk perjalanan sejauh 300KM lagi.

 

Tayargolek time..!

 

Suhu seperti yang aku citer sebelum ni memey sejuk! Kebanyakkannya memakai jacket atau sweater walaupun disiang hari..

IMG_2246

Memulakan perjalanan ke Luang Prabang..

 

Tak banyak gambiran on the bike semasa 1st stage perjalanan. Al-maklum ler..bateri 3A ni aku tak tau berapa lama boleh tahan. Walaupun aku awal2 lagi dah beli spare bateri masa kat hotel dengan harge 60baht..tapi takut sebelum sampai Luang Prabang bateri ‘out’ kang naya plak..

 

@ 1st stop

Mcm biasa..selepas 1 jam perjalanan kire2 60KM, kitorg berhenti seketika di satu tempat. Sebuah perkampungan dikawasan pergunungan. Kawasan ni agak sunyi..tak nampak pun kelibat penduduk kampung lalu-lalang time ni..

 

DSCN7913

Disini lah tempat kitorg berhenti rehat. Menghirup udara segar..menikmati kehijauan alam semulajadi. Sunyi sepi..

 

 

DSCN7912 

RED VERSYS bergambiran dengan berlatarbelakangkan sebuah stor simpanan makanan..

 

DSCN7918

Aiii..! Stor pondok usang mcm ni pon amik gambiran 3-4 keping? Ni belum lagi gambiran berlatarbelakangkan TEMBOK CHINA ker..MENARA AIFFEL ke kan…hahaha

 

 

DSCN7916

…ok la…last..last!

 

 

IMG_2249

DSCN7914 

Gambiran motor kitorg semasa parking dikawasan kampung. Sayup jer mata memandang gunung2 kat sana tu..

 

 

 

 

 

DSCN7915 

Di belakang RED VERSYS tu pulak..terdapat rimbunan kayu api untuk kegunaan harian. Yer la kan..mana nak cari gas memasak kat sini..

 

 

IMG_2251

DUSKY BLACK FJR..merenung jauh keadaan jalan dihadapan. Pastinya lagi mencabar..dari sini jer dah boleh nampak corner yang bakal diredah sekejap lagi.

 

 DSCN7926

Jangan bermimpi ler nak ade 7-E kat sini. So kene bawak bekalan air..biskut2..dan ape2 jer ler yang korang rasa perlu. Kalo tak..makan hangun jer lor!

 

 

IMG_2253  

View jalan dari arah belakang..

 

Tengah dok lepak sini..terpandang lagi geng basikal yang kitorg jumpa masa di Boten.

  DSCN7919 

Korang lagi..??? hehehe..laju gak diorg ni mengayuh. Sebenarnya kitorg jumpa diorg tadi sebelum sampai sini. Sempat angkat tangan masa memotong. Tak lama lepas tu diorg sampai sini jugak..

 

Gambiran lagi…ni macam dah takde arah la ni.. :D

 

DSCN7920 

Gambiran motor jer laa..nak amik gambiran masing2..kitorg ni pemalu nak bergambiran..ahakss!

 

 

DSCN7921 

Gambiran RED VERSYS lagiii..?

 

Masa tengah ushar2 pemandangan gunung2 kat sini..tetiba terdengar satu bunyi. Bunyi tu mcm lain macam skit laaa..tapi bile ushar2 keadaan sekeliling, tak nampak ape pun.

 

Then layan lagi ler pemandangan hijau dikawasan pergunungan..

aku belanja skit gambiran..

DSCN7923

Jika dilihat secara kasar..hanya nampak gunung2 dan tumbuhan hujau jer. Tapi kalo teliti betul2..kat bawah tu ada banyak rumah. Itu adalah sebahagian dari kawasan kampung..tak sure mana jalan masuk ke kampung tu. Ape yang aku nampak..ada jalan kecik yang curam untuk ke kawasan kampung dibawah ni. Sorry..tak bleh nak zoom abis..takut stuck mcm G11 aku tu. Fobiaaa wooo…!!

 

DSCN7924

Tak nampak jalan – tapi dari sana ler kitorg datang sampai le ke sini..

 

IMG_2257

Dihujung sinun tu..semakin tinggi gunung-ganangnya. Gambiran ni terpaksa menggunakan hikmat G12. ;)

 

 

DSCN7925

Akhirnya..baru ler nampak salah seorang penduduk kampung ni. Alaa..budak kecik jer! Aku amik gambiran..tapi memey nampak dari raut wajah nyer tu “muka cuak” beb! Sure dalam hati budak ni “aisshhh! ape ler amik2 gambiran kite ni?? kite tak suke tawwww…mak kite cakap nanti boleh jadik gosip!” ..hahaha. So dari jalan yang agak sopan santun..tetiba budak ni terus bertukar jalan bersepah skit..sebab mungkin ade perasaan  takut. Sorry yer dik sebab amik gambiran! Tapi kitorg ni orang baik-baik tauuuu.. ;)

 

Tetiba dengar lagi bunyi yg aku citer tu..bunyik ape erk? Alaaa..bunyi ‘kerbau kaki pendek’ ler! fuhh..! ade lak 2 ekor tengah santai2 mencari mangkanan. Ngelemen aku tengok! huhuhu. Tapi dari semalam aku perhatikan..binatang mugholazoh ni antara binatang peliharaan. Alaa..mcm kite kat sini bela kambing ler..!! :P

 

 

 

Tayargolek lagi beb! memey spoil ler mende tu..ishhh!

Dipendekkan citer lagi..(gilo ko nak citer satu demi satu..mau aku amik cuti 12 hari lagi sebab nak tulis stori jer..hahaha)

 

@ 2nd Stop

Kitorg stop lagi di kawasan perkampungan. Beginilah keadaan kawasan perkampungan penduduk di kawasan pergunungan disepanjang laluan ke Luang Prabang.

 

 

DSCN7937

Stop lagi setelah perjalanan sejauh 130KM. Yaperddaaa..baru 130KM dah stop lagi?? ko jangan cakap macam tu beb..ini bukan jalan yang lurus..kat sini semua jalannya penuh dengan liku-liku kehidupan..sinaran cahaya iman matahari pun susah nak dapat..hehe

 

 

IMG_2259

Tengok ni!! 57 Fahrenheit iaitu 14’ Celsius at 1.30PM (Malaysian Time)….!! Sojuk bonar den koba niii..menggigil den di buek eahh.. :D

 

 

IMG_2261

Agak meriah skit masa berhenti disini. Baru ler nampak mcm kampung betul..sebab nampak orang kampung tengah lepak2..tengah berjalan..

 

 

IMG_2267

Apa yang korang lihat pada gambiran ni..begini ler cara diorg yang hidup dikawasan pergunungan. Mengangkat barang dengan menyangkut tali di kepala. Tak kira budak, orang dewasa mahu pun yang dah bergelar warga emas..masih kuat mengangkat kayu api atau ape2 jer untuk dibawa ke tempat mereka dengan berjalan berkilo-kilometer naik turun bukit/gunung..korang sanggup?? aku tak sanggup..hehehe

 

 

 

DSCN7928

Ni gambiran untuk si RED VERSYS pulak. Saje buat si RED VERSYS ni hepi-hepi..lol

 

 

DSCN7927

Cer tengok jalan tu..melengkok-lengkok macam ular nak mematokss..

 

 

 

 IMG_2262

Bile  tengok keadaan aku time ni..dah tak tahan dengan suhu sejuknya. Lebih-lebih lagi bile tengah bawak motor..lebih sejuk wooo! . Ni aku pakai 3 layer baju ni beb termasuk sweater sebelum sarung riding jacket.

 

 

 IMG_2263

banyak pondok2 kecik kat atas tu..rasanya tu bukan rumah tapi tempat simpanan stok makanan terutamanya padi.

 

 

 

IMG_2265

Kalo ler orang tempatan pun dah ini maciam menahan kesejukan..apatah lagi kitorg yang ‘warga asing’ nihhh..sendiri mau tahan ler!

 

 

 DSCN7929

ehh..! ade kedai ler! kalo ler boleh order air panas..cun gak dapat bancuk nescafe 3 in 1 nih. Tapi bile fikir2 balik sumber air yang diorg guna..CANCEL terus! takut sakit pewut ler..!

 

Tapi nampak macam ade asap kat sini..jom ushar jap..

 

 DSCN7930

Wihuuuuuuuuuu…!! ade unggun api ni beb! mau aku tumpang sekaki  ni..

 

 

   DSCN7931

takpe..ushar line dulu. Kalo CLEAR..aku join! Tak clear..pun aku nak join gak! Tangan dah takde darah ni..

 

 DSCN7932

Ni SPEEDMART 99 ke..7-ELEVEN?

 

 DSCN7933

Dari atas jalanraya..aku dah start turun bawah..hehehe. Skit demii skit ler..

 

 

DSCN7934

Lepas tu..aku tengok makcik ni dah mula sorang2. Tak de geng nak jaga api tu..

 

 

DSCN7935

Amik hati makcik ni dulu..amik gambiran dia lepas tu kasi tunjuk gambiran yang aku capture tadi. Suka betul dia bile nampak gambo dia kat camera “ni gambiran I keww?” tapi dia cakap bahasa dia la agaknye..hahaha

 

 

 

DSCN7936 

Bergambiran dengan makcik, salah seorg penduduk kampung ni. Coool jer muka makcik ni..

 

IMG_2268

Kene candid - Nice moment…Yey!! akhirnya..gua dapat tumpang sekaki beb! Lepak dengan makcik ni sekejap. Nasib baik makcik..kalo awek sure korang jeles..hehehe. So, dapat ler aku berkongsi unggun api ni sekejap..memey lega banget lah! terasa darah kat tangan aku mula mengalir..

 

Cukup kire2 5 minit..

 

FJR fans..!!

Ado lagi..yang dok kerumun FJR ni. Griffin dari jauh dok sengeh2 jer..takpe biar aku amik gambiran diorg.

 

DSCN7939

Hanya mampu melihat dan menyentuh..nak tanye lebih2 masalah bahasa pulak..

 

 

DSCN7940

..dari atas ke bawah..dari depan ke belakang. Nasib baik diorg tak suruh bukak seat..mana ler tau kot2 diorg nak tgk ape ada kat bawah seat tu..!

 

RED VERSYS pun diorg ushar ler..! (sambil wat muka eksyen kat Griffin..hahaha)

IMG_2271

Aku offer rokok kat salah sorang..siap bakarkan rokok lagi! Then baru ler dengar suara diorg bercakap..walaupun diorg jer yang paham..hehehe. So aku tunjuk satu demi satu bendera yang ade pada stiker. “We are from Malaysia” sambil tunjuk bendera Malaysia.

 

Lepas bersembang dengan diorg yang aku memey tak paham sepatah haram..dan diorg pun tak paham apa aku cakap..akhirnya kitorg decide untuk start balik our journey.

Suatu pengalaman dan moment yang menarik ketika berada dikawasan kampung ni..bile aku dapat menumpang seketika unggun api untuk mengurangkan skit kesejukan..phiewwww!!

 

 DSCN7942

Beberapa KM melalui jalan seterusnya..apa yang dapat dilihat adalah kawasan kampung. Terdapat rumah di kiri-kanan jalan..

 

 DSCN7943

Anak-anak kecil hidup bebas (bukan pergaulan bebas) tanpa ditemani ibubapa..tengah syiok lepak2 tepi jalan. Tumpuannye ke arah kitorg yang sedang menunggang motorsikal. Ada yang melambai…dan ade jugak yang melambai sambil menyebut “Sabaidee..!” yang bermaksud “Hello..atau apa khabar”

 

 DSCN7944

Berjalan kaki adalah perkara biasa di sini. Diorang ni semacam tak kisah berjalan berkilo-kilometer jauhnya..yang penting sampai ke destinasi. Bagi yang ada motorsikal tu..rasanya dah cukup berharta kot?

 

 

 

DSCN7945

Lambaian dari ‘anak-anak kecil Laos’ di kawasan pergunungan. Lepas capture gambiran ni..sempat juga aku membalas lambaian mereka. Bila lambaian dibalas..pastinya ‘kegembiraan’ dan ‘senyuman’ terpaut diwajah anak2 ini. Inilah kehidupan dan dunia mereka..

 

 Adakalanya  dari jauh aku nampak sekumpulan anak2 kecil yang melambai2 ke arah aku..so aku amik keputusan untuk berhenti sekejap betul2 depan diorg. Ngam2 jer berhenti depan diorg..Korang tau ape tindakbalas budak2 tu??

…muka diorg tetiba berubah..muka cuak..lepas tu lari lintang pukang..hahahaha.

 

DSCN7946 

Jalanraya yang cantik ketika ini. Tapi..tiada pembahagi jalan..aku rasa jalan ni masih baru diturap. Tapi yang pasti..jalannya tetap berliku-liku..disulami pulak dengan pemandangan gunung-ganang dihadapan… “Fuhh..! Ini baru jer ride sampai ke Laos..mcm mana pulak diorg yang dah ride sampai ke Kota London? Kota Mekah?..

 

 

 

@ Oudomxay, Laos

 

Sehinggalah beberapa ketikanya..kitorg telah pun memasuki kawasan town yang dikelanli sebagai Oudomxay. Kitorg takde ler berhenti kat sini..hanye cukup sekadar menumpang lalu jer..

 

DSCN7948

Bile memasuki kawasan town..kehidupan warga Laos agak berbeza sedikit..agak moden dan maju berbanding kawasan yang jauh di pedalaman. Seperti gambiran diatas ni..kecik2 lagi dah layan motor beb! Jalan kaki?? ape barang jalan kaki..tak ranggi ler!! LOL

 

 

 

Oadomxay

Agak tenang keadaan di Oudomxay..walaupun terdapat beberapa buah kenderaan ditepi jalan, tapi tak menunjukkan keadaan pekan ni busy.

 

 

 DSCN7950

Perlahan-lahan melepasi kawasan town Oudomxay..perhatikan gunung didepan tu..adakah gunung tu bakal menjadi laluan utama kitorg nanti?

 

 

DSCN7951

Dipenghujung kawasan town..Griffin dah hilang sabo dah tu..mana tak nyer..bapak slow lori pickup tu bergerak beb! kasi lump sum la satu kali..hahaha

 

Setelah syiok melayan jalan yang cantik..walaupun berliku-liku dengan ditemani pemandangan gunung-ganang nye lagi. Keadaan jalan tetiba berubah!!

 

Yes..berubah! jangan sangka kat sini korang akan dapat jalan yang cantik jer..adventure tetap kene adventure!

 

DSCN7952

Sturuktur jalan berubah..nak tak nak kene redah! Untuk permulaannya..kitorg hanya diuji dengan jalan yang nampak masih lagi ok..tp kene ingat! jalan ni berpasir beb!! Grip kat tayar ade kureng skit..

 

..tak lama lepas tu..

DSCN7953

  2-3Km lepas tu..keadaan jalan bertukar lagi. Lebih teruk dari tadi..jalan yang bumpy + jalan separuh tar yang rosak. Time ni ler rasa ‘tak senang nak duduk’ ..hehe

 

..dan tak lama lepas tu..

 

DSCN7954

Semakin teruk keadaannya..jalan merah yang berdebu..batu2 besar mula gelimpangan di atas jalan. Ditambah pulak dengan jalan yang berlekuk sana sini..bumpy tu memey dah wajib ade. Kesabaran..fokus dan juga kawalan motor dengan berhati-hati adalah ubatnya. Boleh mengelak ke laluan sebelah..tapi ingat!! Kenderaan 4WD atau lori anytime jer muncul..

 

 

 

DSCN7955 

Ini ler contoh mengelak sampai makan jalan sebelah (jangan tiru aksi ni..hehe). Kalo tadi aku ckp mungkin kenderaan 4WD atau pun treller anytime akan munculkan? tengok depan tu..ayam pon ade gak! Itu belum yang berkaki 4 lagi..hikhik

 

Aku agak perlahan skit berbanding Griffin..al-maklum ler CC 650 degn 1300 memey la jauh..hahahaha.

Takde lah..aku gurau jer! Actually aku terpaksa slow down just untuk capture gambiran on the bike..demi korang jugak pembaca setia TG.Com ni. So ape yang aku capture tu hanya la gambiran..memey jauh berbeza apabila sendiri melaluinya..

 

@ 3rd stop

 

Kitorg berhenti lagi untuk kali yang ke-3. Aku nampak dari kauh Griffin dah parking FJRnye..

IMG_2272

..owhh! Wa kene candid ataih motor ler..hikhik! TQVM la..

 

 

 

IMG_2273

Sampai je sini..terus ushar pemandangan gunung kat sinun tu. Port yang Griffin pilih ni memey terBAIK la broo..!! Wa sangat sukaa…

 

Selain dari pemandangan yang cantik..kitorg berhenti dikawasan kampung yang mana ade penduduknya tengah lepak2 ditepi jalan..

 

IMG_2277

Moment mcm ni ler yang kitorg cari Bukan sekadar ride..tapi something yang lebih kepada kehidupan masyarakat setempat..I think this’s more valuable.

 

Moment bersama anak2 Laos disalah satu kawasan kampung..

 

DSCN7956

Anak-anak kecil ni sedang bermain2 dengan binatang ape ntah..sampai skg aku tak tau namanye. Dari gerak geri diorg..binatang ni untuk dijual..

 

 

 

DSCN7957

Seronok bile perhatikan gelagat budak2 ni. Walaupun hidup serba kekurangan..tapi riak wajah diorg mcm tak menunjukkan langsung kesusahan hidup. Mungkin “asal ada makanan..dan boleh terus hidup..cukup ler

 

 

 

DSCN7958

Aku cuba capture sebanyak gambiran moment2 disini. Mana yang aku amik..yang tak cun aku delete. Tapi so far..semuanya aku amik..hahahha. Sayang woooo nak buang..kenangan ni beb!

 

 

 

DSCN7959

Aku ajak diorg ni bergambiran bersama-sama..tapi diorg ni macam takut semacam ler! Mungkin tak paham kot ape yang aku cakap. Maka, terjadi la gambiran ini macam..

 

 DSCN7962

Sampai kesana nkauu buli binatang tu..hehehe. Setiap kali kenderaan lalu..budak2 ni akan angkat binatang tu sambil tunjuk kearah pemandu. Jadi, sapa2  yang berminat nak beli diorg akan berhenti ler..

 

 

DSCN7960

Kali ni RED VERSYS pulak mula perhatikan laluan yang bakal diredah sekejap jer lagi..

 

 

DSCN7961

Zooom out skit – itu ler laluan kitorg seterusnya nanti.

 

Setelah kire-kire 15minit disini..masa untuk tayargolek ke destinasi utama diteruskan lagi. Waktu sekang dah pun pukul 2.00ptg++ la kot..tak ingat sangat.

 

Takde gambiran on the bike selepas ni..sebab keadaan jalan dah semakin teruk. Betul2 ‘off-road’.

.

.

.

.

.

Sehinggalah beberapa KM perjalanan..kitorg bertembung dengan sebuah group BMW yang tak tau dari mana. Masing2 mengangkat tangan dan memberi isyarat untuk berhenti..

 

@ Stop and meet BMW Group from Germany 

 

Bercerita skit berkenaan group ni.

Diorg ni dari TimeToRide.de dari Germany..yang telah memulakan misi pengembaraan mengelilingi dunia sejak 6 bulan yang lalu. 6 bulan lalu beb..kitorg baru jer 6 hari…hehe. Dalam misi pengembaraannya..diorg hanya berempat dalam satu group iaitu Bea (ladybiker), Helle, Janic dan sorang lagi aku lupa namanya..

 

So diorang datang dari arah Vientiene menuju ke Luang Namtha..dan seterusnya akan memasuki Thailand melalu Chiang Khong.

DSCN7963

ADVrider? Gambiran bersama – Griffin, Bea, Janic(harap ejaan betul)  dan Han(aku ler)..

 

Griffin tengah sembang..mana kala aku sibuk dengan gambiran..

 

 timetoride.com

Ini pulak motor yang diorg guna.. 2 buah jer??

 

 

DSCN7965

..ada lagi! tu haa…baru jer sampai..

 

 

DSCN7966

Bea mula melihat peta setelah mendapat sedikit maklumat dari Griffin tentang perjalanan kitorg tadi..

 

Pada waktu ni Bea & Janic sibuk bertanya pengalaman kitorg pasal procedure untuk ke Thailand melalui Chiang Khong.

At this time, Bea’s is asking me alot of question about the procedure to cross to Chiang Khong, Thailand.

Bea : “ How’s the procedure to go to Chiang Khong from Laos?”

Han: “1st thing..u must have complete document as usual especially Cert of conveyance. Then, u have to pay 500baht for the ferry fee..bla ..bla”

..dan soon on la..citer semua kat sini letih woo..haha.

 

 DSCN7969

Bea, Helle and another one his friends..seems very interested with RED VERSYS. Hmmm..never seen before I thought?

 

Bea: “ is this your bike? Kawasaki Versys?”

Aku : “Yeah..! this is Kawasaki Versys..”

Bea: “ 750cc?”

Aku: “..nope..it just 650 only..hehehe. and this is CBU model year 2008. ”

Bea : “owwh..650?..look nice!” ..lepas tu dia bersembang plak dengan Helle dalam bahasa German.

Helle : I believed this bike can go more faster in the highway..right?”

Aku : “..yeah..! of course..hahahaha”..masing2 gelak.

 

 

DSCN7967  

she’s look very interested with my website?

 

 

DSCN7968

Owhh..now she’s asking me  about my website pulak..hehe

 

Bea : “is this your website? errr..teyergulik.com ” (ejaan mengikut cara dia sebut..ahaks)

Aku : “ Yup..this my wesite TayarGolek.Com. My personal website actually..”

Bea : “..what’s ‘tayargolek’ means?”

Aku : “owhhh..hahaha..tayargolek means like a ‘rolling wheel’ in English. So every ride have joined..I will write down the story in my blog here..”

Bea : “ Owwhh…that’s cool..! Do you have a card? maybe we can contact you later? coz we have plan to ride to Malaysia probably on Jan next year..”

Aku: “Sorry..I don’t have a card..btw I got sticker! Not sure if you interested..”

Bea : “It’s ok..more better..i can put in my bike..”

Aku : “ 1 sec..let me check if I still  have enough for all of you..errr! Just nice..!! I got 4 pcs left..enough for 4 of you..so my contact is there..anything just send an email to me.”

 

…so ade chance ler stiker TAYARGOLEK.COM ikut diorg mengembara pusing dunia…kekekeke

 

 

DSCN7970

Helle & his friend (forgot la..) bergambiran bersama RED VERSYS..

 

 DSCN7971

Lepas abis bagi semua stok sticker TayarGolek.Com kat diorg..aku sambung lagi keje2 mengambil gambiran dan moment ketika ini. Salah satu motor diorang mempunyai ‘side-car’ untuk membawa barang2 sparepart dan juga keperluan lain.

 

 

 

DSCN7974

Ape yang diorg bagitahu..kitorg lah 1st group motor yang diorg jumpa sepanjang perjalanan dii Laos ni. Maksud diorg group motorsikal berkuasa tinggi.

 

 

DSCN7972

Gile penuh dengan muatan motor ni..sape owner motor ni?

 

 

DSCN7973

Ini ler ownernye – Bea. Nak tau lebih lanjut pasal Bea & Helle..boleh layari website diorg di http://www.timetoride.de/

 

  DSCN7975

Ok..ini gambiran last masa kat sini. Diorg ada jugak bagi card sebagai contact number.

 

Tak lama lepas tu..kitorg decide untuk memulakan perjalanan semula. Tak mau delay lama sangat sebab risau sampai malam lagi kang..

Begitulah moement yang tak disangka-sangka..perjumpaan yang tak dirancang..! Bertemu ditengah2 jalan yang berstatus ‘off-road’. Memey satu pengalaman dan kenangan yang memey tak boleh dilupakan.

..Sekali tengok dah macam kat ADVrider.com. Tapi 2 kali tengok gambiran2 tadi “bukan macam lagi dah..memang ADVrider..” hahaha..

 

Ok..masing2 mula meninggalkan kawasan bersejarah tadi..

 

Dipendekkan citer lagi..

 

Keadaan jalan semakin berliku..dan lama-kelamaan semakin tinggi pulak pendakiannya. Kalau tadi masa jumpa group BMW pun dah terketaq gigi dah..sekarang semakin sejuk apabila kitorang semakin menuju ke puncak akademi fantasia gunung..jarak penglihatan mula terhad.

 

 

DSCN7976

Berkabus..jarak penglihatan agak terhad..jalan licin..

 

 

 

DSCN7977

Terpaksa memberhentikan motor seketika untuk capture gambiran ketika ini. Fuhhh! dengan sejuk yang amat nye lagi…badan aku dah kaku ler nak layan corner..

 

  DSCN7979

Perlahan-lahan aku menuruni jalan bercorner dan basah..walaupun tak nampak sangat keadaan jalan didepan..aku gagahkan jugak amik gambiran on the bike. Semuanya kene buat dengan pantas..!

 

  IMG_2283

Lihat sendiri keadaan jalannye – basah..licin..berpasir! Nasib baik la tayar baru tukar beb..kalo dah 2-3 bulan pakai..baik tukar ler sebelum pegi ride yg mcm ni..

 

Stop sekejap..

 

 IMG_2284

Kitorg stop sekejap jer kire-kire 1 minit..sekadar untuk mengambil gambiran ketika berada di puncak gunung ini…dan inilah highway utama ke Luang Prabang yer kawan-kawan…

 

 

DSCN7981

takde sape2 pun kat sini..cume kitorg berdua je tawww..!

 

 

DSCN7980

..angle lain  plak..

 

 

 DSCN7982

lihat lah…bersih berseri-seri..

 

Sewaktu disini..terasa titisan-titisan seperti air embun atau pun air hujan yang halus. Rupa-rupanya..kitorg ni berada dipuncak gunung yang mempunyai awan..perghhh!!! dari tadi dok layan corner sana sini..tau2 dah kat puncak!! wihuuuuuuuuuuuuu…!! I loikeeeeeeeeeeee..!!

 

 

Cukup dengan beberapa keping gambiran..kitorg tayargolek lagi..

 

 @ Stop yang ke 4 kot?

Diam tak diam kitorg dah beberapa jam dah meredah laluan dikawasan pergunungan ni…nampak mcm dekat jer jarak ke Luang Prabang..tapi dah dekat 8 jam tak sampai2 lagi…

 

DSCN7983

Takde R&R..so kat tepi jalan pun jadik la..kitorg fikir disini lebih selamat untuk berhenti sebab kenderaan lain pasti akan nampak kitorg disini..

 

 DSCN7984

tengok jer lori-lori kat sini..setakat lori 1 tan tu mintak maaf laaa..memey tak qualified nak masuk highway 13 ni. Semua lori bapak beso-beso baiii..!

 

Berdebu..berhabuk..! itu perkara biasa pak disini..baju yang hitam pastinya akan bertukar kaler..termasuk ler riding gear kitorang nih..

 

Owhh yer!! lupa..aku kan ada tapau sandwich pagi tadi..la ni dah pukul berapa baru nak makan. Bedal jer laaah..! Sandwich pun dah sejuk beb..! hehehe..

 

DSCN7985 

Beberapa meter jer kat depan tu corner maut..

 

 

DSCN7986

Muka puas lepas makan sandwich..burrppp!! kenyang..

 

Let’s tayargolek la bro..!!

 

Memey seperti yang dijangka..perjalanan kitorg terpaksa diteruskan hingga ke malam hari. Ade jugak bincang2 andai kata keadaan tak mengizinkan sebelum sampai Luang Prabang..kitorg akan bermalam kat mana2 jer lah. Yang penting boleh tido..

 

Dipendekkan citer, walaupun terpaksa meredah dan melayan corner dalam kegelapan..akhirnya kitorg sampai jugak di Luang Prabang tepat jam 9.00 malam (waktu Malaysia). Masa yang sama kitorg sampai di Luangn Namtha semalam..

 

So skg misi meredah mencari hotel pulak…badan kesejukan. Dalam otak ni..nak pekena air panas segelas dua. Pusing punye pusing..hotel banyak yang full..”aiiiii!..ramai pulak org time2 ni..”. Last-last jumpa satu hotel ni..nampak exclusive..! tak tau la berapa harga nya..

 

   DSCN7991

Mencari signboard hotel pun tak jumpa…hahaha..esok jer la aku carik. Sebab utamapilih hotel ni sebab ade secure parking..yang lain2 semua penuh dah! Badan dah letih + seju k.. “belasah je la bro..” kata Griffin. Dah tak larat nak buat tawaf sekitar town Luang Prabang ni..

 

 

DSCN7989

Secure parking…dalam kawasan hotel.

 

DSCN7987

Griffin menguruskan urusan checkin..

 

DSCN7988

tengok helmet & beg kitorg pun dah tak larat..

 

Lega bila dah dapat bilik…

Sedikit gambiran ..

   DSCN7993

Mewah gak ni..tak silap dalam USD60 kot bilik ni untuk 1 malam..

 

 

DSCN7995

Ok..barang2 semua dah susun elok. Kene mandi air panas dulu..lepas tu baru kuar pekene Nescafe panas…fuhhhhhhh!! memey terbaik…

 

 

Panjang lebar nampaknye entry kali ni..letikh mak nokssss menulis ni. Tapi itulah serba sedikit pengalaman ride kitorg dihari ke-6 ni. Walaupun tak banyak..yang bolej share..atoi aku rasa ini dah cukup banyak dan panjang lebar dah ni kan..harap korang suka dan dapat feel mcm kitorg ride ni eh..!!

 

OK..nanti aku sambung lagi episod seterusnya..ok!

Ride safe beb!

 

Adios,

Han

7 comments:

Anonymous said...

waaa..best nye bro Han n bro Griffin dpt g sini..sungguh cantik moment kat sini..sampei meleleh la air liur..dpt tengok je la..peginya ntah bila nk sampai sini..

Bro,selain dr kewangan dan persiapan lain2 tu,apa lagi yang perlu tuk ride yang makan masa lebih dr seminggu ni?i mean camne persediaan dr segi physical and mentally?kalau saya mau ingt rumah nk balik jer..hehehe

Aidil

MrAgnesPuding said...

"Walaupun hidup serba kekurangan..tapi riak wajah diorg mcm tak menunjukkan langsung kesusahan hidup. Mungkin “asal ada makanan..dan boleh terus hidup..cukup ler” - rasa syukur x terhingga ketika membaca ayat ni..... keep it up, bro Han.

TayarGolek.Com said...

Aidil - memey best + adventure ride ni bro..kene try one day ;). Tapi bermula ler ride yg simple2..dekat2. lepas tu upgrade distance skit demi skit. Bile dah biasa dgn 'tour' baru ride jauh.

Persediaan lain:
- masa - duit ade masa takde pun x blh wat pe
- Family - bagi yg dah ade family..make sure urusan settle baru ride. kalo tak..kusut!
- mental - hati kene kering la walau mcm mana keadaan ride tu kene teruskan gak.
- Kesihatan - pun penting
- Jiwa 'mengembara' tu penting..baru le ride tu penuh makna. SO takde ler ride saje2 nanti..

TayarGolek.Com said...

MrAgnesPuding - Thanks for ur support bro.
Betul tu bro..kehidupan kite disini memey dah cukup bertuah. Kene bersyukur dgn apa yang ada. Itu lah pengalaman yang mampu saya kongsi bersama..

asree said...

memang best la bro ur ride ni..teringin jgk tp cc xcukup besar lg nak ride sejauh tu..

TayarGolek.Com said...

asree - Thanks bro sudi baca..hehe. Sebenarnya bukan pasal motor bro, tapi rider tu sendiri..cuma kalo motor2 besar tu lebih selesa skit ler. Ade gak motor cc kecik pun dah sampai sana ;)

Sarjan Bluess said...

Bro... kalau dalam setiap ride bro letak note berapa total kos perjalanan pun best jugak bro....
Apa pun terbaik bro.... thumbsup

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com