You Are Reading

3

4 Nations Ride (Day 7) : Luang Prabang

TayarGolek.Com Saturday, January 21, 2012 , , ,
Yooosshhhh…!!
Salam geng..

Adeii..! Mintak mahap banyak2 yer kawan2 sebab tergendala pulak siaran episod seterusnya untuk beberapa hari sebelum ni..baru dapat komen dari ‘razzaga’ kat shoutbox “ragazza: i tabik spring la kt bro han.. ari2 buka page ni mesti de latest update... dh admire kt page ni..” dan dan jer lepas tu..terus takde update! hahahaa..terkejut kot??? kekeke..
Ade plak yang tambah lauk… mcm komen2 dari korang ni..Antaranye:

op -   “op: mmg dh lme jd celebriti ni..bro han jd kamen rider hihi.. stuju 100% wat trvel log..” ..mcm2 ler kko ni bro..hahaha.
Dee - " Dee: op ..kan btui dah jadi selebriti "

ADIMZ - "ADIMZ: betul la bro han sekarang dah macam selebriti...ramai orang cerita pasal blog ni......... "

Aku insan biasa jer..ape ler glemer2 ni. Ade ride aku tulis..takde ride aku senyap ler..! kehkehkeh
Takde lah..itu selingan jer. Ape boleh buat..keje kene utamakan jugak kan? Betul tak?

Ok..aku tak nak menghampakan semua pembaca setia TayarGolek.Com. So untuk hari ini..aku update ler skit.
Tapi ape citer pulak entry kali ini?
Entry kali ini aku akan cerita skit perjalanan 4 Nations Ride Tour (Malaysia-Thailand-Myanmar-Laos) pada hari ke-7. Hari ke-7?? Uiiishh..cepatnye dah seminggu, tapi nak abis citer ride ni makan berbulan rasanya..hahaha. Sabor yer kawan2 sekalian..aku ride santai2, maka cerita pun santai2 jugak..tak gitu?? LOL

Aku citer skit pasal hari ke-7 (Day 7)..skiiiiit jer! 
Jika ikut plan asal, destinasi selepas ni adalah ke Phonsavan (bukan PORNsavan!!), tapi kitorg tukar plan..errr kemana pulak? OK..kitorg ubah route pada hari ke-7 dari ke Phonsavan ke Viang Vieng. Tapi kenape?..hmmm takde ape pun sebenarnya..cuma kitorg nak tengok secara ‘live’ dengan mata sendiri ‘milestone’ yang dinamakan sebagai ‘KARST’ di Vang Vieng. Penah tengok tak? Kalo tak penah..sama2 kite tunggu nanti..ok kawtim?

image 
Ini adalah route di hari ke-7 dari Luang Prabang ke Vang Vieng. Jarak dianggarkan sejauh 217KM. Kalo korang tengok gambiran peta kat atas ni kan..aku sure korang dah boleh nampak tentang permukaan jalan menuju ke Vang Vieng. Perjalanannye lebih ‘adventure’ dan bergunung-ganang. Sampai satu ketika kitorg tetiba didatangi penduduk kampung yang lengkap dengan ‘RIFEL’ dan ‘M-16’ ketika kitorg tengah berhenti rehat di satu tempat kawasan pergunungan…fuhh! dahsyat pahhh!  So nak tau lebih lanjut..kene ikut sampai abis yer…

OK..itu serba sedikit review tentang hari ke-7. Tapi sebelum mulakan tayargolek pagi tu..jomm ler mcm biasa ikut aku jap..kemana? alaaa..kite ronda-ronda jap town Luang Prabang nih. Luang Prabang ni merupakan tempat ‘tourist’ yang gak ‘famous’ di Laos. Khabarnya..kebanyakkan rekabentuk bangunannya mengikut pengaruh Perancis..

Jom..jomm! ala..tinggal jap semua keje tu..layan citer ni dulu lagi best!! muahahahaaaa (gelak jahat)


@ Luang Prabang, Laos.

Hari pun dah pagi..mcm rutin harian kitorg, bangun pagi dan breakfast. Tapi hari ni lain pulak…bangun pagi2..before breakfast kitorg ushar2 skit keadaan luar hotel. Dah tido semalaman..nama hotel tak tau..hahaha…lawak tak?

Ape kata kite tengok skit jenama hotel yang kitorg stay malam tadi..nampak cam mewah jer!! Ape2 pun aku ucap TQVM kat Griffin..sebab dia kata “ Takpe la bro..hotel kali ni I belanjer..”. Belanjer..!!?? Terus terkedu aku..mana tak nya..dah ler hotel ni nampak mewah, alih2 pulak ade rezeki orang nak banjer..”Mekasehhh daun keladi bro..lepas2 ni hotel semua2 belanjer la lagi…ahaksss!!

 DSCN7999
Ala..macam ni jer?? Aiiissshh..! rileks! ni baru gambiran bangunan office..


DSCN8001
owhhh…Nama hotel ni “XIENGTHONG PALACE”. Dahsyat gak erk?? Dah bunyik ala-ala istana dah ni..
Try Google skit..
The last residence of the Royalty of Laos; the XIENGTHONG PALACE, now a unique hotel is located in the most tranquil area of Luang Prabang. Set besides the most revered Buddhist monastery and once the royal temple Wat Xiengthong and facing the Great Mekong River, XIENGTHONG PALACE makes an ideal choice for the intelligent traveler who deserves  ‘luxury amidst tranquility’.  The hotel is well within the walking reach of city’s shopping district and the popular markets as well as in close proximity to Luang Prabang International airport.  
This architectural masterpiece featuring 26 well appointed rooms including 15 suites combines intimacy, comfort, exclusivity with the personalized service and great attention to detail that makes it the distinctive choice among Luang Prabang’s luxury hotels. XIENGTHONG PALACE enters the unique list of few hotels in the world that were once Royal Palaces.


Patut ler hargenye pun tak boleh tahan..! ;)

IMG_2291
Persekitarannya yang bersih..sunyi dan exclusive.


Ushar skit kawasan dalam pulak..

DSCN8046
Mcm ni ler rekabentuk bangunan “XiengThong Palace Hotel’. Tu bukan swimming pool tauu..


 IMG_2300
Ruang jalan utama ke reception.




IMG_2301
Ni pulak laluan ke restoren untuk ke bilik dan hotel. Jika terus ke depan..dari situ boleh nampak Sungai Mekong.



 IMG_2351
Restoren di XiengThing Palace Hotel. Tapi kenapa mcm takde orang jer?..gilo ko diorg nak lepak makan kat luar ni. Sojuk mak nokkk..! Suhu dianggarkan sekitar 13-15 darjah Celsius.



 IMG_2352 
Banyak2 tempat kitorg stay sepanjang ride ni..ini ler yang paling exclusive! Gile gempaksss aah!



DSCN8006
Ini pulak view restoren. Apabile berada kat sini..sambil makan boleh nampak Sungai Mekong yang cuma beberapa meter jer. Memey nice view kat sini..



 DSCN8007
Tangga utama yang digunakan untuk keluar/masuk ke kawasan hotel.



DSCN8008
Ini pulak..jalan besar yang berhadapan dengan Sungai Mekong..




 DSCN8009
nampak tak tu? Pagi-pagi lagi para pelancong dah mula keluar untuk pusing2 melihat bandar Luang Prabang..



DSCN8047
E’ehh..!! kaget aku..tetiba plak ade manusia kat atas pokok? – sebenarnya mamat ni salah seorang pekerja yang tengah buat maintenance pasang/tukar lampu2 yang digantung kat atas pokok. Bukan skodeng tauuu…!




DSCN8048
Ade jugak yang dah mula meniaga barang2 lukisan untuk dijual kepada pengunjung. Aku beli tak? Hummmff..! jangan harap aku nak beli…kang belum sampai Malaysia lagi dah rosak..hehe



Sedikit view di Sungai Mekong..
DSCN8049
Bot-bot pelancong dah mula beroperasi. Tapi ke mana diorg ni? Errrmmm..Chiang Khong kot??..kot laa..




 DSCN8005
satu lagi view Sungai Mekong…




DSCN8050
Geng Beskal..ada bran dari MALAYSIA-THAILAND-LAOS nek beskal? hehehe..

  
Kite tinggalkan jap pasal view2 hotel ni dulu. Lupa nak ushar motor kitorg..mcm mana ler keadaannye selepas meredah gunung-ganang, lumpur, batu-batu merah..dan macam-macam ler..!

IMG_2293
Disini ler motor kitorg parking. Memey ‘secure parking’. Bile malam..diorg akan tutup gate. So takde la risau sangat..


Ushar sekali lagi jalan dihadapan hotel…

DSCN7997
..dipagi hari, aku nampak ade ler beberapa orang duduk ditepi jalan. Tapi kenape erk? mcm menunggu something pulak..?



DSCN8012
Kat depan hotel ni pulak..ade 3 orangg di sebuah rumah yang tengah sibuk membuat kuih tradisional Laos agaknye. Nak tanye nama kuih tu..kang takut kene bahasa isyarat! Last2..tak tanye pun..


  Ingat tak tadi pasal ada beberapa orang duduk dibahu jalan? Ini ler ceritanya..yang mana para ‘sami-sami’ atau ‘monk’ berbaris panjang untuk mengambil makananan…

IMG_2288
Berpuluh-puluh ‘monk’ berbaris panjang untuk mengambil makanan yang disedekah kan oleh beberapa orang penduduk tempatan. Keadaan sungguh sunyi..sungguh senyap!! tak dengar sepatah kata pun..baik pemberi makanan..atau pun sami tu sendiri. Tapi aktiviti menghulur dan mengambil makanan tetap berjalan dengan lancar..


IMG_2289
This is what we call..a great moment early morning. Pertama kali aku melihat keadaan seperti ni..




IMG_2290
..dari hujung jalan sana..sampai ler ke hujung jalan ni, masih kelihatan si pemberi makanan. Aagak-agaknya mcm ni lah kot aktiviti harian disini..



DSCN7996   
..dipenghujung jalan – aku tak sure simpang ke kanan dihadapan tu masih ade lagi pemberi makanan atau tak..

Alrite..berlalu dah moment tu tadi.


Masa tengah lepak kat luar, dapat pulak idea selepas tengok motor kitorg. “I nak siram skit la lumpur2 kat motor tu..” kata Griffin.

IMG_2294
Baru ler nampak kekotoran + lumpur. Malam tadi nampak bersih jer .. :P



 IMG_2295
Close up skit..tu kat celah2 bedah tu tak nampak benda2 yang tersirat.




DSCN8010
“ Errr…cuci motor yer baaaaanng..!” Tengok tanah-tanah yang jatuh tu..hasil dari ride semalam.



Ok itu citer DUSKY BLACK FJR..skg gambiran RED VERSYS pulak..

DSCN8000
nampak tu beb…bersih berser-seri moto den ni haa



DSCN8003
Close-up skit..tuddiaaa heh! Penuh  dengan lumpuq!! Nak adventure sangat..amikk aku!



 DSCN8004
tayar belakang pulak..jenuh aku nak sental sok nih.



DSCN8011  
Tengah tunggu turn untuk bersiram..bukan nak bagi bersih pun. Kasi clear lumpur2 + kerak2 tanah yang melekat sudaah..terutamanya kat bahagian radiator tu. Mujur jugak ada radiator cover.



IMG_2297
Tembak..jangan tak tembak! berketul2 kerak tanah jatuh bertepek..



  DSCN8013
Alrite..dua-dua motor dah siap dibersihkan. So parking semula ke tempat yang disediakan. Lepas ni baru le pegi breakfast..


Dipendekkan citer (aku skit citer bekfes)

Lepas jer breakfast kitorg akan pusing2 bandar Luang Prabang sekejap..kite target dalam 1 jam jer sebab tak boleh delay lama-lama..ye la lepasni nak ride lagi.  Plan nak ronda-ronda Luang Prabang ni kitorg dah bincang dari malam tadi lagi..dan sebelum breakfast dah mintak info dekat bahagian Reception pasal bayaran teksi. Nasib kitorg baik..hotel ni ade sediakan kenderaan..tapi kene bayar ler.


DSCN8045
Van yang disediakan oleh pihak hotel. Beso kan..tapi naik 2 orang jerrr.


Jom tayargolek naik van..hehehe.


Kitor takde target nak kemana..just bgtau driver van ni mana2 dia nak bawak. So ikut jer laaa..

DSCN8014
Ingat naik van tak de gambiran on the van?..ade jugak maa..on the van ni..hahaha

p/s: ade ke ayat ‘on the van’??? bedal jer laa brooo..



 DSCN8015
Salah satu Villa di Luang Prabang..mungkin lebih murah harganya..tapi parking untuk motorsikal mcm tak available jer.


 DSCN8016
Semasa ronda-ronda..al-maklum dah duduk dalam van agak terbatas skit nak capture gambiran. Kejap ke kanan..kejap ke kiri bergantung ape moment aku nak amik. Mcm gambiran kat atas ni..diiorg kat sini pun layan ‘ngeteh’ jugak pepagi. Tapi jangan harap ler ade roti canai atau nasi lemak..


 DSCN8017
Ini pulak pemandangan Sungai Mekong. Hanya bersebelahan dengan jalan yang kitorg guna skg..


 DSCN8018
Memey nice suasana pagi kat sini. Matahari pun segan2 nak kuar. Lepak2 minum kat tepi Sungai Mekong pun mcm best!! Tapi apekan daya..masa agak limited untuk lepak2 mcm tu. InsyaAllah..kalo ade rezeki lain nanti..hehehe (chehh..! mcm ramai dah choop nama nak join jer??) haha




 DSCN8019
Perlahan-lahan driver van ni bawak kitorg ‘tour’ Luang Prabang town. Persekitaran bandar yang bersih. Pengalaman kat sini..aku perhatikan banyak anggota Polis berjaga disetiap simpang/jalan tertentu. Mungkin sebab ini kawasan ‘tourist’..maka ramai ler pelancong2 luar disini. So, keselamatan pelancong2 kene ler jaga….termasuk ler kitorg ni. Eiiiiii..! kitorg pelancong gak per!! huh..




 DSCN8020
ade gak ‘tuk tuk’ kat sini..berapa bayarannye aku tak sure sebab tak dan nak naik.. :D



  
DSCN8021
..dah semakin jauh dari hotel. Sekarang berada agak tengah bandar skit. Bangunan yang aku capture ni kalo tak silap ini bangunan Pejabat Daerah kot..seingat aku ler


 DSCN8022
Deko taman ni akan dapat dilihat dilaluan masuk ke town. Tak silap malam tadi lalu  kawasan ni tapi mungkin tak berapa perasan kot..



 DSCN8023
Bendera LAOS..


 DSCN8024
Waktu pagi jer macam2 makanan dah ade dijual. Tengok je gambiran ni..mcm ayam percik jerr! Tapi terlindung plak..tetiba awek naik motor ni enterprem..mengaco ler!


 DSCN8027 
Bile tengok jambatan ni..memey kepompom ler kitorg masuk dari sini malam tadi..tapi hati2 kalo naik motor sebab dengan kayu menegak ni, korang akan rasa mcm naik motor tayar pancit. Takde grip langsung..melelong ke kiri-kanan.



 DSCN8025
..ni anak sungai. Bukan Sungai Mekong tauu.



DSCN8029
aku tak tau ape nama sungai ni..takpe nanti aku cuba tanya driver tu.




 DSCN8030
Tengok kedai runcit tu..sampai dah tak muat-muat dah nak letak barang..





 DSCN8040
Villa berkonsepkan rumah kayu..




DSCN8031
pagi-pagi lagi awek2 sini layan kayuh beskal..diorg kata tengah exercise! huhu..



Sehingga la disatu ketika..driver van ni bawak kitorang ke satu tempat yang mempunyai pemandangan yang cantik dipagi hari. Kitorg berhenti jap disini..gambiran beb! gambirannn..!

DSCN8032 
Jauh perjalanan..luang pemandangan. Haaa..yang ni aku setuju..luas pemandangannye kat sini. Sungai yang korang nampak skg ni bukan Sungai Mekong tauu..tapi nama sungai ni adalah ‘Khan River’ atau nama panjangnye ‘Sainamkhan River’.




DSCN8033 
..dan kalo korang nak tau ‘Khan River’ ni sebenarnya adalah satu sungai kecik yang akan bertemu dengan Sungai Mekong. Nanti aku bawak korang pi sana..bukti pertemuan antara dua darjat sungai ni.





DSCN8038
Gambiran dari atas. Ada tangga untuk turun ke bawah kalo nak turun kebawah. Nak turun tak?…jom ler kite turun bawah..





DSCN8035
Gambiran dari dekat Sungai Khan. Apa yang kite boleh nampak dari sini..sebuah jambatan kecik yang digunakan oleh penduduk kampung untuk menyeberangi sungai ke bandar..




IMG_2337
Zoom out skit gambiran jambatan ni (kene guna khidmat G12)..ade penduduk kampung tengah menyeberangi sungai menggunakan jambatan kayu ni.




 DSCN8036
Kesan hakisan air..nampak semakin rendah tebing sungai ni. Ade jugak bot2 kecik kat sini..




 DSCN8037
Aisehhh!! kene candid lagi..! Nakal la Griffin ni tawww..ahakkss! Aku baru je nak layan perasaan..LOL





DSCN8039  
Sayup jer mata memandang. Bile ingat2 balik..kitorang actually datang dari arah gunung tu..amacam? Adventure tak?? ;)



Kemudian driver van bawak kitorg ke depan skit kire-kire 300 meter. OK..jom..kite tengok pertemuan antara 2 sungai kat situ.



DSCN8041
Inilah tempat atau titik pertemuan antara Sungai Khan dengan Sungai Mekong yg aku citer tadi. So..aku dah tunjuk bukti dah..




DSCN8044  
Jika diperhatikan sekali lagi..korang boleh nampak ditepi-tepi tebing sungai tu..penduduk kampung menanam sayur-sayuran. Bagus diorg ni..berbakti kepada tanah. Selain boleh jadi pendapatan tambahan..dengan tanaman sayur-sayuran ni jugak, hakisan pun dapat dikurangkan..



 DSCN8043
Merenung jauh..hehehe. Bukan ape beb…time ni aku tengah fikir..macam mana ler keadaan jalan ke Vang Vieng selepas ni..lebih mencabar?



Ok..cukup 5-10 minit kat sini. Chalo baii…

IMG_2314
Naga Kepala 7…Ape simboliknye naga berkepala 7 tu? Ini lah salah satu tempat yang sempat aku capture on the way balik hotel..





 IMG_2316
Motor scrambler pun ade dijual atau sewa (tak pasti). Agak2 brp harganya??




 IMG_2320
Cross lagi sungai..mungkin ini Sungai Khan





IMG_2323
opsss..! tercapture plak gambiran awek naik basikal ni…




Ok la beb..skg on the way balik ke hotel. Kejap jer masa berlalu..tau tau dah sejam lebih. So kitorang balik hotel dulu..
  IMG_2348
Gambiran lagi - View di Luang Prabang..



Ok…now dah sampai semula di hotel..
DSCN8051
Motor kitorang dah kering dah kot..takpe bagi rehat cukup2 dulu. Lepas ni siap ler..kene lanyak lagi ler jawapnye..hehe



So kawan-kawan…macam tu le serba skit keadaan bandar di Luang Prabang. Seronok korang erk jenjalan pagi2 di Luang Prabang.. (imagine jer laaa..:P)

Skg kitorg nak siap2 untuk perjalanan seterusnya..kalo korang nak tengok ‘The Sala View’ dan ‘tetiba ada mamat bawak senjata M-16 datang kat tempat kitorg rehat’..keadaan kitorg plak macam mana time tu? haaa kene rajin2 masuk TayarGolek.Com yer..
Ape2 hal aku sambung episod seterusnya nanti...ok!


Adios,
Han

3 comments:

tiga lalat said...

Salam. Her cerita psl geng beskal memey ade pak hajimeli dr kajang dh kayuh vietnam laos juga pd 2012.

http://hajimeli.wordpress.com/2013/02/23/kayuhan-merentas-asia-tenggara-hanoi-semenyih/

tiga lalat said...

Skrg ni dengarnye pak hajimeli tgh kayuh dr kajang ke mekah pula, Tayar golek ader bran? Hehe2 tapi korg semua memey thorbayikk :)

TayarGolek.Com said...

pehh hebat pak haimeli tu..aku tak brannnn...hahaha

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com