You Are Reading

2

Indochina Ride (Day 10) : Aranya Prathet to Prachuap Khiri Khan

TayarGolek.Com Friday, March 22, 2013

Yooosshhhhh…!

Salam Sejahtera semua..

Adeiii..! ter delay lagi kan stori de mori INDOCHINA EXPEDITION ni. Kesian kat korang..sampai melecet2 jari tekan “f5” kat TayarGolek.Com ni. Beberapa hari tak berupdate ni kan sebenarnya aku baru je balik ride..RIDE BALIK KAMPUNG je..hehe. 4D3N Ride Balik Kampung dengan jarak 1990KM..wihuuuu! nak tau citer penuh RIDE BALIK KAMPUNG ni..kene tunggu queue stori2 lain abis la yer ;)

 

Berbalik kepada alkisah INDOCHINA EXPEDITION, entry hari ni aku nak share skit pengalaman dihari ke-10. Ke-10? huiiiii…dah nak balik Malaysia niii..so mood dihari ke-10 mula relax..slowdown..dan mcm2 lagi lah. Sebabnye? iyo laa kan..mission ke Cambodia dan Vietnam dah tercapai dengan jayanya sehingga gelaran “KOBOI” tu melekat disanubari sampai le skg ni..kahkahkah. Tapi korang jangan le pulak panggil kitorg KOBOI tau..hehe.

 

Hari ke-10, kitorg akan meredah perjalanan sejauh 540KM yang mana perjalanan bermula dari border Aranyaprathet- Poipet ke Pracuap Khiri Khan (bukan Kiri Kanan…ahdoii!). Jadi..aku tak nak citer panjang2..kite ringkaskan dan terus tayargolek pada hari ke-10 pada 15 DEC 2012.

 

Jom..kite tayargolek sama2..

 

Perjalanan ke Pracuap Khiri Khan sejauh 540KM, kitorg terpaksa meredah kota Bangkok..kota Metropolitan yang terkenal dengan kesesakan melampaunya. Setelah difikir2kan..dan plan asal pun sama, kitorg terpaksa meninggalkan Aranyaprathet seawal 4.30pagi waktu tempatan. Giler? ehhh takkk….kalo dunia mengembara ni timing amat2 le penting.  So waktu tido dan rehat kene korban ler. Tu waktu tayargolek. Pukul 3.00pagi kitorg dah bangun..siap masak maggi + panas kan pizaa yg kitorg tapau dari 7-Eleven untuk bekfat. Ni je cara untuk alas perut & tenaga untuk ride. Kitorg punya cara adalah simple. Ape yang penting,  time management kene susun elok2..baru le semua smooth seperti yang dirancang. 

Dari sini korang boleh nampak kan..nampak seronok mengembara. Ye! memey seronok kalo betul2 minat dan jiwa mengembara tu ada pada diri kite. Fizikal & mental kene selari..kalo tak..? hmmmmm….APTB!

 

Tayargolek time..!

Takde gambiran diwaktu pagi..golap bonar! haha..

Dengan tido yang tak cukup..kengkadang tu melayan jugak bawak motor waktu ni..hampir2 terlelap. Memey bahaya kalo diikutkan. Aku nampak Griffin pun sama..melayan2. Aduii..! sampai satu tahap..kitorg stop sekejap dalam 5minit.

 

Dipendekkan cerita..

DSCN2330

Alhamdulillah 7.30pagi..kitorg dah sampai Bangkok. Tapi belum lagi melalui kawasan sesak. Masa yang ada..kitorg rest sekejap pekena air dulu. Refresh dulu tenaga..

 

 DSCN2331

Suasana di Bangkok..waktu ni agak lengang. “Awal lagi kot..tu pasal tak busy jalan ni” ..tu le kata hati aku waktu ni. Selamat mengharungi 3jam perjalanan dari Aranyaprathet diawal pagi. Dia punye mengantuk..toksah citer laa. Bagi kopi ‘O kaww pun tak jalan. Ubatnye..tido laa..haha

 

 DSCN2332

Hari semakin siang..semakin terang. Rasanya..memey elok bebenor le kitorg tayargolek lagi. Sebelum kesesakan melampau nanti..

 

So next kitorg akan masuk kota Bangkok dan terus ke Jeti untuk menyeberangi Sungai Chao Phraya.

 

 DSCN2333

Selamat sampai ke Jeti..yang peliknya waktu meredah masuk kota Bangkok, keadaan trafik agak biasa berbanding masa kitorg masuk Bangkok haritu. Mungkin sebab hari ni hari Sabtu? atau trafik keluar Bangkok lebih baik..lebih lengang? yer..kedua2nya betul..hehe

 

ape yang korang nampak skg ni..kawasan sekitar jeti waktu ni tengah banjir. Air naik kot? so mana2 kawasan rendah ditenggelami air. Kaget gak kau time ni..

 

 DSCN2334

“errr..apa macam ni bro? nak redah mana satu..hehe”

 

 

 DSCN2335

Last2..kitorg guna laluan lain (sebelah kanan). Terpaksa bergilir2 lah..dan tunggu turn.

 

 

  P1040397

Segala urusan pagi ni berjalan dengan lancar. Walaupun air naik..feri tetap beroperasi macam biasa.

 

 

 

IMG_4416

Mcm ni le gelagat mereka yang berada diatas feri. yang dok mengelamun..layan henpon..baca surat kabo..yang amik gambiran pun ado..hahaha. Aku la niii..sapa lagi abaq angg..! :P

 

 

P1040395

Ni le highway yang dikatakan motorsikal dilarang masuk. Hmmm..nak gak try masuk highway tu nanti..hehe. Harap2 bernasib baik ;)

 

 

 P1040396

Melihat kota Bangkok dari Sungai Chao Phraya dipagi hari.

 

 

 

 P1040398

Terasa beso pulak feri ni..banyak lagi space kat belakang tu. Tak payah nak berebut naik. Tak macam masa kat Cambodia hari tu kan..

 

 

 P1040399

Huiii..syioknye depa tu naik bot pi ronda2..huhu. Jeles gue…

 

 

 

 

20121215_083906 

Opsss..! menitik peluh jantan tuu…ada nampak?? kekekeke..

 

 

 

20121215_083920

Griffin tengah sibuk buat kire2 brp KM lagi nak sampai destinasi + next check point. Ape2 pun kitorg punye GPS setting + route adalah sama.

 

 

 

IMG_4414

Ok lah RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR..2 hari lagi kite dah nak sampai KL daaah.. :))

 

 

 

 IMG_4415

Tuddiaaa…! matahari baik punya suluh..

 

 

Setelah beberapa minit..selamat sampai dah. Skg waktu untuk keluar dari feri. Nak layan video?

Haaa…jom layan video skit ;)

Vidoe ni aku rakam sewaktu kelaur dari feri. Agak tinggi dan curam berbanding sebelum ni disebabkan paras air sungai yang tinggi.

 

Ape yang korang saksikan dalam video tu..keadaan semasa turun tu agak tinggi dan licin. Alhamdulillah semuanya ok..

 

DSCN2336

…dan  ini gambiran yang sempat aku amik selepas keluar dari feri..

 

 

 DSCN2337

Banjiroo..banjirooo..!

 

 

  20121215_085312

Alrite..stop jap kene sebatang dunia untuk sambung nyawa..hahaha.

 

 

 20121215_085402

Kotor?? hmmm..kire bersih lagi nii…ko ado? :P

 

 

 

 

IMG_4419

Now..my turn pulak check GPS..hehe

 

 

IMG_4420

Sambil tu..kitorg ushar2 skit keadaan sekitar. Penduduk kawasan ni tengah bertungkus lumus membersihkan kawasan rumah diorg. Ni mcm kes banjir kilat kot?

 

 

 

IMG_4421

View lain pulak…kesian tengok diorg. Atau hal ni perkara biasa bagi diorg?

 

 

 

 

DSCN2339

Takpe la..biarkan diorg teruskan kehidupan diorg macam biasa. Kitorg kene ‘chaltae’ untuk perjalanan seterusnya.

Dalam hati “ ni kalo sampai hotel ni kang benda pertama aku nak buat dulu ni..TIDOOOOOOOOO..”!

 

 

DSCN2340

Tayargolek time..! antara moment dipagi hari yang sempat aku capture..

 

 

 

DSCN2342

Wahhh..! ada pasar pagi rupenye..tau ngeteh sini dulu bagus ni ni.. :))

 

 

DSCN2343

kawasan yang ditenggelami air..

 

 

DSCN2344

ok beb..selamat babai kite ucapkan dgn kawasan banjir tadi. Tayargolek diteruskan..

 

 

 

 

DSCN2346

Aduii..lambat skit je. Dah tukar kaler merah. Tunggu sat naa…

 

 

 

DSCN2347

Masih di area Bangkok..kitorg akan keluar ke Bangkok ke Samut Songkram lebih kurang 85KM dari sini..

 

 

DSCN2348

Sewaktu berada di highway..keadaan trafik mula busy skit. Tapi still ok la sebab masih banyak lagi ruang untuk menyelit :)

 

 

DSCN2349

Kengkadang pulak kene amik side tepi..sebab tengah dah takde ruang nak mencilok. Kang tak pasal2 sagat keta diorg plak aiihh..haruu..!

 

 

DSCN2350  

Tapi tu sekejap je..kawasan tadi tu by pass / interchange. Itu pasal bersimpang siuh skit. Skg line clear..nak merembat dipersilakan..hehehe

 

 

 

DSCN2352

Tengah syiok layan ride santai de mantai, aku perasan ada beberapa lampu motor dari arah belakang. Takpe relax & steady mcm biasa. Geng bikers dari Thailand. Macam biasa..walaupun tak kenal, depa angkat tangan…dan kitorg pun sama lah..

 

 

 

DSCN2353

…dan beberapa buah motor lagi..

 

 

 

DSCN2354

Welcome to Samut Songkhram..

 

 

 

DSCN2356

Pelbagai motor group ni..yang tegak..yang tonggek..yang kangkang pun ada. Yang kepit je tak jumpa2..:)). Ada ke motor kepit?? hahahapaa daaa

 

 

 

DSCN2357

Geng Bikers Thailand dah menghilangkan diri..berdesup dia punye peregi. Tinggal le kitorg berdua membawa haluan sendiri..

 

 

 

 

P1040400

Dah 100KM kot? ke lebih…tempat biasa seperti 4 NATION dulu, kitorg stop sini..kasi rehat ler. Alaaa..kata ride santai kan..bukan kelajuan yang dicari tapi cosistancy.

 

 

 

P1040401

 

Parking motor elok2..pekena air sejuk kat kedai ni. Rehatkan diri dgn suasana sunyi sepi tanpa gangguan mcm kat Vietnam tuu..huii fobia baiii..! fobiaaaa..!

 

 

 

P1040402

Selagi tayar bergolek..selagi tu TayarGolek.Com menemui anda..hehe. Mcm penah tulis ayat tu :P

 

 

 

P1040403

..dan view yang sama pada 2011..adehh! kenangan betul laa Laos tu..boleh menitik air mata bile ingat balik kenangan ride tu..phiewwwww!

 

 

 

P1040404

Hmmm…2 bijik motor ni tak tau nak kata apa dah..

 

Lepas kire2 15minit break..kitorg sambung lagi tayargolek. Dah tak jauh dahh..200+KM je lagi

 

 

DSCN2358

Dipendekkan cerita..kitorg dah pun masuk Prachuap Khiri Khan. “WELCOM TO PRACHUAP KHIRI KHAN”. BTW, ape ada kat sini? ada info? ada sapa2 pernah stay kat sini?

Hmmm..takpe kitorg ‘explore’ yer..nanti ada info blh ler yang lain2 datang sini. Alaa..mcm Bang Saphan tu jugak ler..kitorg redah + explore tempat tu :D. Ishhh…lately ni aku suka sangat perkataa “EXPLORE”.

Why aaar?

 

 

 

DSCN2359

79KM lagi mau sampe. Waktu tempatan skg 1.11ptg..awal sehh sampai..TIDOOOOO! tungguuuuuuuu..

 

 

 

DSCN2360

79KM..dah rasa mcm 700KM le pulok..jauh bebeno teman rase. Mental kene kuat beb..ni cabaran ni..:)

 

 

DSCN2361

Alrite..baru je lepas simpang masuk Prachuap Khiri Khan. Tengah tuju hotel ni..tak buat reservation pun tapi sekadar set point je. Tengok la nanti mana2 hotel yang berpatutan..

 

 

 

DSCN2362

Dah masuk ke kawasan kampung..ape punya kawasan daaa. Kitorg skg berada di Kui Buri..memey zero pasal tempat ni. Just see laa..

 

 

DSCN2363

Hmm…tenang kawasan ni. Tak banyak kenderaan..jauh dari jalan utama..

 

 

 

 

DSCN2364

Ape aku buat ni?? pening aku nengok gambiran ni..choiiiii!

 

 

 

DSCN2365

Aduiii..! pleaseee laaa..naik muntah aku tengok jalan offroad ni. Sini pun ada jugak.. :(. Redah je laa

 

 

 

 

DSCN2367

Skit je..nasib baik..hehe. Lihat pemandangan kat sini..kawasannya memey sunyi..bersih. Kawasan baru kot? Takpe…kite tengok je nanti..

 

 

 

 

 

 

DSCN2368

Bestnye..dapat duduk kampung mcm ni. Syiokkkk woo..! tenang..

 

 

DSCN2369

Skg misi mencari hotel..hotel yang kitorg set sebelum ni dah jumpa pun. Tapi..harga nye memey tak boleh blah. Imagine laa..kawasan mcm jin bertendang dgn apa pun takde..harga bilik mencecah 3000THB sebilik/1 malam. Gile ke pe? Ko Samui pun kitorg pernah stay dulu 2500THB tapi berbaloi. Ok..takpe, cari lagi hotel lain.

Dan..hotel kedua kitorg jumpa berharga 2500THB selepas diskaun! puiihh..bapak mahal ler.

 

Last2…

P1040405

 

Haa….welcome..! sawadee kap..! Ini lah pilihan yang ada..not bad..

 

 

 

P1040413

Pink Power Beach berharga 800THB je sebilik/ 1 malam. Tapau terus..tak citer banyak.

 

 

P1040432

Biliknye simple je..no bekfat! haha..no hal. Stok maggi banyak lagi…tapi nice! kawasan kampung..memey relax habis. Tapi jangan expect ada 7-Eleven la kat sini..

 

So, selamat dah destinasi dihari ke-10, Aranyaprathet - Prachuap Khiri Khan dgn jarak 538KM..

Mcm aku citer tadi..benda pertama aku nak buat bile sampai hotel kan..ape dia? tido? yerr…betul! TIDOOOO TIME..! Zzzzzzzz…

 

 

 

IMG_4427

Dah puas tido..now makan time pulak. Tak banyak pilihan kedai makan kat sini. Kebanyakkannye dah tutup..jumpe la satu restoren kat sini..

 

 

 

IMG_4428

Macam biasa pilihan makan malam yang simple..nasi kosong..sop kosong..air kosong..kehkehkeh..

 

Amacam? Simple kan hari ke-10 punye journey? tapi..kene korban masa tido skit laa..ape2 pun nice moment bile dapat rakam video masa turun dari feri..sebab missed masa kat Neak Loeung Ferry haritu. Ok..esok dah masuk hari ke-11, semakin dekat dengan tanahair tercinta & Family tersayang.

 

Apa pulak stori de mori hari ke-11? Tunggu je lah nanti yer..hehehe

Kite sambung lagi nanti..Thanks for reading my frens ;)

 

Adios,

Han

2 comments:

Ren said...

Knp tk stop kat Hua Hin jerrr??? Hua Hin kn dlm wilayah Prachuap...pernah la lepak kt Hua Hin tu 2-3 hari gak... byk tmpt2 menarik kt sane...

TayarGolek.Com said...

Ren - memey saja nk explore area ni. so Hua Hin..tungguuuuuuuu..

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com