You Are Reading

4

Indochina Ride (Day 11): Prachuap Khiri Khan to Dannok

TayarGolek.Com Sunday, March 24, 2013

Salam Sejahtera semua..

Jarang2 aku update pada hari minggu..tapi nak kejar masa punye pasal, aku update jugak le skit.

INDOCHINA EXPEDITION dah semakin ke penghujungnya. Menjejakkan kaki di Tanahair nanti, maka berakhirlah misi dinegara THAILAND, CAMBODIA dan VIETNAM. Yer..! mood sekarang memey dah slowdown giler2 dah..takde apa nak toleh selain selamat masuk ke tanahair dah jumpa family. Aku nak tulis ni pun terasa dah slow nye bile dah hujung2..hahaha. Walau ape pun perjalanan dihari ke-11 perlu diteruskan jugak.

 

Aku akan bawak korang ke-11 di INDOCHINA EXPEDITION pada 16 DEC 2013.

 

Jom..!

Bangun pagi mcm biasa..hotel yang simple ni tak sediakan bekfat. Tak jadik masalah kat kitorg, bekalan maggi dan nescafe 3 in 1 masih mencukupi. Lepas on the bike nanti boleh ler beli apa2 yang patut kat 7-Eleven nanti. Tempat ni memey kitorg tak expect ape2..ada kedai makan, kitorg cari. Tapi kalo dah takde..makan je ler bekalan yang ada. Explore tempat baru..dan kongsi kepada semua. Inilah target kitorg. Mana le tau korang esok2 ride jauh2..lebih jauh dari ape yang kitorg buat..tips atau info2 yang ada di TAYARGOLEK.COM serba sedikit dapat membantu persediaan perjalanan korang nanti ye :)

 

IMG_4434

Sebelum bekfat (breakfast)..kitorg lepak tepi pantai dulu. Amik udara pagi yang jauh dari bandar…dengar deruan ombak. Suasana yang tenang dan nyaman..fuhh! relaxing..! waktu2 sekarang ni memey untuk relaxkan semula fikiran + badan setelah beberapa hari meredah perjalanan yang adventure.

 

 

P1040406

Terus terang aku tak sangka..Pracuan Khiri Khan di Kui Buri ada tempat cantik mcm ni. Tak ramai orang..sure tak ramai yang tau atau belum pernah bermalam disini. Kalo ada pun mungkin bilangannya agak sedikit.

 

 

 

P1040407

Merenung kearah lautan diwaktu pagi…

 

 

 

P1040408 

Dari suasana masih gelap..hingga terbit sinar fajar mentari. Kadang2 terfikir sejenak apa yang kitorg lalui dalam INDOCHINA EXPEDITION ni..bagaikan mimpi! Tapi inilah realitinya..kitorg telah melaluinya dan hadapinya walaupun pelbagai rintangan dan dugaan menimpa. Misi tetap dikejar.tayargolek tetap diteruskan. Yer..! macam tak percaya..tapi kene percaya..! 10 hari telah berlalu..dan kini berada dekat untuk kembali ke tanahair MALAYSIA.

 

 

 

 

P1040424  

Terapi minda..pemandangan pantai yang cantik.

 

 

P1040427 

…dan bersih. Ibarat mcm belum diterokai. Ade ler 2-3 orang kat sini waktu ni..

 

 

 

P1040415

Diam tak diam matahari semakin tinggi..

 

 

 

P1040426

..dan semakin tinggi..wihuuuuu..! Layan pemandangan pagi ditepi pantai sampai lupa kitorg tak bekfat lagi..wal lau wehh..!!

 

 

 

P1040418

Woooo..! cahaya matahari dah memanchorrrrrrrrr..!

 

 

 

P1040423

Ok laa..last gambiran kitorg kat sini. Lepas ni bekfat jap then amik gambiran sekitar PINK POWER BEACH..

 

 

P1040421  

Laluan masuk ke pantai..kawasan hotel ni sangat redup. Dilitupi pokok2 besar tepi pantai..

 

Dipendekkan cerita..lepas bekfas. Kite tengok2 skit tempat ni..semalam takde kudrat nak amik gambiran :))

 

P1040420

Bangunan utama di Pink Power Beach. Tak sure pulak ni umah owner tempat ni ke atau juga dibuka untuk sewa..

 

 

 

P1040414

Pink Power Beach

 

 

 

P1040428

Penuh dengan dekorasi taman. Warna2nye jugak nampak relax.

 

 

 

P1040430

Aku dah rasa mcm kat planet mana ntah..takde orang langsung. Baik kat kaunter..kat cafe..sampai le kat sini. Mana diorg pigi daaa..

 

 

P1040431

banyak no signboard yang diorg gantung?hehe

 

 

 

P1040432

Bilik ni agak besar skit..

 

 

P1040433

Haa..ni bilik kitorg pulak. Satu row ade 4 bilik. Info & no tepon memey takde. Esok2 jangan tanye aku yer :)

 

 

P1040434

Kawasan yang bersih..sunyi..segar dengan pokok2 bunga. Memey nice le kalo bawak family stay sini. Tapi kene prepare le dgn keadaan tempat ni yang tak banyak kedai makan dan lain2. Rasanya dalam proses membangunkan tempat ni untuk pelancong kot..

 

 

 

P1040435

Port lepaking + gosip2.. :)

 

 

P1040436

Errr….buah ape pulak ni?

 

 

 

P1040437

Kawasan parking pun banyak..dan besar

 

 

 

P1040438

Ni yang aku cakap tadi..redup. Banyak pokok2 beso..

 

 

 

P1040441

P1040448

..dan kat sini ler RED VERSYS & DUSKY BLACK FJR parking..

 

 

P1040442

VIP abis..takdak sapa ganggu

 

 

 

 

P1040443

Deko kat kolam..

 

 

 

 

P1040449

uikkk? Burung Enggang kat Thailand?..hehe

 

 

P1040447

Signboard beso Pink Power Beach..

 

 

 

 

P1040444

Haaa…..kat sebelah parking ni pulak ada mcm hammock ler. Aiisshhhh..! kang aku lepak atas tu kang..

 

 

 

P1040446

View dari depan..

 

 

 

 

P1040439

Syiok gak layan ZZZZZzzzzz kat hammock ni…hmmmm…hehe

 

 

IMG_4445

Perghhhhhhhh…! ni betul2 punye candid baikkkkkkk ni…hahaha. Ntah mcm mana ler blh telolap plak aihh..

 

Nasib baik ler..tersedar. Kalo tau kalu..maunye ride solo2..hahaha.

Ok..lepas ni kitorg nak siap2 untuk perjalanan seterusnya. Jadual perjalanan kitorg dihari ke-11, akan ke Dannok..kire2 700++KM dari sini. 700KM pulak laluan yang dah agak biasa, so boring skit laa kot. ape2 pun..harap cuaca terus panas.

 

Dipendekkan cerita lagi..kire2 pukul 8.30pagi waktu tempatan, tayargolek time la..

 

DSCN2370

tayargolek time..!

 

 

 

 

DSCN2371

700KM+ tayargolek hari ni..phiewww!

 

 

 

DSCN2372

Selamat babai Pink Power Beach..

 

 

 

DSCN2373

Sengaja memperlahankan kelajuan..amik mood untuk gambiran keluar ke jalan utama

 

 

 

 

 DSCN2375

Tak nampak langsung kenderaan lain waktu ni..

 

 

 

 

DSCN2376

Kelihatan beberapa kolam dihujung sinun..tak tau le ape benda diorg buat tu

 

 

 

 

DSCN2377

Cuaca pagi ni so far cerah dan panas..harap mcm ni le sampai ke Dannok. Tapi kalo nak hujan..ape salah nyeee..hehe

 

 

 

DSCN2378

Hmmm…skit berdebu. Kerja2 membuat ‘flyover’ ke sini sedang dijalankan..

 

 

 

DSCN2379 

Tunggu le setahun dua lagi..kot dah meriah tempat ni. Sapa tau kan?

 

 

 

 

DSCN2381

tayargolek diteruskan..skg kitorg dah pun berada di jalan utama..

 

 

 

DSCN2382

Jalan yang cantik..dan viewnya pun ok..

 

 

 

 

DSCN2383

Jalan lurus…aduii boring nyee..

 

 

 

 

DSCN2385

Gerai jual buah nanas…slurrrp! sedap tuu..

 

 

 

 

DSCN2387

agak sedikit berbukit keadaan kawasan disini..ape2 pun kitorg menikmati jalan yang cantik

 

 

 

 

 

 

DSCN2389

Menghala ke menghala ke Chumphon

 

 

 

 

DSCN2390

Dari panas..keadaan bertukar redup. Syiok laa ride waktu2 redup ni..

 

 

 

 

DSCN2391

Matahari dilitupi awan..

 

 

Lepas kire 150KM..kitorg stop jap kat salah satu petrol stesen. Kalo korang nak tau..mood ride time ni hanye mental je mampu bagi semangat untuk teruskan perjalanan. kalo ikutkan mood dah out giler ni…hahaha

 

DSCN2392 

Jumpa 2 bikers Thailand..sempat aku sembang2 skit. Katanya, diorg akan menghala ke Utara sampai Golden Triangle. Lepas tu turun balik…ride safe bross!

 

 

Lepas isi minyak..hmmm..kelaparan muncul tiba2. Nasi Putih + Ayam BBQ memey pilihan aku setiap kali makan froozen food kat 7-Eleven. Nasib baik tak amik Shrim soup skali tadi :)..yummy!

 

 

DSCN2394  

Burrrrrppp..! Alhamdulillah..kenyang beb..! Syukur..ni je la rezeki kitorg pagi ni..hehe. Simple tapi kenyang…takde ler ikan2 beso2 menenggek atas pinggang. Cepat siap..cepat makan..dan cepat sambung tayargolek. ;)

 

 

 

DSCN2398

Settle semua tu..kitorg tayargolek lagi. Kali ni Griffin dah boring lepak depan..so aku take over position lah. Gambiran tetap gambiran bro..hahaha

 

 

 

DSCN2399

Syioknye jalan kat Thailand mcm ni ler…mcm yang korang nampak. Clear ajer..korang tak nak rasa ke? Jom ko Samui..hehehe

 

 

 DSCN2401

Welcome to Chumphon..perjalanan kitorg dah mencecah 230KM setakat ni. Ade lagi kire 500+KM lagi. Adeiii..awat la aku dok sibuk kire baki Km je nih..hahaaaa

 

 

 

DSCN2402

Mood amik gambiran pun kureng dah..

 

Sebenarnya, Griffin ada capture video..tapi terlalu beso pulak file nye. So tak dapat le nak upload kat youtube. Nak edit pun tak sempat..esok2 la ye aku tampal sini..

 

 

 

Stop lagi..

DSCN2403

Stop & berhenti rehat lagi selepas beberapa KM dari Chumphon.

 

 

 

DSCN2404

Tapi time ni nak tayargolek dah..hahaha.

 

 

 

DSCN2405

Tayargolek time..! jalan yang lurus..memey agak bosan. Tapi nak tak nak kene teruskan. Nasib baik la view agak menarik waktu ni. Maksud aku pemandangan langit kebiruan dan awan2 yang ada tu. Itu le yang merawat skit kebosanan waktu ni. Mata ade le mengantuk skit..penangan makan  nasi + ayam BBQ tadi..hhaaamik ubat!

 

 

 

DSCN2406

Aksi potong memotong antara 2 buah loro sedang berlangsung. Layan kan ajee..

 

 

DSCN2408

..dan beberapa ketika, kitorg selamat masuk ke wilayah Surat Thani..”WELCOME TO SURAT THANI”

 

 

 

 

DSCN2409

baru le nampak jalan ni ada penghuni nye..

 

 

 

 

 

DSCN2410

Nice wheather..

 

Geram pulak aku tengok view langit & awan waktu ni..kang aku buat koleksi awan on the bike kang..! hehe

 

 

DSCN2412

Jom..kite teraii. Cer tengok matahari tu..Memanchorrrr cahayanye..!

 

 

 

DSCN2413

Langit kebiruan + kepulan awan dihadapan..

 

 

 

DSCN2415

..ada kalanye awan tebal menutupi kebiruan langit. Ini je lah yang aku mampu share suasana dan keadaan waktu ni. Lain2..takde ape sangat.

 

OK..fokus pada tunggangan semula..

 

 

DSCN2417

stop jap kat traffic light..merah tuu

 

 

 

 

DSCN2419

sambung balik pasal awan..hehe. Serious..aku geram tengok awan2 waktu ni. Inilah kekuasaan Ilahi..menikmati pemandangan dari darat..

 

 

 

 

DSCN2421

..dan ini pulak..tipis2 je bentuknye.. :)

 

alrite beb..! kite stop dulu pasal awan yer..ada rezeki lain aku up lagi gambiran ;)

 

 

 

DSCN2422

Berhenti rehat untuk kali yang ke…..? ntah..malas nak kire. kalo korang ingat lagi 4 NATION RIDE yang lepas..kitorg pon stop kat sini jugak.

 

 

DSCN2424

Parking dibahuu jalan..

 

 

 

IMG_4449

..dua tahun berturut2, port ni menjadi pilihan..sebab takde sape2 kat sini. Relax..sunyi..tu yang terbaik untuk merehatkan badan dan minda.

Tengah2 syiok relak..pekena air sejuk Coca Cola + sebatang dua..

Aku: “fuhh…lega bro..skit lagi nak sampai dah..dlm 200++KM lagi sampai laa kot?”

Griffin: Yer bro..dalam 200 lebih lagi. Kire ride relax2 la..no rush”

Aku: “ sunyi tempat ni..2nd time kite port kat sini. Cuba you imagine kalo Eileen ada time ni..haha”

Griffin: “ arhhh…please bro! hahaha..tak tahan telinga nak dengar. Eeee…tak blh laa dgr nama dia..tension!”

Aku: “ hahaha..alamak! tersebut la bro…aduiii tension..tension..! jom laaa blah…”

 

Then..tetiba jadi stress..kehkehkeh. Kuat tul auraa minah tuu.. :))

 

 

DSCN2426

Tak cite banyak..tayargolek time..!

 

 

 DSCN2431

Hari nampak ada lain macam skit…HARIMAU*AN. Tak blh tulis penuh kang betul2 kejadian..

 

 

 

DSCN2432

..semakin petang. Tapi gelap ni mcm nak hu*an je..

 

 

 

 

DSCN2435

Beberapa ketika lepas tu..kitorg selamat sampai ke Phattalung..

 

 

 

DSCN2436

Phattalung ni mcm aku penah citer..kawasan yang kerap hujan. Nak dijadikan cerita..bateri camera waterproof aku pun dah KO..dan hari pun hujan lebat..selebat2 hujan. Kitorg ada kire2 200KM lagi untuk sampai ke Hat Yai.

 

Ride 2 orang..discussion jadi mudah. Andai kata hujan lebat berterusan sehingga hari gelap, kitorg akan bermalam di Hat Yai je. So itu keputusan pertama.

 

Nasib menyebelahi kitorg..20KM sebelum sampai Hat Yai..hujan pun berhenti. Malah, jalan raya pun kering. Adhoc punye decision..kitorg tukar plan terus utk shooot ke Dannok. Semua dah basah..kesejukan. Cari je la mana2 hotel yang available…8.30malam waktu tempatan kitorg selamat check in hotel di Dannok. Takde gambiran dah. Dah malas nak amik gambiran..al-maklum, hati nak masuk Malaysia je dah ni. Lapar..tak usah cerita laa..nak makan kaw2 nasik ayam goreng + tom yam…wihuuuuuuuu..!

 

Mcm tu la serba sedikit pengalaman ride dihari ke-11..takde ape yang menarik just journey untuk turun ke Selatan Thailand dan masuk semula ke Malaysia. So jarak perjalanan untuk hari ke-11 adalah 735KM mengikut meter RED VERSYS. Esok..kitorg akan mula menjejakan tayar motor masing2 ke tanahair tercinta..MALAYSIA.

 

Tunggu episod akhir INDOCHINA EXPEDITION nanti yer…hari ke-12, Dannok – Kuala Lumpur.

Terima Kasih diatas sokongan rakan2 dan pembaca semua yg tak jemu2 menunggu update dari semasa ke semasa hingga le ke episod akhir nanti. Kite jumpa lagi selepas ini..

 

Adios,

Han

4 comments:

Anonymous said...

uish...port lepaking tu kalo bedondang mato layannnn..

jairaub

Ren said...

Dannok... tk mau ambik gambiran... tkut kantoi eh??? Hahahaha!!!!

qalleed said...

Thrill dan tak payah susah2 mau tonton premier iron man 3.

qalleed said...

Thrill dan tak payah susah2 mau tonton premier iron man 3.

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com