You Are Reading

5

Indochina Ride (Day 8) : Cafe Malaya Phnom Penh

TayarGolek.Com Friday, March 8, 2013
Yooossshh...!!

Salam Sejahtera semua..

Sambungan skit pada hari ke-8, INDOCHINA EXPEDITOIN. Lepas penat melayan 'Teol Sleng Genocide Museum'..kitorg bagi tau driver teksi tu bawak pi makan. Lapo betul ni beb..bukan tahap main2 dah. 

On the way mencari kedai makan..mana2 tempat yang rasa2 cantik untuk scenery..kitorg stop la sekejap untuk gambiran..


Independence Monument, Phnom Penh yang dibina pada tahun 1958.





Zooom in skit  - Independence Monument






Berhadapan/berdekatan dengan Independence Monument tu pulak ada sebuah temple. Tak tau pulak ape namanye..







 ..sedikit suasana di Phnom Penh waktu ni berhadapan Independence Monument



 

 ..traffic tersangat laaa busy nye


 Ok jom.."on the car" lagi.


Baru je cakap tadi trafik tersangat la busy waktu ni di Phnom Penh..kitorg pun stuck jugak dgn kesesakan lalulintas. Kereta tak bergerak langsung dah. Mamat driver tu kata jalan yang kitorg lalu ni sepatutnya sehala (2 lane). Tapi hari ni banyak jalan kene tutup..dan jalan ni jadik 2 hala. Tu la punca kesesakkan.

 

Last2 kitorg decide..untuk berjalan kaki je...walaupun kaki aku ni sakit gile ni..hahaha. Tapi berjalan kaki lebih laju dari naik kereta..ini realitinya..puihh


 p/s: pandai2 ler driver teksi tu cari parking nanti..


 Jalan perlahan2..last sampai le kat satu tempat riadah dengan pemandangan tasik yang dikenali sebagai "Tonle Sap Lake". Ape yang menarik pasal Tonle Sap Lake ni..kitorg boleh nampak dimana percantuman atau pertemuan antara Sungai Mekong ke Tonle Sap Lake

 


 Keadaan sekitar waktu petang. Ramai yang ride santai2 lepak kat sini.




 Wooooo...diam2 jer kene candid :P





Nampak tak bucu tebing sungai tu (terlindung skit dgn bot).. kat situ le pertemuan Mekong River - Tonle Sap Lake.




 Ok..ni baru bergambiran..hahaha. Berlatarbelakangkan view "Mekong River - Tonle Sap Lake"..wihuuuuuu!








Tonle Sap Lake







View lain..boleh bersiar2 dgn bot tu kot? Sapa2 mai sini esok boleh la try yer..kitorg tak dan.. :(





Hari dah semakin gelap..kite ushar skit pemandangan malam di Phnom Penh..





"Silver Pagoda" di waktu malam. Meriah dengan lampu2..mengerlipp..




View lain pulak..nice kan?




Salah satu temple kalo tak silap..









Disebalik kemeriah lampu2 menerangi bangunan tadi..cube tengok skit keadaan lalulintas di bandar Phnom Penh waktu ni. Gile sesak beb..! Kitorg pun tak tau mana driver teksi skg...

 



 Jem sana sini..APTB!





Fuiyooo..! dahsyatttt..dahsyatttt..!!







..ada ape sebenarnya sampai sesak ini machiam??  Nanti kite tanye driver teksi tu






 Sambil2 lepak menunggu driver teksi tu carik kitorg..hahaha. Layan le pemandangan malam dihadapan Tonle Sap Lake. Relax beb..



Hampir sejam jugak tunggu kat situ..last2 nampak kelibat driver teksi tu. Tak citer banyak..pi makan ler..kebuluq dah ni

Oehh ye..pasal jem teruk tadi..kata mamat driver teksi tu Raja Cambodia skg berada kat sini. So banyak jalan kene tutup..tu pasal jalan jem melampau. 

@ Cafe Malaya


Malam ni kitorg makan di "Cafe Malaya". Restoren halal yang katenye famous di Phnom Penh.




 Cafe Malaya ni merupakan restoren yang menyajikan makanan melayu Malaysia. Pemiliknya juga orang Malaysia (suami) & Cambodia (Isteri). Ehhh..! mcm mana tau? hehehe..


Citernye mcm ni, masa amik order sempat le tanye2 skit pasal restoren ni. Kebetulan pulak yang amik order tu anak tauke restoren ni boleh cakap Melayu lagi..hikhik. Tak silapp nama dia "Airina" kot? Kene tanye Griffin le..kasi komfom..kehkehkeh. Tapi nama tauke restoren ni lupa pulak..huuuuuuuuuuuu.. :))





 Bila tengok lauk2 ni beb..napsu makan ni perghhhh..! mencanak2 weii..kalo boleh semua nak makan..slurrrp! terliur siut..!




View dalam Cafe Malaya..memey orang Malaysia je la conquer makan kat sini..





  Cafe Malaya





Oppsss..! 




Tampal stiker "TAYARGOLEK.COM" ler awek tadi tuu..ishh..ishhh!  haha





Alrite..makan time! tengok la rezeki malam ni..mewahhh! dah berapa hari makan asal ado je nih. Malam ni..lauk asam pedas pilihan aku..perghhhhhhhhhhh! Bismillah...jemput tengok yer.. :D


Sure korang terliur lebih2 lagi kalo baca time lapo..hahhaha. 

Ok la beb..begitulah sedikit pengalaman di hari ke-8 yang sempat aku coretkan dan kongsi kepada semua. Esok..akan bermulanya perjalanan dihari ke-9 dan berakhirlah tayargolek di Bumi Cambodia.  Apakah cabaran yang kitorang hadapi semasa keluar dari Cambodia? Apa pulak yang berlaku bila masuk ke Thailand? Semuanya akan aku stori pada entry seterusnya nanti.

So, teruskan layan TayarGolek.Com ye..

Adios,
Han

5 comments:

Anonymous said...

ni btul2 punya telan nih ... kober 7 hari ride ... kehkeh

~dee~

TayarGolek.Com said...

Dee - haaa betul la tu bro..mcm 1st taim dpt mangkanan sedap2..haha

TayarGolek.Com said...

Dee - haaa betul la tu bro..mcm 1st taim dpt mangkanan sedap2..haha

Ren said...

Mujur bace entry ni time mkn...

TayarGolek.Com said...

Ren - alehhh..dah plan letewww...bile nak jumpe ko ka Thailand ni bro? heee..

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com