You Are Reading

2

Indochina Ride (Day 8) : Ho Chi Minh to Phnom Penh

TayarGolek.Com Wednesday, March 6, 2013

Yoooosssshhh..!

Salam Sejahtera semua..

4-5 hari jugak stori de mori INDOCHINA EXPEDITION ni terhenti buat seketika..hehe. Aku keluar mencari sesuap nasi la bro, tu yang tak berhapdet :)

 

Berbalik pada stori seterusnya, entry hari ni aku akan share serba sedikit perjalanan dihari ke-8 yang mana kitorg akan mula meninggalkan Saigon atau Ho Chi Minh, Vietnam dan akan ke Phnom Penh, Cambodia.

 

image

Jika dilihat pada peta diatas, itu adalah route setakat dihari ke-8 yang akan berada di Phnom Penh. Phiewww…boleh tahan! :). Dan hari ke-8 jugak, kitorg akan mengembara seperti asal..no more tour guide..hahahaha..baru le best gelak beso2..wihuuuuu…! jiwa tenang..hati pun senang. Baru le boleh senyum sepanjang zamang (terpaksa pinjam slang Ganu Kite le nak bagi sama hujung perkataan tu).. :P

 

Anggaran jarak perjalanan dari Saigon ke Phnom Penh takde la jauh sangat..kire2 240KM je. Cuma masa je susah skit nak jangka sebab hari ni kene settle 2 Imigresen iaitu keluar dari Vietnam dan masuk pulak ke Cambodia. Ape yang merunsingkan sebab kitorg adalah ‘Koboi’..hehehe. So kite tengok je lah nanti mcm mana keadaannye..

OK..dah ready nak tayargolek?

Jom kite pergi ke hari ke-8 pada 13 DEC 2012.

@ Starcity Hotel, Saigon

DSCN2136

Lepas breakfast, bawak motor naik ke sini dari kawasan parking kat Ground floor. Tunggu clearance urusan check-out. So lepas ni..selamat babai la ye our tour guide..wihuuuuuu..!

 

 

DSCN2137

Starcity Hotel..

 

 

DSCN2138

Orang sini nampak motor beso agak pelik..tapi bile motor beso + kotor giler lagi la diorg pelik..”mana punye makhluk le 2 orang ni datang” agaknye mcm tu le kot diorg sembang.. hahaha

 

 

DSCN2139

8.30 pagi local time…tayargolek time!

 

Bile dah tayargolek..dalam kepala hotak aku ni dok pikir “apesal le boleh luper nak mount camera???”. Yep..camera memey aku lupa giler nak pasang. So tak dapat nak tunjuk keadaan diwaktu pagi orang kampung aku kata “peak hour”.

 

DSCN2140

So gambiran je la aku tunjuk. Err..nampak busy tak? ni ok lagi…tungguuuuuuuuuu..!

 

 

DSCN2142

Speed limit kat town 40kmj. Motor skuter/cub  no problem. Motor aku ..errr gear 2..gear 3..drop 2 balik…adehh!

 

 

DSCN2143

Satu benda aku nampak riding style diorg. Satu, walaupun ramai..beratus motor dalam satu masa..tp takde kemalangan aku nampak setakat ni. Kenapa? sebab kelajuan masing2 adalah sama = 40kmj. So, sync speed. Sebab tu ler boleh mengelak sana sini anytime. Termasuk ler motor kitorg..

 

 

DSCN2144

tu satu..yang ke-2, give and take + tolerate each other. Takde sifat pentingkan diri sendiri. Ni ape yang aku nampak dan lalui pengalaman menunggang di Saigon. Cuma tak syioknye kalo diorg nak stop ke..melintas jalan ke..haa yang memey ampeh skit. Ikut suke jer..

 

 

DSCN2145

Cuaca di Saigon amat baik sekali pagi ni.

 

 

DSCN2146

opssss..! salah timing

 

 

DSCN2147

Terus lagi 5KM..eh! ape dia tulis tu??

 

 

DSCN2148

OK..skg aku nak share pengalaman sewaktu di traffic light. Agak2 korang ler yang handal mengira..berapakah bilangan motorsikal kat depan tu?? hehehe..

 

 

DSCN2149

Yang kat belakang aku pulak? Agak2 berape pulak? :D

 

 

DSCN2150

Skg ni kat tempat lain pulak..merembat gak aku skit tadi saja nak amik petak  depan..hahaha

 

DSCN2151

Suasana Saigon diwaktu pagi..phiewwwwww!

 

 

DSCN2152

Since aku kat petak depan..ushar skit belakang ape cerita? Aku rasalah..pernah alami keadaan mcm ni satu ketika dulu masa konvoi MOTOGP tahun 2009. Beratus motor dalam satu konvoi..haaaa ini machiam laaa. This is very very nice experienced la to me..at last dapat jugak bawak motor kat Saigon, paling best pulak motor sendiri…

 

Alrite..aku off citer ride kat city of Saigon.

Next..

 

DSCN2153

Beberapa KM selepas tu..lega..memey lega! Lepas kawasan bandar, jalan kembali lengang. Ni yang syiok ni..tapi speed pun kene jaga. Takut kene tahan lagi dgn pak Polisi mcm semalam.. :(

 

 

DSCN2154

Time to refuel..

 

 

DSCN2155

Tengok le harge nye..tak ingat pulak brp aku isi hari tu..200,000+ Dong kot..

 

 

DSCN2156 

SAIGON PETRO – nama stesen minyak ni. Lepak sebentar..kasi tenang jiwa jap.. :P

 

 

DSCN2157

15 minit break..kitorg mula tayargolek lagi. Ni sungai apa pun aku tak tau..hahaha. Reda je laaa..

 

 

DSCN2158

Ni machiam baru syiokkk…clear beb..! kitorg bukak throttle lebih skit 70-80kmj. Rasa2nye laa..instinct kuat ni..takde road block lagi dah lepas ni..

 

 

DSCN2159

Sambil2 ride..kite tengok scenery kawasan ni. Mission skg nak ke border jer.. Moc Bai – Bavet.

 

 

DSCN2160

Jalan terus..no belok-belok..

 

 

DSCN2161

Antara view yang dapat aku amik waktu ni. Tak berapa sharp sangat..but ok laa kan

 

 

DSCN2163

View belakang pulak…

 

 

 

DSCN2164

..tayargolek pagi ni baru je mencecah kire2 50KM. Ade lagi 10-15Km lagi nak sampai border.

 

 

 DSCN2166

Dipendekkan cerita..dah hampir sampai Moc Bai  border. Lepas ni kene settle semua urusan keluar dari Vietnam. Harap semuanya berjalan dengan lancar.

 

 

DSCN2167

Kitorg kat sini 5 hari yang lepas :P (masa masuk daaa..)

 

 

 

DSCN2168

Kitorg parking kat tempat biasa..so far takde pulakk Officer yang datang check motor. So urusan passport kene settle dulu.

 

 

Apa yang berlaku masa urusan Imigresen?

Takde ape sangat cuma kitorg mcm dipermain2 kan. Mulanya beratur mcm biasa dilorong “foreigner”. Lepas beberapa minit beratur (tinggal sorang je lagi pun), officer tu suruh ke lorong sebelah pulak. Dengan pasrah pegi jugak ler..tak pasal2 kene queue 5 orang lagi. Damnn!  Ade le 5 minit beratur..officer depan ni kata beratur lorong tadi pulak. E’eleeeh..! time tu dah hangin dahh..satu bas sudah mari kasi conquer lorong tu. “Ulat” memey ramai..samada nak atau tak nak bayar je..

So mcm mana bro? Nak tunggu memey tak sanggup ni..kite kejar masa. Ulat2 dah ramai yang offer” aku tanye Griffin.

U think mcm mana? better we pay laa” Griffin tanye aku balik..

OK..kite keluar duit skit..then chaltae..!” – keputusan muktamad.

Kopak USD5 utk 2 passport..tapi settle dalam masa 5 minit..! phiewwww..! time ni duit jatuh no.2. Masa amat2 penting skg ni..

 

Info: Imigresen di Moc Bai – caranya agak berbeza. Disini tak menggunakan camera sebaliknya kene scan 10 jari (2-2 tangan).

 

 

 

DSCN2169

Urusan Kastam..ntah ler! settle passport terus je keluar macam biasa…kehkehkeh. BABAI VIETNAM..!! Terus ke border Cambodia tanpa toleh belakang..hahahaa

 

DSCN2170

Satu lagi yang paling merunsingkan..masuk semula ke CAMBODIA. Koboi suda marii..

 

 

DSCN2171

Parking dtempat yang disediakan mcm biasa..dan urusan masuk Cambodia pun macam biasa dibahagian Imigresen.

 

Takde gambiran sebab dilarang.

 

DSCN2172

Selesai urusan passport, muka control dgn gaya Dunhill.  Korang tau betapa besar risiko kitorg time ni? Risau memey tak keruan beb..but  no choice..have to do it!

 

 

Then pakai helmet terus start motor. Cara yang sama..jgn toleh belakang..teruk maju kedepan. Alhamdulillah..semua selamat.

DSCN2173

Legaa..! lega betul beb..bile nampak semula bangunan2 hotel ni..kawasan ni dah kire selamat dah..hahaha

 

 

Stop jap..pekena air sejuk dulu kot? Baru syiok bile urusan border settle..wihuuuuu..!

Gambiran skit..

DSCN2174

   Dah mcm mata Capt. Jack Sparrow pulak dah aku tgk DUSKY BLACK FJR  ni..hahaha. What to do..kene jadik ‘zorro’ semula..

 

 

DSCN2175

RED VERSYS? ape cer siap tutup dengan sticker plak tu?haha..ni kes tak cukup tape ler nak jadi ‘zorro’..hahaha.

Ape2 pun..inilah memori.  Waktu ni je motor jadik ini machiam..kat Malaysia nak buat saja2? Mau dapat surat cinta. Walaupun ada rakan2 kata “cabut je fius head lamp tu”. Tapi pada aku..inilah pengalaman dan moment kene rasai bile masuk Cambodia. Percaya ler cakap aku..hehehe. Skg aku dah rasai & lalui..tunggu turn korang pulak nanti yer .. ;)

 

 

DSCN2230a

Muka puashati + lega + ape2 lah..bile urusan border settle. Phiewwwww..! Menitis peluh jantan beb…

 

 

DSCN2230b 

Gambiran skit RED VERSYS depan hotel casino..

 

Agak lama jugak kitorg lepak kali ni. Tenang betul time ni..takde lagi dengaran ‘suara hi-pitch’ :))

 

DSCN2176

Hampir 40minit lepak depan kedai tadi..kene ‘chaltae’ la beb! haha..kang lewat pulak nak sampai Phnom Penh nanti.

 

 

DSCN2177

So bila dah masuk Cambodia, korang dah boleh agak view + road condition mcm mana kan? haaa..mcm tu laa :P

 

 

 

DSCN2178

Haaa..mcm ni la jugak..huhu

 

 

DSCN2179

Syiok benda ni kalo buat layan offroad.. :P

 

 

 DSCN2181

wo’oooooooo…!! kat belakang ada sekor lagi

 

 

Layan video skit..

 

 

 

 

DSCN2182

Melalui sebuah pekan kecil..mungkin cukup sekadar menjual barang2 asas harian..

 

 

DSCN2183

Eh..ingatkan Awie & Erra zaman citer SEMBILU tadi..hikhik. Ini ler keadaan anak2 Cambodia yang balik dari sekolah. Berapa jauh diorg berbasikal?

 

 

 

 

DSCN2184

Yang ni pak dia kaya skit..boleh la naik motor sorang2.

 

 

 

DSCN2186

mcm biasa..sawah padi

 

 

DSCN2187

menyeberang sungai lagi..dan lagi..

 

 

 

 

DSCN2188

wihuuuuuu..! makan besar malam ni..

 

Kire2 70KM on the bike dari border kitorg stop lagi. Dah rasa mcm 150KM pulak. Jalan memey lurus tapi bumpy..

DSCN2189

Takde 7-Eleven kat sini..hmmm..berhenti je lah ikut hati.

 

 

DSCN2190

Parking motor elok2..kitorg nak lepak jap eh..lepak mana? jom…

 

 

 

DSCN2191

Haaa…port special punya. Siap boleh baring lagi. Lelap jugak le 10minit aku kat sini..hahahaamikkkk

 

 

 

DSCN2192

Then..ushar2 skit pondok ni. Nampak mcm takde orang..ye ke?

 

 

DSCN2193

kene ushar dahhh…tapi mcm ushar kat FJR je kan? Tu laaa..peminat FJR ada dimana2 jer..:))

 

 

DSCN2194

nampak tulisan kat pintu tu? “I LVOE YUO”.. boley la dikkk..

 

Rupe2nya..dalam ni ade orang beb..2 orang budak pompuan. Ntah2 diorg ni skodeng kitorg kot dari tadi? time aku tido??? hadoiii..tak relaa youu! LOL

Last2..aku panggil 2 orang budak pompuan tu dan bagi sorang sebungkus “choki choki enak sekali”.

“Thank you sir”…alah berbudi bahasanye budak ni. hakhakhak…

Sorrry..no gambiran :).

 

 

DSCN2195

Ok dah..nak tayargolek lagi ni.

 

 

DSCN2196

tayargolek diteruskan lagi..dan cuaca pulak agak  panas waktu ni. Debu2 berterbangan tu perkara biasa.

 

 

 

DSCN2197

Perlahan2 bile melepasi kawasan pekan. Perkara paling penting semasa di Cambodia..jangan sampai berlaku ape2 kemalangan sebab kitorg sedar dengan keadaan sebenar.

 

 

 

DSCN2198

Hampir 2jam lebih on the bike..baru dapat 140KM jer..memey takde untung banyak ler :(

 

 

DSCN2199

Alamak..! 40? aku fobia skit dgn nombor 40 ni sejak peristiwa kene tahan aritu.:)

 

 

Layan view skit..

DSCN2200

Langit biru..takde tanda2 mau hujan. Syiok gak kalo kene hujan time ni..sejuk skit badan :P

 

 

 

DSCN2202

  Pemandangannye tetap sama..

 

 

 

DSCN2207

Lupa nak bagita..masa lepak lepas border kitorg ada check semula route dlm GPS. GPS akan bawak ke route yang lain (lebih jauh) untuk mengelak dari menyeberangi Sungai Mekong dgn feri. So kitorg ubah secara manual poit to point..dan skg menuju ke feri.

 

DSCN2208

Statue..

 

@ Neak Loeung Ferry

DSCN2210
Dah pun sampai ke “Neak Loeung Ferry” kire2 pukul 1.00ptg.

 

DSCN2209

Kene pergi ke bahagian motor..

 

 

DSCN2211

Serba sedikit keadaan disini. Kawasan ni agak ‘panas’ skit..banyak gangster. Diorg sanggup bergaduh untuk berebut passanger. Customer ape? customer “tuk tuk”.. Pengalaman masa ni ade sedikit kekecohan antara 2 kumpulan yang berebut passanger. So jang sibuk hal diorg..buat hal sendiri je..

 

 

 

DSCN2212 

Parking sini..beli ticket feri. Tak silap 2000KHR utk sebuah motor..

 

 

 

DSCN2214

DSCN2215 DSCN2216 

Setel urusan tiket..kena bawak masuk motor parking dalam dan tunggu feri sampai.

 

Kite tengok2 skit jom serba skit waktu ni..

 

DSCN2214a

Ayam kampung  kene gantung kaki

 

 

 

DSCN2214b

  Tengok Sungai Mekong skit..masuk kali ke-3 kitorg akan menyeberangi Sg. Mekong.

 

DSCN2214d

Itu ler fery yang akan kitorg naik nanti. Wihuuuu…! selamat berebut2 naik feri le nanti..

 

DSCN2218

Oiiit..!main daun tak ajakkk..haha.

 

DSCN2219

..dan bile nampak 2 orang adik ni, teringat ade lagi “choki choki” kat box tu. Bagi diorg ni lah…kasi abis semua sekali.

 

 

 

DSCN2220

Yey!! dapat “choki choki”..!

 

 

DSCN2221

ok..feri dah sampai. Get ready  nak masuk feri..

 

 

Kite dengar skit kugiran sambil menunggu green light ke feri :P

 

 

 

 

DSCN2222

Start engin RED VERSYS..

 

Ok beb..! green light..jom naik feri..layan video.

Terpaksa berebut skit dgn orang tempatan. Kalau salah sorang tak lepas, kene tunggu next ferry laa nampaknye. Tapi kitorg ngam2 lepas..

 

DSCN2228b

Adjust skit nak pasang stand ni..

 

 

 

DSCN2228c

Gambiran tetap gambiran..tapi kene amik atas motor.. Tak boleh turun sebab space limited.

 

Menyeberang “MEKONG RIVER”

 

DSCN2228

DSCN2228d

Penumpang2 dibahagian belakang

 

 

DSCN2228a

depan aku pulak..

 

 

 

 

DSCN2225

on candid.. :)

 

 

  DCN2229a

Pic profile FB..hahaha

 

DCN2229b

relax bro..skit jam lagi kite sampai.. :)

 

DCN2229c

RED VERSYS naik feri lagi :)

 

DCN2229d

dah nak sampai…

 

 

 

DSCN2229

Kene tunggu giliran dulu. Kat sini kenderaan beso2 termasuk bas & lori berada didepan. So takes time skit untuk penunggang motorsikal keluar..

 

ekceli aku ada amik video time keluar dari feri. Tapi mungkin tak tekan kuat kot button video tu..so tak record ape2 :(

 

 IMG_4319 

Since dah tak berapa jauh dah nak sampai Phnom Penh..kitorg santai abis. Lepak lagi kat kedai..kene air sejuk lagi. Perghhh! lega beb…

 

 

DSCN2230

Kasi rest jugak kat jentera selepas diperah kudrat 5 hari kat Vietnam. Tenang betul ler ride hari ni…sunyi sepi..hehe

 

 

 

DSCN2233

Lepas rehat kire2 15minit..kitorg on the bike lagi dan terus ke Phnom Penh. Masa dianggarkan dalam 1jam 30 minit lagi sampai le kot..

 

DSCN2235

Area selepas sungai Mekong tadi agak tenang..jalan pun not bad. Walaumcm mana pun..kitorg tetap dengan ride santai..

 

 

DSCN2237

Di Cambodia, Polis ada disetiap simpang lebih2 lagi yang ada traffic light. Jangan cari pasal nak langgar lampu merah. Kalo tak..nanti tau2 je kat depan tu kene tahan. Even U-turn pun tak boleh.. 

 

 

DSCN2239

..dah semakin hampir. Target skrg mencari lokasi hotel.

 

 

@Phnom Penh, Cambodia

DSCN2242

Skg kat mana ni? Inilah bandar Phnom Penh..1st time masuk sini..hehe

 

 

DSCN2244

Bandar Phnom Penh agak busy. Banyak kenderaan mewah boleh dilihat kat sini. Jenama kenderaan yang famous kat sini adalah Toyota & Lexus. Kaya2 diorg ni kot?

 

 

 

DSCN2245

Banyak simpang..bile dah banyak simpang, banyak jugaklah traffic light nye. Semua mata pemandu kereta termasuk ler pemandu “tuk tuk” tertumpu ke arah kitorg. Apakah?

 

 

 

DSCN2247

Kerap sangkut kat traffic light..dah mendidik kepanasan ni weii! sauna…sauna!

 

 

 

 DSCN2249

Nak menyelit pun tak boleh..APTB!

 

 

 

 

DSCN2251

View dibahagian belakang..

 

 

 

 

DSCN2252

Nasib baik gak signboard kat sini ada dwi-bahasa. Kalau tak?

 

 

DSCN2253

Bukan calang2 punye..! tekejut gak aku kenderaan 4WD Rang Rover dan seangkatan dengannye adalah biasa di Phnom Penh.

 

 

 

@ Le Leela Villa Hotel.

 

DSCN2254

Jam 3.30 waktu tempatan, kitorg selamat sampai di hotel Le Leela Villa Hotel. Sebuah rumah lama yang dijadikan hotel. Terpusing2 gak nak cari hotel ni..hahaha

 

IMG_4344

Alhamdulillah..perjalanan yang lancar & tenang hari ni. Akhirnya sampai ke destinasi dengan selamat.

 

IMG_4345

FJR  versi ADV..

 

 

IMG_4342

Mcm nak sewa je moto skuter tu.. :P

 

 

20121214_071313

OK..kasi jentera2 ni rehat semalaman ye. Kitorg nak setelkan urusan check in.

 

Sementara Griffin settlekan urusan checkin..kite ushar2 skit keadaan sekeliling hotel ni jom..

 

IMG_4337

Pemandangan dari tingkat satu hotel..

 

 

IMG_4338

Design dan suasana memey keadaan rumah lama yang telah di ‘makeover’ menjadi versi terkini..

 

 

 IMG_4339

..ade swimming pool bersebelahan cafe

 

 

IMG_4340

Kawasan yang tenang..sunyi..cukup sesuai untuk relaxkan diri

 

 

 IMG_4341 

View lain pulak..

 

IMG_4343

View dari arah depan..

 

Alrite..urusan checkin dah settle. Kene angkut bag bawa masuk bilik dulu. Kitorg akan rest dalam 1 jam sebelum sambung tour ke beberapa tempat sekitar Phnom Penh. Nak tau kemana..semuanya akan aku sambung selepas ini..

 

Tungguuuuuuu…!

Adios,

Han

2 comments:

Ren said...

Kemboja pon ade fino gak...

Melati_Putrajaya said...

Bila plak tayargolek.com nk buat trip Indochina kali ke2?

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com