You Are Reading

3

Musafir Bumi Myanmar D2 Nakhon Sawan

TayarGolek.Com Tuesday, March 5, 2019
Yooossshh...!!

Salam sejahtera semua..

Harap korang semua sihat..

Hari ni update skit Musafir Bumi Myanmar D2..yang mana start ride dari Hua Hin ke Nakhon Sawan kira2 450KM jaraknya. Tapi jarak sebenar ikut meter Pooteh adalah 456KM.

Awal pagi kitorg bekfes megi cup je..kemalasan yang amat nak keluar cari bekfes. Makan megi + nescafe 3 in 1. Settle dah bab bekfes.

Start tayargolek pkl 9.30 waktu tempatan. Asalnya nak tayargolek awal..tapi menyembang sampai lupa tgk jam🤭🤭🤣

Takpe..hari ni distance pendek skit berbanding D1..so chill ride je la ye. Plan kitorg akan singgah di Rajabakhti Park untuk gambiran sebab malam tadi sampai dh lewat. Park pun dh tutup. So pagi..cover malam tadi punya. Awal pagi tak ramai orang..ditambah lauk lagi matahari terbit dari arah bertentangan..maka jadik la mcm spotlight menyuluh cahara terang benderang. Ada gambiran skit kat sini.








Lepas tu plak..nak settle si Pooteh yang padam lampu depan..cari punya cari jumpa bengkel motor. Dapat la tukau bulb tu..total kene bayau 220THB. ekceli aku ada bulb spare..cuma tak nak pakai lagi..mane la tau takut kejadian yg sama berlaku bila masuk Myanmar nanti. Bulb spare tu boleh la pakai nanti.


Setel bab tukau lampu..barulah tayargolek terus ke Nakhon Sawan. Walaupun jaraknya tak sejauh D1..tp traffic busy plak..al-maklum ler dah dekat dengan Bangkok. Kalo ikut gps..mmg dibawaknye masuk dalam Bangkok walaupun jaraknya lebih dekat..tapi kitorg tak sanggup nak redah heavy traffic dalam Bangkok tu tengahari buta. Reroute dan by pass Bangkok ikut laluan lain..tak silap ikut Nakhon Phatom. Route 343 - 341. Lalu jalan kampung slow and steady..speed tak blh nak laju sbb jalan kecik area kampung tapi jalan cantik. Lepas masuk balik highway baru blh speeding skit 110-115kmj.







Cuaca panas lit lit..mmg kene minum banyak air. Ntah berapa botol air mineral ntah beli..tak ingat 😅

Sampai Nakhon Sawan pkl 4.00ptg. Tapi kitorg tour jap area ni antaranya Nakhon Sawan ancient, Chao Phraya link dan Dragon Statue park. Setel semu tu dekat pukul 6.00ptg. Lepas tu baru la cari hotel. Hotel plak tak jauh dari park tadi dalam 2KM je. Harga pun murah 490THB je tp bilik luas. Kalo kat Malaysia ni rasanya dekat RM300😂












1 jam lepas checkin hotel..kuar tapau makanan kat 7e mcm semalam gak. Adehhh..muka pun dh mcm 7e dah nim😂. Tapi ni jelah yang mudah untuk makanan halal. Shrim Fried Rice + Shrim soup + Chiken tenpiyaki baru 100THB..murah giler!!😊. Sedap plak tu 😋😋 


  





Sebenarnya bab makan ni kitorg mmg simple sejak dulu lagi..7e mmg jadi BFF kalo ride kat Thailand especially bukan area tourists. Lain la kalo ride ke Krabi ke..Koh Samui ke..mmg mudah nak dpt makanan halal. Inilah serba skit perkongsian makanan halal di Negara Gajah Putih.

Esok kitorg akan ke Mae Sot. Jaraknya kira2 250KM dari Nakhon Sawan. Mungkin amik masa dalam 4-5jam untuk sampai ke sana. Kalo blh masuk Myanmar terus lagi baik..esoknya tak yah spend masa utk urusan keluar masuk border. Apa2 tunggu jawapan dari tour guide Myanmar esok D3.

Orait geng..konon nak update skit je..ni panjang lebar pulak..tersasar dah masa untuk aku tido..rugiii rugiiii😬. Tido malam tadi pun belom qada lagi ni 😁

Ok cukup sampai sini dulu..esok sambung lain. Jumpa lagi naaa

Adios,
Han

3 comments:

Anonymous said...

Fuhhh.. Jauh perjalanan luas pemandangan. Tertunggi tunggu sambungan ceritanya..
-anon-

Taurus Boyz said...

Hahaha.. 7 11 BFF ye..

Mohamad Fadzly Arfan said...

Masih tekun membaca nim...

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com