You Are Reading

2

Musafir Bumi Myanmar D9 Naypidaw

TayarGolek.Com Monday, March 11, 2019
Yooossshh...!!


Salam Sejahtera semua..

Hari ni dah 11 Mac..maka dah lebih seminggu MUSAFIR BUMI MYANMAR berlangsung. Tinggal beberapa hari lagi bakal berakhir ride ni. Kitorg akan keluar dari Bumi Myanmar pada 13 Mac..tinggal 2 malam je lagi termasuk hari ni. 

D9 (hari ke-10) kitorg mula keluar dari bandar Mandalay ke Naypidaw..jaraknya kira2 310KM. Start tayargolek pkl 6.30pagi. Sini subuh pkl 5.05pagi..so senang nak rancang tayargolek awal. Ride yang relax..santai de mantai..sampai Naypidaw pkl 12.30t/hari (6jam) perjalanan. Jalan bumpy..traffic agak ok..tapi tak berani nak laju sbb motor keluar masuk..melintas jalan. Lembu sana sini..melintas jalan tak bagi signal..aduii. Teramat bahaya wituuu..






Cuaca masih panas kering..suhu pagi memey sejuk. Even dh tengahari pun masih lagi dingin. Kurang berpeluh. Berjerebu skit sbb bau asap..debu2..aku hampir as sebenarnya..dari semalam dah start lain machiam tekak ni. Bersin tak tak yah citer..dalam helmet ntah berp kali sambung menyambung😂







Ok..selingan tu. Tapi hari terasa lemau betul ride hari ni..mengantuk satu hal. Sebab kitorg dah mula turun ke border.


Sampai Naypidaw..kitorg akan singgah 2 tempat. Sebenarnya 3..tapi satu tempat lagi tak boleh masuk. Naypidaw Pagoda dan 20 lane kitorg dapat masuk sebab ada tour guide. Tourist Police bagi kebenaran. Incase kalo van tour guide lambat sampai..dan kitorg try masuk sendiri..confirm kene halau..huhu. Alhamdulillah..semua dipermudahkan.

Sedikit gambiran hari ni. Gambiran di 20 Lane Naypidaw beloum dapat dari tour guide. Dah ada nanti aku update






























Lepas setel semua..checkin hotel dan rehat. Tapi sebelum tu..topup 100ml engine oil dulu. Motor FZ ni yang dah aku test akan kurang 100ml selepas 3500km. Green Envy (motor Griffin) so far ok. EO masih diparas yang baik. Total distance setakat ni mencecah 3593KM. Dah setel bab motor..baru lah rehat.Dapat laaa qada tido 1 jam sebelum keluar balik makan dan singgah masjid di Pyimana.

Jasmine Halal Food - Naypidaw:
Makanan Halal (Halal Food) di Naypidaw terletak di Pyimana kire2 10KM jauhnya. Naypidaw ni ibarat Putrajaya.. banyak bangunan 

Myanmar kat sini. So kene keluar skit.
























Makan kat kedai ni..kitorg order Nasi Goreng Daging 2 + Telor Dadar 2. Nescafe panas 4🤭...total 9800Kyat. Air nescafe tuan kedai belanja. Alhamdulillah..moga murah rezeki.

Masjid Jamek Mingalar:
Ngam2 abis makan..suara Azan mula kedengaran. Waktu Maghrib masuk pukul 6.20ptg. Terus ke masjid..solat Jamak Maghrib-Isyak. Ramai jemaahnya..cuma bila sampai masjid ni diorg dah selesai solat.i Berhadapan masjid ada sekolah(Madrasah). Patut la nampak ramai budak2 tadi.
























Abis solat..ada beberapa jemaah tengah buat Ta’lim. Rindu dengan Ta’lim..biasanya kat surau abis doa, aku akan buat Ta’lim baca 1-2 hadith. InshaAllah..Ahad ni sampai rumah..

Selesai semua..balik hotel terus. Tak singgah mana2. Nak rehat lebih skit sbb esok perjalanan paling jauh sepanjang ride di Myanmar. Total distance esok 494KM.



 InshaAllah esok aku update lain jika berkesempatan. Terima Kasih sudi baca..harap ada manfaatnya nanti. Jariah kecil-kecilan🤭.

Jumpa lagi..


Adios,
Han
Naypidaw, Myanmar 










2 comments:

Anonymous said...

Alhamdulillah.. Lega dengar tentang keadaan di burma sana. Semoga semuanya selamat serta dipermudah perjalanan musafir oleh Nya.

Mohamad Fadzly Arfan said...

Baiklah prezz

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nickname atau email anda..

 
Copyright 2010 TayarGolek.Com